Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Utazás Törökországba tudnivalók

Törökország civilizációk bölcsője. Néhai világbirodalmak központja és fő „ütőere". Az írott idők előtti misztikus városok (Çatalhöyük, Göbekli Tepe) földje. Mezopotámia, Asszíria, a Hettita Királyság, az ókori Perzsa Birodalom, Kis-ázsiai hellén városállamok, Róma, Bizánc, a Szeldzsuk- és Oszmán Birodalmak örököse.

A legkisebb és legtávolabbi tartományaiban is világra szóló, kivételes látványosságokkal. A leghosszabb emberi élet – s abban akár tucatnyi utazás is - kevés ahhoz, hogy mélyebben megismerhessük.

Törökország (Kis-Ázsia) nemzeti parkjai, (rom)városai és műkincsei egy külön „turisztikai univerzumot" alkotnak. Sokak szerint önmagában is egy teljes jogú „utazási szubkontinens", végtelen természeti változatossággal és néprajzi sokszínűséggel. A türk világban (Kaukázus-vidék, Közép-Ázsia) betöltött központi szerepének köszönhetően a határain messze túlmutató értékek és sajátosságok gondviselőjeként.

Törökország a magyarok számára sorsdöntően különleges emlékek és helyszínek országa: a középkori mindennapjainkat 150 éven át alakító hódítók hagyományaival, majd a modern korban a függetlenségért harcoló magyar államférfiak és vezetők menedékeivel, oltalmazó „mentsváraival" (Thököly, Rákóczi, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc menekültjeinek ezrei).

Felbecsülhetetlenül gazdag turisztikai látnivalókban. Észak-Mezopotámia révén a Termékeny félhold (Mezopotámiát a Kánaánon keresztül a Nílus-völgyével összekötő terület, az ókori civilizációk bölcsője) országa, míg kis-ázsiai fekvésének köszönhetően, az Ázsia – Európa és Afrika közötti hagyományos útvonalak epicentruma. Isztambul (Törökország legnépesebb városa) és Ankara (Törökország fővárosa), illetve a két metropolisz közötti terület számos geográfiai elmélet és képlet szerint Földünk stratégiai középpontja.

Itt ért partot Noé bárkája (Ararát Nemzeti Park), itt állt az ókori világ 7 csodájából kettő (Epheszoszi Artemisz templom; Halikarnasszoszi Mauzóleum), itt találjuk I. Xerxész (Kr.e 519 – Kr.e. 465) perzsa nagykirály feliratát (Van), hogy csak néhány ókori példát – vagyis mai turisztikai csodát említsünk – a megszámlálhatatlanból. Törökország őrzi a néhai Mezopotámia, Asszíria, a Hettita Királyság, ókori Perzsa Birodalom, ókori kis-ázsiai hellén városállamok, valamint Róma, Bizánc, a Szeldzsuk- és Oszmán Birodalmak időtlen örökségének emlékeit is. Felbecsülhetetlenül gazdag örökség ez, turisztikai megközelítésben sok ezer napnyi utazás és felfedezés lehetősége.     

Az ország domborzata, természeti képe is példátlanul változatos és gazdag: 4 különböző tenger (Márvány-tenger; Égei-tenger; Fekete-tenger; Földközi-tenger), azok rendkívül tagolt partvidéke, egekig emelkedő hegyvidékekkel az országhatároknál – északon, délen és keleten is. (Észak-anatólia-hegység; Torosz-hegység; Kelet-anatóliai magasföld). Természetvédelmi területei 30.000 km2-re „rúgnak”, 622 különböző helyszínen, ebből 45 védett terület nemzeti park. (S ebbe nem tartozik bele az óriásvulkánok által kialakított, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Göreme Nemzeti Park és Cappadocia Sziklaképződményei helyszín!) Szubtrópusi esőerdőtől a félsivatagig, mediterrán öblöktől – a gleccserekig és jégmezőkig, itt „minden van”. „Törökország egész Ázsia kisebben”, ahogy mondták s írták azok a XIX. századi magyar utazók és kutatók, akik sokszor éveket szántak a minden ízében különleges ország megismerésére (Orbán Balázs, Vámbéry Ármin, Germanus Gyula, Pröhle Vilmos, Szekfű Gyula, Kúnos Ignác, Németh Gyula, Karácson Imre, Tóth Béla, Erődi Harrach Béla, Szőllőssy Ferenc, Mészáros Gyula, Bozóky Dezső, hogy csak néhány nevet említsünk.).

 

A méretében is igen tekintélyes (783.356 km2 vagyis 9 és fél Ausztria területű), turisztikai látnivalókban páratlanul gazdag, modern Törökországot az 1941 júniusi, Ankarában megtartott I. Geográfia Kongresszuson osztották 7 jól megkülönböztethető geográfiai (földrajzi) régióra. Ezek nem adminisztrációs régiók, hanem a

  • klíma és időjárás
  • természetes növényzet és állatvilág
  • domborzati sajátosságok és egységek
  • kulturális hagyományok és lakossági összetétel
  • mezőgazdasági és hagyományos termelési sajátosságok
  • földrajzi helyzet Anatóliában- illetve a tengerekhez viszonyításban

szempontok alapján jól elkülönülő, megkülönböztethető régiók.

Törökország 7 földrajzi régiója (amik külön-külön is 1-1 országnyi turisztikai látnivalóval rendelkeznek):

1./ Márvány-tenger Régió

2./ Égei Régió (Égei-tenger vidéke)

3./ Fekete-tengeri Régió

4./ Földközi-tenger Régió

5./ Központi-Anatólia Régió

6./ Kelet-Anatólia Régió

7./ Délkelet-Anatólia Régió

Bármelyik régióba utazzunk is a hétből – egyedülálló látnivalókkal, élményekkel gazdagodunk, mindig szépséges helyszíneken.

