Fejléc menü

Dubai utazási tippek
Dubai tele van kontrasztokkal. Az elképesztő felhőkarcolók minden képzeletet felülmúlnak, az üzletek és éttermek annyiféle lehetőséget kínálnak, amire egy utazó csak vágyhat, a luxusszállodák pedig stílusosan fogadják a legigényesebb utazókat is. Ezzel ellentétben, a felhőkarcolók lábainál már a sivatag fekszik, a helyi piacokon, a souk-okban a bódék végtelen labirintusában az ősi fűszerek erős illata tölti be a levegőt, és még mindig hagyományos abra-hajók szállítják át az utasokat a Dubai Creek-en.

Ma Dubai egyszerre gyors és lassú - egy hely, ahol pihenni lehet a tengerparton, és egy hely, ahol egy nap alatt annyit lehet vásárolgatni, amíg össze nem esünk. Ezek az ellentétek teszik a várost olyan dinamikussá és érdekessé, illetve olyan szórakoztatóvá a felfedezését.


 

A legjobb időpont Dubai látnivalók megtekintéséhez

Az Egyesült Arab Emírségek éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél pedig decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hűvös éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben 25 C fölé is emelkedhet, nyáron, a déli órákban, árnyékban elérheti a 45-50 C-ot is. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van, ugyanakkor előfordulhatnak heves esőzések is.

A ramadán időszaka abban az esetben jó időszak látogatásra, ha érdekli az iszlám kultúra és hagyományok, ugyanis az üzletek zárva tartanak, vagyis ha vásárolgatni szeretne, akkor ezt az ünnepet érdemes elkerülni. A böjti időszakban hajnaltól kora estig nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, az szabályszegésnek minősül.

Dubaiban rengeteg sporteseményt rendeznek, ilyenkor sok turista keresi fel a várost, és nagyobb zsúfoltságra kell számítani.

 


Dubai utazás gyerekekkel

Dubai minden korosztály számára kínál valamit. Egy olyan úti cél, amelyet a gyerekek is szívesen látogatnak, hiszen rengeteg szórakoztató tevékenység várja őket. A legnépszerűbb vidámparkok gyermekek részére, a teljesség igénye nélkül: Dubai Aquaventure vízipark, Ski Dubai, Chambers Akvárium, IMG Worlds of Adventure, Atlantis Waterpark, Dubai LEGOLAND, Wild Wadi Waterpark, Dubai Motiongate. A nagyobb szállodák széles választékot kínálnak a gyermekétkezésekre, illetve bébiszitter szolgáltatások is igénybe vehetők.

 


Dubai utazás egyedülálló nőknek

Dubai biztonságos úti cél egyedülálló női utazók számára is. Ám a női utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy olyan helyre látogatnak, amelynek szigorú, hagyományos gyökerei vannak. A tengerparti kluboktól, a szállodáktól és az üdülőhelyektől távolabb jobb, ha kerülik a szűk vagy a testet túlságosan megmutató ruhák viselését. Egy laza nadrág és egy hosszú ujjú pamut ing például megfelelhet a célnak. Ha egy nő helyi társaságban ismerkedik, akkor jobb, ha megvárja, amíg kezet nyújtanak neki kézfogásra, mivel egyes hívő muszlimok nem szeretnek nőkkel kezet fogni.

cikk_0_1000ut-egyesult-arab-emirsegek-dubai-utazasi-tippek.no.jpg 


Viselkedési és etikett szabályok Dubai utazás során

Dubai egy színes keleti város, ahol az élet minden területére a muszlim vallás törvényei vonatkoznak. Az Egyesült Arab Emírségekben érvényes hagyományok és szokások közül sok túl szigorúnak vagy furcsának tűnhet, de a szabályok betartása az ország minden lakója és vendége számára is kötelező.

Dubaiban szigorúan tilos enni (még rágózni is) vagy inni a tömegközlekedési eszközökön. A szabálysértők bírságra számíthatnak. Férfiak nem léphetnek be a nők és gyermekek számára kijelölt (rózsaszínű felirattal jelzett) metrókocsikba és buszokba. Ezt a szabálysértésért szintén bírsággal büntetik.

Nincs olyan törvény, amely előírná a külföldi nők számára, hogy hosszú ruhát viseljenek és eltakarják a fejüket, de a szűk és áttetsző ruházat, a rövid szoknyák, rövidnadrágok, topok, pólók és mélyen dekoltált felsők kerülése azonban tanácsos. A vállakat és a hasat be kell fedni, a lábakat pedig térdig takarni kell. Ez a szabály a férfiakra is vonatkozik. A ruházaton nem lehetnek sértő feliratok és rajzok.

