Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Etiópia utazás – Tartson velünk!


Az ősi történelmet és festői tájakat felvonultató Etiópia rengeteg lehetőséget tartogat a kíváncsi utazók számára. Etiópia, vagy egykori nevén Abesszínia, sokat mondó név, bár mégis keveset tudunk róla. Ez volt az egyetlen ország Afrikában, amely sohasem volt gyarmat. Ma pedig szegénysége ellenére az egyik legdinamikusabban fejlődő ország a világon.

Etiópia leghíresebb látnivalója, Lalibela

Van valami igazán csodálatos és spirituális Lalibelában, az Etiópia északi régiójában található városban. Ez a kis falu az UNESCO Világörökség része, mely sziklába vájt templomairól, lenyűgöző tájáról és hívő kereszténységéről híres. Egy Lalibelában tett látogatás olyan érzést hagy maga után, mintha egy olyan kultúrába csöppentünk volna vissza, amelyet az idő elmosott. Egy Etiópia utazás kihagyhatatlan része ez a varázslatos templomegyüttes! A 11 hatalmas földalatti sziklatemplom Etiópia legjelentősebb vallási és kulturális értékei közé tartozik, amelyeket a 12-13. században faragtak ki vörös gránitsziklákból. A 10 méter magas, többszintes templomok kifaragása közel 100 éven keresztül zajlott. Falaikat freskókkal díszítették. A templomokban értékes ereklyéket, feszületeket és kéziratokat őriznek. A feltételezések szerint fentről haladva faragták ki a szinteket. A kőfaragók először kivájták az ablakokat, majd a belső tereket képezték ki. A könnyen véshető homokkőből boltíveket és oszlopokat is tudtak formálni, melyeknek fontos tartószerepük van.

Kék Nílus-vízesés – Egy lélegzetelállító vízesés

A hatalmas mélységbe zuhanó, Észak-Etiópiában található Kék Nílus-vízesés az egyik legnagyobb vízesés, amely az afrikai kontinensen látható. A lezuhanó víz egyfajta ködös környezetet teremt. Valószínűleg innen ered a helyi neve, vagyis a Tis Abay, ami „füstölgő Kék Nílus"-t jelent. Már az ókori világban is szállóige volt a „ Caput Nili Quaerere", vagyis a „Nílus forrását keresi", a lehetetlen, hiábavaló tevékenység leírására. De ez a kérdés is megoldódott, egy skót utazó végül megtalálta. Fedezze fel Ön is Etiópiát, ma már könnyen elérhető, és velünk nem lehetetlen!

Etiópia a kávé szülőhelye

Bármilyen okból is lett kávérajongó, az etióp kávé megkóstolása még jobban elmélyíti a kötődését az italhoz. A legenda szerint ezt a varázslatos vörös bogyót először Etiópiában fedezték fel. Egy hagyományos etiópiai kávészertartás túlmutat egy korty kávén. Egy kiváló etióp kávé még ma is szertartásosan készül, a pörköléstől a szervírozásig, minden a vendég szeme láttára. Ez egy társadalmi esemény, ahol az emberek beszélgetnek és kapcsolatokat teremtenek. Ezeken a szertartásokon egy vidám, kellemes illatú, tömjénfüstöt árasztó illat árad.

Etiópia tájai hihetetlenül festői szépségűek

Száraz síkságok, látványos hegyek, buja zöld területek és hatalmas tavak határozzák meg Etiópia festői tájait. Az ország az afrikai kontinens hegyeinek 70%-ával büszkélkedhet. Akár a Semien-hegységben, akár a Danakil-mélyföldön járunk, az ország minden szegletében kellemes látvány tárul a szemünk elé.

Széles választékú, ízletes ételek

A nyers húscsemegétől kezdve, a változatos, zöldséges ételekig Etiópia konyhája éppolyan változatos, mint amilyen ízletes. Ezt mindenképp meg kell tapasztalni! Az ételeket általában közös tálon szolgálják fel, hogy ösztönözzék a közös étkezést. Az ország alapélelmiszere, az injera kenyér, gyakran megjelenik az étkezőasztalokon. Az emberek a jobb kezükkel esznek, és az ingerával „kanalazzák fel” az ételeket. Aki pedig azt gondolja, hogy nem találhatóak borok errefelé, az téved. A Nagy-hasadékvölgy lejtőin termett szőlőből kiváló borok készülnek, érdemes megkóstolni. A sörök is ízletesek, a legkedveltebb sörük Szent György nevét viseli.

