Fejléc menü

Az elveszett város, Petra, ami valójában egy nagyon is élő város


 

A világ hét csodájának egyike, Petra, Jordánia egyik leghíresebb régészeti lelőhelye. Egy Jordánia szervezett körutazás kihagyhatatlan látnivalója. A rózsaszínű kövek miatt gyakran "rózsavárosnak" is nevezett város figyelemre méltó, sziklába vájt építészeti alkotásokat és egy bonyolult vízvezetékrendszert rejt. A város 1812-ig ismeretlen maradt a nyugati világ számára, ezért kapta az "elveszett város" becenevet. Petra az i. e. 4. században a Nabataeus Királyság fővárosa volt. Az UNESCO úgy jellemzi Petrát, mint „az emberiség kulturális örökségének egyik legértékesebb kulturális értékét”. Legyen tanúja Petra lélegzetelállító szépségének, amelyet egy jordániai körutazás során mindenképp a saját szemével is látnia kell!

1. Petrát „az elveszett város”-nak is nevezik

Bár a városalapítás pontos dátuma ismeretlen, de Petra a Kr. e. 1. század körül kezdett virágzásnak indulni, és nagyjából Kr. u. 363-ig tartott a fénykora. A 4. században egy földrengés nagymértékben elpusztította a várost, emiatt több mint 5 évszázadon át elhagyatottá vált. A várost a 19. század elején, 1812-ben „találta meg” újra egy svájci felfedező, Johannes Burckhardt. Amiatt a város egyik népszerű neve: az elveszett város. Az azóta eltelt években pedig nincs olyan jordániai utazás, ami kihagyná ezt a fontos látnivalót.

2. Petra másik beceneve: Rózsaváros

A kő színe miatt adták ezt a nevet Petrának, amelyből a várost faragták. A város számos, homokkőből készült építménye gyönyörű, vörös-rózsaszín árnyalatban ragyog napnyugtakor és napkeltekor, emiatt érdemelte ki a „Rózsaváros” címet.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-rozsaszin.jpg
Kép forrása: https://www.vogue.com

3. Petra a világ egyik legrégebbi városa

Petráról úgy tartják, hogy a világ egyik legrégebbi városa. A régészek úgy vélik, hogy a várost i. e. 321-ben alapították, amikor a Nabataeus Királyság fővárosává vált.

4. A petra név jelentése: sziklák

A petra név a görög petros szóból származik, ami sziklákat jelent. A nevet minden bizonnyal faragott homokkő- és sziklaépítményei miatt kapta.

5. UNESCO világörökségi helyszín

Nem meglepő, hogy Petra UNESCO világörökségi helyszín. 1985-ben vált a világörökség részévé, és az UNESCO „az emberiség kulturális örökségének egyik legértékesebb kulturális értékeként” jellemzi. Azon utazók, akik „gyűjtik” a világörökségi helyszíneket, minden bizonnyal részt fognak venni egy Jordánia körutazáson.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-tavoli.jpg
Kép forrása: https://www.mewithmysuitcase.com

6. Petra a világ új hét csodájának egyike

Petra 2007-ben került fel a „világ új hét csodájának” listájára a Kínai nagy fal, a Megváltó Krisztus szobra, a Colosseum, a Machu Picchu, a Taj Mahal és a Chichen Itza mellé.

7. Petra híres Kincstára valójában egy mauzóleum

A Kincstár, más néven Al-Khazneh a helyszín legszebb és legtöbbet fényképezett építménye, amelyet bonyolult faragványokkal véstek be a mély sziklába. Valójában azonban nem kincsek tárolására készült, hanem mauzóleumnak és kriptának építették a nabateusok.

8. Petra több, mint 1000 sírnak ad otthont

A nabateusok hittek a túlvilági életben emiatt a halottaikra különös figyelmet szenteltek. Több, mint 1000 sír található Petrában. Ez teszi a helyszínt „a világ egyik legnagyobb királyi sírkomplexumává”.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-sirok.jpg
Kép forrása: https://universes.art

9. Petra négy királyi sírkamrája

Petra a világ egyik leglenyűgözőbb temetkezési helyei közé tartozik. A királyi sírkamrákat alkotó négy sírkamra a következő: urnasír, selyemsír, korinthoszi sír, palotasír. A sírok az elmúlt évszázadok alatt árvizek miatt károkat szenvedtek, de továbbra is csodálatos műalkotások.

10. Petrának az eredeti lakosok más nevet adtak

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a nabateusok teljesen más néven nevezték a várost, és csak jóval később került a Petra név használatba. A falakra vésett feliratok és Josephus ókori történetíró szavai alapján a várost királyi alapítója után, Raqemo néven emlegették.

