Fejléc menü
Aki plovot eszik, nem mond csütörtököt!
Kép forrása: https://uzbekistan.travel
Mondok egy ország- vagy városnevet, rávágod a legjellegzetesebb ételének nevét. Egyet vagy többet is. Szlovákia? Sztrapacska. Románia? Mics. Németország? Currywurst. Törökország? Döner kebab. Olaszország? Pizza-tészta. India? Curry. (Ez megér egy hosszabb magyarázatot is, de most ne bonyolódjunk bele…) Franciaország? Bagett-sajt-bor szentháromság. Anglia? Öööö….. legyen az angol reggeli.
Folytathatnánk a végtelenségig, míg el nem jutunk a térképen Üzbegisztánig. És ott aztán hirtelen lehet, hogy bajba kerülnénk. Mert aki még nem járt ebben a közép-ázsiai országban, egyáltalán nem biztos, hogy akár hallomásból is, de ismeri az ízeit.
Pedig az ízek nagyon fontosak. Az igazi ízek. Melyekhez szezonalitás kötődik, ergo nem mindegy, hogy hozzájutunk-e a tejhez akkor, amikor az állat gyógynövényes legelőn legelt épp. A paradicsomhoz akkor, amikor a legzamatosabb. A gránátalmához akkor, amikor nem féléretten utazik, hanem olyan bordósvörösre érett, hogy ha ráfröccsen a leve a ruhánkra, onnan azt ki nem szedjük többé. A kenyérhez közvetlen azután, hogy kisült és még forró. Na ilyennek tessenek elképzelni egy jófajta üzbég piacot. És ez csak az alap(anyag)!
De nem csigázom tovább a kedélyeket, hátha egyszer megkérdezi tőled is valaki, ismered-e az üzbégek kedvenc ételét, és ha figyelmesen olvasol, tudni fogod eztán, hogy az bizony a plov. Mondhatni plovok, de ilyet nem mondunk – pedig több mint kétszáz válfaja létezik ennek a rizses húsnak. Oly fontos az üzbégeknek, hogy képesek voltak felvetetni az UNESCO Kulturális Örökségek közé – és mondhatni ez simán ment, mert a plov valóban úgy hozzátartozik az üzbég étvágyhoz és kulináris hagyományokhoz, ahogy a kék csempével borított kupolák a városképhez. Sőt, még jobban, mert ünnepség, megemlékezés, esküvő, temetés, jeles nap vagy esemény plov nélkül egyszerűen elképzelhetetlen. A Mekkából hazatérőknek is felesleges azon morfondírozniuk, mi kerül elsőként majd otthon az asztalra, mert egy nagyobb összegben is lehet nyugodtan biztosra fogadni: plov. A plov olyan, mint az igazság: ott van mindenhol.
Kép forrása: https://www.travelingspoon.com
Vajon mit esznek az üzbégek a plovon annyira, hogy országos versenyeket rendeznek a tiszteletére, ahol azt díjazzák, aki a legjobban tudja elkészíteni? Minden városnak, sőt – minden családnak megvan a maga plovreceptje. Taskentben vannak helyek, ahol semmi értelme az étlapnak, mert hatalmas bográcsokban kizárólag plovot főznek – ezt fogd fel úgy, mint az Univerzum üzenetét, hogy ilyen helyen mindenképp kell plovot kóstolnod! Biztosan nem csalódsz, és a hatodik-hetedik plovod után észlelni és értékelni is fogod az egyedi különbségeket. Marha- vagy bárányhús? Rizs, hagyma és répa? Egyedi fűszerezés? Mindez szigorúan hatalmas vasbográcsban pirítva-főzve. Némelyik edény akkora, hogy egy tisztességes welnesshotelben merülőmedencének is elmenne.
Pontos történelmi feljegyzés híján el kell hinnünk az üzbégeknek, hogy az első plovot Nagy Sándor rendelte, aki tisztességesen szerette volna ellátni népes seregét abban a nagy közép-ázsiai forgolódásban. Az ország legismertebb plovétterme a Besh Khozon Taskentben. Napi 5-8000 vendéget sikerül kiszolgálniuk, így el lehet képzelni, hogy folyik patakokban a könny ott, ha a recept úgy kezdődik: „pucold meg a megfelelő mennyiségű hagymát, és vágd apró kockákra!”
A plovhoz frissen sült kenyér is jár. A szolíd étterem pékségének vezetője, Sokirjon Nurmatov egész kis szertartást végez kenyérsütés előtt. A konyhai dolgozókkal együtt megtisztálkodnak, majd a kezüket imaformára nyitva kérik Allah áldását a munkájukra – ami napi 3000 kenyeret jelent.
Kép forrása: https://uzbek-travel.com
Otthon a plovot hagyományosan a nők készítik, de a különleges alkalmakra profi férfiszakácsot, ospazt hívnak, és a főzés szigorú rendben történik. Nem meglepő, hiszen a hatalmas mennyiséghez erő is szükségeltetik. Ha nekiállunk plovot enni, jobban tesszük, ha az utolsó falatig elpusztítjuk, ami a tányérunkra kerül. Az ospaz ugyanis árgus szemmel figyeli, hogy ízlik a főztje – és a maradék nagy szégyen!
Az sem mindegy, mikor fogyasztjuk. A plov családbarát étel és egyben afrodiziákum, így a legjobb csütörtökön enni belőle, és garantáltan nem fog senki csütörtököt mondani, ha gyermeknemzésről van szó. Erre ugyanis a különös dolgokban is hívő üzbégek szerint a hét negyedik, esetleg hetedik napja a legalkalmasabb. Valószínűleg azért, mert korábban a vidékiek ezeken a napokon utazhattak csak a városi bazárokba eladni az áruikat, és ha pénz állt a házhoz, lehetett egy kicsit dőzsölni. Nem tudjuk, mi köze mindennek a gyermeknemzéshez, de fedje a történelem jótékony homálya, hogy mi minden történhetett még, ha bezárt a piac… (A választ Mohamed próféta életrajzában érdemes keresni, aki szintén csütörtökön fogant. Szóval aki azt szeretné, hogy gyermeke okos és nyitott szívű legyen isten befogadására, az kezdje egy tányér plovval a csütörtöki napját.)
Méhész Zsuzsa
Meg is jött az étvágya? Kóstolja meg az üzbég plovot a szülőhazájában, vegyen részt üzbegisztáni körutazásainkon.
Cikkek szűrése
Legújabb cikkek
Ajánlott utazások
A Selyemút nyomán Üzbegisztán
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!
Elismeréseink
© 1000 ÚT Utazási Iroda. Engedélyszám: U-001681/2015 Adószám: 25378425-2-42