Fejléc menü

Az Overseas Highway és Key West


 

182 km hosszúságú, 2 x 2 sávos főút, ami Miami déli elővárosi övezetéből az Egyesült Államok legdélebbi szárazföldi pontjához vezet. Számozása szerint a Floridai 5-ös, illetve 1-es Interstate. Népszerű nevén az Overseas – vagyis Tengeri, illetve Tenger-feletti főút. Nagyjából Budapest és Szeged távolsága, a Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán trópusi vizei felett, 43 korallszigeten át! Még Amerikában is csak hüledeznek a szépségén és különlegességén. Ahogy a szólás tartja: „… aki ide eljuthat, egyben a Bahamákkal és Kubával is találkozik.” 

 

Az Overseas Highway rövid története 1921 – 2021

A Miami Motor Club tagsága 1921-ben fogadta el a néhai, Key West-be vezető ipari vasút óceán feletti szerkezeti elemeinek megmentését, „átformálását” turisztikai célú közúttá. Akkoriban a világ minden más országában orvosi (de legalábbis pszichológiai) esetként tekintettek volna minden, a határozatot elfogadó résztvevőre – Amerikában azonban egy évszázaddal ezelőtt is divatja volt a „Nagyban gondolkodni” (Think Big) terveknek.

A turisztikai célok – amiért a hihetetlen beruházás elindult – a Floridai-szoros, a Bahama-szigetek és Kuba horgászvizeinek elérése, illetve az összességében kb. 1.700 db, amerikai fennhatóság alá tartozó korallsziget egyedi élővilágának hatékonyabb megfigyelése (mississippi aligátor, hegyesorrú krokodil, tengeri tehenek, korall és hal ritkaságok) voltak. A Tengeri, illetve Tenger-feletti főút megnyitására kevesebb, mint 7 évet kellett várni. 1928. január 25-én történt az ünnepélyes szalag átvágás. Igaz, még több helyen komp szállította a délre igyekvő járműveket, s az úttest „csak” 2 x 1 sávos volt. A New Deal építkezéseinek köszönhető, hogy megszűntek a kompkikötők, és 1938-ra az útvonal teljes hosszában betonburkolatot kapott. 43 db összekötött korallszigeten, 42 db hídon és 182 km távolságon át. A második megnyitó 1938. március 29-én zajlott, majd 1 évvel később maga Franklin D. Roosevelt is kipróbálta a világon egyedülálló létesítményt, levezetett Key Westbe, sőt hosszabb időre elnöki pihenőt is tartott az idilli nyaralóhelyen.

Az autópályává szélesítés (min. 2 x 2 sáv) az 1970-es években zajlott, míg napjainkban a The Florida Keys Overseas Heritage Trailprojekten dolgoznak: készül az útvonal kerékpáros és gyalogos szakasza (!) – vagyis, akinek ideje engedi, végiggyalogolhatja a teljes utat biztonságos körülmények között, tanösvényeken, narratív magyarázatokkal, minden igényt kielégítő pihenőkkel, szolgáltatásokkal.

cikk_4692_water_287156_960_720.jpg 

Mi is a Florida Keys?

A key vagy cay szó jelentése: homokkal fedett lapos korallzátony. A Bahama-szigeteken, illetve a Karib-tenger térségében található a legtöbb, itt a legelterjedtebb az elnevezés. Florida déli csücskéből indulóan egy több mint 230 km hosszúságú korall-ív kíséri a Floridai-szoros trópusi vizeit. Itt „születik” a Golf-áramlat (kezdeti szakaszán a neve is Florida áramlás), aminek déli „partja” Kuba, míg az északi a Florida Keys korall-íve.

Már a térségről készült műholdfelvételek végtelen kék-fehér variációi is egyedi látványt nyújtanak. A Floridai-szoros azúros óceáni mélységeitől – a Mexikói-öböl zöldesebb hullámain át – a szigetek közötti 1-2 m mély, selymesen türkiz öblök és csatornák sokaságáig, itt minden megtalálható.

Azután közelebbről nézve kirajzolódik a hófehér homokos strandok, szemtelenül kellemes pálmaligetek és a sekély trópusi atollok színpompás víz alatti világa.

