Fejléc menü

A 15 legjobb hely CiprusonCiprus a Földközi-tenger egyik nagyobb szigete. Amit leginkább lehet szeretni Ciprusban az az, hogy sokkal változatosabb és gyönyörűbb, mint azt néhányan gondolnák. Ciprusnak hasonló hangulata van, mint a csodálatos görög szigeteknek, emellett rengeteg jelentős történelemi helyszínnel rendelkezik. Az ilyen hosszú múlttal rendelkező szigeteket az idők során rengeteg behatás érte, amely a mai napig is formálja őket.

Ha először utazik a szigetre, akkor ne gondolja, hogy egy ciprusi utazás csak a napról, a tengerről és a homokról fog szólni. Igen, ezek is mind nagyszerűek, de mindenképp szánjon időt Ciprus legjobb helyszíneinek a felfedezésére is. Az alábbi lista segít eligazodni abban, hogy egy ciprusi utazás során mit érdemes meglátogatni. Jó utat!

1. Omodos

A Tróodos-hegységben fekvő Omodos falu egyértelműen ott van a legjobb helyek között Cipruson - és nem csak a kitűnő boruk miatt! Feltétlenül járja be a macskaköves kis utcácskákat, és látogasson el néhány borászatba is. Ha nem borissza, akkor fedezze fel a Szent Kereszt kolostort. Ez a sziget egyik legrégebbi és történelmileg fontos vallási helyszíne, amelyet érdemes megtekinteni. Ha nyáron keresi fel a települést, akkor célszerű a ciprusi utazást az éves borfesztivál idejére időzíteni, amelyet minden év augusztusában tartanak meg. Csak ügyeljen arra, hogy legyen sofőrje, mert ekkor biztosan inni fog.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-omodos.jpg
Kép forrása: https://www.elysia-park.com

2. Platres

Platres falu ideális hely, ha egy kis szelet történelemre és gyönyörű természeti tájakra vágyik. A nyári hőség elől a Tróodos-hegységbe lehet menekülni, mivel itt egy kicsit hűvösebb van, mint Ciprus tengerparti régióiban. Ha már itt jár, akkor fedezze fel a közeli Millomeris vízesést is, vagy induljon el a Caledonia-ösvényen a Caledonia-vízeséshez, végül keresse fel a Trooditissa-kolostort. Ha egynapos kirándulásra indul, akkor a látogatást kösse össze Omodos faluval, mivel viszonylag közel fekszenek egymáshoz, és egy nap alatt a két település kényelmesen megtekinthető.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-platres.jpg
Kép forrása: https://myvilla-incyprus.com

3. Ayia Napa

Ayia Napa a sziget egyik legnépszerűbb üdülőhelye, egy ciprusi nyaralás ideális helyszíne. Talán az egyik legjobb hely Cipruson, ahová érdemes ellátogatni, ha éjszakai szórakozásra és klubokra vágyik. Ennek ellenére Ayia Napa nem csak erről szól. Kiránduljon a Kék Lagúnához, lazítson a Nissi Beachen, illetve fedezze fel a tengerparti barlangokat, amelyek a part mentén találhatók. Álljon meg a Love Bridge-nél is, vagyis annál a sziklánál, ahol a szerelmesek összekötik a szerelmüket. Ez a sziklaformáció a természet egyik remekműve, amely népszerű a fotósok és a nászutasok körében, különösen naplementekor. Ciprus egyik legjobb kilátóhelye a Cape Greco Nemzeti Erdőparkból nyílik, ahonnan az egész tengerpartra nagyszerű kilátás nyílik. Vegyen részt egy Tróodos dzsipszafarin Ayia Napából kiindulva. Terepjáróval bejárhatja azokat a kis falvakat és hegyvonulatokat, amelyek ezt a területet olyan különlegessé teszik.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-ayia-napa.jpg
Kép forrása: https://www.apollo.no