A szállodák privát strandjain fürdőruhában pihenhet és napozhat. Viszont egyes városi strandokon a nők nem viselhetnek bikinit. Szigorúan tilos topless úszni és napozni, és ezért akár le is tartóztathatják. A partok mentén felállított kabinokat kell használni ruhaváltáshoz, ugyanis a strandot elhagyva a fürdőruhát le kell cserélnie utcai ruhára.

Nyilvános helyen szigorúan tilos kimutatni a partnereknek az egymás iránti érzelmeiket. Az ölelés és a csókolózás nem pénzbírsággal, hanem letartóztatással büntetendő. A homoszexuális párokat különösen szigorúan büntetik.

Óvatosnak kell lenni emberek fotózásakor, ugyanis a helyiek ezt a magánélet megsértésének tekinthetik, amiért vagy pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést is lehet kapni. Ha nyilvános helyen egy csoport embert fotózunk, akkor az valószínűleg nem lesz probléma, ám egyetlen személyről csak az ő engedélyével készíthet képet. Semmilyen körülmények között nem szabad engedélyt kérni nőktől a fényképezéshez, sőt, jobb, ha még véletlenül sem kerülnek nők a képre. Az Egyesült Arab Emírségek stratégiai és kormányzati létesítményeit, különösen a sejkek palotáit törvényileg tilos fényképezni. Még a repülőtéren lévő repülőgépek is fontos objektumnak tekinthetők, ezért jobb, ha tartózkodik azok fotózásától is.

A muszlimoknak, bárhol is tartózkodnak, naponta ötször imádkozniuk kell. Ezt a rituálét nem szabad kinevetni, megzavarni vagy lefotózni.

Nyilvános helyeken szigorúan tilos az obszcén nyelvhasználat és az illetlen gesztusok használata. A rendőrség számos nyelven ismeri a káromkodó szavakat, ezért a legjobb, ha visszafogja magát. Továbbá tilos hangosan telefonálni az utcán.

A helyiekkel való kommunikáció során szigorúan be kell tartani az etikett szabályait. Elfogadhatatlan, hogy akár csak barátságos módon is, de megérintse az embereket, hacsak nem az ő részükről érkezik a kezdeményezés. Ismerkedéskor a muszlimoknak jobb kezet kell nyújtani, és közben a szemükbe kell nézni. A férfiak és a helyi nők közötti kapcsolat szabályai is szigorúak. Még csak bámulni sem szabad a nőket, nemhogy beszélgetést kezdeményezni.

Le kell venni a cipőt, ha meghívják egy házba. Leülve nem mutathat a talpával a vendéglátók irányába, ugyanis ez a gesztus sértőnek számít. Az is illetlenség, ha keresztbe tett lábbal ül.

 


Egészségügyi ellátás

A szállodákban és éttermekben magas higiéniai normákat tartanak fent. Az utazókat főleg csak nyáron, a magas hőmérséklet okozta betegségek fenyegethetik. Ekkor a hőguta veszélyeztetheti azokat, akik nem tartják be a megfelelő védekezési módszereket. Viseljen megfelelő napszemüveget és kalapot, igyon elegendő folyadékot, a déli órákban ne napozzon és magas faktorszámú naptejet vigyen magával. Az orvosi ellátás általában nagyon jó, és a legtöbb gyógyszer a gyógyszertárakban kapható. Egyes gyógyszertárak a nap 24 órájában nyitva vannak.

A csapvíz iható, de inkább a palackozott víz fogyasztása javasolt.

 


Hálózati feszültség

A hálózati feszültség 220 V, viszont a csatlakozó hárompontos angol szabvány, ezért átalakító szükséges. A szállodák recepcióin ingyenesen kérhető átalakító.

 


Internet hozzáférés

Dubaiban jól kiépített, nagysebességű, vezeték nélküli internet hozzáférési hálózat létezik. Ingyenes wi-fi-t biztosítanak a metróállomásokon, buszpályaudvarokon, villamosmegállókban, bevásárló- és üzletközpontokban, vidámparkokban és strandokon. Emellett az RTA-hoz tartozó buszokon, kompokon és taxikban is lehet vezeték nélküli internetet használni.

