Fejléc menü

Bali ikonikus látnivalója: Tanah Lot templom
Sokak számára Tanah Lot templom a romantikus Bali megtestesítője, és egyben egy Bali utazás alapvető része. Tanah Lot szó szerinti jelentése: föld a tengerben. Ez tökéletesen illik egyedülálló fekvéséhez! Képzeljen el egy magasan a sziklán ülő balinéz templomot, amely a végtelen, nyílt óceánra néz. A templom alapjául szolgáló sziklát a hullámok látványosan, és folyamatosan ostromolják. Dagálykor a tengervíz pedig elárasztja a templomhoz vezető utat, és Tanah Lot valóban olyan látványt nyújt, mintha a tengeren lebegne.

A templom Bali egyik legismertebb nevezetessége, amely nem csak egyedülálló fekvéséről, hanem a templom mögött lassan lebukó nap látványáról is híres. Továbbá, mindamellett, hogy a fotósok kedvelt célpontja, a templom egy hindu zarándokhely. Tanah Lot a 10 legjobb naplementés hely és a 10 legjobb kilátópont közé tartozik Bali szigetén. Egy Bali utazás során kihagyhatatlan látnivaló!

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-tanah-lot-templom4_(2).jpg
A kép forrása: https://au.hotels.com

A templom Tabananban található, Denpasartól mindössze 30 km-re. Tanah Lot pura egyike a partok mentén fekvő hét tengeri templomnak. A templomok mindegyikét látótávolságon belül létesítették, és a délnyugati partok mentén egy láncot alkotnak. A pura jelentése: balinéz hindu templom. A purákat balinéz építészeti szabályok, stílus és rituálék szerint építik. A legtöbb pura Balin található, emiatt a szigetet „az ezer pura szigetének" is nevezik. Egy Bali nyaralás alkalmával ha nem is lehet mind az ezret megtekinteni, de legalább Tanah Lotot mindenképp fel kell keresni!

 

Tanah Lot története a 16. századra nyúlik vissza. Dang Hyang Nirartha, a kelet-jávai Majapahit Királyság főpapja 1489-ben Balira utazott, hogy a hinduizmust terjessze. Amikor megérkezett erre a gyönyörű vidékre, a tenger istenének, Barunának a tiszteletére létrehozott egy szent helyet. A tanításait megosztotta Beraban falu lakosaival. Csakhogy a falu vezetője nem fogadta el a tanait és elhatározta, hogy elűzi Nirarthát. Ám Nirartha ellenállt, és varázslatos módon egy nagy sziklát emelt a tengerbe, amelyen meditált. A szikla eredeti neve, Tengah Lod, amelynek jelentése: a tengerben. Végül elismerve Nirartha hatalmát, a megalázott faluvezető hűséget esküdött neki. Nirartha a hazaindulása előtt a vezetőt megajándékozta egy szent kris tőrrel, amely ma a kediri királyi palota ereklyéi között látható.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-tanah-lot-templom1.jpg
A kép forrása: https://escapeartistkatie.com

Szinte minden Bali körutazás érinti a templomot. Ám mikor érdemes Tanah Lotot felkeresni? Balin az előszezon január közepétől június végéig, illetve az utószezon szeptember közepétől december közepéig tart. A főszezonon kívül az utazók rövidebb sorokra és kevesebb emberre számíthatnak a népszerű helyszíneken. Az időjárás ilyenkor némileg esős lehet, ezért érdemes előre tervezni, és esernyőt vinni. Ám az eső általában csak déli záporokból áll. A nap bármely szakában érdemes meglátogatni Tanah Lotot. Ám vannak olyan időszakok, amikor a templom a legszebb arcát mutatja. Sokan egy órával napnyugta előtt érkeznek, hogy gyönyörködhessenek a lebukó nap vízen csillogó színeiben. Akik el akarják kerülni a tömeget, azoknak hétköznap kora reggel érdemes odamenniük. A templom délben is kevésbé zsúfolt, de délután a hőmérséklet már nagyon forróvá válhat. Hétvégéken elég sokan látogatják a templomot. A látogatóknak figyelembe kell venniük az árapály időszakát, mert a templomot dagály idején a tenger elválasztja a szárazföldtől.

A Galungan egy balinéz ünnep. Ez az az időszak, amikor az ősök szellemei meglátogatják a Földet. A Galunganról 210 naponként emlékeznek meg, és 10 napig tart. A Galugan időszakában minden hívő hagyományos, ünnepi ruházatban, amelyben a fehér szín dominál, elindul a hozzá közel eső templomokba. Felajánlásokat, például friss gyümölcsöt visznek a templomokba, hogy a szertartás és az imádkozás után közösen elfogyasszák azt. A zarándoklat Bali egyik olyan ünnepi felvonulása, amelynek érdemes a szemtanúja lenni. Ezeken a napokon balinéz nőket láthatunk, akik kecsesen, fejükön áldozati adományokat hordozva érkeznek Tanah Lotba.

