Fejléc menü

Elektromobilitás Vietnámban


Kép forrása: https://vietnaminsider.vn

 

2023. augusztusában jelentek meg Magyarországon is cikkek egy vietnámi autógyártó cégről, amelynek a Wall Streeten való megjelenését követően, a részvényeinek árfolyama pillanatok alatt magasan felfelé ívelt. Ennek oka az a bevett gyakorlat volt, hogy új cégek üres, már a tőzsdére bevezetett cégeken keresztül, jelen esetben a Black Spade Acquisition CO-n keresztül léptek be. A Tesla és a Toyota után a Vinfast vált rövid idő alatt a világ harmadik legértékesebb autógyártójává. Az ezt követő hónapban viszont 81%-ot zuhant vissza, mint ahogyan az ilyen típusú tőzsdére lépések esetén az várható volt, és azóta is 7 dolláros árfolyam körül jegyezhető.

Így amikor megérkeztünk csoportunkkal Hanoiba, azonnal felfigyeltem a Vinfast márkájú taxikra, amelyek már százával futnak Vietnám nagyvárosainak utcáin. Nagyon gyorsan rendkívül népszerűvé vált a taxitársaság, hiszen alacsony áraival azonnal lekörözte a többi a taxitársaságot.

2023. áprilisában a Green and Smart Mobility Joint Stock Company (GSM) hivatalosan megkezdte az első tisztán elektromos taxiszolgáltatás üzemeltetését Vietnamban – a Green SM Taxit. A Green SM Taxi két szolgáltatási lehetőséget kínál ügyfeleinek: GreenCar – standard taxiszolgáltatást, illetve LuxuryCar – prémium taxizást. A GreenCar a VinFast VF e34 a cég jellegzetes ciánkék színében látható a vietnámi utakon.

A GreenCar szolgáltatás első 1 kilométerének induló ára 20 000 VND. A következő 24 kilométeren a VF 5 Plus viteldíja 14 000 VND/km, a VF e34 pedig 15 500 VND/km. A 26. kilométertől a VF 5 Plus esetében 12 000 VND/km, a VF e34 esetében 12 500 VND/km lesz a viteldíj. A LuxuryCar szolgáltatás ára 21 000 VND/km a teljes útra.

Az autó elején a V betű Vietnamot és a büszke múltját jelképezi.

2023. november 9. – Vietnam Green and Smart Mobility JSC. (GSM) elindította tisztán elektromos taxi szolgáltatását a laoszi Vientiane-ban, „Xanh SM” márkanéven. Az első külföldi piacra való terjeszkedés előrelépést jelent a GSM „Go Green Global” stratégiájában, amelynek célja, hogy nemzetközi elektromos mobilitási szolgáltatóvá váljon, és elősegítse a zöld mobilitás határokon túli elterjedését.

cikk_0_1000ut-elektromobilitas_vietnamban-templom.jpg
Kép forrása: https://www.reccessary.com

A Vingroup elektromos autóinak a története 2018-ban kezdődött, ekkor mutatták be az első 4 modelljükhöz az elkészült terveket, amelyeket szavazásra is bocsátottak, melyek a legjobbak. Ez volt az első alkalom, hogy egy vietnámi vállalat elektromos járművek gyártását kezdje meg, éppen ezért ez hatalmas áttörést jelentett a vietnámi autóipar fejlesztésében és integrációjában. A gyártósort is úgy tervezték meg, hogy a világ vezető technológiáját alkalmazza a környezetbarát elektromos járművek előállításához, összhangban a világ járműiparának legújabb fejlesztéseivel és trendjeivel. Emellett mini autókat is fejlesztettek azzal a céllal, hogy a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő minőségű autóik megfizethetőek legyenek a helyi lakosok számára is.

A VinFast szerződést írt alá Pininfarina olasz tervezővel a modellautók gyártására, amelyek ötvözik a vietnami identitást, az olasz dizájnt, a német mérnöki tervezést, és a nemzetközi szabványokat. Ennek köszönhetően az autóik biztonságosak, megbízhatóak és nem utolsó sorban modern stílusúak. A vállalat a világ vezető autógyártóival és autótechnológiai tanácsadóival is együttműködött, mint például a BMW, Magna Steyr, AVL, Durr AG, Schuler AG és az Eisenmann, hogy 2019 végéig legyártsák első termékeiket. 2019-ben új üzemet is nyitottak az akkumulátorcsomagok gyártására Hải Phòng kikötővárosában. A gyár a VinFast elektromos robogóihoz és elektromos autóihoz biztosítja az akkumulátorok gyártását.

