Fejléc menü

Élmények Balin - a méltán népszerűtől a váratlanul izgalmasig


 

Utazás Balira, a világ egyik legideálisabb trópusi búvóhelyére. A sziget a kalandkeresők paradicsoma és egy spirituális szentély, illetve egy olyan úti cél, amely a családokat és a nyugdíjasokat éppúgy vonzza, mint a digitális nomádokat vagy a fiatal hedonistákat.

Cikkünkben összegyűjtöttük egy Bali utazás során átélhető legjobb élmények tökéletes keverékét, a méltán népszerűtől a váratlanul izgalmasig.

 


Kapjon el egy hullámot

A szörfözés régóta a „Bali álom” része. A szigeten számos világszínvonalú szörfparadicsom létezik, amelyek még a profikat is próbára teszik (főleg a Bukit-félsziget déli részén). Kuta Beach az egyik legjobb hely a szörfözéshez, ahol több tucat deszkakölcsönző is található, készséges oktatókkal együtt. Bukit's Dreamland és Cangguban a legendás Old Man's remek helyek a képességek fejlesztésére.


Jógázzon Balin

Ubud a jóga egyik világközpontjává vált, ahol a Yoga Barn és a Radiantly Alive harcolnak Ubud első számú jógastúdiója címéért. Mindkettőnek elhivatott oktatóik vannak, egyikkel sem fognak rosszul járni, és mindkét stúdió olyan elismert, hogy a világ legjobb tanárait vonzzák.


Szafarizzon a vadnyugaton

Persze Bali nem a „Big Five” országa, de a sziget távoli észak-nyugati csücskében létezik egy dzsungel, a Nyugat-Bali Nemzeti Park, amely még mindig egy viszonylag titkos hely a legtöbb utazó számára. Fenséges szarvasok vágtatnak át az aljnövényzetben, és akkora mókusok ugrálnak a lombkoronákon, mint egy macska. Kiváló esély van a bali seregélyek (a világ egyik legritkább madara) és ritka, endemikus majmok megfigyelésére.


Csodálja meg a napfelkeltét a Batur-hegyről

Balit gyakran hívják a „világ reggelének” varázslatos trópusi napfelkeltéi miatt. A Batur-vulkán csúcsa vitathatatlanul a legjobb helyszín a napfelkelte „elkapására”. Hajnali 3 óra körül túrázók indulnak el, hogy a hegyen randevúzhassanak a felkelő nappal, és hogy elkészíthessék a szokásos szelfijeiket. Ez nem éppen egy titkos hely, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert a hegyről csodálatos kilátás nyílik az Agung-hegyre (Bali legmagasabb csúcsa) és a Rinjani-hegyre (a szomszédos Lombokon) is. Ha magányosabb spirituális élményre vágyik, akkor válassza a Batukarut, amely a sziget második legmagasabb csúcsa. Mi lehetne annál megkapóbb élmény, mintha ezt a napfelkeltét az újév első napján, egy Bali szilveszter program során éli át?

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-elmenyek3.jpg
Kép forrása: https://www.hotels-of-bali.com


Ússzon át egy vízesés alatt

Bali vulkáni csúcsain lehulló trópusi esőzések rengeteg vízesést hoznak létre. Egyes vízesések kevésbé ismertek, és elég rejtettek ahhoz, hogy megőrizzék képeslap-szerű tökéletességüket. Ezek közül az egyik a Tegenungan-vízesés (15 méteres), amely az egyik legnépszerűbb, köszönhetően annak, hogy Ubudból könnyen megközelíthető. De a Nungnung-vízesés, amely egy érintetlen szurdokban található, még látványosabb. A sziget északi oldalán található a Sekumpul-vízesés, ahol egy 7 vízesés által táplált medencében hűsölhet, viszont a víz 80 méterről zuhan le, ez esetben nem lenne bölcs dolog közvetlenül a víz alatt átúszni.


Túrázzon a Sidemen falu körüli ösvényeken

Ubudból Sidemenbe vezet Bali egyik legszebb gyalogútja, amely rizsföldeken, domboldalakon, meredek szakadékokon, csillogó réteken és virágokkal díszített falvakon át vezet. Sidemen falu pedig egy olyan vidéki búvóhely, amely azt idézi fel, milyen lehetett Ubud a nyugati turisták érkezése előtt. Sidemen továbbra is egy remek hely, ahol érintetlen völgyekben, gyümölcsösökben és erdőkben túrázhat. Egy Bali körutazás a legritkábban érinti ezt a gyalogutat, emiatt nem kell turisták tömegére számítania.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-elmenyek2.jpg
Kép forrása: https://umadewisri.com


Búvárkodjon a Menjangan-szigeten

Míg Bali vadul hullámzó déli partja ezrével vonzza a szörfösöket, addig gyakran csodálkoznak azon, hogy a védett északi partokon világszínvonalú búvárkodási helyek vannak. A Nyugat-Bali Nemzeti Park partjainál lévő Menjangan-sziget látványos sznorkelezési vagy búvárkodási lehetőségeket kínál, ahol cápák, ráják és teknősök is megfigyelhetők. Amed város Bali búvárközpontja, ahol számos felejthetetlen roncsmerülés vehető igénybe. Egynapos búvártúrákon is részt lehet venni a Nusa Lembongan-sziget körüli part menti zátonyokhoz.


Koktélozzon a Seminyak's Potato Head Beach Clubban

Bali tele van strandklubokkal, de ebből a legkiemelkedőbb a Seminyak's Potato Head Beach Club. Potato Head falu önmagában is egy kiváló úti cél, ahol számos nagyszerű bár és étterem található, (mint például a Tanaman, melynek élén Dom Hammond szuperszakács áll) valamint zenei programok, jógaterek, és két csodálatos, dekadens, végtelenített medence várja a szórakozni vágyókat.


