Részletes program
Mire lehet számítani?
Az 1000 Út Utazási Iroda exkluzív SVÉT-programján találkozunk egy legendával. A napunk nem is indulhatna jobban: a társaságot Vinkó József – gasztronómiai újságíró, író, műsorvezető – személyesen fogadja. Nem csupán üdvözli a társaságot, hanem mesél a SVÉT történetéről, a vidéki gasztronómia forradalmáról, kulisszatitkokról – és természetesen dedikálja könyveit is azoknak, akik szeretnének egy kis darabot hazavinni ebből a világból.
Az egész napos programot a gasztronómiai szcéna egyik legavatottabb ismerője vezeti. Biztos kézzel kalauzol a stílusos vidéki éttermek, borászatok, ízek és emberek világában. Kérdez, összeköt, mesél - hogy minden pillanat a lehető legtartalmasabb legyen – miközben természetes közvetlenséggel hoz minket közelebb az ország leginspirálóbb gasztroszereplőihez. 30 étterem, 22 termelő, 20 borászat lesz jelen, valódi ikonokkal találkozhat.
• Préselt csülök és mangalicás kóstoló a noszvaji Trakta by Nomádnál. Igazi újítók, a SVÉT alapítói, ötletgazdái. Kihagyhatatlan a házigazda, a két Michelin csillaggal díjazott Platán kóstolója is.
• Találkozás és beszélgetés Sándor Tamás sajtmesterrel (Bükki Sajt), Pauli Zoltánnal, a palkonyai Palkonyha tulajdonosával. Megálló a legendás Kistücsöknél és a csodás privát vacsoráiról ismert A Séf és a Kertész duójánál. Egy igazi meglepetés Pohner Ádám séf csapatától.
• Prémium borászatok, szatmári szilvalekvár a rézüstökből, szarvasgomba, dödölle és tökmagolaj az Őrségből, igazi paprika. Mindhez van egy jó történetünk.
Van az a pillanat, amikor a tányéron nemcsak étel van, hanem élmény, emlék, és egy régió lelke is. Amikor egy korty borban megszólal az egész termőterület, és amikor egy történet, amit egy séf vagy borász mesél el, szíven talál. Aki ezt már átélte, tudja, miről beszélünk. Ha még nem, akkor most jött el az idő.
Miért lesz ez felejthetetlen?
Mert nem egy klasszikus fesztiválra jövünk. Hanem egy élő, lélegző közösségbe csöppenünk bele, ahol mindenki szenvedéllyel beszél az ételekről, a helyről, az alapanyagokról. Ahol nem eladnak nekünk valamit, hanem megosztanak velünk egy darabot abból, amit ők igazán fontosnak tartanak.
A SVÉT 15. szombati napja lehetőséget ad arra, hogy közel kerüljünk a hazai gasztronómia legnagyobbjaihoz, hogy ízleljünk, kérdezzünk, inspirálódjunk – és végül feltöltődve térjünk haza. Ez egy nap, amit nem fogunk elfelejteni. És talán el is kezdünk másként gondolni a magyar vidékre.
Találkozunk Tatán. Szeptember 13-án. Stílusosan.