2021-ben a VinFast 3 vadonatúj, önvezető elektromos SUV-modellt mutatott be, amelyek már mesterséges intelligenciát alkalmaznak számos kiemelkedő intelligens funkcióval. Ez egy fontos mérföldkő volt, amely megerősítette Vietnám pozícióját, hogy új szintre emelkedhessenek az autóipar világtérképén. Szintén még ez évben helyezték üzembe az első elektromos autóbuszaikat is Vietnámban. Okos elektromos buszként a VinBus kiemelkedő kényelmet és biztonságos élményt nyújt az utasoknak. Az autóbuszok olyan automata rendszerrel vannak felszerelve, amely ellenőrzi a vezető viselkedését és figyelmezteti a veszélyekre. A karosszéria automatikus süllyesztése alkalmas idősek, gyermekek, fogyatékkal élők, terhes nők kényelmes utaztatására is. Elektronikus tábla jelzi a közelgő megállót. Ingyenes WiFi, USB töltőport, szórakoztató monitor, biztonsági kamerarendszer és útiterv vezérlés, visszafordulási riasztó, parkolás-figyelési funkciók mind megtalálhatóak a felszereltségében.

cikk_0_1000ut-elektromobilitas_vietnamban-busz.jpg
Kép forrása: https://www.vingroup.net

A VinBus 281 kWh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, amely 220-260 km-t képes megtenni egyetlen töltéssel. A 150 kW-os VinBuss gyorstöltő állomás rendszerében a buszok gyorsan, teljesen feltölthetők mindössze 2 óra alatt a StarCharge által biztosított világszínvonalú töltési technológiával.

A cég megnyitotta központját Los Angelesben is. 2022-ben a VinFast bejelentette, hogy blokklánc-technológiákat alkalmaz a foglalások fogadására, a kifizetésekre és végül a jármű tulajdonjogának átadására. A VinFast a világ egyik első autógyártója, amely ezt a fejlett technológiát alkalmazni kezdte. A blokkláncon foglalást indító ügyfelek egy VinFirst NFT-t (nem helyettesíthető tokent) kapnak, amely igazolja, hogy a VinFirst úttörő tagjává váltak. A VinFirst tagok előnyei közvetlenül a blokklánc-tárcájukba kerülnek át VinFirst NFT-jük alapján, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy egyszerűen és átláthatóan ellenőrizzék előnyeiket, és megnyíljanak a jövőbeni előnyök és szolgáltatások számukra.

2022. szeptember 21-én a VinFast bejelentette, hogy részt vesz a „The Climate Pledge” kötelezettségvállalásában, mely szerint 2040-re eléri a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. A VinFast az első vietnámi vállalkozás, amely aláírta a fogadalmat, megerősítette eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez.

2022. decemberében megérkezett az első 999 db VinFast VF 8 City Edition jármű az Egyesült Államokba, amelyek Vietnamból 26 napig utaztak a tengeren.

cikk_0_1000ut-elektromobilitas_vietnamban-auto.jpg
Kép forrása: https://cars.usnews.com

2023. májusában a V8 autók megérkeztek Kanadába is értékesítésre. A VF 8s akkumulátorkínálatát az EPA hivatalosan az Eco kivitelnél 425 km-re, a Plus 300 kW-os kivitelnél 391 km-re és a Plus 260 kW-os kivitelnél pedig 354 km-re hitelesítette. Kanadában a VF 8 Eco-t 53 600 kanadai dollártól jegyzik, míg a Plus 260 kW kikiáltási ára 59 200 kanadai dollár. A Plus berendezés opcionális teljesítménynövelést is kínál 260 kW-ról 300 kW-ra, járművenként további 1500 kanadai dollárért.

A VinFast 2023. június 30-ig közel 19 000 elektromos járművet szállított le, köztük a VF e34, VF 5, VF 8 és VF 9 modelleket. A VF 3, VF 6 és VF 7 modellek közelgő bevezetésére is készül a vietnami és a globális piacokon.

Pham Nhat Voung a Vin Group alapítója jelenleg Vietnám leggazdagabb embere. Mr. Anh, a helyi idegenvezetőnk elmondta, hogy Mr. Voung Ukrajnában élt, és szárított tésztákkal, illetve levesekkel kezdte meg vállalkozását, melynek köszönhetően nagyon sikeres lett, majd visszatért Vietnámba, hogy új üzleti vállalkozásokba fektesse pénzét.


Ruzsinszki Zita


Vietnámi körutazásaink során minden bizonnyal az utasaink is számtalan ilyen taxit láthatnak.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!