Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Egyiptom utazási tudnivalók


Egyiptom híres a folyómenti kultúrájáról, a lenyűgöző piramisairól és a Nílus menti tájakról. Egyiptom ősi csodáinak meglátogatása azt az utat jelenti, amelyet a görögök, a rómaiak, a középkori zarándokok, az egyiptológusok és most már az utazók is évezredeken át jártak. De a lenyűgöző régiségeken túl ez egy varázslatos ország, amelyet mítoszok, legendák és misztikum leng körül.

Az ókori Egyiptom a világ egyik legérdekesebb és legrégebbi civilizációja. A gízai nagy piramisok, az egyetlen máig fennmaradt ókori csoda. Az országban több tucat piramis található, de a gízai piramisok a leglátványosabbak közé tartoznak. Az ókori egyiptomi szobrok és sírok pedig továbbra is megragadják a vezető régészek és a nagyvilág figyelmét. Az egyiptomi körutazások kihagyhatatlan részei ezek a látnivalók.

A világ leghosszabb folyója, a Nílus mintegy 6 695 km hosszan folyik, míg végül a Földközi-tengerbe ömlik. A Nílus nem csak az élet és a szépség forrása Egyiptom számára, hanem ősi civilizációjának tanúja is. Azúrkék vize lágyan áramlik nyüzsgő városokon és időtlen falvakon át. Partjait pálmafák és zöldellő növények szegélyezik. Műemlékek, templomok és sírok tanúskodnak az ország gazdag történelméről és kultúrájáról. Egy nílusi hajóút tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljön a Nílus békés szépségében és felfedezze kincseit. Végighajózhat a folyón az ókori Felső-Egyiptomban, és olyan látnivalókat tekinthet meg, mint a Luxori templom, a Karnaki templom és a Philae-templom. Nílusi hajóút vélemények egyöntetűen azt tükrözik, hogy egy utazás a folyó mentén feledhetetlen élmény marad.

A Vörös-tenger kétségkívül a legjobb búvárkodási célpont Egyiptomban. Változatos helyszíneket kínál felejthetetlen élményhez, beleértve a korallokat és a színes, jellegzetes halakat. Egyiptom változatos búvárkodási lehetőségeket kínál. Egyiptomot a világ legjobb búvárkodási célpontjai között tartják számon. Mindemellett Egyiptom strandjai gyönyörűek. Az ország nemzetközileg elismert strandokkal rendelkezik, amelyek garantáltan elvarázsolják a napozni vágyókat. A természetes strandoktól és a kristálytiszta kék víztől kezdve, a szörfös helyekig nem szabad kihagyni őket. Irány a Vörös-tenger partvidéke egy álomszép tengerparti kiruccanásért, akár egy Hurghada szilveszteri út során is! Egyiptom a vízi sportok szerelmeseinek egyik legkedveltebb helye. Dahab, Safaga, Hurghada, Ras Sudr és El Gouna mind-mind Egyiptom legjobb kite- és szörfös úti céljai közé tartoznak. A világ minden tájáról ide érkező kite- és szörfbajnokok itt edzenek a tökéletes időjárásnak és a biztonságos víznek köszönhetően. Egyiptomban számos remek kite- és szörfiskola is található.

Egyiptomban az időjárás egész évben nagyszerű. A főszezon soha nem ér véget. A nyár tökéletes fürdőzésre és búvárkodásra, míg a téli időszak a legjobb a történelmi sivatagi helyszínek meglátogatására. A szilveszter Egyiptomban pedig tökéletes választás ahhoz, hogy elbúcsúztassuk az óévet.

A szafari sivatagi kirándulások egyre népszerűbbek Egyiptomban. Az ország nagy része sivatag, így tökéletes helyszín egy újfajta kalandhoz. Egyiptom felfedezésének legjobb módja egy sivatagi szafari utazás. Táborozzon a sivatagban, hogy teljes élményben legyen része.

