Fejléc menü

Rizs nélkül nincs élet Vietnámban


 

Vietnám meghatározó gazdasági ágazata a rizstermesztés. Számukra ez sokkal több, mint étel. A rizs maga az élet, „az istenek ajándéka". Számtalan módon készítik el, és akár napi háromszor is fogyasztják. A vietnámiak étkezését talán úgy lehet a legjobban meghatározni, hogy rizs és még valami...

A rizst „fehér aranyként" is emlegetik Vietnámban. A népi legenda szerint az ősi időkben nem termesztették, hanem az emberek imájukkal hozták a földre. A mennyből érkezett nagy labdák alakjában minden házba. Egy alkalommal a feleség a férje utasítására a házuk padlóját söpörte, hogy fogadják a rizslabdát. A feleség azonban lusta volt és későn kezdte a takarítást, így a rizslabda ráesett a söprűre mielőtt végzett volna, és apró darabokra esett szét. Azóta az emberek nem kapják ingyen a rizst, hanem keményen kell dolgozniuk, hogy megteremtsék maguknak. A Vietnámban létező számos hiedelem egyike, hogy nem számít mennyire rossz volt egy gyerek, rizs evés közben nem lehet őt megbüntetni.

Dél-kelet Ázsiában 7000 évre nyúlik vissza a rizstermesztés története, amely egyben ceremóniák és felajánlások alapvető kelléke. Sok vietnámi szerint az ország alakja is olyan, mint a bambuszrúdra helyezett két rizses kosár. Több ezer fajtája van, lehet fehér, barna, vörös, fekete vagy borostyán színű. Főként vízzel elárasztott alacsonyan fekvő területeken terem.

cikk_5124_bali_4847888_1920.jpg

A rizspalántákat először külön nevelik, majd amikor már 20-30 cm nagyságúak (kb. 25-50 nap elteltével) átültetik őket az elárasztott területekre. Amint a szárak elkezdenek sárga színűvé válni, a rizsföldeket kiszárítják és előkészítik az aratásra. A gazdálkodók sarlót használnak a szárak levágásához, majd összekötik a szárakat és megszárítják. A rizs nem teljesen száraz, így gyakran szétterítik az udvarokon vagy autópályák mentén, hogy a napon kiszáradjon. A cséplés során elválasztják a gabonát a többi részétől, majd készen áll az őrlésre.

Semmit nem pocsékolnak el a betakarítás során. A papírtól a pudingig mindenhez felhasználható. Készíthetnek tésztát, bort, kozmetikumokat és főzéshez való olajat is belőle. A magokat elfogyasztják, a szárát pedig szandálok, kalapok, kosarak, kötelek, seprűk és tetők készítésénél alkalmazzák. A héját tűzifa helyett főzéshez és műtrágyához használják. A vetéstől a fogyasztásig 3 hónapra és 10 napra van szükség ideális esetben. A két fő termesztési időszak december és április, valamint június és szeptember között van. Egy évben kétszer esetleg háromszor tudják betakarítani.

A vietnámi kormány a család nagyságától függően határozza meg a művelhető rizsföldek nagyságát, amely általában 500 és 2000 m2 közötti területet jelent. Ha valaki ennél nagyobb területet szeretne művelni, akkor vásárolnia kell, vagy bérel az államtól. A legnagyobb kiterjedésű rizsföldek a Mekong deltában találhatók, ez „Vietnám rizses tálja". Ezen kívül a Vörös folyó mentén és az északi hegyek teraszain termesztik. A Mekong delta 17 milliós lakosságának 80%-a ebből él és biztosítja az ország rizsellátásának felét.

cikk_5125_sesame_696991_1920.jpg

Sajnos a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárás nagyban befolyásolja az adott évi termést. A vietnámi monszun meglehetősen kiszámíthatatlan és a tájfunok tönkretehetik a földeket. Tekintve, hogy számos család számára ez a fő megélhetési forrás, komoly nehézségekkel szembesülhetnek.

A kormány 1986-ban bevezetett liberalizációs politikájának (doimoi) egyik fő oka a rizstermesztési átlagok visszaesése volt. A kommunista kormányzat a piacgazdaság felé nyitott és lehetővé tette a földek magántulajdonát és a rizs szabadpiaci kereskedelmét. Ennek hatására az 1990-es években a rizstermesztés ugrásszerűen növekedett Vietnámban és egy élelmiszerhiányban szenvedő országból Thaiföld után a világ második legnagyobb rizs exportőre lett.

A cikk szerzője: Simigh Ágnes, az 1000 Út idegenvezetője
Az eredeti cikk a www.voiceofguides.com oldalon ITT látható.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Pokut-plató - A Kackar-hegység égi legelője
  • A ramadán Egyiptomban: az ünnepi díszek rejtett szimbólumai
  • Az indiai nők táskájának kincse, a masala dabba
  • Mit kóstoljunk Egyiptomban?
  • Üzbegisztán, a csodák országa, ahol imádják a magyar turistákat

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.13-2026.02.18
összesen 4 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 4 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.04.10-2025.04.19
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2025.04.15
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2025.04.06
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023