A wi-fi hálózatra való csatlakozáshoz nem szükséges helyi SIM-kártyával rendelkeznie. Az okostelefonján csak ki kell választania az UAE Free Wi-Fi hálózatot, és meg kell adnia a mobiltelefonszámát és személyes adatait (állampolgárság, életkor, nem, stb.). A regisztráció után kap egy egyszeri PIN-kódot, amely a hozzáféréshez szükséges. Ismételt csatlakozáshoz elegendő csak a telefonszámot megadni.

Számos étterem és kávézó (pl. Starbucks, Costco, Jamaica Blue) is ingyenes jelszót kínál a vendégeinek a vezeték nélküli hálózathoz. A nagyobb bevásárlóközpontokban szintén elérhető a nagysebességű internet.

cikk_0_1000ut-egyesult-arab-emirsegek-dubai-utazasi-tippek.foto1.jpg 


Biztonság Dubai utazás során

A város biztonsági szintje nagyon magas. Dubai lakosságának nagy része Indiából, Pakisztánból, a Fülöp-szigetekről, Nepálból és más harmadik világbeli országokból származik, de mindenkit, aki ide jön dolgozni, gondosan ellenőriznek. Dubaiban éjszaka is lehet sétálni az utcákon anélkül, hogy félni kellene. Természetesen nem mondhatjuk, hogy Dubaiban egyáltalán nincs bűnözés, zsebtolvajokkal és pitiáner csalókkal előfordulhatnak a zsúfolt helyeken. Ezért nem ajánlott a személyes tárgyakat őrizetlenül hagyni és nagy összegű pénzt tartani magunknál.

A turistáknak a legtöbb problémát a tudatlanság vagy a helyi szabályok figyelmen kívül hagyása okozza. A rendőrség szigorúan betartja a törvényeket, és nem engedik, hogy a szabálysértők megússzák a büntetést.

A személyes iratokat mindig tartsuk magunknál, ugyanis a rendőrök bármikor kérhetik ezek bemutatását ellenőrzés céljából. Ennek a kérésnek nyugodtan és felesleges viták nélkül kell eleget tenni.

 


Alkoholfogyasztás és dohányzás Dubai utazás során

Az alkoholos italok fogyasztása Dubaiban bárokban, éttermekben és a szállodai szobában engedélyezett. Az utcán vagy nyilvános helyeken (kivéve a bárokat és éttermeket) szigorúan tilos részegnek vagy ittasnak lenni. Ezért vagy pénzbírság vagy akár börtönbüntetés szabható ki (a szabálysértők a bírósági ítéletig nem hagyhatják el az országot, és ez akár 2-3 hónapig is eltarthat). Tehát akik egy bárban vagy étteremben italoztak, azoknak ajánlott taxival visszatérni a szállodába, nem pedig tömegközlekedéssel vagy gyalog.

Dubaiban a turisták egy hónapra szóló ideiglenes szeszesital engedélyt kaphatnak. Ez az engedély csak abban az emirátusban használható, ahol azt kiállították.

A cigarettázás, az elektromos cigaretta és az IQOS használata tilos a nyilvános helyeken és helyiségekben (bevásárlóközpontokban, szállodai lobbikban és szobákban, irodákban, szalonokban és üzletekben), kivéve a kijelölt helyiségeket és erkélyeket. Tilos a dohányzás a járművekben, illetve az autó utasterében, ha ott 12 év alatti gyermek tartózkodik. Az utcán szabad dohányozni, de figyelni kell a korlátozó táblákra. A strandokon is megengedett a dohányzás, de azzal nem szabad másokat zavarni. Cigarettát csak 18 éven felettiek vásárolhatnak.

 


Pénzváltás Dubaiban

Az Egyesült Arab Emírségek nemzeti valutája a dirham (AED). A nemzeti valuta árfolyama a dollárhoz van kötve. Az Egyesült Arab Emírségekben kettős átváltást alkalmaznak, először a valutát átváltják dollárra, és csak utána dirhamra. Figyeljen erre, mert az átváltási árfolyam kellemetlen meglepetést is okozhat.

Az üzletekben és a szállodákban elfogadják a bankkártyákat.

A bankok kiváló árfolyamokat kínálnak, de a legtöbb bank csak 8 vagy 9 órától 1 vagy óráig tart nyitva. Csak néhány, bevásárlóközpontokban lévő fiók van nyitva ebéd után is (16 és 18 óra között). Csütörtökönként egy órával rövidül a nyitvatartási idő, a péntek pedig ünnepnap.

