Fejléc menü

Egy mexikói nyaralás képeslapjai
Kedves Olvasó, mielőtt belevetné magát a cikkünkbe és a Karib-tenger hullámaiba, készítsen el egy igazi mexikói ínyencséget, egy Tequila Sunrise koktélt, majd kényelmesen üljön vissza a magazin cikkünkhöz, a 16-18 órás repülőút helyett gondolatban landoljon Cancún egyik elegáns szállodájának tengerpartján, dőljön hátra a napágyban és élvezze a koktélt, amit éppen a kezében tart! A levegő kellemesen meleg, lágyan fúj a szél a tenger felől, a hullámok ütemes ritmusába belekeveredik a fürdőzők zaja. A bárban karibi zene szól, a pult mögött a mixer a narancsleves tequilára grenadin szirupot önt és óvatosan megkeveri – úgy tűnik, egy másik nyaraló is Tequila Sunrise-t fog inni! :)

cikk_5751_tequila_sunrise.jpg A kép forrása: www.paneco.com.sg


Nyaralás Cancunban

Cancun várost elhelyezkedése és a sok amerikai turista miatt második Miaminak is nevezik. Csodaszép tengerpartján 25 kilométer hosszan jobbnál jobb szolgáltatásokat kínáló hotelek várják a pihenni vágyókat. Főútján, a Paseo Kukulcán mentén elképesztő mennyiségű vásárlási lehetőség, kaszinó és szórakozóhely csábítja az utazót. Partjaitól alig 100 méterre található a világ második legnagyobb korallzátonya, ezért sznorkelezés és búvárkodás szempontjából is kiváló hely, de az állandó széljárás miatt jól lehet szörfözni is. Az óvárosi rész, a Downtown a szállodasortól átlagosan 20 percnyire található, ahová rendszeres buszjárat is közlekedik.

TIPP: Keresse fel Cancun leghíresebb és legnagyobb diszkóját, a Coco Bongo-t, mely nem csak egyszerűen egy diszkó, ahol a legnépszerűbb DJ-k az aktuális divat szerinti zenéket „pörgetik”, hanem egyben egy night club, ahol esténként látványos show műsorok, akrobaták, zenekarok és előadóművészek szórakoztatják a vendégeket. A diszkó honlapja ITT látható.

Virtuálisan üljenek fel velünk egy kisrepülőre, és tekintsék meg Cancunt felülről!

 

Ám egy mexikói nyaralás nem csak a vakítóan hófehér tengerpartot és a megszámlálhatatlan színben pompázó tengert jelenti! Azon utazó, aki megveti a lábát Cancun tengerpartján, az egyben a maja civilizáció nyomában is jár. Ha már ilyen messzire eljutottunk, akkor ne ragadjunk le a napágyban, hiszen a városból kiindulva sok 1 napos kiránduláson vehetünk részt, melyek során olyan látványosságokat és kalandokat élhetünk át, amelyek csak itt találhatók meg.

Chichén Itzá romváros

cikk_5752_rm_destacada11.jpg A kép forrása: www. viajes.chavetas.es

Kinek ne lenne ismerős a romváros leggyakrabban fotózott piramisa, a Kukulkán tollas kígyóisten tiszteletére emelt templom? A maja civilizáció a legjelentősebb ősi, amerikai kultúra volt. Kialakulásának kezdete egészen az időszámításunk előtti 10.000. évig nyúlik vissza, és bár a klasszikus maja civilizáció elpusztult ugyan, de a népcsoport leszármazottai még ma is élnek. Chichén Itzá romvárosa nem csak az UNESCO világörökség része, hanem a világ hét új csodájának egyike is! A város az 500-as években épült, és a legismertebb maja város, amelyhez kb. 600 épület, templom és több labdapálya is tartozott. A romok egy részét még mindig a dzsungel rejti, a helyreállításuk továbbra is tart. A mai napig rejtély, hogyan építették fel a várost a sűrű dzsungel közepén, és vajon honnan és hogyan szállították ide a rengeteg követ.
Nem is hinnénk, hogy a nyugodt csendben álló építészeti csodák egykor különösen kegyetlen emberáldozatok színhelyei voltak. Az európaiak korábban azt hitték, hogy a fejlett kultúrájukról ismert maják messzemenően békés civilizáció volt, ezért a spanyol hittérítők által feljegyzett kínzásoknak és a legkülönfélébb emberáldozattal járó szertartások hírének sokáig nem adtak hitelt. Ráadásul meglepő tény, hogy az áldozatok számára megtiszteltetés volt, hogy őket áldozták fel az isteneknek.
A romterületre belépve, az építmények között sétálva meghökkentő hallani, hogy sokan tapsolnak. A turisták nem egy színházi előadást értékelnek a tapsukkal, hanem azt az érdekes jelenséget tesztelik, hogy a hanghatás után a visszhang sosem marad el. Egy legenda szerint a maják úgy építették fel a piramisokat, hogy hátborzongató hangokat kelthessenek velük. Tudósok szerint a visszhang keletkezésének oka a lépcső meredekségében, a lépcsőfokok magasságában és a járólapok szélességének arányában kereshető.

