Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Üzbegisztán utazási tudnivalók

Közép-Ázsia meghatározó geopolitikai pozícióban lévő és kulturális jelentőségű országa Üzbegisztán, mely közel 5 magyarországnyi méretével és több mint 3 magyarországnyi lakosságával egészen más dimenziót rajzol elénk, mint amit itt, aprólékosan tagolt, sűrűn lakott, miniállamokkal teletömött Európánkban megszokhattunk. Amikor mi, európaiak a csodálattól elhűlve tekintünk fel egy négyezres csúcsra, akkor az üzbég pásztor csak megnógatja öszvérét és arrébb ballag a "kara kül" (fekete felhőcske) juhaival és felnéz a távolban a "Mennyei hegyek" (Tien-San) és a Pamir hófödte ormaira, mert arrafelé az igazi hegyek 7000 méter felett kezdődnek.

Mi, akik megszoktuk a Hortobágyot és az alföldünk végtelennek tűnő rónáit, üzbegisztáni utazásunk során mi is a nagyszerűség érzésétől megborzongva szemléljük azt a hatalmas sztyeppét és a Kizil-Kum (vörös homok) sivatagot, melyben az évezredes selyemúton a nappali forróságot pihenéssel átvészelve és az éjszakát átmenetelő ritmusban haladó karavánok közel két hetet vonulva napnyugat felé a homokdűnék között érték el Bukharából kiindulva Khívát, a sivatag oázis-gyöngyszemét. És még csak itt kezdődött a számukra végtelennek tűnő és veszélyekkel terhes Kara-Kum (fekete homok) sivataga és a jellegzetes fekete sapkát hordó nép, a Karakalpakok földje. Különleges szakrális erővel bíró vidék ez. Itt virágzott fel a legendás kultúrájú és műveltségű szogd birodalom, itt vert gyökeret a zoroaszteriánus vallás, mely máig áthatja szimbólumaival, a föld-víz-levegő-tűz jelképeivel valamennyi ezt követő vallás és birodalom építészetét, szimbolikáját, kultúráját.

Üzbegisztáni utazásunk alatt ismerkedünk az ország történelmével. A hódító Dzsingisz kán és unokái uralták e vidéket majd a vasakaratú Timur Lenk ("sánta vas") birodalmának szíve lett ez a máig tádzsikok (iráni-görög génállományú nép) lakta Szamarkand, ahová a kegyetlen és kíméletlen hódító Bagdadtól Delhiig és Damaszkusztól Ankaráig minden jelentősebb városból hordta a kincseket és a tudós professzorokat, kiváló mesterembereket. Vasakaratával és tízezernyi mesterével felépíttette a világ leghatalmasabb mecsetjeit, palotáit és türkizkék csempébe burkolta őket, muszlim létére szőlőt telepíttetett, borkultúrát fejlesztett, megtiltotta a csador viselését, kínai papír készítőket hívott (eperfa háncs papírt fejlesztettek, ma is működik az üzem) és a selyemszál szövés és szőnyegkészítés tudományát terjesztette el. Halála utáni átkával még Sztálin kommunista birodalmát is csaknem megrengette. De az őt követő Sejbanidák, és a velük ide beözönlő és a népesség zömét a maira cserélő kipcsakok (üzbégek) se kívántak lemaradni a nagy hódító mögött: rafinált mázas csempemozaikra épülő színes, növényi-állat és ember motívumokat is felvonultató, kifinomult saját építészeti stílust fejlesztettek, fél évezreddel a vasbeton szerkezetű építészet előtt szellemes megoldásokkal védekeztek az oly gyakori földrengések ellen, ismerték és nagyvonalú eleganciával kezelték a sivatagban jellemző óriási (nyáron 55 fok, télen -30 fok) hőingásból adódó hőtágulási együttható különbségeket.

Ezekre a hagyományokra épít az a fiatal, független Üzbegisztán, mely a nagy Szovjetunió összeomlása utáni reménytelennek tűnő káoszból építette fel, szervezte meg önmagát, és tette működőképessé ezt az országot. Az igazán finnyás európaiak mondhatnák, hogy "nem szakszerűen" újították fel pazar méretű és tömegű műemlékeit. Igen. Való igaz, hogy nem az EU műemlékvédelmi elveit alkalmazták, de nekünk, turistáknak nem biztos, hogy a kiváló szakmaisággal konzervált 20 centis romok adnak annyit életérzésben, látványban, mint ezek a lenyűgöző méretű és pompájú épületek, melyek körénk varázsolják az igazi "mesés kelet" milliőjét még akkor is, ha az a virágminta a mozaikon ott, 14 méter magasban lehet, hogy a 16. században tényleg nem erre, jobbra görbült mint ma, hanem esetleg balra.

De itt, ezen épületek között szinte ki lehet tapintani ahogyan Naszreddin Hodzsa furfangos történetei keringenek, kis Mukk kunkori orrú papucsát és a Dzsinn csodalámpását is lehet kapni minden bazárban, de olyan bukharai varázsszőnyeget is láthatunk-vásárolhatunk, amely ugyan repülni nemigen tud, de ragyogó selyem szálakból csomózták 1000 éves, tradicionális dekorral és mindkét felén más-más mintával kápráztat el minket.

