Fejléc menü

A még mindig titokzatos Nepál


 

A gyönyörű Nepál a barátságos és szerethető emberek földje, ahol az istenségek a halandókkal együtt élnek. Egy nepáli utazás során szinte minden sarkon csodálatos templomokba, kolostorokba és történelmi emlékművekbe botlunk. Ez az ország az otthona az ikonikus Mount Everestnek és hófödte társainak, amelyek az időjárás által sújtott Himaláját alkotják. A világ 14 legmagasabb hegye közül 10 Nepálban található.

Az India és Kína között fekvő ország változatos tájakkal büszkélkedhet. Nepál megdöbbentő szépsége Pokharában mutatkozik meg a legjobban, amelyről már számos író csodálatos dolgokat írt. A friss, hegyi levegő, az Annapurna-hegység havas csúcsainak látványa és a csendes Phewa, Begnas és Rupa tavak teszik Nepált "a Himalája ékkövévé". A változatos domborzati viszonyok különböző időjárási körülményeket eredményeznek. Emiatt Nepál hihetetlenül sokféle növény- és állatfajnak ad otthont, köztük több mint 300 orchideafajnak. A bengáli tigris, a ritka hópárduc, az egyszarvú orrszarvú és a himalájai fekete medve egyedei élnek az ország nemzeti parkjaiban. Egy nepáli utazás alkalmával igazán megbocsátható, hogy a fényképezőgépet állandóan a kezében tartja!

cikk_0_1000ut-a-meg-mindig-titokzatos-nepal2.jpg
Kép forrása: https://www.nationalgeographic.com

Ezen lélegzetelállító természeti szépség közepette Nepál változatos kultúrája figyelemre méltó. Nepál egyike azon országoknak, ahol a globalizáció vagy a modernitás még nem igazán érintette meg az ősi kultúrájukat. Egy utazás Nepálba, melynek során megtapasztalhatja, hogy az ország egy multikulturális terület, ahol az ősi vallások, a kiterjedt természet és a hatalmas hegyek hozzájárulnak a nepáli hagyományokhoz. Nepálban rengeteg etnikai csoport él, amelyek több nyelven beszélnek, és amelyek egyedi kultúrával és hagyományokkal rendelkeznek. Nepál ereje az "egység a sokféleségben" van. A különböző kultúrájú emberek együtt ünnepelik a fesztiválokat és rituálékat. Ezért egy nepáli utazás mindig egy felejthetetlen élmény lesz, amely gazdagítja az elmét, a testet és a lelket.

Nepál híres gazdag vallási örökségéről, mivel a városok tele vannak számos templommal, szentéllyel és vallási emlékművel, amelyek hatalmas kulturális és spirituális jelentőséggel bírnak. Gyakran nevezik a templomok országának, ahol nem csak hindu, hanem buddhista templomokat is láthatunk. Nepálnak 10 UNESCO világörökségi helyszíne van, ezek közül 8 darab kulturális világörökségi helyszín. Nepál fővárosa, Katmandu, a "templomok városa" néven is ismert a templomok sokasága miatt. Egy nepáli utazás nem lenne teljes a lenyűgöző Katmandu-völgy felfedezése nélkül. A három ősi városból, Kathmanduból, Patanból és Bhaktapurból álló völgy 7 darab UNESCO világörökségi helyszínt foglal magába, illetve számtalan műemlék, szobor, művészi templom és csodálatos műalkotás otthona.

cikk_0_1000ut-a-meg-mindig-titokzatos-nepal1.jpg
Kép forrása: https://timesofindia.indiatimes.com

Egy utazás Nepálba mindig élete meghatározó kalandja lesz! A kalandturizmus Nepál egyik legnagyobb vonzereje. Az ország ideális úti cél az aktív utazók számára. A túrázás, a hegymászás és a vadmegfigyelés már régóta népszerű, de a látogatók manapság már olyan kirándulásokon is részt vehetnek, mint például a rafting, a kerékpározás, a horgászat, a hőlégballonozás vagy akár a bungee jumping.

 


A Mount Everest: A világ teteje

A világ legmagasabb csúcsa, a Mount Everest (más néven: Csomolungma), amely a Himalájában, a Nepálon és Tibeten átívelő hegyvonulatban található. A Mount Everest 8 848,86 méterrel magasodik a tengerszint fölé. A Mount Everest a hegymászás csúcsa. Sok kalandor és túrázó vágya a hegy megmászása, vagy legalább az alaptáborhoz való feljutás. Az Everest megmászása az a pillanat, amikor az álmok valóra válnak, és a hegymászó egy életre szóló teljesítményt ér el. Viszont átlagban a hegymászók mindössze fele jut fel ténylegesen a csúcsra, a többiek félúton feladják, mivel nem bírják a terhelést.

cikk_0_1000ut-a-meg-mindig-titokzatos-nepal-everest.jpg
Kép forrása: https://roadster.hu

70 éve jutott fel először ember a Mount Everestre. Az első mászási kísérletet 1953. május 29-én Edmund Hillary és Tendzing Norgaj tette meg, és mindössze 15 percet töltöttek a csúcson. A legendás hegyet azóta már rengetegen meghódították, nem keveset fizetve az élményért. A hegymászók helyi segédjei, a serpák egy expedíción való közreműködésért akár több tíz milliót is elkérhetnek. Érthető okokból, hiszen az életüket kockáztatják minden egyes mászáskor. Az élelmiszerek és a felszerelés felszállítása szintén súlyos költségeket jelent a hegymászók számára, mivel gyakran helikoptert kell bérelni, hogy az alaptáborig feljuttassák az elengedhetetlen eszközöket. A feljutáshoz oxigénpalackot is használni kell, mivel 8 000 méter fölött a lecsökkent oxigénszint miatt a hegymászók fulladni kezdenek, a test pedig sejtről sejtre sorvadni kezd. Nem is gondolnánk, de az 5 300 méter magasságban található alaptáborhoz vezető út, illetve maga az emelkedőn történő felmászás körülbelül 3 hónapig tart.

