Fejléc menü

Egyedülálló thai gasztronómia


 

Talán ismeri és szereti a thai ételeket élénk és izgalmas ízeinek sokfélesége miatt. Kétségtelenül az egyik legnépszerűbb konyha világszerte, de vajon mitől annyira kedveltek a thai ételeket? Egyáltalán hogyan keletkeztek? Egy Thaiföld utazás nem lehet teljes, ha nem merül el a helyi gasztronómia ízeiben is!

A mai thai konyha a keleti és nyugati hatás egyszerű, de okos kombinációja. A thai ételek hihetetlen aromáikról, valamint a sós, savanyú, édes és csípős íz finom egyensúlyáról ismertek. Az ételek története szerteágazó, sok különböző összetevőből és eltérő kultúrákból származó főzési módszerből fonódott össze. Az eredmény egy pompás, kihagyhatatlan étkezési élmény, amely vonzza az embereket a világ minden tájáról.

Eredetileg vízi állatok, zöldségek és fűszernövények voltak a legtöbb étel népszerű összetevői. A nagy mennyiségű húst a buddhista hatásnak köszönhetően kerülik, helyette csak kisebb húscsíkokat fogyasztanak.

A hagyományos thai konyha a párolást vagy a grillezést foglalta magában. A régmúltban azonban a mai Thaiföld területére kínaiak telepedtek le, akik révén a sütés és a rántás egyre népszerűbb főzési technikákká váltak. A kínai migráció révén ismerték meg az erjesztett babpasztát, a tofut és a szójaszószt is.

A 17. századtól kezdve további kulináris hatások érkeztek a portugálok, a hollandok, a franciák és a japánok részéről. Például a chili az 1600-as évek végén érkezett Thaiföldre portugál misszionáriusok által, akik Dél-Amerikában kedvelték meg ezt a tüzes összetevőt.

A thaiok jól ismertek találékonyságukról, még a főzésben is alkalmazkodnak az alapanyagok cseréjéhez, például az indiai konyhában használt, és nehezebben elérhető ghí-t felváltották kókuszolajjal, mely ma már a thai konyha egyik népszerű alapanyaga.

Talán nehéz elhinni, de a thai ételek régebben még fűszeresebbek voltak, mint most, de az évek során lágyultak az ízek, egyre kevesebb fűszert használnak a thai curryben, és a friss fűszernövények (mint pl. citromfű, thai gyömbér) aránya megnövekedett.

Thai nyelven, amikor az egyik ember megkérdezi a másikat, hogy evett-e már (gin khao yang?), a kifejezés a szó szerinti fordítása: „ettél már rizst?” Ez önmagában is sokat mond a rizs, mint alapvető thai élelmiszer fontosságáról. A thaiföldi Chao Phraya folyó medencéje bőséges területet biztosított a rizstermesztéshez. A rizs képezte a thai gasztronómia alapkövét, és számos thai ételben ma is létfontosságú szerepet játszik. Manapság Thaiföld a 2. legnagyobb rizs exportőr a világon.
Régen a thai ételeket jobb kézzel ették, miközben a szőnyegen ültek a padlón. A hagyományos háztartásokban még mindig így esznek. Viszont manapság zömmel már villával és kanállal esznek, annak ellenére, hogy Kína ekkora befolyást gyakorolt a gasztronómiára, pálcikát ritkán használnak, még tésztaevéshez sem.

Napjainkban Thaiföld, mint turisztikai célpont, nagy hatással van a gasztronómiára, fellendült a gyorséttermek (például: McDonalds, Subway, KFC) elterjedése, különösen a nagyvárosokban. Már nemcsak a turisták esznek „fast food”-ot, hanem a helyiek is. Bár a thaiföldiek általában nem rajonganak az általuk „farang” ételnek tartott ennivalókért, de a gyorsételek elterjedése azt sugallja, hogy a jövőben további változások várhatók a thai konyhában.


Legnépszerűbb thai ételek

Pad thai tészta

Ez egy finom tészta étel, különböző ízek (édes, keserű, fűszeres és savanyú) elragadó ízkombinációjával. Lapos rizstészta az alapja, amelyet tojással, medvehagymával és fokhagymával, illetve csirkehússal, garnélával vagy hallal, továbbá különféle zöldségekkel, például mogyoróhagymával keverve sütnek egybe, szója-, halszószból, vörös chiliből és citromléből készült édes és fűszeres szószba dobva. Nagyon népszerű utcai étel, amelyet nagy lángon wokban főznek, és ez leghíresebb a thai étel. Thaiföld utazás során kihagyhatatlan!

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-gasztronomia-teszta.jpg
Kép forrása: https://www.hellofresh.co.uk


Fűszeres zöld thai papaya saláta (Som Tam)

A frissesség és az édes-savanyú finom ízvilágának tökéletes kombinációja ez a híres thaiföldi saláta, amely Észak-Thaiföldről származik, és amely aprított zöld papayából, sárgarépából, zöldbabból, szárított garnélarákból, földimogyoróból és koktélparadicsomból készül. Az öntetet chiliből, pálmacukorból, halszószból, medvehagymából, fokhagymából és citromléből készítik. Úgy tartják, hogy a nyers zöld papaya rendkívül egészséges, és ezt leginkább egy Thaiföld csoportos utazás során érdemes kipróbálni.

