Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Laosz utazási tudnivalók

Laosz egy tengerparttal nem rendelkező nemzet, amely a délkelet-ázsiai félsziget közepén terül el. Mianmar, Kambodzsa, Kína, Thaiföld és Vietnam veszi körül. Az ország három különálló régióra oszlik: hegyekre, fennsíkra és síkságokra. Laosz körülbelül háromnegyede hegyekből és fennsíkokból áll, különösen az északi és délkeleti területeken. Észak-Laoszt a durva hegyek, dzsungelek és mezőgazdasági területek uralják. A síkság a Mekong folyó mentén fekszik, és az ország másik negyedét alkotja.

A Mekong folyó az ország közel 1900 kilométeres szakaszán folyik át északról délre, és Laosz fő földrajzi jellemzője. Laosz nyugati határának nagy részét a folyó határolja, és több mint 800 kilométeren keresztül természetes határt képez Thaifölddel.

Északon a hegyek uralják, amelyek átlagosan 1500 méteres tengerszint feletti magasságban vannak. A legmagasabb csúcs a 2800 méteres Phou Bia Xieng Khouang tartományban. A Phou Luang (annamita lánc) a Phouane-fennsík délkeleti részétől egészen a kambodzsai határig húzódik. Három nagy fennsíkja van: a Phouane-fennsík Xieng Khouang tartományban, a Nakai-fennsík Khammouane tartományban és a Boloven-fennsík Laosz déli részén, 1000 m tengerszint feletti magasságban.

Laosz természeti szépségei rabul ejtik a látogatókat, a Kuang Si vízesés mészkőteraszai, a trópusi pillangók a pillangó farmon, Pak Ou barlangok csak kiragadott példák. A szerzetesek – hajnali - évszázadok óta tartó adománygyűjtésének a látványa biztosan hosszú időig el fog kísérni minket. Laosz többet nyújt, mint elsőre gondolnánk.

Laoszi utazásunk alatt egész napos programra indulunk az UNESCO Világörökség listáján található Luang Prabang-ba. Elsőként a Wat Sene templomot nézzük meg, majd megcsodáljuk Wat Xiengthong híres épületét, mely dicső emléke a klasszikus laoszi építészetnek. Ezt követően hajóra szállunk és felhajózunk a Mekong folyón egészen a Pak Ou Barlangokig. A barlangrendszerben közel ötezer kisebb-nagyobb aranyozott Buddha szobor található. Ebéd egy helyi (lao) étteremben. Visszaúton megállunk egy faluban Ban Xanhai-ban, ahol kiváló rizsbort készítenek, majd pedig Ban Phanom-ban, amely falu a selyem és kelme szövéséről híres.

Vang Vieng a kaland szerelmeseinek városa. A várost mészkőkarsztok veszik körül, amelyek fantasztikus túrákat és panorámás kilátókat biztosítanak. A gyönyörű Nam Song folyó partján elhelyezkedő város tökéletes vízi játszóteret biztosít például kajakozáshoz. Töltse ki a napjait izgalmas tevékenységekkel, és zárja le őket naplementekor a lenyűgöző rizsföldeken való barangolással.

Laoszi utazása során mindenképp látogasson el a fővárosba, Vientiane-ba. A nagyszerű elnöki palotának és számos lenyűgöző templomnak otthont adó város a tökéletes hely a kultúra és a történelem megismerésére. A várostól nem messze található a hihetetlen Buddha Park. Itt több mint 200 óriási Buddha szobor van, amelyek mindegyike kissé furcsa és csodálatos megjelenésű.

A laoszi konyha a lao és a Thaiföldön élő isan népcsoport konyhája. Sokat merít más délkelet-ázsiai országok gasztronómiai hagyományaiból, például a vietnámiból. Több regionális változata van, ilyen például a vientiane-i, ahol a francia gyarmati időszak továbbélő emlékeként ma is divatos a bagett.

A nemzeti étel a laap, ami pácolt (és gyakran nyers) húsból és/vagy halból, illetve zöldségekből, gyógy- és fűszernövényekből készül. A másik jól ismert laoszi fogás a tam mak houng (thaiul som tham), ami papaya-saláta.

A lakók az ország nehéz és viharos történelmi múltjuk, valamint ma sem könnyű hétköznapjaik ellenére megőrizték kedvességüket, optimizmusukat és mosolygósak maradtak. Ez az első amivel találkozik az utazó, amint az országba ér és ezt búcsúztatja amikor elhagyja Laoszt. A közte lévő idő alatt pedig megcsodálja a páratlan laoszi műemlékeket, az egyedülálló templomépítészeti stílust, illetve a csak itt található Buddha ábrázolásokat. Mindeközben a Mekong folyó - egész Indokínát átszelő folyam- méltóságteljes hömpölygése ejti gondolkodóba a vándort, mennyi szépség és milyen mostoha történelem jutott ennek a kicsi indokínai országnak.