 


Egy misztikus rejtély: a jeti

A jeti, vagy más néven a "förtelmes hóember'', egy olyan lény, amely sok ember képzeletét megragadja. Ez a mitikus lény állítólag a havas himalájai régiókban, köztük Nepálban él. A helyi beszámolók szerint a jeti egy nagy, majomszerű lény, amelyet bozontos szőr borít, és hatalmas erővel rendelkezik. 

Egyesek szerint a jeti egy létező, eddig még felfedezetlen faj, míg mások szerint csak helyi legendákból és eltúlzott mesékből áll. A Himalája vidékén élő emberek viszont állítják, hogy rendszeresen látják a jeti lábnyomát. Már számos vizsgálatot és expedíciót folytattak a jeti létezésének bizonyítékait keresve. A Khumjung kolostorban létezik egy titokzatos jeti skalp, amely egyesek szerint bizonyítékul szolgál a jeti létezésére. Lábnyomok, állítólagos hajminták és elmosódott fényképek táplálják a spekulációkat, de végleges bizonyítékot eddig még nem találtak.

cikk_0_1000ut-a-meg-mindig-titokzatos-nepal-jeti.jpg
Kép forrása: https://www.historyextra.com

A bizonyítékok hiányának ellenére a jeti mítosz továbbra is rabul ejti az emberek képzeletét. A rejtély és a kaland szimbólumává vált, amely kutatókat és kíváncsi embereket vonz a Himalájába. Akár léteznek a lények, akár nem, a jeti jelenléte Nepálban és a Himalája térségében továbbra is emlékeztetőül szolgál a világ legtávolabbi zugaiban még mindig rejlő mélységes rejtélyekre.

 


Az élő istennő: Kumari

A világ egyetlen élő istennői, a kumarik, Nepálban találhatók. A kumari szó szerinti jelentése: szűz lány. Nepálban ezek a kumarik olyan serdülőkor előtti lányok, akiket az isteni női energia földi megnyilvánulásainak tartanak. A kislányok kumari státusza a kiválasztástól az első menzeszig tart. Számos kumárit tisztelnek Nepál-szerte, de a legjelentősebb a katmandui palotában, a Kumari Gharban élő Kumari Devi.

cikk_0_1000ut-a-meg-mindig-titokzatos-nepal-kumari.jpg
Kép forrása: https://medium.com

Gyermekként templomokban élnek, az ünnepek alkalmával pedig körbehordják őket, melynek során hinduk és buddhisták ezrei imádják őket. A lábuk ilyenkor nem érintheti a földet, ölben, trónszékeken, vagy szekereken viszik őket körbe. A kumarikat még csecsemőkorukban kiválasztják, nem játszhatnak a szabadban és nem érintkezhetnek tisztátalan nőkkel. A gonosz elleni védelmezőnek és szerencsehozónak tartják őket.

 


A bátor gurkhák

A nepáli emberek világszerte a bátorságukról híresek. "Jobb meghalni, mint gyávának lenni." - ez a gurkha katonák fő mottója. A nepáli gurkha katonák 1815 óta a brit hadsereg szerves részét képezik. Amióta a Brit Kelet-indiai Társaság békeszerződést kötött, miután súlyos veszteségeket szenvedett egy nepáli invázió során. Egyes feltételezések szerint a gurkha név Gorkha-ból, a bátor férfiak földjéről származik, de a saját eredettörténetük alapján ők valójában egy Gorakh-Náth nevezetű harcos jóginak a leszármazottai, aki a 8. században élt.

cikk_0_1000ut-a-meg-mindig-titokzatos-nepal-gurkha.jpg
Kép forrása: https://www.thesun.co.uk

A gurkhák történelmét számtalan háborús esemény színesíti, az eltelt 1200 évben szinte minden környező nemzettel közvetve vagy közvetlenül akadt olyan konfliktus, amelyben részt vettek. Az első világháború kirobbanását követően a gurkha ezredek egy részét a nyugat-európai frontokra vezényelték, ahol a németek legnagyobb bánatára bizonyították bátorságukat és helytállásukat. A második világháborúban 43 gurkha zászlóalj került megszervezésre és bevetésre a brit haderő kötelékében. Gurkha katonák harcoltak Afganisztánban és Irakban is.

A gurkhák nem csak meggyőződésből szolgálják a brit koronát, hanem nepáli mércével mérve busás fizetésért is. Emiatt a kiválasztás és felkészítés folyamata is meglehetősen szigorú, 2017-ben 25.000 jelentkezőből összesen 230 fő kezdhette meg a kiképzést.

A gurkhák legjellegzetesebb fegyvere a kukhri, amely egy görbe, nagy tőr. Ezt annyira hatékonyan alkalmazzák a csatákban, hogy az angol hadsereg is a hivatalos fegyverzet részévé tette, a saját alakulataik számára is. Európai szemmel meglehetősen szokatlan ez a fajta ragaszkodás egy fegyverhez, ám érthetővé válik, ha belegondolunk abba, hogy a gurkhák már gyermekkoruktól kezdve tanulják a tőr használatát, hogy mire felnőnek, olyanná válik számukra a fegyverük, mintha a testük része lenne.

Bartos Szilvia

A saját szemével szeretné megcsodálni a Mount Everestet? Vagy talán egy jetit szeretne látni? Semmi sem elképzelhetetlen, vegyen részt a nepáli körutazásunkon!

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!