Egyiptom az építészet és a művészet szerelmeseinek álma. Kairó rendelkezik a világ legjobb iszlám építészeti és művészeti alkotásaival. Látogasson el olyan mecsetekbe, amelyek 1200 éve állnak, mint például Ibn Tulun mecsete, Muhammad Ali mecsete, Hasszán szultán mecsete-Madrassa. Ezek a mecsetek tökéletes lehetőséget nyújtanak az építészet, a művészet és a történelem szerelmeseinek, hogy magukba szívják a kultúrát. Az egyiptomi csoportos utak gyakran érintik ezeket a látnivalókat is.

Az egyiptomi konyha ínycsiklandó. Az egyiptomi ételekre a szomszédos országok gyakoroltak hatást, így az ételek tele vannak ízekkel. Ráadásul az ételek nemcsak finomak, de a nemzeti kultúrát is formálják. Az egyiptomiak boldogság, szükség és küzdelem idején egyaránt az ételhez fordulnak segítségért. Egy egyiptomi körutazás alkalmával számos lehetőség adódik a helyi ételek megkóstolására.

Az egyiptomiak sokszínűek. Egyiptomban az emberek különböző akcentussal beszélnek, egyedi hagyományokkal rendelkeznek, sőt, még az öltözködés is eltérő, attól függően, hogy ki, melyik városból származik.

 

Tovább olvasom

Egyiptomba való belépés szabályai és feltételei:

2022. június 17. napjától Egyiptom megszüntette a beutazási korlátozásokat, tehát oltási igazolás és PCR vagy antigén teszt nélkül lehet beutazni az országba.

Egyiptomba érkezéskor 25 USD/fő a vízum, ami a helyszínen fizetendő.

 

Magyarországra való belépés szabályai és feltételei:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek.

 

Tovább olvasom

NYELV

Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul és németül is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

 

VALLÁS

Egyiptom lakosságának 90%-a muzulmán, 10%-a keresztény.

 

PÉNZNEM, BANKKÁRTYA HASZNÁLATA

A hivatalos fizetőeszköz az egyiptomi font. Jele: LE

1 LE kb. 20 Ft. (1 USD kb. 15 LE, 1 EUR kb. 18 LE). 1 Font = 100 Piaszter.

Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 25, 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100 ÉS 200 fontos. Néhány szállodában van bank (időszakos nyitvatartással), valamint ATM-ek pénzváltó funkcióval, a hajón bank nincs. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket. Hitelkártyával egyre több helyen lehet fizetni, de javasoljuk a bankautomatákból történő készpénz felvételt is. Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már nem fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült a bankjegy!

 

VÁSÁRLÁS

A városnéző programok alkalmával rövid pihenőket iktatunk közbe. Ezek a megállók nem csak felfrissülésre alkalmasak, de kézműves munkákkal is megismertetnek minket (papiruszműhely, parfümpalota, szőnyegiskola, alabástromfaragó műhely, stb.). Ezeken a helyeken eredeti, jó minőségű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be.

ALKUDOZÁS: Szinte sehol nem írják ki az árakat, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban ne.

Tájékoztatásul: a mondott ár feléről érdemes indulni – általában a kettő között szokott lenni a fizetendő összeg, de ez attól is függ, hogy csak egy dolgot veszünk vagy többet az adott kereskedőnél, és milyen ügyesen alkudunk.

 

GASZTRONÓMIA – ÉTELEK/ITALOK

Az ország specialitása a Karkadé, hibiszkuszvirágból főzött tea. A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Egyiptomban az étkezésekhez semmilyen ital nem jár, kivétel a reggelihez gyümölcslé, tea és amerikai jellegű kávé.

Szeszesitalt szállodákban (sör, bor) vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. A helyi sör neve Stella (ára: 20-40 LE között helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de drágák. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni.

 

ELEKTROMOSSÁG

220 V, a konnektorok megfelelnek az európai szabványnak, átalakító nem szükséges.

 

IVÓVÍZ, HIGIÉNIA, EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Egyiptomba utazáshoz nincs szükség védőoltásra, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges. Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél-, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE).

Amire fontos odafigyelni: az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel.