TIPP: Ha a romvárost a tavaszi vagy az őszi napéjegyenlőség idején keresik fel, akkor egy különleges jelenséget figyelhetnek meg. A kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok Kukulkán tollas kígyóisten templomán egy, a templomból előkúszó kígyó alakját elevenítik meg. Hogy a hatás teljes képet adjon, a kígyó fejét és farkát a piramis alján és tetején kőből ki is faragták.

Kortyoljon egyet a koktélból, és tekintse meg ezt a kisfilmet a romvárosról.

 


Ik Kil cenote

cikk_5761_ezgif.com_webp_to_jpg5.jpg A kép forrása: www. amazingplacesonearth.com

Mostanában egyre több ismeretterjesztő filmet láthatunk a híres cenotékról, melyek természetes módon kialakult, vízzel telített, kútszerű karsztképződmények. Az ősidőkben ezek voltak a félsziget egyetlen természetes ivóvíz forrásai. A kalandvágyók testközelből is megismerkedhetnek az egyik ilyen cenotéval. Az Ik Kil cenote Chichén Itzá közelében található, kerek nyílása kb. 60 méter széles, a víz a földfelszín alatt 26 méterrel található, ahová mészkőbe vájt lépcsőkön juthatunk le. A víz mélysége kb. 50 méter. A függőleges falat szinte teljesen belepi a növényzet. Úszómester felügyelete mellett egy 5-6 méter magas platformról a vízbe lehet ugrálni. Az Ik Kil cenote korábban egy sziklaugró világbajnokság helyszíne volt, melynek során profi versenyzők a 26 méterre lévő felszín pereméről ugrottak a vízbe. Természetesen ez az amatőr nyaralók részére tilos!

TIPP: Akik számára 1 nap fürdőzés nem elég a cenotéban, a közvetlen közelben lévő kedves kis szállodában éjszakázhatnak. A szálloda web oldala ITT érhető el.

Az alábbi videó segítségével Ön is ugorjon egy fejest a szikla pereméről – biztonságosan, akár 5 vagy 26 méterről!

 


Tulum romváros

cikk_5758_bachelorettepartytulumitinerary_tulumruinstour_ochristine.jfif A kép forrása: www.ochristine.com

A közvetlenül a türkizkék tengerpart mellett magasodó szürke tulumi piramis szinte a jelképe a cancuni nyaralókat csábítgató kirándulások úti céljának. Nem véletlenül, hiszen ez a kép nem csak fotókon, hanem élőben is elképesztő látvány. Tulum a spanyol hódítók érkezésekor, a 16. században még fontos kereskedelmi és vallási központ volt, nagyságát az akkori Sevillához hasonlították. Ezek a romok bár nem annyira látványosak, mint Chichén Itzá, viszont a fekvésük magával ragadó! A piramis mellett a strandra le lehet menni, és akár fürdőzni is lehet. Érdemes kipróbálni, mivel ez a strandolás felejthetetlen élmény marad a part fölé magasodó piramis látványával! A romváros további érdekessége, hogy a park területén óriás méretű iguánák élnek szabadon, amelyek már annyira megszokták a turisták látványát, hogy nem ijednek meg az emberektől. Ez fordítva már kevésbé igaz…! :)

TIPP: Ha nem elég óvatos, akkor a figyelmetlen utazó a Yukatán-félszigeten haladva lépten-nyomon cenotékba „eshet”! Cancunból Tulum felé tartva, a „cenote gyűjtők” egy újabb lehetőséget csatolhatnak a kollekciójukhoz. A Rio Secreto cenote, ahogy a neve is mondja (titkos folyó), egy barlang mélyén megbújó, kékes színű, áttetsző vizű folyó, amely látványos cseppkövek között kanyarog. A folyóban csak sétálni is lehet, de szintén merülni is lehet benne.

Ezzel a rövid kisfilmmel járják be velünk a romvárost, további hasznos tippekkel.