Etiópiában rengeteg fesztiválon lehet szórakozni

Mi lehetne jobb módja annak, hogy bepillantást nyerjünk az etióp kultúrába, mint hogy részt vegyünk a látványos fesztiválokon? A vallási alapú Timket és Meskel fesztiváloktól kezdve, az Adwa ünnepségig Etiópia olyan fergeteges és színes fesztiválokkal rendelkezik, amelyek kiállták az idők próbáját.

Etiópia az emberiség bölcsője

Lucy egy emberi ős csontváza, amelyet Etiópiában fedeztek fel. A több mint 3,2 millió éves kövület másolata az ország Nemzeti Múzeumában látható. Selam, egy másik fosszília, amelyet 2000-ben az etiópiai Dikikában fedeztek fel, tovább erősítette Etiópia státuszát, mint az emberiség bölcsőjét. Ezen felfedezések miatt az ország alsó Awash és Omo völgyei az UNESCO által nyilvántartott paleontológiai helyszínek.

Egy etióp utazás egyben egy időutazás is

Ugyanis Etiópiában 7-8 évvel korábbi évet írnak! Az etióp naptár az ősi kopt naptárat követi, ami 7-8 évvel marad el a Gergely-naptártól.

Sába királynő birodalma

Itt volt a legenda szerint Sába királynőjének birodalma is, aki felkereste Jeruzsálemben „Bölcs Salamont". A kapcsolatukból született gyermek lett az első etióp uralkodó Menelik. Majd az uralkodók sora egészen 1974-ig, Hailé Szelasszié uralkodásáig tartott. Hihetetlenül gazdag múlt és történelem, illetve páratlan műemlékek sora várja az érdeklődőket egy etióp utazás során.

Harmonikus vallási együttélés

Etiópiában a kereszténység és az iszlám hosszú történelme összekapcsolódik. Az ortodox kereszténység széles körben gyakorolt vallás Etiópiában, amelyet az iszlám követ. A negyedik században alapított etióp ortodox egyház a világ egyik legrégebbi egyháza. Az iszlám története Etiópiában Kr. u. 615-ig nyúlik vissza, amikor az első muszlimok a mekkai üldöztetés elől menedéket keresve érkeztek az országba. A két vallás követői között tapasztalható szívélyes kapcsolat ugyanolyan erős, mint ez a történet.

Nagyszerű vadvilág

A világ legritkább majmától, a geladai páviántól kezdve a veszélyeztetett waliai kőszáli kecskén át az etióp farkasig Etiópia rendkívüli vadvilággal és endemikus állatokkal rendelkezik.

Etiópia több, mint 80 etnikai csoport otthona

Etiópia a különböző kultúrák olvasztótégelye, ahol több mint 80 etnikai csoportot és nyelvet beszélnek. A különböző hagyományok megismerése után aligha fogja úgy érezni, hogy csak egy országban járt. A hamer törzs, a mursi nép és az Omo-völgy törzsei csak néhány a sok népcsoport közül, amelyek látványos, hagyományos életmóddal rendelkeznek.

Tovább olvasom

Az országba utazó magyar állampolgárok vízum kötelesek. További információ kapcsolatban forduljanak kollégákhoz.

 

Etiópia Covid információk:

Etiópia 2022. október 28-tól eltörölt minden, a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Tovább olvasom

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, vízum

Etiópia beutazáshoz vízum szükséges. A vízumot Addis Abebában a repülőtéren vesszük fel.

OLTÁSOK

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: diftéria, hepatitis A és B, tetanusz, tífusz, meningitisz. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

PÉNZVÁLTÁS, ÁRAK

A helyi fizetőeszköz: etióp birr (ETB), 1 Birr = 100 Santim, 1 EUR = kb.34,-ETB, 1 USD kb: 27,5 ETB

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért

Addis Ababbaan javasolt a valutaváltás vagy kérjék idegenvezetőnk segítségét.

VISA típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, néhány szállodában és vendéglátóhelyeken. A hétköznapi terepen ajánlatosabb készpénzben fizetni.Éttermekben, külön étkezés vagy fogyasztás esetén szokás borravalót adni, mértéke a Magyarországon megszokott: 10%.

Az árak helyszínenként eltérők - vagy megegyeznek a magyarországi árakkal vagy a magyarországi árak 40-50 % - a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Fontos: USD csak 2001 után nyomott („nagyfejű") az általánosan elfogadott!

Időjárás:

A meglátogatott területeken napközben meleg idő, este hűvösebb várható Csapadék csak elvétve várható. A napi középhőmérséklet 20-25°C körül várható. Hegyvidékeken, az éjszakai hőmérséklet 5-10°C-ra is lehűlhet.

