Fejléc menü

1000Art utazások
Interjú Ludmann Mihállyal, 1 napos bécsi, 1000Art utazásaink idegenvezetőjével.

Ludmann Mihály festőművész, művészettörténész, tanár már több évtizede tart művészettörténeti előadásokat. Az ELTE BTK filozófia szakán és a Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd 30 éven át rajzot és művészettörténetet tanított. Festményei, grafikái a nyolcvanas évek második felétől szerepelnek csoportos és egyéni kiállításokon. Könyveket is illusztrált, főleg szépirodalmi műveket, de szakíróként is ismert. A magyar építészet mestereiről szóló összefoglaló munkája két kötetben jelent meg, de írt könyvet Lechner Ödön életéről, vagy az első világháborúban alkotó művészekről. Fotóművészként is ismert, a budapesti 1956-os emlékművekről 2017 júniusában rendezett kiállítást a Várnegyed Galériában.

 


Miért éppen 1000Art utak? Mi a célja ezeken az utakon, mint művészettörténész?

A művészet története az emberi civilizáció jellemzője, az alkotások megszólítják az embert, gondolatokat és érzéseket fogalmaznak meg és közvetítenek, amelyeket a nézőnek kell megérteni és befogadnia. Az utak legfontosabb célja, hogy ebben segítsen, hiszen ott állva a művek előtt sokkal intenzívebb a hatásuk, mint bármilyen reprodukcióban és így jobban feltárhatóak azok az összefüggések, amelyek a művekben kódolt üzenetként megfogalmazódnak.

Nagy sikerű „Szecesszió Gustav Klimt szemével” programunk 2024-ben is folytatódik. Miért ajánlja ezt az utat? Mitől volt különleges Klimt? 

Gustav Klimt az akadémikus stílusból jutott el a századforduló megújhodó művészetének világához, és ennek a megújulásnak a bécsi művészetben meghatározó szerepet töltött be. Ez csak a kivételes képességű művészeknek adatik meg, mert a változás nem egyszerűen csak öncélú formai játék, azt előbb-utóbb elsöpri az idő, hanem mélyen intellektuális-érzelmi folyamat is. 

cikk_0_1000ut-1000art-utazasok-ausztria-becs35.jpg
Kép forrása: https://www.museos.com/en/vienna/belvedere-palace/

A Belvedere Múzeum méltán büszke arra, hogy náluk található a világ legnagyobb Klimt gyűjteménye, amelyből a legismertebbek, A csók és a Judith is itt tekinthető meg. A Leopold Múzeumban pedig többek között a Csendes tó vagy a Halál és Élet alkotásait láthatók. Van-e esetleg kedvenc Klimt műalkotása?

Klimt művei közül több olyan is van, amely méltán vált híressé és ma is megragadja a szemlélőt, gondolkodásra késztet és gyönyörködtet. Több olyan műve is van, amelyet megemlíthetnék, azonban az Ádám és Éva című késői alkotása olyan, amely nekem most az egyik legkedveltebb Klimt művem. 

cikk_0_1000ut-1000art-utazasok-ausztria-becs6.jpg
Kép forrása: https://www.viennapass.de/en/sights/klimt-villa-vienna


A Klimt villa helyén egy kis épület állt, amelyet Klimt műteremként használt, és ahol életének utolsó éveiben alkotott. Ezen a helyen „született meg” a Hölgy legyezővel című festménye, mely valószínűleg az utolsó, befejezett alkotása volt. Programunk során bepillantunk a kulisszák mögé, mivel Klimt szemszögéből kutatjuk fel Bécs városának emlékeit. Valóban különleges a helyszín? Mit "ad" ma nekünk? Átfogóbb képet kapunk róla itt, mintha csak a múzeumokat vagy galériákat járnánk végig? Milyen helyszíneket ajánlana esetleg még azoknak, akik jobban el akarnak mélyülni a témában, vagy később visszatérnének ide, Bécsbe?

Sajátos, hogy a nagy művészeknek sem mindig maradt fenn a műtermük úgy ahogyan életükben használták. Klimt villája, ahol utolsó műterme volt, a véletlennek köszönheti, hogy még áll, bár később jelentős változtatások történtek az épületen. Itt azonban megtették, hogy a korabeli fényképek alapján visszaállították azt a miliőt, amely hitelesen felidézi azt a helyet ahol a festő utolsó alkotói időszakát töltötte és ennek kétségtelenül különös varázsa van.
 

Az 1000 Út utazási iroda 2024. év elejére, jelenleg két időpontban az „Expresszionisták világa” tematikájú útját is meghirdette, amely ugyancsak az Ön ötlete alapján került kidolgozásra. Most kevésbé ismert nevekkel találkozhatunk az út során, és nem csak egy-egy alkotóra fókuszálunk. Egon Schiele és Oskar Kokoschka, valamint Gabriele Münteren keresztül mutatjuk be ezt a világot, ezeken a hiánypótló alkalmakon. Miért érdemes őket is jobban megismerni? Ha már Klimtről is volt szó, hogy kerülhetnek egyszerre említésre a fenti nevekkel?

Kivételes alkalom, hogy Gabriele Münter ilyen sok alkotásával találkozhatunk egy kiállításon. Az ő világa a müncheni expresszionizmust képviseli. Az expresszionizmus a XX. század elején megszületett művészeti irányzat a szecesszióhoz hasonlóan Európában máshol is megjelent, azonban közös nevük, törekvésük ellenére látható különbségeket mutatnak. Most a Münter kiállítás lehetőséget ad nem csak a festőnő életművének a megismerésére, hanem az összevetésre is. Klimt késői korszakában közel került az expresszionizmushoz, azonban Schiele ennek az irányzatnak a bécsi változatának markáns képviselője, míg Kokoschka festészete a német expresszionizmus képviselője. Ezek így együtt már felkeltik a figyelmet, de ennek az irányzatnak a francia változatát és az absztrakttá alakuló sajátosságait is megismerhetjük a Horten gyűjtemény kiállított festményei megtekintésével. 

cikk_0_1000ut-1000art-utazasok-ausztria-becs4.jpg
Kép forrása: https://www.leopoldmuseum.org/en/exhibitions/108/oskar-kokoschka

Ugyanúgy, mint Önnek, az 1000 Út utazási irodának is fontosak az értékek és a kulturális ismeretterjesztés. Rengeteget ad az utasainknak azzal, hogy átadja a tudását és segít nekik jobban megismerni az alkotókat és az alkotásokat, és reméljük, a jövőben még sok úton találkozik majd meglévő és jövőbeli résztvevőkkel. Ha csak pár szóban mondhatná el, hogy miért vegyenek részt ezeken az utakon, akkor mi lenne az?

Az 1000Art utak célja a művészet világának közelhozása, a kiemelkedő alkotók műveinek megismerése, túllépve a szakkönyvi ismertetésen. A képek előtt állva az elemezések, értelmezések hitelesebben tárják fel a kort és a művész jellemző törekvéseit, és a művek hatása is jobban érvényesül. A többi képet is bevonva az elemzésbe megérthetjük az eszmék és ideák világát, átélhetjük a bennük megjelenő szépet. Ennek elengedhetetlen része az út megszervezése, és ez leveszi az érdeklődők válláról az adminisztráció, utazás terheit, és ennek köszönhetően több idő jut a művészet élvezetére. 


Dominek Patrik


1000Art utazásaink minden évben egy-egy izgalmas művészeti téma köré épülnek fel.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai
  • Miért kötelező elmenni Pugliába?
  • Winnetou konyhája

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.29
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!