Azt a vékony tésztás pizzát, amiből az olaszok világméretű brand-et építettek, itt is sütik már egy évezrede az asszonyok Khívában, csak khívai kenyérnek hívják és 35 forintnyi szum-ba (helyi pénz) kerül, de megvan ennek a "pizza hut"-os helyi változata is: a vastag tésztás, kalács jellegű híres, Szamarkandi kenyér. Itt minden étkezés keleties pompájú: a bio termékek szerelmeseinek paradicsoma ez, itt egyáltalán nem használnak vegyszereket. A napfény, a sivatag és a "vad folyó" (Amu-Darja) érleli a gyümölcsöket, zöldségeket és a világhírű gyapotot. Saláták tucatjai (zeller, cékla, csicseri borsó, stb.), kiváló levesek, marha és szárnyas alapú húsételek, basmati rizs, mazsola, répa az erre épülő különleges "plov" (helyi specialitás) ami az étkezések gerincét alkotja, gyümölcs desszertektől roskadozik minden asztal, legyen az ebéd vagy vacsora.

Európai színvonalú szállodák, légkondicionált buszok, közel 1800 kilométernyi szuperexpressz, egyre több kiváló minőségű autópálya, képzett helyi idegenvezetők és tökéletes közbiztonság fogadja az ide látogatót. Aki ide látogat, az joggal érzi azt, hogy ideje átértékelni az egykoron "lesajnált "isztánokról" alkotott, erősen idejét múlt véleményünket.

Üzbegisztán közép-Ázsia legnépesebb országa 25 millió lakossal. Üzbegisztán fővárosa 1930 óta Taskent, Közép-Ázsiában egyedülálló módon 30 km metróvonallal is büszkélkedik, lakosainak száma 4 millió.

Üzbegisztán vízben szegény ország, bár területén két nagy folyó is folyik, a Szír-Darja és az Amu-Darja, utóbbi vizét a gyapotültetvények öntözéséhez használják. Gazdasága erős, a világ aranytermelésében a negyedik helyen áll, jelentősek földgázkészletei is.

Tovább olvasom

2019. február 1- jétől a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbég Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. A maximum 30 napos vízummentes tartózkodást lehetővé tevő beutazás megvalósulhat magán-, szolgálati- és diplomata útlevél birtokában egyaránt. 

Az útlevélnek legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie, melyet a beutazás időpontjától számítanak.

Tovább olvasom

Üzbegisztán fizetési eszközök

Üzbég szum (UZS), 1 USD = kb. 12 300 szum, 1 EUR = kb. 13 300 szum
Aktuális árfolyam itt látható
Előnyben részesítik az USD-t vagy az EUR-t, főként készpénz formában. Vidéken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért vagy Taskentben javasolt a valutaváltás vagy kérjék a helyi idegenvezetők segítségét.
Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy USD-ból kizárólag az újabb, nagy portrés címleteket fogadják el! A bankjegyeknek sérülésmentesnek kell lennie! A címleteken nem lehet sem írás, sem firka, sem szakadás! Csak kifogástalan, sérülésmentes bankjegyeket fogadnak el!
A nagyobb bankokban vendéglátóhelyeken, boltokban és a fővárosi éttermekben VISA és MASTERCARD típusú kártyákat elfogadják. Tekintettel a nem mindig megbízható internetes kapcsolatra előfordulhat, hogy az ATM-ek nem működnek. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Üzbegisztán időeltolódás

+3 óra Budapesthez képest.

Üzbegisztán időjárás

Kontinentális, nagy hőingadozással. Az időjárás enyhe és kellemes, áprilisban a sivatag növényei virágzanak.

Aktuális időjárás itt látható.

Egészségügy

Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő. Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak. Az Üzbegisztánba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve.

Magyar Külképviselet

Taskent – Konzuli Hivatal

Cím: 100057 Tashkent, Bogiravon str. 63-65
Előhívó: 00 998 71
Telefon: 230-7182
Fax: 226-6502
Ügyelet: +998 90 956 00 54
Mail: mission.tas@mfa.gov.hu
Honlap: taskent.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás: hétfőn, szerdán és pénteken 9:00-12:00 között

Üzbegisztán gasztronómiája

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra. Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat, a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör kb. 2 USD, egy üdítő kb. 1,5 USD, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák. A bor sem drága, de nem minőségi. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!).

Tovább olvasom

Üzbegisztán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Türkmenisztán

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás

12 nap / 10 éj
2024.09.01
összesen 1 időpontban
1 280 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

Szilveszter Üzbegisztánban

9 nap / 7 éj
2024.12.27
összesen 1 időpontban
785 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Üzbegisztáni élménybeszámoló 1. rész

Április 18-án indult kis létszámú csapatunk Üzbegisztánba, a mesés selyemút kulturális örökségét felfedezni. 

Elolvasom ››

Bronzkori művészek tárlata a Sarmish-szurdokban

Üzbegisztán fő turista célpontjai, Hiva, Buhara, Szamarkand, Shahrisabz, Taskent mellett rengeteg érdekes látnivalót rejt az ország. Ezek egyike a Sarmish-szurdok.

Elolvasom ››

A Kizil-kum sivatag mozaikjai

Rövid ízelítő a Kizil-kum (vörös homok) sivatag világából, Vámbéry Ármin nyomán haladva.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!