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-gasztronomia-salata.jpg
Kép forrása: https://www.lifewithoutmeat.com


Thai zöld curry (Gaeng Keow Wan Gai)

Ez az illatos és krémes, kókusztej alapú curry a legnépszerűbb thai curry. Alapanyagai által (zöld chili, thai gyömbér, kaffir lime levél, citromfű, garnélapaszta) ez a curry gazdag, aromás, fűszeres, édes és rendkívül krémes. A krémesség lágyítja a fűszereket, a kókusztej pedig egy kis édességet ad neki. Általában jázminrizzsel, padlizsánnal, csirkemellszeletekkel és burgonyával fogyasztják, és egy olyan étel, amelyet nem szabad kihagyni egy Thaiföld üdülés során!

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-gasztronomia-zold-curry.jpg
Kép forrása: https://hot-thai-kitchen.com


Thai tésztaleves (Kuay Teow)

A thaiföldi tésztaleveseket több száz különféle módon készítik. Csirke- vagy marhahúsleves az alapja, amelyhez vékony rizstésztát, csirke-, sertés- vagy marhahús darabokat vagy akár húsgombócot adnak. A húslevesnek gazdag íze van az alaplétől, valamint a hozzáadott további fűszerektől, mint például chili paprika, kaffir lime levél, cukor és halszósz.

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-gasztronomia-leves.jpg
Kép forrása: https://live-less-ordinary.com


Fűszeres garnélarákleves (Tom Yum Goong)

Az egyik leghíresebb thai leves, fűszeres és savanyú, és nagyon merész ízű. A leves alapja a Tom Yum paszta, amely jellegzetes thai összetevőket, például thai gyömbért, citromfüvet, fűszeres chilit, kaffir lime levelet, bazsalikomot és halszószt tartalmaz. Ez egy átlátszó leves garnélarákkal egybe főzve, de vannak olyan változatai is, amelyekbe csirkét, és néha kókusztejet is adnak, hogy édesebbé tegye. Egy Thaiföld utazás nem végződhet úgy, hogy ezt a levest nem kóstolta meg!

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-gasztronomia-tom.jpg
Kép forrása: https://www.rappler.com


Sült rizs (Khao Pad)

A rizst szójaszósszal és halszósszal, néha osztrigaszósszal ízesítik, és tojással, garnélarákkal, csirkehússal vagy friss zöld mogyoróhagymával főzik egybe. Gyakran tálalják hagyományos thai bazsalikomos csirkehús mellé, mennyei párost alkotnak, és egy Thaiföld csoportos utazás alkalmával mindenképp meg kell kóstolni!

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-gasztronomia-rizs.jpg
Kép forrása: https://www.foodpanda.co.th


Legismertebb thai fűszerek

Kaffir lime levél

A levelek intenzíven aromás, citrusos, borsos ízűek, remekül illenek főtt és sült ételekhez egyaránt. A zöld curry paszta egyik alapanyaga. Thai jeges tea készítéséhez is használják.

Thai gyömbér

A thai gyömbért, amelyet gyakran galangalnak is neveznek, olyan ízletes ételek készítéséhez használják, mint például a panang curry és a zöld curry. Fás, borsos ízt ad az ételeknek. Élettani hatásai: segíti az emésztést és csökkenti a szervezetben a gyulladást.

Korianderpor

A korianderpor egy őrölt fűszer, amelyet a koriander növény magjából készítenek. Illatos, citrusos ízű, édes és sós ételekhez is használják. Koriandert tartalmazó, népszerű ételek: zöld curry, vörös curry, massaman curry, pad thai és tom yum leves.

Édeskömény

A thai édeskömény eltér az európai fajtától, aromás, édesgyökér-szerű, ánizs ízű. Frissen vagy szárítva kapható. A thai curryk és levesek kedvelt összetevője. Halak, szárnyasok és zöldségek ízesítésére is használható.

Görögszéna mag

A görögszéna mag egy népszerű fűszer, amelyet számos thai ételben használnak. Egyedülálló íze van, amelyet a thai ételek szerelmesei gyakran élvezhetnek. Számos élettani hatása is van, például segíti az emésztést és a vércukorszint szabályozást.

Kardamom

A kardamom egy aromás fűszer, amelyet a thai konyhában gyakran használnak főzéshez. Csípős, földes illata és enyhén édeskés íze van. Gazdag antioxidánsforrás, és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.


Bartos Szilvia

 


Ha a cikk felkeltette az érdeklődését a thai gasztronómia iránt, akkor egy általunk szervezett thaiföldi utazás során, akár mindegyik ételt is megkóstolhatja.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!