Fejléc menü

Gásadalur útján


 

Gásadalur a Feröer-szigetek 17 (!) fős települése. 11 éve vezet ide egy 5 km hosszúságú országút. Sokak szerint ez Földünk egyik legfestőibb útja – feltéve, ha nem takarja az óceán párája, vagy a parton sokszor itt lustálkodó felhők valamelyike. 5 km útszakasz, a teremtő természet túlfokozott fantáziájának összezsúfolt szüleményeivel.

Bøur a kiindulópont

A viking honfoglalás (800-as évek vége) kora óta létező, 70 lakosú Bøur az 5 km hosszúságú útszakasz kiindulópontja. Idilli fekvésű kikötőjében tarthatták hajóikat, csónakjaikat a gásadaluriak is, mielőtt megkezdték fáradtságos sétájukat a hegyek és az óceánparti szakadék közé „ragasztott" legelőikre. Bøur rendkívül gondozott, csinos városka, házai előtt a „vikingek hullámzó mezőivel", vagyis az óceánnal, ahol a legmodernebb akvakultúrával (vízművelés) foglalkoznak. Az itt tenyésztett hal még a Távol-Keleten is népszerű, mondják jogos büszkeséggel a helyiek. A városkából nyíló kilátás egyedülálló: a tenger gyümölcsei tenyészet szabályos óriáskörei, illetve a legendás Tindhólmur valószínűtlen sziluettje, háttérben a „világ pereméig" nyújtózkodó Atlanti-óceánnal.

cikk_5043_faroe_islands_4067048_1920.jpg

Tindhólmur

Gásadalurba menet lehetetlen nem megállni az út szélén, hogy a kocsiból kiszállva „szabad szemmel" is meggyőződhessünk arról, valóság-e, amit látunk... Az óceánból 262 m magasra kiemelkedő Tindhólmur sziklaszigete semmihez sem hasonlítható. Formakincse és színei a fantasy filmek legvadabb, más planétákra helyezett drámai környezetét idézik – nem csoda, hogy a szigetvilág egyik legkülönlegesebb fél napos programlehetősége az ide szervezett körbehajózás vagy helikopteres repülés. Az 5 km hosszúságú, Gásadalurba vezető út felén (kb. 3 km hosszan) látható és fotózható a sziklasziget folyamatosan módosuló körvonala.

Gásadalur modern saga világa

A 17 lakosú Gásadalur az azonos nevű, U alakú gleccservölgyben fekszik, két oldalán a 722 m magas Árnafjall és a 715 m magas Eysturtindur csúcsaival. Piciny, de bővizű folyócskája, a Dalsá harsogóan zöld, egyedien bőséges legelők között kanyarog a falu alatti torkolatáig – pontosabban annak helyéig, hiszen nincs torkolata...(!) A torkolat helyén a Múlafossur vízesés fehér fátyola ereszkedik a mélybe, a szél erejétől függően olykor „oldalra lengve", sőt néha „felfelé zubogva".
A hegyek és az óceán közé „ragasztott", az óceánba ömlő vízeséssel „koronázott" Gásadalur Feröer egyik legszeretettebb, legtöbbet emlegetett és megjelenített települése. Állami bélyegen is szerepel, s természetesen az újabb turisztikai kiadványok állandó motívuma, „bevonzó helyszíne". Panorámája páratlan vertikális élménydózis, a tájképfestészet giccsesig egy helyre sűrített elemeivel, témáival. Miért és miből éltek itt egyáltalán az emberek 2006. előtt, amikor még nem vezetett ide út? A csodálatos kilátásért tán? – teszik fel a kérdéseket az idelátogatók, rácsodálkozva Gásadalur szépségére, s néhai elérhetetlenségére. A válasz a gazdag legelők bőséges füvében lelhető fel. Gásadalur völgye a környék egyik legnagyobb, „legsíkabb" (feröeri viszonylatban...) hasznosítható rétje. A település több, mint 700 év óta létezik, nevét állítólag egy Gása nevű gazdag özvegyasszonyról kapta, aki férje halála után pogány módon sok húst evett a böjti időszak idején, s ezért száműzték. Gása ezt a lehetetlen helyszínt választotta családja és háza népe új lakhelyéül.

cikk_5044_faroe_islands_4352329_1920.jpg

A település modern kori históriája két igen figyelemre méltó építkezési fejezettel is büszkélkedhet. 1940-ben, a baráti brit megszállás idején a Royal Navy egy korlátokkal is megerősített lépcsőt építtetett az óceán szintjéig, ahol egy kikötésre alkalmas partszakaszt is kialakítottak. (A lépcső mára életveszélyessé vált, néhány éve lezárták.) A település teljes elnéptelenedését elkerülendő, a dán kormány megépíttette a Rógvakollúr hegyet átfúró Gásadalstunnilin alagutat. A skandináv térségre jellemző módon, óriási állami erőfeszítéseket tettek igen csekély létszámú polgár esélyegyenlőségéért. A beruházás több millió DKK összegre rúgott, pedig 2006-os megnyitásakor 14 fő lakott Gásadalurban.
Mára 20 főre emelkedett az állandó lakosok, és több ezerre az ide eljutó szerencsés külföldi látogatók száma. Elindult az immár nemzetközi turistaforgalom Gásadalur útján.

Gőgös Norbert

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!