Ezzel a videóval pedig száraz lábbal sétálhat a Rio Secreto cenotéban:

 


Coba romváros

cikk_5753_the_amazing_yucatan_ruins_of_coba.jpgA kép forrása: www.clubcaribecancun.com

Tulumtól nem messze található Coba romvárosa, ezért a két látnivaló megtekintése akár 1 napra is összehangolható.
A klasszikus korban, 200 és 800 között Coba az egyik legnagyobb maja város volt, becslések szerint 70-90 ezren is éltek itt, ám ellentétben Tulummal, mire a spanyol konkvisztádorok megérkeztek, a település már teljesen kihalt volt. Az egykori város olyan hatalmas volt, hogy több mint 6500 építményének egyelőre csak egy kis részét tárták fel teljesen. Szintén Tulummal ellentétben Cobaban kevesebb a turista, és sokkal több a zöld terület, ezért szintén a kihagyhatatlan látnivalók egyike. Itt található a maja világ egyik legmagasabb épülete, a 42 méteres Nohoch Mul piramis, ahová legkönnyebben bérelhető kerékpárokkal lehet eljutni. Még a tériszonyosoknak is muszáj bátorságot gyűjteniük, és fel kell rá mászniuk, ugyanis fentről elképesztő a kilátás: ameddig a szem ellát, mindenfelé csak zöld fák és a dzsungel látványa várja a megfáradt „piramismászót”. Emellett keressék fel a labdajátékok egykori helyszínének épületét is, ahol a játék nem a szórakoztatást szolgálta, hanem valóban „vérre ment” a küzdelem. Papok felügyelték a játék menetét, a győztes csapat jutalma pedig nem egy kupa, hanem egy „kupán vágás”, vagyis lefejezés volt, akik ráadásul megtiszteltetésként fogadták ezt. Már megint ez a meglepő hitvilág!

TIPP: Az 1 napos Coba kirándulás is kiegészíthető egy cenote felkeresésével. A Grand cenote arról ismert, hogy nem a föld mélyén bújik meg, hanem a felszínén, tehát a kevésbé bátrak is csobbanhatnak benne, sőt még lemerülniük sem kell, mert a kristálytiszta víz felszínéről is jól láthatók a mélyben úszkáló halak – és mindehhez a hátteret a dzsungel biztosítja!

Virtuális séta és kerékpározás Coba romvárosában:

Ezzel a videóval pedig a Grand cenotéban, a többi fürdőzővel együtt úszhatunk:

 


Isla Mujeres és Contoy-sziget

cikk_5755_hu.png A kép forrása: www.playadelcarmen.com

Isla Mujeres Cancuntól 13 kilométerre lévő kis sziget, amely kb. 8 kilométer hosszú és amelynek a legnagyobb szélessége csupán 800 méter. Méretei ellenére nagyon jó éttermeket és fantasztikus strandokat lehet itt találni. A Playa Norte strand a 2019. évi szavazás alapján a világ 10 legjobb strandja között szerepel a Tripadvisor-on. A strand egy természetes öbölben fekszik, sekély vizét nyugodt hullámok simogatják, és mivel viszonylag széles, ezért mindenki kényelmesen letelepedhet a partján. Bár a szigeten van némely autóforgalom, a turisták többsége a kerékpárokat vagy az elektromos golfautókat részesíti előnyben.
Contoy-sziget ugyanúgy, Cancuntól nem messze, északra található, és szintén mindössze 8 km hosszú. Teljes területe nemzeti park. Partjai szépségben felveszik a versenyt a világelső Playa Norte stranddal, lagúnákkal szabdalt partvidékein homokdűnék és mangroveerdők húzódnak, területének nagy részén kókuszpálma-erdők találhatók. A sziget lakatlan, csak egy biológiai megfigyelőállomás és egy kis múzeum van rajta. Szigorú védettsége miatt a dohányzás tilos, és naponta csak maximum 200 látogató keresheti fel. Legnagyobb értékét gazdag állatvilága adja, többfajta teknőssel, flamingókkal, fregattmadarakkal és rájákkal találkozhat a szerencsés turista.
A két sziget akár együtt, egy 1 napos kirándulás során is felkereshető.

TIPP: Búvárkodók számára ajánljuk Isla Mujeres-en a Musa Museo Subacuatico de Arte tengeralatti múzeumot, ahol a tengerben, 8-10 méter mélyen felállított kísérteties szoborcsoportokat lehet megtekinteni. Garantáljuk, hogy hátborzongató élmény lesz a szobrok körül úszni!

Kedvcsináló Isla Mujeres-hez:

Kedvcsináló Contoy-szigethez:

Kedvcsináló a tengeralatti múzeumhoz:

 


Las Coloradas

cikk_5756_las_coloradas_pink_lakes_couple.jpg A kép forrása: www. expertvagabond.com

Cukorka rózsaszínű víz és hófehér homok - Las Coloradas partjainál található a világ egyik legelképesztőbb lagúnája, melynek természetellenes színű vize egy nagyon is természetes folyamat következménye, ugyanis a vízben olyan tengeri mikroorganizmusok találhatók, amelyek vöröses-narancssárga pigmenteket tartalmaznak, és ez okozza a víz színét. Mindezeken felül a tavakban rózsaszínű flamingók sétálnak fel-alá – ez a kislányok és a Pink Lady típusú nők megvalósult álma! A part mentén látható, legfehérebbnek tűnő homok pedig valójában só, amely emberi fogyasztásra alkalmas, kitermelése után a boltok polcain is megtalálható. Mivel a víz rendkívül sós és a tavak igen sekélyek, emiatt fürdőzni nem érdemes bennük, főleg, ha a bőr esetleg sebes, mert azt a só erősen marni fogja. A strandolás hiányát a látvány kárpótolja, a sík horizont, a rózsaszín vízben visszatükröződő kék ég és a felhők földöntúli hatást nyújtanak.