4. Kakopetria

Kakopetria a Solea-völgy egyik legmagasabban fekvő települése, és Ciprus egyik legjobb, felfedezésre váró helyei közé tartozik. Kakopetria magyarul nagyjából azt jelenti, hogy rossz szikla, ami elég hátborzongatóan hangzik. A néphagyomány szerint a falu a nevét onnan kapta, hogy egy frissen házasodott párt összezúzott egy guruló szikla. Akár igaz ez a legenda, akár nem, Kakopetria egy gyönyörű hely, amit érdemes meglátogatni. Fedezze fel a középkori negyedet és a kőházak között kanyargó utcákat. A falu főterén érdemes megkóstolni a loukoumades néven ismert hagyományos szirupos fánkot.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-kakopetria.jpg
Kép forrása: https://nashaplaneta.net

5. Lefkara

Ciprus leghíresebb csipkefaluja az egyik legjobb hely egy pihentető délután eltöltésére. A festői macskaköves utcákból álló Lefkara talán az egyik legszebb falu, amelyet érdemes megnézni, ha a szigeten jár. Állítólag Leonardo da Vinci a 15. században innen vitte a legjobb csipkeanyagot a milánói dóm számára. A falu a mai napig gyártja a csipkéket, térjen be a helyi termelők egyikéhez, ahol vásárolni is lehet.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-lefkara.jpg
Kép forrása: https://mycyprustravel.com

6. Lofou

Lofou egy apró kis falu, amely tökéletes hely, ha egy kis lazításra vágyik. Ne tévessze meg a település mérete, mert ennek ellenére sok rejtett látnivaló vár felfedezésre. Csak sétálgasson a faluban vagy a túraútvonalak egyikén, illetve tekintse meg a híres szőlőültetvényeket. Ha teheti, akkor szeptember utolsó vasárnapján keresse fel a települést, amikor a Palouze Fesztivált rendezik meg, ez ugyanis egy különleges nap, ilyenkor a teljes falu életre kel!

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-lofou.jpg
Kép forrása: https://cyprusnext.com

7. Protaras

Protaras a sziget egyik nagyobb városa, ahol rengeteg szálloda és étterem található. Egy ciprusi nyaralás során ne csak napozzon, mivel érdemes felkeresni a Profitis Elias templomot is. Ha mégis a strandolást választja, akkor élvezze a Fügefa-öblöt. Ha pedig szeret búvárkodni, akkor a környéken van néhány roncs (például a Zenobia), amelyeket szakértő búvárok segítségével könnyű felfedezni. Amennyiben finom ciprusi ételeket szeretne enni, ugorjon be a Kafkaros Tavernába, ugyanis náluk mindig van friss, napi fogás. Protarasból kiindulva különböző túrákon lehet részt venni, például: kirándulás Ayia Napába, katamarán hajókirándulás, családi vidámparkok, a Kék Lagúnába szervezett egynapos kirándulás. Ne felejtse el időben lefoglalni a programokat, mert csúcsidényben a lehetőségek gyorsan betelhetnek.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-protaras.jpg
Kép forrása: https://www.plumguide.com

8. Pegeia

A sziklák tetején fekvő, a Korall-öbölre néző Pegeia az egyik legfestőibb hely Cipruson, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a környező sziklákra és az öbölre. Ha fel szeretné fedezni a várostól nem messze található történelmi helyszíneket, mint például a Kykkos kolostort, akkor viszont autóra lesz szüksége.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-pegeia.jpg
Kép forrása: https://deborahsilvermusic.com

9. Polis

Ha csendesebb helyre vágyik, akkor a sziget északnyugati részén található Polisz a jó választás. Keresse fel a közeli Akamas-félsziget természetvédelmi területeit, és barangolja be az ösvényeket. Ha viszont inkább tengerpartra vágyik, ugorjon át a Latsi strandra. Strandolás után pedig kiránduljon a lenyűgöző Avakas-szurdokban. A túrához feltétlenül viseljen bakancsot, mivel egyenetlen terepen és patakokon fog gyalogolni.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-polis.jpg
Kép forrása: https://www.cyprusisland.net

10. Pervolia

Az ókorban Pervolia a királyok és a gazdagok pihenőhelye volt. Manapság viszont már nem kell egy királyi család tagjának lennie ahhoz, hogy itt tölthesse a szabadidejét. Fedezze fel a Pervolia világítótornyot, nézze meg a Regaena tornyot, vagy csak iszogasson a helyi tavernák egyikében. Ne feledkezzen meg a 16. századból származó Agios Leontios templomról sem! Mindezek mellett, ha napra, tengerre és homokra vágyik, akkor lazítson a Faros Beach-en.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-pervolia.jpg
Kép forrása: https://de.m.wikipedia.org