Irodánk szakemberei az évről évre gyarapodó körutazások lebonyolítása során tapasztalhatták meg Törökország felbecsülhetetlen turisztikai gazdagságát. Ezzel együtt a régi magyar utazók és kutatók igazát, hogy „Törökország egész Ázsia kisebben” vagy, hogy akár éveket is lehet tölteni az utazással, hogy kicsit is megismerjük…

 

Törökország körutazásainak kínálatában mára mi is a regionális gondolkodás igazában hiszünk - annak érdekében, hogy minél többet mutathassunk meg ebből a meseszép országból, kényelmes tempóban és körülmények között - rohanás nélkül.

Törökország turisztikai kínálatunk jelenlegi „régiós” utazásai:

1./ Isztambul és a Boszporusz a Nemzetközi Tulipán Fesztivál idején

2./ Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfényútján

3./ A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei

4./ ÉK-Anatólia: A smaragdzöld fekete-tengeri partvidéktől – Noé bárkájáig

5./ Anatólia örök városai és a Fekete-tenger (Ankara)

6./ Kappadókia (Cappadocia), Kis-Ázsia tündérvilága

7./ Isztambul és a Boszporusz a Kávéfesztivál idején

 

Isztambulban, az Aranyszarv-öböl és a Boszporusz lenyűgöző metropoliszában a felsoroltak felett több egyéni- és gasztronómiai- és szilveszteri programot is biztosítunk.

Tovább olvasom

Törökország beutazás, Covid tudnivalók:

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés, regisztrálni sem kell. 

Törökország beutazási feltételek: 

Törökországba turista célú beutazás esetén nem szükséges vízum. Beutazáshoz érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kell rendelkezni, mely a Törökországba történő beutazáshoz képest legalább 180 napig érvényesnek kell lennie.

Tovább olvasom

Időeltolódás

Magyarországhoz képest nyáron +1 óra, télen + 2 óra.

Pénznem, bankkártya használata Törökországban

Hivatalos fizetőeszköz a török líra (1 líra = kb. 48-50 Ft; 2019. novemberi adat), mely dollárért, euróért váltható. Érkezés után lesz lehetőség pénzváltásra. Visa és Mastercard alapú bankkártyákat a nagyobb üzletekben elfogadnak. USD-t és EUR-t is esetleg elfogadhatják fizetőeszközként, érdemes kis címleteket vinni és a helyszínen lírát is váltani. A körutazások során bankautomatát, vagy bankot nem lesz mindig módjuk keresgélni, ezért tartsanak mindig maguknál elegendő készpénz. Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült a bankjegy!

Elektromosság

Az elektromos áram többnyire 220-230 V, 50 Hz. A csatlakozó az európaival megegyező.

Törökország ivóvíze, higiénia, egészségügyi ellátás

Törökországban megfelelőek a higiénés viszonyok, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz fogyasztása nem javasolt! Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, azt a kézipoggyászba tegye be. Az orvosi, egészségügyi ellátás érdekében, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Telefonálás, internet

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról tájékozódjanak a szolgáltatójánál. A helyi SIM kártya vásárlásával olcsóbban telefonálhatnak (kártyafüggetlen telefon szükséges hozzá). Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Vásárlás

Az alku feltétlen elvárt. Bőráruk, táskák, ajándéktárgyak, szőnyegek, kelimek a legnépszerűbb ajándékok.

Nyelv

Hivatalos nyelv a török, de angolul, németül, oroszul sok helyen beszélnek.

Tovább olvasom

Törökország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Törökország

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

11 nap / 10 éj
2023.10.10
összesen 1 időpontban
665 000 Ft/fő
Törökország

A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei

8 nap / 7 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Törökország

Törökország felfedezőút A smaragdzöld fekete-tengeri partvidéktől Noé bárkájáig

11 nap / 10 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Törökország

Anatólia örök városai és a Fekete-tenger

5 nap / 4 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Törökország

Kappadókia, Kis-Ázsia tündérvilága

8 nap / 7 éj
2023.11.01
összesen 1 időpontban
495 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Ciprus

Észak-Ciprus körutazás

8 nap / 7 éj
2023.10.10
összesen 1 időpontban
342 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Törökország

Gasztro kalandok Isztambulban

4 nap / 3 éj
2023.10.20
összesen 1 időpontban
391 000 Ft/fő
Törökország

Szilveszter Isztambulban

5 nap / 4 éj
2023.12.29
összesen 1 időpontban
585 000 Ft/fő
Törökország

Isztambul és a Boszporusz a Kávéfesztivál idején

5 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Garantált indulás!
Törökország

Isztambul és a Boszporusz a Nemzetközi Tulipánfesztivál idején

5 nap / 4 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Törökország

Kappadókia hőlégballonozással és Isztambul - Egyéni körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Törökország

Isztambul - Egyéni gasztroutazás

4 nap / 3 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Törökország

Hétvége Isztambulban

4 nap / 3 éj
Komplett egyéni utazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Öt téli ital, amit nem szabad kihagyni Isztambulban

A helyiek szerint, ha együtt kávézunk valakivel, akkor nem csak a kávé aromáját élvezzük, hanem barátságot is kötünk.

Elolvasom ››

Ani, Kelet-Törökország elfeledett szellemvárosa

Ani ma szellemjárta, hatalmas kiterjedésű rommező, a Világörökség része.

Elolvasom ››

Safranbolu - Az anatóliai „időutazások” UNESCO világörökségi városa

Safranbolu az iparosítás és modernizáció előtti Oszmán Birodalom élettel teli “skanzenje”.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!