A pénzváltók árfolyamai azok elhelyezkedésétől függnek. A legjobb, ha bevásárlóközpontokban, utcákon és piacokon vált pénzt. A legkevésbé jó árfolyamok a szállodákban vannak.

cikk_0_1000ut-egyesult-arab-emirsegek-dubai-utazasi-tippek.vasarlas.jpg 


Vásárlási lehetőségek Dubai utazás során

Dubai a világ egyik bevásárló fővárosa, ahol csillogó szupermarketek sokaságában tucatjával árulják a designer márkákat, gyors autókat, aranyrudakat és minden más luxuscikket, amit csak el tud képzelni. Bár lehet, nem mindannyian vehetünk aranyrudat egyenesen az automatából, az aranyból készült ékszerek olcsóbbak és tisztábbak Dubaiban, mint a világ sok más országában, így ha kedveli az arany ékszereket, itt a kitűnő lehetőség.

A datolya is remek ajándék, a közel-keleti datolya egyébként is híres az ízéről.

Sok üzletben fix áron árulják a termékeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne rengeteg lehetőség az alkudozásra. Az olyan helyeken, ahol hagyományos közel-keleti tárgyakat árulnak, remekül kipróbálhatja az alkudozást. Viszont ne legyen agresszív az alkudozásban, hogy Ön és az eladó is elégedetten távozhasson.

 


Borravaló adása

Bár a borravaló nem elvárt, de mégis bevett szokás. A szállodák személyzete számára a borravalót saját belátása szerint adhatja. Az éttermek többsége a számla mellé szervizdíjat is felszámít. Amennyiben ez nincs benne, a számla értékéhez hozzáadhatja a teljes összeg 10 százalékát.

 


Étkezés a városban

Dubai legjobb élménye a vásárláson kívül az ételek. Dubai az ínyencek paradicsoma! Dubai mindenféle konyhát kínál a látogatóknak, kivéve olyat, ami sertéshúst tartalmaz, mivel ez egy muszlim ország városa. A hagyományos helyi ételekben a csirke, a bárány, a marhahús, sőt a teve az uralkodó húsféleség, és általában igen erősen fűszerezettek. Ám legyen szó akár egy drága étteremről, vagy a finom utcai ételekről, nagy örömére fog szolgálni a konyhák óriási választékának felfedezése. Ha vegetáriánus, akkor a választék korlátozott lehet, de a helyi finomságoktól kezdve a különböző országok, köztük India, Libanon, stb., hagyományos ételein át, egészen a KFC legjobb grillezett csirkéjéig mindent megtalál. Ne aggódjon a higiénia miatt, Dubai nagyon büszke arra, hogy egészséges és biztonságos környezetet teremtettek.

cikk_0_1000ut-egyesult-arab-emirsegek-dubai-utazasi-tippek.no.es.gyermek.jpg 


Illemhelyek a városban

A városban több helyen nyilvános, high-tech illemhelyeket lehet használni. Ezeket légkondicionálóval, az öblítést automatizáló érzékelőkkel, fertőtlenítő folyadék adagolóval és kézszárítókkal szerelték fel. A súlyérzékelő technológia megakadályozza, hogy az ajtók bezáródjanak, ha egy gyermek használja a mellékhelyiséget. Az automatikus ajtók csak fizetés után nyílnak ki.

A bevásárlóközpontokban, kávézókban, éttermekben, metróállomásokon, benzinkutakon, strandokon, parkokban és mecsetekben a WC-k ingyenesen használhatók.

 


Kábítószer birtoklása

Dubai egyáltalán nem tolerálja a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, és a droghasználóknak súlyos következményekkel kell szembenézniük. Bár az Egyesült Arab Emírségek bizonyos esetekben megengedi az orvosi marihuána használatát, nulla toleranciával viseltetik bizonyos rekreációs gyógyszerek, valamint néhány vényköteles gyógyszer esetében. Mielőtt meglátogatná az országot, javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy az Ön által használt gyógyszer melyik kategóriába esik. Ha vényköteles gyógyszerekkel utazik, akkor ha csak az utazáshoz szükséges mennyiséget vigye magával.


Bartos Szilvia


Dubai vagy Abu Dhabi az ön céljai között is szerepel? Irodánknál megtalálja a legjobb Egyesült Arab Emírségbe szervezett üdülési és körutazási ajánlatokat.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!