11. Nicosia

A sziget legnagyobb városaként Nicosia az egyik legjobb hely Cipruson, ahová érdemes ellátogatni, ha igazi ízelítőt szeretne kapni a ciprusi életből. A város több ezer éves történelemmel rendelkezik, és rengeteg lehetőség várja a látogatókat. Látogasson el a Shacolas toronymúzeum és csillagvizsgálóba, a Selimiye mecsetbe vagy a Ciprusi Múzeumba. Ha szeretne egy finom falatot enni, ugorjon be a To Anamma étterembe, ahol a legfinomabb ételek és egy gyönyörű kert várja. Egy észak-ciprusi utazás során ezt a várost nem lehet kihagyni.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-nicosia.jpg
Kép forrása: https://touringhighlights.com

12. Kyperounta

A hegyekben található Kyperounta a sziget egyik legmagasabban fekvő faluja. A település könnyen meglátogatható, ha Limassolban száll meg, és egy kedves kis hely egy délután eltöltésére. Keresse fel a Kyperounta borászatot vagy induljon el a falut körülvevő ösvényeken. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy bejárja ezt a gyönyörű vidéket.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-kyperountra.jpg
Kép forrása: https://cyprusnext.com

13. Páfosz

Ha a sziget hosszú történelmének egy részét szeretné felfedezni, akkor Páfoszba érdemes ellátogatni. A város a ciprusi körutazások esetén is népszerű helyszín. Fedezze fel az ókori Odeon romjait és a Kato Paphos régészeti parkot, tekintse meg a mozaikokat, az amfiteátrumot és a katakombákat. Ezután ugorjon át a Királyok sírjaihoz, látogasson el az Agios Neophytos kolostorba, és fedezze fel a Dionüszosz házát. Ha ezek után szeretne egy finom falatot enni, akkor ugorjon be a Londos Perasma étterembe, ahol a legjobb görög ételeket szolgálják fel. És ha már itt van, mindenképpen kapjon be egy kis halloumit, elvégre ez Ciprus nemzeti sajtja. Ha egy kis családi szórakozásra vágyik, keresse fel az Aphrodite Water Parkot. Végül pedig foglaljon le egy túrát Páfoszból, amely Akamaszt és a Kék Lagúna csodálatos pontjait érinti. Ez egy egynapos kirándulás, és érdemes időben jelentkezni rá, mivel elég népszerű, ezért gyorsan megtelik, különösen nyáron.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-pafosz.jpg
Kép forrása: https://www.justaboutcyprus.com

14. Szalamis

A sziget északi partján fekvő Szalamisz a történelmi helyszínek kincsestárával rendelkezik. Famagusztától körülbelül 7 km-re északra található. A leglátványosabb emléket, a római kori amfiteátrumot mindenképp fedezze fel. Érdekesség, hogy a régészeti terület nagy része még mindig feltárásra vár. A legtöbb ciprusi körutazás is érinti ezt a látványosságot.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-szalamisz.jpg
Kép forrása: https://www.cyprusparadise.com

15. Kourion

Ha szereti az ókori történelmet, akkor kihagyhatatlanok Kourion régészeti helyszínei. Barangoljon a fürdőkben, nézze meg a Kourion színházat és tekintse meg az Eustolios-házat. Ezek mind-mind hihetetlenül látványosak. Ne hagyja ki az Eustolios-házban található mozaikokat sem. A nyári hónapokban sok turista keresi fel a látványosságot, ezért célszerű a látogatást a csúcsidőszakot elkerülve időzíteni. Ha marad rá ideje, mindenképpen látogassa meg Apollón Hylates szentélyét is. A ciprusi körutazások kihagyhatatlan helyszínei.

cikk_0_1000ut-15-legjobb-hely-ciprus-kourion.jpg
Kép forrása: https://actiontourguide.com


Bartos Szilvia


Fedezze fel Ön is Ciprus legszebb látnivalóit valamelyik ciprusi körutazásunk alkalmával.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Omán - Sátrazás
  • Stanley Tucci felfalja Itáliát
  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.04
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!