Fejléc menü

A legjobb ételek, amiket meg kell kóstolni Mexikóban




Mexikó leginkább az azték piramisairól, maja templomairól és fehér homokos tengerpartjairól híres. Mi azonban tudjuk, hogy egy mexikói utazás igazi célja: kitűnő mexikói ételeket kóstolni!

A mexikói konyha titka a sokszínűségében rejlik. Egy mexikói étel lehet tüzes, lehet édes, lehet sajtos, húsos vagy zöldségekkel teli. Minden országrésznek vannak egyedi, helyi ételei, az ízek pedig a tájak és az éghajlat függvényében jelentősen változnak.

Egy mexikói körutazás alkalmával annyi finom helyi étel közül lehet választani, hogy először nem is tudjuk, mit rendeljünk. Segítünk a döntésben, magazin cikkünkben a legjobb mexikói ételeket soroljuk fel, amelyeket egy mexikói utazás során mindenképpen meg kell kóstolni! Próbálja ki ezeket a mexikói ételeket, és kétségtelen, hogy elképesztően jól fogja érezni magát a világ ezen, ízekkel teli részén!


 

Tacos al pastor

A tacos al pastor (mexikói gyros) az egyik leghíresebb mexikói étel, amelyet egy mexikói csoportos utazás folyamán biztosan meg fog kóstolni! Sétáljon végig bármelyik mexikói városon, és az utcai étkezdékben hatalmas disznóhúsdarabokat fog látni, amelyeket nyárson grilleznek. A tacos al pastor nagyon hasonlít a Közel-Keleten grillezett shawarma (gyros) húsokhoz. A hasonlóság nem véletlen, mivel az "al pastor" sütési módot a libanoni bevándorlók hozták be Mexikóba, akiknek hiányzott a swarma. A libanoniak azonban bárány- vagy csirkehús helyett a mexikói ízléshez igazították a shawarmát, és chili, fokhagyma, kömény és sok más mexikói fűszer keverékében pácolt sertéshúst kezdtek el grillezni.

A sertéshúst a nyárson lassan sütik, és amikor elkészül, közvetlenül a nyársról a tortillákra vágják. Az al pastort általában kukoricatortillával tálalják, a tacókat lédús ananászdarabokkal egészítik ki, amelyeket gyakran a hússal együtt grilleznek. Ez az egyik legjobb taco, amit Mexikóban ehet, és azt is imádni fogja, hogy olyan extrákkal tálalják, mint például frissen aprított koriander, egy szelet lime, fűszeres salsa és persze némi guacamole.

A tacos al pastor Mexikó-szerte megtalálható, bár egyes régiókban másképp eszik, Pueblában például ugyanazt a húst pitakenyérben tálalják, az étel neve: tacos Arabes.

cikk_0_1000ut-a-legjobb-etelek-amiket-meg-kell-kostolni-mexikoban-tacosalpasor1.jpg 

 

Burritók és burrók

Nem írhatunk mexikói ételkalauzt úgy, hogy ne szerepeljen benne a burrito (tortillába tekert hús)! Elvégre ez az ország egyik leghíresebb étele, amelyet egy mexikói körutazás alkalmával mindenképp meg fog kóstolni.

A burrito jelentése: kis szamár. A hagyományos mexikói burrito kicsi és vékony, és csak néhány hozzávalót tartalmaz. A burritókat chilivel, sajttal és valamilyen húsos vagy zöldséges töltelékkel töltik meg, és ízlés szerint fűszeres vagy fűszerezetlen salsát adnak hozzá. A burritók északon búza tortillával készítik.

Ha valami tartalmasabbat keres, akkor próbálja ki a nagyobb burro percherón-t, ami a mexikói Sonora államból származik. Ezeket a burritókat grillezett hússal, avokádóval, mexikói sajttal és paradicsommal töltik meg.


 

Tamale

A tamale (kukoricatészába göngyölt hús) a világ egyik legrégebbi étele és az egyik legnépszerűbb mexikói étel. Jóval az európaiak Amerikába érkezése előtt a maják, az aztékok és más, őslakos népek Mexikótól az Andokig terjedő területen gőzölgő kukoricatésztából ízletes, hordozható és kiadós töltelékkel töltött ételeket készítettek – ez volt a tamale.

A tamale készítésének évezredes hagyománya ma is folytatódik, és Mexikóban szinte minden utcasarkon árulják ezt a népszerű ételt. A tamalék elsősorban masából, vagyis kukoricatésztából készülnek. A tésztát zöldséggel vagy hússal (vagy mindkettővel) megtöltik, majd banánlevélbe vagy kukoricacsuhéba tekerik. Miután szorosan becsomagolták, a tamalékat lassan puhára párolják.