TIPP: A legszebb fotók napsütéses napon, dél körül készíthetők, amikor a legmagasabban van fent a nap, ugyanis a rózsaszín árnyalat ekkor látható a legjobban. Érdemes a lencsére polárszűrőt tenni!

Az alábbi videóval a só marásának veszélye nélkül Ön is belesétálhat az elképesztően rózsaszín vízbe.

 


Sian Ka’an Bioszféra-rezervátum

cikk_5757_tqeyv6girp1z15fh5h6a.jpg A kép forrása: www.lokaltravel.com

Ez a bioszféra-rezervátum Mexikó legnagyobb tengeri természetvédelmi területe és egyben az UNESCO természeti világörökség része. Elsősorban természeti látnivalókat kínál, bár a területén 23 maja régészeti lelőhely is található. Cancun irányából két ajánlott útvonalon lehet a rezervátum egy részét bejárni. Ha Punta Allen felől érkezünk, akkor elsősorban a tengerparti részt láthatjuk, csodálatos lagúnákat, illetve szerencsés esetben akár delfineket és teknősöket is. Muyil felől belépve pedig a dzsungelt, a mangrove erdőket, a mocsárvidéket és a maja romokat kereshetjük fel. Fontos megjegyezni azt, hogy ezen romok sokkal kevésbé látványosak, mint a korábban említett romvárosok, viszont mivel kevesebb turista jut el ide, emiatt nagyobb élményt nyújthatnak. A park területén a mangrove erdőkben akár motorcsónakozni is lehet, továbbá fa pallókon sétálhatunk a dzsungelben, és annak vize felett.

TIPP: Irodánknál a Bioszféra-rezervátum részletes megismeréséhez egy egész napos túra foglalható, melynek során a romokat keressük fel, hajókázunk a mocsárvidéken és délidőben egy remek halas taco ebédet fogyasztunk el.

Túrázzanak velünk ezzel a videóval a dzsungelben!

 


Xcaret Ökológiai Park

cikk_5760_1c0af047_ece0_4b8c_812a_02772daa4328_12509_cancun_xcaret_park__1_day_ticket_with_night_show_03.jpg A kép forrása: www.headout.com

A Xcaret Ökológiai és Archeológiai Park egy természetes öbölben található. A park a hagyományos szórakoztató attrakciókon kívül (mint például csúszdák, mesterséges folyóban való úszkálás és hajókázás, maja falu és show műsorok) egy természetes paradicsom, ahol garantáltan láthat egzotikus halakat, delfineket és papagájokat. Itt nem szokatlan látvány az, hogy a látogatók cápákkal vagy delfinekkel együtt úsznak, a cenote széléről a víz mélyébe ugrálnak, kétéltű járművekkel barlangokon haladnak át, kajakokkal eveznek egy cenotén vagy víz feletti kötélpályán csúsznak-másznak. A park éjszaka is nyitva tart, a legbátrabbak éjszakai kihívásokban vesznek részt, mint például a fáklyákkal megvilágított dzsungel feletti kötélpályán való lecsúszás. Akik elfáradnak, azok a fehérhomokos tengerparton megpihenhetnek, természetesen egy finom Tequila Sunrise-t iszogatva!

TIPP: Az éjszakai kalandokat előnyben részesítők egy másik esti programon is részt vehetnek, mely egy mexikói hangulatú karnevállal kezdődik, élőzenével. Majd a résztvevők színes gondolákba ülnek, és a park kivilágított csatornáin hajókáznak. A jó hangulatról a bár gondoskodik, korlátlan sör, vodka és tequila fogyasztással, a teli hasakat pedig a felszolgált ízletes mexikói ételspecialitások garantálják. Viva Mexico! :)

Az alábbi videó egy gyors bepillantást enged a park mindennapjaiba.

 


Kulturális ajánló utazás előtti ráhangolódásként

Passuth László, Esőisten siratja Mexikót című regénye. A történet Cortez felfedező hódító útjába avatja be az olvasót, a spanyol és a mexikói indiánkultúra találkozását mutatja be. Mindez megfűszerezve sok kalanddal, harccal, arannyal és persze szerelemmel. Passuth egy ismeretlen világ titkaiba és a barbár hitregékbe vezeti el az olvasókat.


Bartos Szilvia

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!