Fejléc menü

Bárányok földje, madarak paradicsoma 1. rész


 

Vajon mi motiválja az utazót, hogy ellátogasson Európa egyik legkisebb országába, ahol több bárány (70.000) él, mint ember (50.000); ahol az időjárás öt percenként változik, és ahol a napi hőmérséklet nyáron sem megy 17°C felé?
Pont ezek - válaszolhatnám röviden, ahogyan Utazóink is mondták az út elején. Ez az ország sok szempontból már annyira extrém, hogy érdemes megnézni! És valóban, egyedi látványban volt részünk a Feröer-szigeteken.
Kezdjük a természettel: A tizennyolc sziget mindegyike egyedi látvánnyal bír, az egyiken a szikla szirtek gyönyörűek, a másik a vízesésével nyűgöz le, a harmadik a többezres madár populációjával ejt ámulatba minket. És a szigeteket körülölelő tengernyi élővilágot még meg sem említettem...

Látkép
A legszebb mégis az egészben, az a non-stop, állandóan körülölelő látkép. Én ebbe szerettem bele. Ha az istenek is úgy akarják, és elfújják a szellők a párát, ködöt, esőt, vagy éppen felhőket, bármerre nézünk gyönyörű, dús réteket, sziklás hegyoldalakat, ipar-mentes tájakat látunk, amelyet találomra elszórt bárányok díszítenek. Nyugalmat árasztanak annak ellenére, hogy roppat dinamizmus és természeti erő árad belőlük. Ha meg esetleg az előbb felsorolt időjárási “akadályok” bekavarnak, az egész misztikussá válik. Csak hallod a víz zubogását, de nem látod. A bárány bégetések segítenek abban, hogy jó felé mész éppen, vagy sem, madár csivitek bátorítanak tovább utadon. Ilyenkor reménykedsz abban, hogy hogy eltelik öt perc - ahogyan a feröeri közmondjás tartja - és ismét más/jobb időjárás vesz körül téged.

cikk_4376_feroer_1.1.jpg

Emberséges küzdelem
Feröeren három dolog terem magától - fű, bárány, és tengeri eleség (madártojás, hal, és egyéb tengeri herkenytűk). Minden másért (zöldség, gabona,építőfa, stb…)  meg kell küzdeni, manapság a túlhalászás, miatt már a halakért is. A feröeri emberek az elmúlt 50 évben több gazdasági krízist is megéltek, egyszer a kilencvenes évek elején, és nemrég a 2008/9-es globális gazdasági válság. Egészséges küzdelem feröeriként élni, hiszen sok munka napjainkban is a szellemi kihívás mellett fizikiai erőnlétet is igényel. Vikingek ők - megtanultak küzdeni mondhatjuk, mégis napjaink kényelmes Európája igen csábító, és valóban sokan a dániai egyetemi tanulmányok után nem térnek már vissza lakosként a szigetekre.

Egészséges maximum
Járva a szigeteket, idén azt tapasztaltam, hogy a feröeriek érzik, és tudják mi az a maximum, amit Feröeren adottságaihoz mérten biztonsággal meg lehet valósítani. Jólétben élnek, de hatalmas luxus palotákat, extravagáns óriási autókat nem látni. Talán ez annak is köszönhető, hogy a 21 század gazdasági válságai alatt kitapasztalták, meddig ér a takaró.

cikk_4375_feroer_2.2.jpg

A madarakról még nem írtam semmit, sőt a bálnák is kimaradtak, ezekről a következő részben!

Lakatos Gergely

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!