Megelőzés:

• nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott

• semmiképpen ne igyunk csapvizet (még fogmosáshoz se használjuk!), ne fogyasszunk jéggel hűtött üdítőitalt

• ne együnk meg olyat, amit nem kívánunk

• érdemes vinni magunkkal itthonról gyomorfertőtlenítőt (pl. bolus adstringens, patikában vény nélkül kapható)

• bármilyen panasszal azonnal forduljunk az idegenvezetőhöz!

Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az idegenvezetőt mindenképp tájékoztassák, és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni! Utasbiztosítás megkötése ajánlott!

 

TELEFONÁLÁS, INTERNET

Az ország hívószáma +20. A magyarországi szolgáltatók telefonjai használhatók. Elutazás előtt a roamingszolgáltatások díjairól érdeklődjön szolgáltatójánál! Mindkét szállodában ingyenes Wifi áll rendelkezésre a recepciónál.

 

IDŐJÁRÁS

Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet, főleg európaiaknak. A hőmérséklet – a nyári hónapokat kivéve – a következő

értékek között mozog: 17–26°C nappal, 12–17°C éjszakánként. A körutazás alatt Kairóban napközben kb. 25-30°C, éjszaka 15-19°C között várható. Luxorban és Asszuánban ennél melegebb, akár 34-36°C is előfordulhat, éjszaka itt se hül a levegő 17-20°C alá. Többnyire napos idő lesz, felhősödés előfordulhat.

Indulás előtt résztelesen itt tájékozódhat a várható időjárásról:  

https://www.accuweather.com/hu/eg/cairo/127164/october-weather/127164

 

 

RUHAVISELET, HELYI SZOKÁSOK

Egyiptom nagyon konzervatív ország, javasoljuk, hogy a szállodákat és strandokat kivéve nők és férfiak egyaránt kerüljék a vállat, kart combot, dekoltázst, hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rockzenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat.). 

Az erős légkondicionálás miatt - aki erre érzékeny - mindenképpen vigyen magával kendőt, sapkát esetleg kardigánt a megfázás elkerülésére.

A nyilvános helyen történő ittas megjelenés különösen tiszteletlen dolog. 

Vallási témákról csak a legnagyobb tisztelettel illik beszélni, az ateizmus témáját javallott kerülni. 

 

FÉNYKÉPEZÉS

Egyiptomba beutazáskor a videókamerát a vámhatóságoknál le kell jelenteni, használata nem mindenhol engedélyezett.

Tilos katonai objektumokról felvételeket készíteni. Néhány múzeumban és turisztikai helyen a fényképezésért 50 fontot, míg a videokameráért helyenként 300 fontot kell fizetni. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a kamera használata. Ezekre minden esetben táblák figyelmeztetnek, de idegenvezetőnk is segítségükre lesz.

 

KÖZLEKEDÉS

Főleg az egyiptomi fővárosban kialakult kaotikus forgalmat nehéz átlátni, de itt gyakorlott forgalomirányító rendőrök dolgoznak. Ritka az olyan ember, aki figyelembe venné a szabályokat, ráadásul a jelzőtáblák is helyenként igen hiányoznak. A nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, s a kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan, a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. Ha egyénileg szeretnének eljutni valahova, mindenképpen egyeztessenek előbb idegenvezetőnkkel és javasoljuk a taxi használatát.

A légi, vasúti és vízi közlekedés biztonságos.

 

HAJÓÚT: A hajó programja a hajótársaságok felelősségi körébe tartozik. Az egyiptomi hajótársaságok minden esetben fenntartják a jogot arra, hogy a menetrendet, a programok időrendi sorrendjét megváltoztassák, a programokat más, azonos értékű programokra cseréljék, vagy a nevezett hajót azonos kategóriájú másik hajóval helyettesítsék. Ezek a szállodahajók a kikötőkben egymás mellett horgonyoznak, a motorok zúgása ritkán zavaró lehet. A 6. napon Esznánál átkelnek a hajókkal az esznai zsilipen, ami azt jelenti, hogy több lépcsős zsilipeléssel emelik át a hajókat a Nílus felső szakaszára. A zsilipelés alatt mindenki a hajón marad.