Ne feledjék! Az élmény akkor teljes ha nem csak nézzük, hanem látjuk, kóstoljuk és megízleljük.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. A Visa on arrival díja 30.-USD, hétvégén és hétköznap hivatali időn kívül további 1.- USD-t számítanak fel kezelési költségként. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken.

Covid információk:

2022. december 23-tól kezdődően a laoszi hatóságok minden korábbi, a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő korlátozó intézkedést megszüntettek. Az országba történő belépéshez többé nem szükséges oltási igazolvány, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) teszt, és ilyen teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni. 

Tovább olvasom

Időjárás

Az éghajlat Laoszban trópusi monszun, az esőzések májustól októberig tartanak. A körutazás alatt az átlaghőmérséklet az északi részeken 12-25 °C között várható, eső/zápor előfordulhat. A középső és déli országrészeken egyre melegszik a levegő, 22-30 °C között várható, de akár 35-36 °C is lehet.

Pénznem, bankkártya használat

Laosz hivatalos pénzneme: kip (LAK)

1 USD = 8 500 kip, 1 euró = 9 600 kip

A körutazásainkon az érkezés után lesz lehetőség pénzváltásra. Kártyával sok helyen, nagyobb üzletekben lehet fizetni, (MasterCard, Visa...stb) de automatát, vagy bankot nem lesz mindig módjuk keresgélni, ezért legyen mindig maguknál elegendő készpénz. A helyi piacon csak kézpénzzel lehet fizetni.

Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült vagy összefirkált a bankjegy! A szuvenír árusoknál lehet dollárral fizetni, de előfordul, hogy helyi pénzben fognak visszaadni. Viszont az éttermekben, vízárusoknál a helyi pénzt preferálják.

Laoszban mivel a körutazásaink alatt kevés időt tölt a csoport, nem szükséges a helyi pénzre váltani, mert sok helyen elfogadják a dollárt is.

Internet

Az előfizetéses mobiltelefonok rendesen működnek, a roamingolási tarifákról kérem, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Egészségügy

Laoszban megfelelőek a higiénés viszonyok, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt!

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, kérjük, hogy a kézipoggyászba tegye, ha esetleg lemaradna a bőrönd.

Az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Elektromosság

Az elektromos áram többnyire 220 V, 230 V, 50 Hz. Általában a Magyarországiéval megegyező, de előfordulhat amerikai szabványú konnektor. Érdemes átalakítóval rendelkezni.

Hasznos holmik

- 1 db színes igazolványkép (világos háttér, előrenéző fotó) a laoszi vízumhoz – intézése a helyszínen

- útlevél fénymásolat

- naptej, napszemüveg, kalap, sapka

- költőpénz: USA dollár, étkezés: kb. 10-15 USD/fő/alkalom,

- telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz

- átalakító néhol szükséges a konnektorokhoz

- kézfertőtlenítő folyadék, spray vagy kendő

- a templomok látogatásához megfelelő ruházat:

o rövid ujjú felső – fontos, hogy a váll fedve legyen (a kendővel fedett váll nem jó!, ne legyen tapadós),

o térd alatti nadrág (lehetőleg hosszúnadrág, ami nem tapadós),

- a templomokba való bejutás csak zárt cipőben engedélyezett, a watokba mezítláb lehet belépni

- gyomorfertőtlenítő: szeszes ital, fogyasztása evés előtt és után ajánlott

- kényelmes zárt cipő, kabát, pulóver, esernyő vagy esőkabát ajánlott

- gyógyszerek (mindenkinek igény szerint)

- a repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

- „hazai ízek": ha az ázsiai konyhával mégsem sikerül barátságot kötni, akkor jó, ha van nálunk egy kis „hazai" pl. keksz, esetleg konzerv, csoki

- cigaretta és szeszes ital nehezen beszerezhető

- Ázsiában a higiéniai viszonyok, szagok és a körülmények eltérőek az Európában megszokottól!

- Pénzváltás: 2006 után nyomott USD-ket kérjen, mert azt fogadják el. Jó, ha van nálunk több kisebb címlet is az apróbb szuvenírek, üdítő vásárlásához. Laoszban elfogadják fizetőeszközként az USD-t, de van, hogy helyi adnak vissza.

Tovább olvasom

Laosz


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Laosz

Laosz - Vietnám - Kambodzsa körutazás

16 nap / 13 éj
2024.11.05
összesen 2 időpontban
1 790 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Laosz

Észak-Vietnám, Laosz, Burma

16 nap / 13 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Indokína fénypontjai

Indokína 6 országa közül három egy csokorban, mint egy igazi virágcsokor, szemet gyönyörködtető, szép, hat a lélekre is és elbűvöl. Laosz, Vietnám, Kambodzsa - Indokína legszebb virágai, ismerje meg őket.

Elolvasom ››

Laosz, Vietnám és Kambodzsa - Időutazás Ázsiában

Laosz, Vietnám és Kambodzsa történelmében, kultúrájában ugyan sok közös vonás van, mégis mindegyik ország büszkélkedik olyan látnivalóval, amelyet sehol máshol nem találhatunk meg!

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!