Tanah Lot temploma csak hinduk számára van fenntartva, a látogatók elől elzárt terület. A turisták csak kívülről csodálhatják meg a templomot.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-tanah-lot-templom3.jpg
A kép forrása: https://www.indonesia.travel

A parti sziklák üregeiben fekete-fehér színű tengeri kígyók élnek, amiket a templom őrzőinek tartanak. A legenda részeként úgy tartják, hogy Nirartha ezeknek a tengeri kígyóknak a segítségével őrizte a sziklát. Ezáltal zavartalanul, sikeresen meditálhatott.

A hívők úgy vélik, hogy ezek a kígyók távol tartják a gonosz szellemeket a szent helytől. Bár ezek a kígyók igen veszélyesek, de általában nagyon passzívak és szelídek. A helyiek úgy vélik, hogy ha a látogatóknak nincsenek rossz szándékaik, amikor a Tanah Lotba látogatnak, akkor a szent kígyók nem fogják megtámadni őket.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-tanah-lot-templom4.jpg
A kép forrása: https://erasmusu.com

A templom alatti forrásból víz fakad fel. A Tirta Pabersihan forrás a környék összes templomának szenteltvízforrása. A kútnál álló papok a fejükre szentelt vizet locsolva áldják meg a látogatókat.

 

A Tanah Lot sokféle ténye mellett van egy olyan mítosz is, amelyben a helyiek hisznek. A mítosz szerint, ha egy pár együtt látogatja meg a templomot, akkor a kapcsolatuk véget érhet. Ennek ellenére sok olyan pár van, akik úgy döntenek, hogy az esküvői fotóikat Tanah Lotnál készíttetik el. Illetve sok olyan pár is van, akik nászútként egy Bali utazást választanak. Ők akár hisznek ebben a legendában, akár nem, biztosan felkeresik ezt a templomot is.

 

Kényelmes ösvények és gondozott trópusi kertek szegélyezik Tanah Lot környékét. A pihenőhelyek árnyékot és jó kilátást nyújtanak. A templomig vezető út mentén ajándéktárgyakat árusító boltok sorakoznak. A boltok Bali kézműves termékein kívül pólókat, balinéz szarongokat, kalapokat, szandálokat, festményeket és fafaragásokat is árusítanak. Az úton Bali szigetén kedvelt, hagyományos rágcsálnivalókat kínáló árusokkal is találkozhatunk. Tőlük például jaja kelepont is vehetünk. Ezek pálmacukorral töltött, zselatinos golyók, és reszelt kókuszdióba görgetve kell elfogyasztani. A templom környékén a látogatók mosdókat, éttermeket, szállodát, egy szabadtéri színpadot és egy turisztikai információs központot is találnak.

A számos étterem egyikében elfogyasztható egy pazar reggeli vagy egy ebéd, miközben a panorámában lehet gyönyörködni. Egy vacsora alkalmával pedig hihetetlen látvány kíséri a fogásokat, amint a nap lassan eltűnik a nyílt óceánban. Mi lehet ennél tökéletesebb egy Bali nyaralás alkalmával?

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-tanah-lot-templom2.jpg
A kép forrása: https://www.locationscout.net

Mivel a hullámok évszázadokon át kitartóan csapkodták a sziklaalapzatot, ezért Tanah Lotot az erózió állandó veszélye fenyegette. A sziklafal omladozni kezdett, majd 1980-ban jelentősen lehanyatlott. A Bali szigeti, helyi hatóságok a japán kormány támogatásával a sziklát teljesen helyreállították. A jelenlegi szikla egyharmada ember alkotta, mesterséges képződmény.

 

A sziklák közelében a hullámok veszélyesek. Minden látogatót arra kérnek és figyelmeztetnek, hogy legyenek rendkívül óvatosak. Erre táblák is felhívják a figyelmet. További biztonsági intézkedések érdekében a part több kulcsfontosságú pontján vízimentők is őrködnek.

cikk_0_1000ut-indonezia-bali-tanah-lot-templom5.jpg
A kép forrása: https://au.hotels.com

Bár Tahah Lot a fő ok, amiért a Bali utazáson részt vevő turisták megállnak a környéken, de a közelben rengeteg más érdekesség található. Például a látogatók felkereshetik Batu Bolongot, egy másik, gyönyörű tengeri templomot is. Batu Bolong szintén egy látványos sziklára épült, amit egy üreges felüljáró köt össze a szárazfölddel. A templom felé utazók gyönyörű rizsteraszokban gyönyörködhetnek. Tanah Lotot gyönyörű strandok veszik körül, többek között a közeli Batu Bolong Beach és a Seseh Beach. Érdemes egy Bali utazás alkalmával ezeket a partszakaszokat felkeresni.


Bartos Szilvia


Ha szeretné megtekinteni a templomot, akkor ezt egy Bali üdülés vagy körutazás alkalmával is megteheti, illetve szilveszteri Bali programunk is felkeresi Tanah Lotot.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!