Fejléc menü

A titokzatos akhák


 

A 20. század elején a kínai politika, a burmai és laoszi polgárháború elől menekülve úgynevezett hegyi törzsek migrációja indult meg Dél-Kínából, elsősorban Jünnan tartományból Thaiföld irányába. Néhány évtized alatt több ezer bevándorló érkezett, elsősorban a lahu, liszu, karen, padaung, jao, palong, mien és akha népcsoportok kerestek maguknak új hazát Thaiföld északi részén. Közös bennük, hogy a thai kormány hontalanként kezeli őket, megtűrik a jelenlétüket, viszont nem kapnak thai állampolgárságot. Talán a legismertebb közülük a padaung törzs, ahol az asszonyok nyakgyűrűket viselnek, ezzel némi optikai csalódást okozva úgy tűnik, hogy a nyakuk megnyúlt, ezért hosszúnyakúaknak nevezik őket. Mivel a padaungokat számtalan írás feldolgozta már, így én inkább most egy másik érdekes törzs, az akha népcsoport világát mutatom be.

cikk_3911_thaifold_utazas_akha_gyerekek_saam_yaek_akha_faluban.jpg

Az akha törzs tibeti (más források szerint dél-kínai) származású nép, nyelvük is sajátos tibeti eredetű, az úgynevezett Loloish nyelvcsaládba tartozik. Írásuk nincs. Jelenleg 400.000 akha él Dél-Kelet-Ázsiában, a thaiföldi létszámukról pontos felmérés nincs, néhány tízezren lehetnek. Thaiföld északi részén Chiang Mai és Chiang Rai környékén élnek a hegyekben, nehezen, csak gyalogosan megközelíthető falvakban.

Először 1995-ben jártam az akháknál. Chiang Raiból indultunk gyalogosan és négy nap alatt körbejártuk a környékbeli falvakat (nem csak akhákat, hanem karen, lahu, liszu falvakat is meglátogattam). A falvakban akkoriban még nem volt sem áram, sem gáz, sem csatornázás és bár a világ ezen része is fejlődik, az eldugottabb részek még ma is ilyen szegényes körülmények között élnek. Otthonaikat bambuszból és fából építik, a magas hegyi falvakban a földre, a folyókhoz közeli településeken a víz elleni védelemként pedig cölöpökre. Egy ilyen faluban volt szerencsém egy éjszakát eltölteni egy akha családnál. A ház belseje két részre volt osztva, az egyikben a család aludt, a másik részbe pedig a csirkéket és disznókat hajtották be éjszakára. Én a család és a disznók közötti részen ágyaztam meg magamnak, és bár a malackák és közöttem húzódott egy lécekből tákolt fal, a jószágokból áradó illat egész éjjel emlékeztetett arra, hogy hol vagyok.

cikk_3912_thaifold_utazas_pang_kan_akha_falu_thaifold_eszaki_hegyvideken.jpg

Az akhák társadalmának alapja az emberek közötti egyenlőség. A falut a falufőnök vezeti, aki az egyik legidősebb és legtapasztaltabb ember a csoportban. Az idősebbek iránti tiszteletet már kicsi gyerekkoruktól belenevelik az akhákba, és ez egész életükön keresztül fontos része a mindennapjaiknak. Elsősorban mezőgazdaságból, különböző terményekből és állattenyésztésből élnek. A földjeiket időnként felégetik, így biztosítva a következő évre is a megfelelő minőségű földterületet. Számos akha falu termel mákot, melyet ópiumkészítésre használ, és bár Thaiföldön szigorúan büntetik a narkotikumok használatát, az akhák (és más hegyi törzsek) kivételt jelentenek ez alól. Mindemellett az akhák kitűnő vadászok, így étrendjüket időnként vadhússal egészítik ki.

cikk_3909_thaifold_utazas_akha_asszony_dolgozik_pang_kan_faluban.jpg

Bár az akhák nagy része ma keresztény, életükben jelentős szerepet játszik törzsi animista vallásuk gyakorlása is. Elsősorban a természet és az ember kapcsolatában, illetve a világ körfogásában hisznek. A falu vezetőjének a feladata az évi rituálék megszervezése, melynek során megkérik a természetet a következő évi bőséges áldásra. Ilyenkor újjáépítik a falu bejáratánál álló fából készült kis kaput, melynek szerepe a rossz szellemek távoltartása az élőktől. Az idegen látogató itt a kapunál áll meg és várja meg a falufőnök engedélyét a bebocsátásra. Enélkül a faluba belépni tiszteletlenség. Az akhák hite szerint csak az állatok szülnek egyszerre egynél több utódot, ezért ha valakinek ikrei születnek egy megtisztuló szertartáson kell átesnie mind az anyának, mind pedig a gyermekeknek, mielőtt a falu teljes jogú tagjai lennének. Az ikrek édesapja bizonyos ideig nem vehet részt a közös vadászatokon, hiszen ezzel rontást hozhat a többiekre. Bizonyos haláleseteket különösen negatívként kezelnek. Ha egy akha tigris támadásban veszíti el az életét, ugyancsak egy megtisztító szertartáson kell átesnie, mielőtt eltemetik.

cikk_3910_thaifold_utazas_akha_asszony_ruammit_faluban_2.jpg

Az akha nők népviselete, melyet a mai napig napi szinten hordanak, kifejezetten jellegzetes és látványos. Kézzel szőtt és festett ruhát és fejdíszt viselnek, melyeket különböző gyöngyökkel és pénzérmékkel díszítenek. Ez a viselet már a kislányoknál is megfigyelhető. Bár az útjaink során nincs lehetőség a több napos gyalogtúrára a hegyekbe, kis szerencsével összefuthatunk akhákkal Thaiföld északi részén, mely nyilvánvalóan nem mindennapi élményt nyújt az idelátogatónak. 

Jándi Attila

Thaiföld utazási ajánlatainkért kattintson ide.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!