A külső csomagolás megkönnyíti a tamalék szállítását, és egyúttal egy csodálatos tányér is, amelyet egyszerűen el lehet dobni. Mint sok más, klasszikus mexikói étel esetében, a tamalénak is minden régióban megvan a maga stílusa, de a három fő alapanyagot az egész országban megtaláljuk. A Tamales verdes zöld chilivel és paradicsomszósszal készül, és gyakran lassan főzött csirke- vagy sertéstölteléket tartalmaz. A Tamales rojos hasonló, de piros chilivel és paradicsomszósszal készül. A Tamales dulces bőséges mennyiségű cukorral készül, és tökéletes édes reggeli vagy desszert.

cikk_0_1000ut-a-legjobb-etelek-amiket-meg-kell-kostolni-mexikoban-tamale_.jpg

 


Torta

Mexikóban a torta nem édesség, hanem egy szendvics. Nem hagyhatja el az országot anélkül, hogy ne élvezné a torta ízletes finomságait! A gond csak az, hogy mindenhol (és mindenki) másképp készíti a tortát, és minden variációt, amit lát, meg akar majd kóstolni - és lesz is mit megkóstolni!

Nincs egységes recept, de a legjobb tortákat a köztereken, parkokban és piacokon lévő ételárusok frissen készítik. A vastag kenyeret különböző húsokkal (csirke, chorizo, pulyka, sonka, stb.), illetve salátával, esetleg zöldségkörettel, sok mexikói sajttal és salsával töltik meg.

 


Chilaquiles

A chilaquiles (sült tortilla szósszal leöntve) a legjobb módja annak, hogy egy mexikói körút során elkezdje a napját! Ez az egyik legkedveltebb reggeli étel, és tudjuk, hogy imádni fogja a mártással átitatott kukoricás tortillachipset.

A chilaquiles úgy készül, hogy először a kukorica tortillákat háromszögekre vágják, majd megsütik. Ezt követően a tortilla háromszögeket piros vagy zöld chiliszósszal megöntözik, és egy serpenyőben addig főzik, amíg elég puha lesz ahhoz, hogy villával lehessen enni. Ez a chilaquiles alapreceptje, de érdemes hozzáadni apróra vágott hagymát, frissen vágott koriandert vagy akár egy kanál tejfölt, vagy szórhat rá sajtot, fűszerezheti jalapeñóval vagy fogyaszthatja egy kis sültbabbal.

cikk_0_1000ut-a-legjobb-etelek-amiket-meg-kell-kostolni-mexikoban-chilaquiles_.jpg

 


Huevos rancheros

A huevos rancheros (reggeli tükörtojás étel) egy másik kedvelt reggeli alapétel Mexikóban, melynek elsődleges összetevője a tojás. A tojásoknak sültnek, de egy kissé folyósnak kell lenniük. A tükörtojást tortillára halmozva tálalják.

Természetesen, mivel Mexikóról van szó, biztosak lehetünk abban, hogy a huevos rancheros sok extrával fűszerezhető. Például adható hozzá jalapeñó, hogy tüzesebben induljon a nap, vagy ha nagyon éhesnek érzi magát, akkor egy adag sült babbal még kiadósabbá teheti a reggelit.

 


Quesadilla

A quesadillát (sajttal és hússal töltött tortilla), mint a legjobb mexikói ételek közül sokat, nem kell nagyon bemutatni. A quesadilla egy pompásan egyszerű étel, de a mexikóiak millió módot találtak arra, hogyan fűszerezzék!

A quesadilla tulajdonképpen egy grillezett tortilla, amelyet olvasztott sajttal töltenek meg. Ezt az ételt nehéz nem szeretni, fogyasztható reggelire, ebédre vagy vacsorára, vagy a nap bármely szakában, amikor éhesnek érezzük magunkat.

Hagyományosan comalban, egy lapos serpenyőben sütik, amelyet már évszázadok óta használnak tortilla sütéshez. Az elsődleges összetevőn, a sajton kívül gyakran húsos vagy zöldséges töltelékkel tálalják, hasonlóan a tacók vagy burritók töltelékéhez. Kukorica- vagy liszttortillát is használnak, attól függően, hogy Mexikó melyik részén készítik el. Fogyasztható önmagában, vagy sült bab, rizs vagy guacamole, valamint rengeteg salsa és csípős szósz kíséretében.

cikk_0_1000ut-a-legjobb-etelek-amiket-meg-kell-kostolni-mexikoban-quesadilla_.jpg

 


Pozole

Az egyik legnépszerűbb mexikói étel a pozole (mexikói leves). A pozole alapja a hominy (előkezelt, szárított kukorica). A hominy készítése során a kukoricát lúgos anyaggal kezelik, melynek során megváltozik a kukorica szerkezete és leválik a héja.

