Fejléc menü

Azerbajdzsán, az örök tűz birodalma


 

Azerbajdzsán egy majdnem Magyarország méretű és lakosságú dinamikusan fejlődő ország, mely nemrég került csak fel a fő utazási desztinációk közé. A Kaukázus vonulatai és a Kaszpi-tenger között fekvő ország sok gazdasági és turisztikai potenciállal rendelkezik.

cikk_3678_azerbajdzsan_utazas_kaszpi_tenger.jpg

A jól felépített utunkat Grúzia felöl indítottuk, s rögtön belekóstolhattunk a vidéki "feeling"-be.

cikk_3675_azerbajdzsan_utazas_baranyok_a_hegyekben.jpg

Az úton bárányokat tereltek fel a hegyekbe, a piacon igazi vásári nyüzsgés fogadott minket, aszalt gyümölcsök, magvak, friss termelőktől vásárolható biogyümölcsök, savanyúságok és a feledhetetlen faszenes szamovárok röpítettek a múltba.

cikk_3676_azerbajdzsan_utazas_gyumolcs_piac.jpg

Nyugat-Azerbajdzsán

Ha Grúzia felöl lépünk be az országba, akkor Sheki városba érkezünk, mely jelentős selyemipari központ volt. Legérdekesebb látnivalója az 1762-ben épült Sheki kán nyári palotája, színes üvegeivel, freskóival igazi közel-keleti hangulatba visz minket. A mellette lévő workshopban ízelítőt kaptunk a készítési technikáról is.

cikk_3682_azerbajdzsan_utazas_sheki_palota.jpg

A városka erődítménye, a 18. századi karavánszerájok, illetve számtalan mecset és múzeum szervesen kiegészíti ezt az élményt, amelyet egy igazi változatos azeri vacsorával koronázhatunk meg, no meg egy kiváló teával.

cikk_3685_azerbajdzsan_utazas_vacsora.jpg

cikk_3684_azerbajdzsan_utazas_tea.jpg

A másnap is sok érdekességet tartogat számunkra. Ezt a területet akkoriban Albániának hívták, s itt a kaukázusi régióban a fő vallás a kereszténység volt. Az udi nyelvet beszélő népcsoport lakja, de már csak 4 ezer ember beszéli a nyelvüket a világon. Ennek a korai keresztény vallásnak a templomát láthatjuk Kish hegyi falujában, amely a mai napig is működik.

cikk_3679_azerbajdzsan_utazas_kish_templom.jpg

Tovább haladva a főváros felé keletre, még több kisebb látványosságnál is megállhatunk, hogy színesítsük utunkat. Gabala a Kr. e. 4. században az ősi Albánia régi fővárosa, később a Selyemút egyik állomása volt. Shamakhi városa később a Shirvan kánság fővárosává lépett elő, itt a mecsetet és egy híres szent türbéjét lehetett megnézni a dombos táj oldalában. A környék fontos látnivalói még a fő mecset és a Yeddi Gumbez (Hét sír), a régi Shirvan uralkodók sírjai a városka feletti dombon. 

cikk_3686_azerbajdzsan_utazas_yeddi_gumbez.jpg

Qubusztán-félsziget

Utazásunk második fele pedig a Kaszpi-tenger környékén zajlott, ahol először a Qubusztán-félszigetre jutottunk el. Most kezdi a turizmus felismerni, hogy nem csak több ezer éves történelmi emlékek, kora keresztény templomok és zarándokhelyek teszik érdekessé az országot, hanem olyan különleges természeti csodáknak is szemtanúi lehetünk Qubusztán környékén, mint a Baku melletti egyedülálló iszapvulkánok, ahova külön kocsikkal jutottunk el.

cikk_3680_azerbajdzsan_utazas_qubusztan_felsziget.jpg

Ez a természeti jelenség elég ritka a világon, és itt lehetőség van sétálni ezen a marsbeli tájon, sárlávák és iszapkürtők között, melyeket lelkesen fotózunk és közben gyönyörködünk a környező tájban.

cikk_3681_azerbajdzsan_utazas_qubusztan_felsziget2.jpg

Az innen nem messze lévő híres, 40 hektáros sziklarajz múzeumhoz is elkocsiztunk, ahol csodálatosan ép, ősi sziklarajzok találhatóak az üledékes plató perem mellett. Van egy színvonalas ősember múzeumuk is, ahol a kiállításon megismerhetjük elődeink életét és gondolkodását tárgyakon keresztül és tablók segítségével.  

cikk_3683_azerbajdzsan_utazas_sziklarajz.jpg

Absheron-félsziget

Délután a Kaszpi-tengerbe nyúló, napsütötte Absheron-félszigetre is elbuszoztunk. Olajkutak és tengeri fúrótornyok látványa kísér végig az utunkon, ami jó fotótéma. A közelben található a zoroasztriánus vallás (tűzimádó dualista vallás) egyik központja, ahol tanításainak alapjaival, filozófiájával és a szentély ősi történetével ismerkedhetünk meg. A perzsa időkben, és utána is fontos zarándokhely volt, mert a földből feltörő örök tűz környéke a papok szent helye volt.

cikk_3674_azerbajdzsan_utazas_absheron_felsziget.jpg

A következő érdekes látványosság, ahova elbuszoztunk, a Janar dag (jelentése: égő hegy), ahol még ma is intenzíven tör ki a földből a földgáz, igaz mára már szabályozott formában. Lenyűgöző, hogy pusztán a természet erőinek köszönhetően évezredek óta folyamatosan ég a hegyoldal. Ez a régió adja Azerbajdzsán gázvagyonának jelentős részét.  

cikk_3677_azerbajdzsan_utazas_janar_dag.jpg

Csonka Gábor

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Omán - Sátrazás
  • Stanley Tucci felfalja Itáliát
  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.04
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!