RUHAVISELET
Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő és/vagy bakancs viselése szükséges. Az öltözködésben tavasziasan-nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott. A vallási helyszíneken városi öltözék kell (uraknál: hosszú nadrág, ing; hölgyeknél: vállakat és térdet elfedő öltözék), van ahol a látnivalókat cipő nélkül lehet megnézni, tartalék zokni legyen bekészítve.

Elektromosság

Az európai hálózatoknak megfelelő dugalj használható. Hálózati feszültség: 220-240 Volt.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is csapvízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszák! Kizárólag palackozott ásványvizet igyanak, az innivaló esetében mindig ellenőrizzék, hogy az ital nem „utántöltött"-e, vagyis a kupakja vagy a záró fedele nem sérült-e. Csak megfelelő színvonalú éttermekben, frissen készült sütött/főtt ételeket fogyasszanak, ebben idegenvezetőnk is a segítségükre lesz. Kerüljék az utcán való étkezést.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sokhelyütt fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Továbbá az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat.

Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító hozatala ajánlott. Tipp: este és reggel 1-1 korty whisky vagy pálinka, a gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozzák meg, fogat is csak palackos ásványvízzel mossanak, étkezések után szénsavas üdítőital fogyasztás is segítheti az emésztést. A szállodákban a higiénia megfelelő, az utcán azonban sok kívánnivalót hagy maga után. Javasoljuk itthonról vinni a drogériákban kapható „higikendőt" és/vagy fertőtlenítő folyadékot. (Néhány mostanában forgalmazott kézfertőtlenítő folyadék 110 ml-es flakonban van, így ha azt a kézipoggyászban viszik, akkor elveszik a biztonsági ellenőrzésnél – nem a benne lévő folyadék mennyisége számít, hanem a flakon/üveg űrtartalma.)

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. A szállodákban általában találunk értékmegőrzőt, mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Az útlevelünkről készítsünk másolatot, és külön helyen tároljuk. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapnak. Sötétedés után egyedül ne induljanak sétálni.

FÉNYKÉPEZÉS:

Műemlékeknél külön fényképezőjegy váltása a helyszínen lehetséges, tehát a belépőjegyek ára nem tartalmazza az ún. kamera jegyeket. Ezek megváltásában idegenvezetőnk készségesen segítségükre lesz. A helyi emberek, viselet, szerzetesek, gyerekek számtalan témát kínálnak megörökítésre, kérjük a megkérdezésük nélkül közeli képet ne készítsenek róla. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de egy kéréssel tiszteljük meg őket. Vannak, akik kifejezetten üzleti céllal öltöznek népviseletbe, táncolnak, stb. őket némi adomány ellenében korlátlanul lehet fényképezni.

TELEFONÁLÁS/INTERNET:

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Fontos kártyás készülékek esetében nem alkalmasak rooming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani. Etiópiában csak egyes magyar szolgáltatók telefonjai működnek, kérjük érdeklődjön a szolgáltatójánál.

Mit vigyünk az útra:

- Zseblámpa, tartalék elemekkel

- műanyag, gumi papucs (fürdéshez)

- Erős fényvédő krém, naptej (min. 50 faktor)

- Napszemüveg

- Moszkitó elleni krém/deo (helyben)

- Esőkabát/dzseki

- Biztonságos tárca értékeknek (öv, vagy nyakba akasztó)

- Fénymásolat az útlevélről

- Saját orvosság rendszeresen szedett orvosság, elegendő mennyiségben

- Kontaktlencse folyadék (ha szükséges)

- Kényelmes cipő, vagy túracipő

- Kézfertőtlenítő kendő, folyadék, betétek stb.

- Pulóver, vékony kabát, dzseki

- Fényképező, elegendő elem, memória kártya

- hosszú ujjú ruházat

Tovább olvasom

Etiópia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Etiópia

Körutazás Etiópiában - Abesszínia, Afrika Kánaánja

12 nap / 10 éj
2024.09.24
összesen 1 időpontban
1 280 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Etiópia gyöngyszemei 1. rész

Fantasztikus úti beszámoló egy nagyon kedves törzsutasunktól, etiópiai utazásuk kalandjairól.  

Elolvasom ››

Etiópia gyöngyszemei 2. rész

"A testükön furcsa dudorok, tetoválások vannak: kis lukat fúrnak bele és a bőr alá benyomnak földet, rovarokat, parazitákat, amelyek megpróbálnak kifejlődni, de végül elpusztulnak és az elpusztult lárvák miatt állnak ki a dudorok."

Elolvasom ››

Bikaugratás a hamaroknál Etiópiában

Egy ősidők óta élő tradíció, férfivá avatási ceremónia. Aki ezen átesik, már nem gyerek többé, hanem férfi.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!