Fejléc menü

A Balti-tenger ékszerdobozai 3. rész


 

Tallinn óvárosa két részre osztható, a felsőváros a dómmal és a szépen felújított orosz ortodox templommal, parlamenttel, és az egykori arisztokrácia csillogását eleveníti fel. Az alsóváros, melyet egykor fal választott el az urak világától, a módos kereskedők életébe enged bepillantást. A Hanza ház és a 13. századi városháza már a városba lépéskor megadja az alapérzést az időutazáshoz. Az óvároson kívül Tallinn legalább két másik látványosságot is tartogat. A Kadriorg park a barokk kastéllyal I. Péter orosz cár idejéből való, és kitűnő szabadprogramos látványosság. A város másik részében, a régi hidroplán hangárban pedig a 20. század egyik hadászati relikviája, a Lembit tengeralattjáró várja a látogatókat. Igazi kuriózum egy, a II. Világháborúban szolgált tengeralattjárót bejárni, és rácsodálkozni a méreteire. A hangár tengerparti szabad területén hadihajók, nehéztüzérségi fegyverek és egy régi, szolgálatát letöltött jégtörőhajó vannak kiállítva.

cikk_4409_tallin.jpg

6 napos utazásunk utolsó napján - csak hogy érezzük a tenger közelségét is - komphajóval utaztunk Helsinkibe. Ragyogó napsütésben, nyugodt tengeren siklott a hatalmas hajó. Aki épp nem a nyitott fedélzetek valamelyikén élvezte a tengeri utat, az vásárolgathatott a vámmentes üzletekben. 2 és fél óra hajózás után értük el a Suomenlinna szigeteket, amelyek Helsinki kikötőjét védik a tengertől, a rajtuk lévő 18. századi erődök pedig az ellenségtől. Busszal tettünk egy szép nagy kört a tengerparti részen, felmentünk a gyönyörű Uszpenszkij székesegyházhoz, amely a régi kikötő fölötti gránittömbre épült. A világ egyik (és eddigi) legnagyobb hosszútávfutójának szobrával (Paavo Nurmi) fotózkodtunk az Olimpiai stadion előtt, majd a tengerparton a híres zeneszerző, Sibelius emlékműve előtt. Helsinki egyik leglátogatottab helyszíne a gránitsziklába épült „Sziklatemplom”. Hihetetlen alkotás, kitűnő akkusztika és persze rengeteg látogató. Belvárosi sétánkat a Szenátus téren kezdtük, amelyet az Evangélikus katedrális ural. A kikötő standjainál, vagy a piacon megkóstolhattuk a rénszarvas burgert vagy finom, frissen készült tengeri ételeket.

cikk_4410_helsinki.jpg

Rengeteg élménnyel és kellemesen fáradtan indultunk vissza Budapestre Helsinkiből repülővel. Sokfelé jártunk, sok mindent láttunk és tapasztaltunk. Idő kell, és az útközben készült fotók, hogy mindez letisztuljon.

Zsurek Andrea

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!