Fejléc menü

Egy ismeretlen nyaralóhely - 10 jó tanács Batumihoz


 

A grúzok legendás vendégszeretetéről már sokan és sokszor megemlékeztek, az ezeregy éjszakát idéző meseszerű Tbilisziről ódákat zengtek, a Fekete-tenger partján fekvő alig százötvenezres, rohamtempóban fejlődő Batumiról keveset hallani.

1. Megközelítés

Kutaisi repteréről marshrutkával (iránytaxiként üzemelő kisbusz) közelíthető meg a török határtól pár kilométerre fekvő szubtrópusi városka. Minden érkező géphez van transzfer, nem kell félni, hajnalban is el lehet jutni Tbiliszibe vagy Batumiba. Mi repülővel érkeztünk a grúz fővárosból, és csak a hazaúton vettük igénybe a buszt (az út 2,5 óra, a végállomása a piac mögötti téren van).

cikk_5969__mg_2062.jpeg

2. Szállás

Adzsara Autonóm Köztársaság fővárosa egyre népszerűbb a turisták körében. Ez meglátszik a szállásárakon is. Különösen a négy- és ötcsillagos szállodák drágák, a hostelek és vendégházak árszínvonala megegyezik a Tbilisziben tapasztaltakkal. Fő különbség, hogy érdemes jó előre foglalni, mert nagyon hamar elfogynak a szabad szobák. A város legjobb szállodái a Sheraton, a Radisson, a Hilton és a Műszaki egyetem átlakított épületében megnyílt Meridien is. Ezek árszínvonala nemzetközi mércével mérve is igen magas. Kiváló ár/érték arányú az ötcsillagos Divan Suites, illetve a Piazzan található négycsillagos hotelek. (Az Intourist Palace-t legfeljebb a fekvése miatt ajánlom, árai magasak, a szolgáltatás színvonala szovjet időket idéz.)

3. Látnivalók

Batumiban az ember egyik ámulatból esik a másikba. A pálmafákkal szegélyezett több kilométeres promenádon sétálva nem győztük kapkodni a fejünket. Különösen este szép a város, amikor mindent színesben kivilágítanak, és a felhőkarcolók között rekedt panelek sem rontják a látványt. A legszebb tornyai a Cha-Cha torony, az Alphabet torony, a legfelsőbb szintekre beékelt óriáskerékkel villogó egykori műszaki egyetem épülete, illetve a nemrég átadott Hilton ikertornyai.
Csodálatos a városháza tere, a színház, a Rustaveli út klasszikus háztömbjei, és a bohókás ötletekkel (pl. esernyők) feldobott kis utcák, illetve a Piazza tér, ami leginkább egy hatalmas nyitott kávézó. A promenád szélén egy érdekes szoborkonstrukció fogadja a látogatót: Nino és Ali mozgó szobra.
5 lariért libegőzhetünk a város melletti hegy tetejére, ahonnan a nappali és esti panoráma is lenyűgöző.
A belvárostól viszonylag messze minden este kilenckor fényjátékkal egybekötött zenés szökőkút show szórakoztatja a nagyérdeműt, mint a legtöbb látnivaló, ez is teljesen ingyenes. (Busszal a reptér irányában közelíthető meg.)
A város messzeföldön híres delfinshowjáról, az egyórás műsor 15 lari, érdemes a jegyet jó előre beszerezni. Úszni is lehet a delfinekkel 150 lariért, de napokkal előre foglalt minden időpont.

cikk_5972__mg_2641.jpeg

4. Strand

Batumi egyetlen hátránya a kavicsos partszakasz, ráadásul a víz gyorsan mélyül, kisgyermekes családoknak nem ideális. Érdemes speciális papucsot beszerezni, ha nem vittünk, pár lariért helyben is kapható. A móló környékén számos étterem és bár található, a többi partszakaszon nincsenek talponállók, magunknak kell frissítőről gondoskodni. Kb. egy órányi buszozással mágneses fekete homokos partszakoszokat is találunk a várostól északra.

5. Étkezés

Arra számítottam, hogy tengeri herkentyűk garmadájából dőzsölhetek, ezzel szemben öt nap alatt egy nyomorult pisztrángot ettem csak. Annál több a zöldség, saláta, a sajt, és persze a hacsapuri, a sajtos kenyér, amit errefelé tojással gazdagítanak (Ajarian hachapuri). Az éttermi árak szokatlanul alacsonyak, 20 lariból bőségesen meg lehet vacsorázni.

cikk_5968__mg_2021.jpeg

6. Kirándulások

Ugyan a helyi utazási irodák kevesebb túrát kínálnak, mint a Kutaisiben vagy Tbilisziben lévők, de érdemes körbenézni. Számos nemzeti park, kanyon, vízesés található a  környéken, de szerveznek mecsetnéző túrát a török határra, várlátogatást a hegyekbe, és gasztroutakat is. Egy kirándulás ára 60-100 lari, fél napostól a tizenkét órásig tejed az időtartamuk.
A tengerparton is beindult az élet, sétahajózásra, paraglidingra invitálják a látogatókat.

7. A legszebb panoráma

Ha a kettes busszal pár megállót megyünk a Botanikus kert irányába, egyszer csak feltűnik a mini Dubai körvonala. Nappal és este is páratlan élmény a város látványa a tengerpartról. (A Botanikus kert maga is kiváló kilátást biztosít a tengerre.)

cikk_5971__mg_2926.jpeg

8. Miért mostanában?

Batumi eszeveszett iramban fejlődik. Pár év, és a luxusturizmus fellegvára lehet. Érdemes addig megnézni, és élvezni az alacsony árakat, a kedves kiszolgálást, a számtalan ingyenes látnivalót. Pár év múlva teljesen átalakul a város képe, legalábbis ha hinni lehet a rendezési terveknek. Kaukázusi Dubaiként valószínűleg az árak is magasabbak lesznek.

9. Időjárás

A város éghajlata szubtrópusi, télen hűvös, nyáron kellemesen meleg, de hamar kialakulhat egy futó zápor. A tenger miatt nyáron sem annyira forró, mint Tbiliszi, júliusban, amikor ott jártunk, 28 fok volt, később 30 fok fölé is emelkedett a hőmérséklet. A tenger kellemes 24 fokos volt.

cikk_5973__mg_3075a.jpeg

10. Közbiztonság

Grúziában kiemelten ügyelnek a turisták biztonságára, számtalan rendőr felügyeli a rendet. A legsötétebb kis utcában is bátran sétáltunk este. Koldus itt is akad, a kéregető gyerekeket időnként nagyon nehéz lerázni. Egyedül a közlekedési morállal nem sikerült kibékülni, időnként úgy tűnt, az út túloldalára születni kell. A zebra csak egy szép festés az úton, a gyorshajtás és szabálytalan előzés még a városban is mindennapos, állítólag a rendőrök nem is büntetik.

Szöveg és fotók: Posztós János

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!