Látogasson meg egy tengeri templomot

Uluwatu temploma valószínűleg a leghíresebb tengeri templom, ugyanis egy lélegzetelállító sziklatetőn található, a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő szörf helyszínének számító partszakasz hullámverte zátonyai felett. Ezen kívül a Tanah Lot templom is vonzza a naplementét kergetőket, mert hasonlóan látványos a fekvése (apály idején a templom nem közelíthető meg!). Ha magányosan szeretné megtapasztalni egy ilyen hely nyugalmát és pompáját, akkor a Rambut Siwi templomot keresse fel, ahonnan szép kilátás nyílik egy elhagyatott strandra. Ha elég merész, akkor másszon le a tengerpartra, és fedezze fel a sziklafal mentén található, meglehetősen kísérteties szentélybarlangokat is.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-elmenyek4.jpg
Kép forrása: https://forevervacation.com


Raftingozzon az Ayung folyón

Az Ayung-völgy dzsungellel borított lejtői Ubud városától csak egy kőhajításnyira fekszenek. Az Ayung folyón történő vadvízi evezés szórakoztató módja a balinéz táj egyedülálló felfedezésére, különösen azoknak, akik izgalmakra vágynak. A raftingtúrákat kombinálhatja kerékpáros túrákkal a sziget vulkáni csúcsaira, erdőkön, rizsföldeken és falvakon keresztül, valamint ősi hindu templomok mellett elhaladva.


Hajózza körbe a világ legszínesebb csónakjait

Ha ezt a körülbelül 150 színes hajóból álló csónakflottát Bali keleti vagy középső részén horgonyoznák le, nem pedig a sziget nyugati partján lévő Perancaknál, akkor a helyet már ellepték volna az ajándékboltok. Viszont a jelenlegi állás szerint, nem valószínű, hogy Perancakban nyüzsögnének turisták. Itt bizony nem készültek fel a látogatókra, de egy kis készpénz ellenében felbérelhet egy alkalmi kalauzt, hogy körbehajózzák ezeket a csillogó, élénk csónakokat.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-elmenyek1.jpg
Kép forrása: https://www.scmp.com


Gyalogoljon Bali leghosszabb és legüresebb strandján

Hosszú, homokos tengerpart egyetlen napozóágy nélkül? Balin ilyet nehezen találni! A Jembrana tartományban található Yeh Leh Beach csaknem 14 kilométerre található a szerény szörfvárostól, Medewitől. A hullámok által összezúzott vulkáni homok és kövek festői partszakaszán ritkán látható pár embernél több, és azok is csak helyi halászok.


Csúszdázzon a Waterbomban

Minden korosztályt vonz a Waterbom vízividámpark, ahol mesterséges folyók, lagúnák, medencék, csúszdák és a FlowRider szörfhullámai csalogatják a fürdőzni vágyókat. A park három évtizede Bali egyik kedvenc helyszíne, amely 2023-ban teljesen új attrakciókkal nyitotta meg a kapuit, négy további csúszdával, egy lagúnamedencével és további étkezési lehetőségekkel várja a látogatókat.


Kortyoljon naplementét a Rock bárban

Semmi sem jobb egy napozással töltött nap végén, mint egy kellemes koktélt kortyolgatni és naplementét nézni, igaz? Ha egyetért ezzel, akkor keresse fel a Rock Bar Balit, a paradicsomi naplementék kedvenc helyszínét. Ez a koktélbár és étterem a tengerparton, Jimbaran szigetén található, egy drámai sziklaképződmény tetején. A hely rendszeresen szerepel a világ legjobb szállodai bárjai között. A bár az Ayana Resort szállodához tartozik, de nyilvánosan látogatható, viszont a strandpapucsait hagyja a szatyorban, mert itt elegáns öltözék szükséges.


Fényképezkedjen makákókkal

Az Ubud Monkey Forest a sziget egyik első számú turistalátványossága, amely egy természetvédelmi terület és egyben egy hindu templomegyüttes Ubudban. A területen makákó majmok szabadon élhetnek. Még ha többször is keresi fel a helyet, mindig talál valami új látnivalót, a szökőkutakban a víz alatt úszó fiatal majmok pedig nagyon viccesek. Hasonló, közvetlen majom élményért látogasson el a kevésbé ismert Sangeh Monkey Forestbe, ahol több száz barátságos (de vadon élő) majmot lehet fényképezni és játszani is lehet velük. Minden esetben tartsa be a parkok biztonsági szabályait, hiszen ezek a majmok bármennyire is barátságosak, mégis vadállatok.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-elmenyek6.jpg
Kép forrása: https://www.goodnewsfromindonesia.id


Sétáljon a Campuhan Ridge Walk-on

Sétáljon végig a subaki ösvényeken, Ubudtól északra. Kövesse a Subak Sok Wayah-t észak felé, ahol rizsföldek gyönyörű, színes foltjai között barangolhat, és hogy biztosan ne fáradjon el, számos bájos kis kávézó gondoskodik a motivációról. Változtassa sétáját egy hosszabb körsétává, ha átkel egy keskeny völgyön (röviddel azután, hogy elhaladt a Sunset Café mellett), akkor a Subak Juwuk Manison keresztül tér vissza a városba. A rizsszezon ciklusainak köszönhetően a séták minden alkalommal más élményt kínálnak.

 

Bartos Szilvia

 


Ha Bali üdülést vagy körutazást tervez, akkor megtaláljuk Önnek a legjobb csomagokat, illetve már szilveszteri Bali programokat is ajánlhatunk Önnek.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.31
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!