11. Egyedülálló bejárat a városba

Petrába egy 1,2 km hosszú, szűk átjárón keresztül lehet bejutni, amelyet Siqnek, azaz szurdoknak neveznek. A bejárat az éveken át tartó esőzések és szelek hatására alakult ki, mely által mindkét oldalon magas sziklák emelkednek.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-bejarat.jpg
Kép forrása: https://wideangledreams.com

12. Petra az Indiana Jones és más filmekben is szerepel

Petra városa minden idők egyik leghíresebb filmjében, az „Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag”-ban debütált Hollywoodban, Harrison Ford és Alison Doody főszereplésével. Azóta számos film és sorozat, többek között „A múmia visszatér” című film egyik fő helyszíne volt. A filmrajongók egy jordán utazás alatt alig hisznek a szemüknek, hogy a filmben szereplő jelenetek helyszínén lépkedhetnek.

13. Petra bibliai kötődése

Petrának állítólag bibliai kapcsolata van azáltal, hogy egy Wadi Musa, vagyis Mózes-völgy néven emlegetett völgyben fekszik. A legenda szerint Mózes megütötte a Petrát alkotó sziklát, aminek következtében víz tört elő a földből. Azt mondják, hogy erre a vízre alapulva alakították ki a Petrában lévő vízellátó rendszert. Ez a vízellátás tette Petrát annak idején oázissá, szemben a jelenlegi kiszáradt állapotával.

14. Komplex öntözőrendszer és híres kertek

A völgy bibliai kötődése mellett az ásatások kimutatták, hogy Petrát valóban buja zöld kertek vették körül, és komplex öntözőrendszerrel rendelkezett. A rendszer vize nagyszerű szökőkutakat és medencéket is fenntartott.

15. Petra 85%-a még feltáratlan

A régészek Petrának eddig csak 15%-át tudták feltárni. A város többi része nagyrészt a föld alatt, az „álmát aludja”.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-kulso.jpg
Kép forrása: https://www.britannica.com 

16. A város a napjáráshoz igazodik

A nabateusok nyilvánvalóan nagyra értékelték a Napot és annak fényét, amit szentnek tartottak. A Petrában kialakított építmények úgy készültek, hogy a különböző napjárásokhoz igazodjanak, így közvetlen napfényt kaptak.

17. Titokzatos külső építmény

A régészek 2016-ban egy ismeretlen építményt fedeztek fel a város fő területén kívül. Feltételezések szerint a létesítmény i. e. 150 körül keletkezhetett, hatalmas lépcsőházzal rendelkezik, és úgy tűnik, nincs kapcsolata a városközponttal.

18. Petra lakói

Petrát különböző időszakokban különböző emberek lakták. A Kr. e. 18-2. században az edomiták lakták, a Kr. e. 2. századtól Kr. e. 106-ig a nabateusok éltek itt, Kr. e. 106-395 között pedig a rómaiak szállták meg.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-nabateus.jpg
Kép forrása: https://liveandletsfly.com

19. Egy kis történelmi háttér

Petra egy híres, ősi, kereskedelmi útvonal része volt, amely Görögországot Dél-Ázsiával kötötte össze. A város egykor egy virágzó kereskedelmi csomópont volt, ahonnan kínai selymek, indiai fűszerek és arab füstölők jutottak el Afrikába, Nyugat-Európába és a Közel-Keletre.

20. Petrának van egy hatalmas színháza

Petrának van egy hatalmas színháza, amelyet a hegy oldalában, egy másik híres építmény, a Magas Áldozati Hely lábánál építettek. A színház IV. Aretas király uralkodása alatt épült, és nagyjából 4000 néző befogadására volt alkalmas.

cikk_0_1000ut-az-elveszett-varos-szinhaz.jpg
Kép forrása: https://global-geography.org

21. Petrában nem volt engedélyezett a gépjárművek használata

A városban sokáig nem volt szabad autókat vagy motoros járműveket használni, és csak állatok által hajtott kocsik, például lovas kocsik vagy tevegelés volt megengedett. Azonban 2021-ben az állatvédelemmel szemben elfogadott törvény szerint már autók is használhatók Petrán belül. Manapság egy jordán körutazás során a turisták a látogatóközpontban vásárolhatnak jegyet autóhasználatra.


Bartos Szilvia


Petra rejtett titkait jordán körutazásaink alkalmával személyesen is megcsodálhatja.

 

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!