Florida Keys: A kontinentális USA 1.700 szigetből álló, 356 km2 területű trópusi nyaralóparadicsoma, ahol egyszerre úszhatunk, hajózhatunk, horgászhatunk, vagy csak egyszerűen lustálkodhatunk a Mexikói-öböl vagy az Atlanti-óceán vizein. Kb. 73.000 mázlista szigetlakó otthona, pálma, mahagóni és gumbo limbo ligetekkel, ahol a januári napi középhőmérséklet 20ºC, s ahol 2 évszak váltja egymást: a nedves és a száraz forró nyár. A szigetek neveinek megtanulásához egy teljes tanév sem lenne elegendő, ezért csak a legfontosabbak közül említünk néhányat: Key Largo, Islamorada, Marathon, Big Pine Key, Key West.     

cikk_4690_historic_1530894_960_720.jpg 

Az Overseas Highway végállomása: Key West

Key West (spanyolul Cayo Hueso) a kontinentális Egyesült Államok legdélebbi városa. Egyik beceneve, a „Nyugat Gibraltárja”, stratégiai fontosságára utal. A 6,4 x 1,6 km méretű sziget mára teljes egészében beépült. Ebből (is) adódik, hogy az ingatlanok árai csillagászatiak.

Az Újvilág felfedezése után Kubából igazgatták a spanyol alkirályok, majd 1763 - 1821 között Nagy-Britannia megosztott birtokává vált (Spanyolországgal közösen). 1821-ben került az USA fennhatósága alá, 1890-re Florida állam legnagyobb és leggazdagabb városává vált, 19.000 lakossal.

Az őslakosok zöme a Bahama-szigetekről idetelepült brit loyalista (conch – magyar kiejtéssel: konksz), illetve kubai menekült. 100 évvel ezelőtt évi 100.000.000 db (!) kubai szivar készült itt, s napi kompjárat kötötte össze Havannával és Nassauval. (Havanna távolsága 171 km, míg Miami kikötője 208 km.) Ma az USA egyik legfontosabb luxushajó kikötője (a Karib-tengeri utak kiinduló pontja), legkeresettebb trópusi nyaralóvárosa, és a világ legfontosabb kincsvadász központja. (A szigetek partjainál számos spanyol aranyszállító gálya süllyedt el, amiket ma is kutatnak!)

Főutcája, az 1.800 m hosszú Duval Street egyik végpontja a Mexikói-öböl, míg a másik az Atlanti-óceán. Teljes óvárosa műemléki védelem alatt áll, Key West Történelmi Negyed néven. Harry S. Truman elnök itt építtette a „Nyári Fehérházat”, de hosszabb időt tartózkodott itt Ulysses S. Grant, William H. Taft, Franklin D. Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy és Jimmy Carter elnök is.

A műemlék épületek elsősorban a néhai híres lakosok villáiban berendezett múzeumok, a XIX. századi középületek, illetve a helyreállított kikötői létesítmények. Ezek felsorolása, netán rövid bemutatása egy külön cikksorozat, sőt útikönyv terjedelmét igényli – ezért ettől eltekintünk. 

cikk_4691_key_west_654816_960_720.jpg

Közismert, hogy Tennessee Williams itt írta „A vágy villamosa” című könyvét, illetve hogy a türelmetlen Ernest Hemingway ide költözött a helyi Ford autószalon tetőterébe, amíg A roadster sportkocsijára várt, s közben nekilátott, a „Búcsú a fegyverektől” megírásának.

A város ma megyeszékhely, lakossága 27.000.000 fő. (A helyi lakosok számát persze mindig meghaladja a látogatóké, turistáké.)

Afféle iskolaváros is, hiszen középiskolái mellett számos könyvtárnak és egy főiskolának is otthont ad (Florida Keys Community College).

De itt a trópusokon az élet már csak olyan, hogy legismertebb intézményei, ahová a legtöbben be akarnak jutni, hogy magukba szívhassák a szellemi örökséget és kulturális sajátosságokat (is), azok TOP 20-as listákon szereplő bárok és szórakozóhelyek.

Sokak szerint a Spring Break (az egyetemisták tavaszi szünete) idején az Overseas Highway és Key West is egyenesen kerülendő a hatalmas partik és ünnepek miatt…

Az év fennmaradó 330 napjában azonban mindenkinek csak ajánlani lehet, hogy próbálja ki ezt a világon egyedülálló, 2 x 182 km vezetést!

Gőgös Norbert

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!