A pozole-t, éppúgy, mint a hominy-t, évezredek óta főzik, a leves ábrázolásai még az azték kódexekben (Kolumbusz előtti könyvek és irodalom) is szerepelnek. A spanyolok azt állították, hogy a pozole-t emberi hús felhasználásával készítették, de ezzel valószínűleg csak az általuk meghódított aztékokat szerették volna dehumanizálni. Ettől függetlenül a pozole-t a spanyol hódítás ellenére továbbra is főzték és fogyasztották. Ma már egy ünnepi ételről van szó, amelyet általában karácsonykor, születésnapokon vagy nemzeti ünnepeken szolgálnak fel.

A pozole-t a hominy-n kívül sertés- vagy csirkehússal, valamint zöldségekkel és fűszerekkel (többek között hagymával, chilivel, káposztával és retekkel) főzik egybe. Három különböző pozole íz létezik: zöld pozole (zöld mártással készül), piros pozole (piros mártással), fehér pozole (zöld vagy piros mártás nélkül).

 


Chapulines

A legnépszerűbb helyi ételek némelyike nem gyengébb gyomrúaknak való, de ha Mexikóba utazunk, akkor miért ne próbálnánk ki valami újat? Az egyik legizgalmasabb mexikói étel, amit érdemes kipróbálni, az a chapulines, ami chilivel pirított szöcske.

A szöcskék Közép-Mexikó és Oaxaca területein igen kedveltek, ahol ezt a ropogós és meglepően ízletes rágcsálnivalót már jóval azelőtt csemegeként készítették, hogy az európaiak betették volna a lábukat Amerikába. A chapulines-t leginkább május és augusztus között fogyasztják, amikor a szöcskék bőséges mennyiségben fordulnak elő. Azonban most már egész évben elérhető, mivel a népszerűsége egyre nagyobb méreteket ölt. A chapulines-t comal serpenyőben sütik, chilivel és citrusfélékkel fűszerezve, gyors harapnivalóként vagy más ételek díszítéseként is fogyasztható.

A chapulines-t szinte mindig akkor szolgálják fel, ha egy pohár mezcalt rendelünk, így sok utazó számára ez az első találkozás ezzel a ropogós, rovaros rágcsálnivalóval. Mivel a szöcskék magas fehérjetartalmúak és fenntartható forrásból származnak, ez azt jelenti, hogy a jövőben egyre több étlapon láthatjuk a rovarokat világszerte!

cikk_0_1000ut-a-legjobb-etelek-amiket-meg-kell-kostolni-mexikoban1.jpg

 


Carnitas

Ahhoz, hogy a legjobb, legpazarabb és legautentikusabb carnitast (sertés falatkák) élvezhesse, bizony Mexikóba kell utaznia!

A carnitas egy eldugott, mexikói államból, Michoacánból származik, ahol kétségtelenül a legjobb carnitasokat készítik. A carnitas szó szerint "kis húsok”-at jelent, és ha a lassan főzött sertéshús rajongója, akkor imádni fogja ezt a híres mexikói ételt! A carnitas hagyományos módon történő elkészítése hosszú időt vesz igénybe, de az eredmény önmagáért beszél. Egy nagy darab csontos sertéshúst megkennek zsírral, majd lassan párolják, amíg a hús szó szerint leesik a csontról. A carnitas szakácsok órákon át, lassan sütik a sertéshúst, amíg az szuper szaftos, szuper puha és szuper finom nem lesz.

A carnitas Mexikón kívül is népszerű burrito töltelék, és Michoacánban egyszerűen, taco-stílusban tálalják korianderrel, salsával és friss kukoricatortillával.


Bartos Szilvia


Ha a fenti ételeket a helyszínen, Mexikóban szeretné megkóstolni, akkor irodánknál többféle mexikói utazási ajánlat közül választhat: üdülések Mexikóban és körutazások Mexikóban.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Puglia építészeti stílusai: A leccei barokk gyöngyszemei
  • Üzbegisztán elvarázsol
  • Hobbitfalva - Ahol a mese valósággá válik
  • Üzbegisztán alulnézetből - egy rendhagyó utazás tanulságai 1.
  • Halászfaluból világváros - Hamburg

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 5 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.03.09-2025.03.18
összesen 13 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.12.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.12.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023