 

KÖZBIZTONSÁG

Egyiptomban általánosságban jó a közbiztonság. Az utcai lopás nem jellemző, de ettől függetlenül a turisták által sűrűn látogatott, zsúfolt helyeken fokozottan figyeljünk értékeinkre. A nők mindenképpen figyeljenek az illő öltözetre és azért javasolt az óvatosság, lehetőleg ne mászkáljanak egyedül a szállodán kívül. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget, ezért értékeinket ne hagyjuk őrizetlenül.

 

BORRAVALÓ

A baksis egy elfogadott szokás ebben az országban, ami eltér a megszokottól, és amit a helyi alkalmazottak elvárnak. Buszsofőröknek, helyi idegenvezetőknek illik adni. Kb. 50 USD/fő összegre érdemes számítani a körutazás időtartamára (alap programra), amelyet az idegenvezető összegyűjt és az utazás végén elszámol vele az utasok felé. Kérjük figyeljenek rá, hogy neki se adjanak 2006 előtti dollárt vagy sérült bankjegyet, mert tőle se fogják elfogadni! Fakultatív programokon a helyi idegenvezetőnek 3 USD/fő borravaló javasolt.

Készüljünk arra, hogy a hordároknak, szállodai alkalmazottaknak, étteremben is szokás adni, és például mosdóhasználatkor is kb. 1-2 fontot kell adnunk.

 

HASZNOS HOLMIK

- útlevél fénymásolat

- min. 50 faktoros naptej, napszemüveg, kalap, sapka, kendő

- költőpénz: inkább USA dollár javasolt (2006 utáni), de EUR-t is lehet váltani

- telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz, külső akkumulátor (power bank, kézipoggyászban szállítható)

- kézfertőtlenítő folyadék, spray vagy kendő

- orvosi vagy FFP2-es maszk javasolt az utazáshoz és az út során, ahol hordani kell (erre táblával figyelmeztetnek, de az idegenvezető is szólni fog, ahol kell)

- gyomorfertőtlenítő (bolus adstringens), szódabikarbóna, szeszes ital: fogyasztása kis mennyiségben evés előtt és után ajánlott (25% feletti alkoholtartalommal: vodka, pálinka, stb. ízesítés nélküli)

- kényelmes cipő, könnyű pamut ruházat, fürdőruha

- gyógyszerek (mindenkinek igény szerint, mindenképp a kézipoggyászban, eredeti csomagolásban)

- a repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

 

NAGYKÖVETSÉG

Kairó, Zamalek, Mohamed Mazhar Str. 29.

Telefon: +20/2-735 8659, 8634, 6478

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:  KOVÁCS András Imre

 

Magyarország a külföldön bajba jutott magyar állampolgárok részére a Konzuli Szolgálat útján biztosít konzuli védelmet a vonatkozó jogszabályokban [2001. évi XLVI. törvény; 17/2001. (XI. 15.) KÜM rendelet] foglalt rendelkezések szerint. A konzuli védelem formáját, módját és terjedelmét az igény megalapozottságának, az igénylő rászorultságának és az adott külföldi állam viszonyainak mérlegelésével a konzul határozza meg. Konzuli védelemre itt lehet egyénileg regisztrálni: https://konzved.mfa.gov.hu/

Tovább olvasom

Egyiptom


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Egyiptom

Egyiptom varázsa - rejtélyes piramisok és a Nílus ékkövei

8 nap / 7 éj
2024.10.29
összesen 1 időpontban
885 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Egyiptom

Kairó, minden metropoliszok anyja

5 nap / 4 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Egyiptom

Könyves Kairó - kultúra nagykanállal

5 nap / 4 éj
2024.10.04
összesen 2 időpontban
550 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Egyiptom

Egyiptom - A Nílus és a Vörös-tenger ajándéka

12 nap / 11 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Egyiptom

Egyiptom - Egyéni körutazás üdüléssel

12 nap / 11 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


7 év után újra Egyiptomban

Egyiptomba menni olyan, mint egy időutazás. Mintha örökké létezett volta, és soha nem fog eltűnni.

Elolvasom ››

A gízai piramisok a mai napig őrzik a titkukat

A Földön egyetlen mesterséges építményt sem övez annyi titokzatosság, mint a gízai nagy piramisokat. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!