Fejléc menü

Pelményi, a szibériai húsos batyu


 

A pelményit leginkább az olasz raviolihoz lehetne hasonlítani. Népszerűsége a mai napig töretlen és a tésztaételek favoritjának számít orosz földön. Egyszerűen nem lehet közömbösnek maradni ezzel a bár kalóriadús, de igazán ízletes tésztaétellel szemben. A tortellini vagy a ravioli ízvilágát mindannyian ismerjük. A híresebb ázsiai tésztaételek közül biztosan sokan kóstoltak már dim simet, jiamzit, wontont, baozit, vagy mantout. Ezeket az ételeket fogyasztják főzve, sütve, de pirítva is. Ettől olyan változatosak, és akkor a melléjük kínált szószokról még nem is tettünk említést. Az orosz konyhából ismert szibériai pelményi is hasonló, szerintem szintén megunhatatlan étel.

A pelményi sokak szerint az Uralból, Szibériából származik. A pelmény szó az urali, komi nyelven tésztafület jelent. Az orosz nyelvben a 20. századtól használják a pelményi szót. Oroszország egyik legnépszerűbb ételéről beszélünk, ízvilága az ázsiai rokonaihoz képest abban különbözik, hogy a tölteléke nem tartalmaz gyömbért és tenger gyümölcseit, és tésztája is búzalisztből, nem pedig rizslisztből készül. Szibériában a töltelék tartalmazhatott régebben medvehúst, rénszarvashúst, halat, áfonyát, vadmálnát, erdei gombát és még sok egyéb mást is, minden jót tehát, amit a tajga mélye rejteget magában. Misztikusan hangzik, de valljuk be, vagyunk páran akik ennének a medvehúsos változatból. Egy régebbi receptben már említettem, hogy a Szibérián keresztül utazók a fegyvereiken kívül, amit a vadak ellen tartottak maguknál és mindenképpen felért egy életbiztosítással, gyakran vittek útravalónak scsi levest is. De ilyen étel volt a pelményi is. A fagyott húsos batyukat olvasztott hóban főzték készre, a végelláthatatlan fenyvesekben.

A pelményi igazi családi étel, hiszen időigényes és igen nagy munka nagyobb mennyiséget elkészíteni belőle. Különösképpen az ünnepek előtt volt hagyománya a családokban a közös pelményi készítésnek. Együtt gyúrták, nyújtották, töltötték a kis batyukat. Bár nehéz elképzelnem, hogy akkoriban a család férfi tagjai is segédkezdtek volna ebben a procedúrában, de ki tudja?

Ha az orosz házigazda kényeztetni szeretné vendégeit, akkor esély van arra, hogy az est folyamán a gazdagon megrakott asztalra gőzölgő pelményi is kerül. Külön érdekesség, hogy a pelményi tálalásakor a házigazdának lehetősége van szimbolikusan üzennie a vendégnek. Ha a házigazda mindenkinek külön tányérba adagolja a pelményiket, akkor azzal azt szeretné jelezni, hogy a vendégek az étel elfogyasztását követően mihamarabb távozzanak. Ha viszont házigazdánk az asztal közepére helyezi a kis húsos táskákat egy nagy közös tálba és onnan szervírozza a vendégeknek az ételt, akkor azzal egyértelműen marasztalásra bíztat.

És hogy milyen az ellenállhatatlan pelményi? Aki tényleg minőségit szeretne enni, az akkor jár a legjobban, ha otthon, frissen készíti el magának, válogatott hozzávalókból.

cikk_5502_pelmeni_2023480_1920.jpg

Ismerkedjenek meg a szibériai pelményivel, melyhez legalább kétféle darálthúsra lesz szükségünk, klasszikusan marhára és sertésre, de én a vegyes darálthoz még a bárányhúst is ajánlom. Íme, egy házi recept:

Pelményi

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1,5 dl víz, só
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg darált marhahús, 10 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, kevés petrezselyem, só, bors

A tésztához valókat gyúrjuk be, majd lefedve pihentessük, míg a tölteléket elkészítjük. A húst érdemes duplán ledarálni vagy daráltatni és nagyon alaposan elkeverni. A hagymát, fokhagymát, újhagymát és a petrezselymet vágjuk olyan apróra, amennyire lehet. Sózzuk, borsozzuk és ismételten keverjük jól át a tölteléknek valót. Tipp: tegyünk a húshoz egy kis vizet is, hogy a töltelék állaga lazább és szaftosabb legyen. Fogyasztáskor érzékelni lehet majd a különbséget.
A tésztát nyújtsuk nagyon vékonyra! Akkor csináljuk jól, ha leheletvékonyra sikerül, de még nem szakad át. Szaggassunk köröket a tésztából! Ha van otthon, akkor pogácsa szaggatóval, ha nincs, akkor egy pohár is megteszi, melynek átmérője nem haladja meg az 5 centimétert. A tésztakörök közepére helyezzük a bekevert húst, majd hajtsuk félbe a megtöltött tésztakorongokat, és a szélüket nyomogassuk le.
Tipp: A félbehajtás során – lehetőség szerint – ügyeljenek arra, hogy egy kis levegő, vagyis légrés maradjon a tölteléknél, ami azért jó, mert főzés közben a hús valamennyire megdagad, és így elkerülhetjük, hogy a batyu a nyomás következtében kiszakadjon.
Igazából érdemes lefagyasztani a pelményiket kifőzés előtt, de ha sietnek, rögtön mehet a fazékba. A legjobb szerintem, ha jut is, marad is. Pelmenyit bármikor szívesen kivesz az ember a mélyhűtőből, már ha éppen nem gőzölög az asztalon.
A pelményik kifőzése húsalaplében a legideálisabb, de sós vízben is lehetséges. Ebben az esetben ajánlott a vízbe babérlevelet és feketeborsot is tenni. Én ezúttal leveskockás vízben főztem ki. A forrásban lévő vízbe rakva, pár perc múlva a felszínre jönnek a pelményik, melyeket leszűrve, vajban átforgatva, zsírosabb tejföllel tálalunk. Aki szereti a kaprot, az megdíszitheti vele a forró batyukat.

Jó pelményizést kívánok!

A cikk szerzője: Bánhalmi András
Az eredeti teljes cikk a #moszkvater oldalon ITT látható.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Pokut-plató - A Kackar-hegység égi legelője
  • A ramadán Egyiptomban: az ünnepi díszek rejtett szimbólumai
  • Az indiai nők táskájának kincse, a masala dabba
  • Mit kóstoljunk Egyiptomban?
  • Üzbegisztán, a csodák országa, ahol imádják a magyar turistákat

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.13-2026.02.18
összesen 4 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 4 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.04.10-2025.04.19
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2025.04.15
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2025.04.06
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023