Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Panama Közép-Amerika legdélibb állama. Nyugatról Costa Rica, keletről Kolumbia határolja, északi partjait a Karib-tenger, déli partjait a Csendes-óceán mossa. Fővárosa és legnagyobb városa Panamaváros (Panama City), amely az ország népessége csaknem felének ad otthont.

Panama, Közép-Amerika egyik ékköve, kiváló földrajzi adottságai révén. Az ország kiemelkedő nevezetessége a Panamai-csatorna, mely összeköti a Csendes-óceánt a Karib-tengerrel. Ez a mesterséges vízi út lehetővé teszi a hajóknak, hogy az Atlanti és a Csendes-óceán közötti utat lerövidítsék. Ezen kívül, Panama lenyűgöző trópusi esőerdőkkel büszkélkedhet, melyek otthont adnak számos lenyűgöző növény- és állatfajnak.

Panama egyik legismertebb látnivalója a Panama-csatorna. Ez a 82 kilóméteres vízi út volt az első, amely 1914-ben kötötte össze az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal. A történelem egyik legnehezebb mérnöki projektjének tartott Panama-csatorna lehetővé tette a hajóknak, hogy elkerüljék a hosszú és veszélyes Horn-fok útvonalat. Napjainkban több mint 815 000 hajó halad át a csatornán, az út hat-nyolc órát is igénybe vehet. A Panama-csatornához egynapos túrákat is szerveznek. A Panama-csatorna nagy részét alkotó népszerű turisztikai attrakció a Gatun-tó, a világ egyik legnagyobb mesterséges tava. A Gatun-tavon hajókirándulások, kajakozás, horgászat és túrázás is megszervezhető. További érdekesség az út mentén: a Barro Colorado-sziget, egy nemzeti műemlék és kutatóközpont, valamint a Soberania Nemzeti Park, amely trópusi madarairól, ösvényeiről és vadon élő állatairól, például lajhárokról, agoutákról, üvöltőmajmokról ismert.

Gazdasági szempontból, a Panamai-csatorna kiemelkedő fontossággal bír. A csatorna forgalmi díjai jelentős bevételt hoznak az országnak és gazdasági lendületet adnak a hajózási iparnak. Ezenkívül Panama pénzügyi szektorban is előrelépést ért el, és számos szabadkereskedelmi övezet is működik itt, ami további gazdasági lehetőségeket teremt.

Panama fővárosa Panamaváros, mely a Csendes-óceán és a Panama-csatorna között helyezkedik el. A város ötvözi a modern városi életet a történelmi hangulattal. Ide látogatva ne hagyja ki a Casco Viejo-t, Panamaváros történelmi negyedét, ahol az időutazás élményét élhetjük át. Az óvárosban megtalálhatók francia és spanyol gyarmati stílusú épületek egyaránt, melyek a nyüzsgő panamai mindennapi élet hátterét szolgálják. Panamaváros másik fénypontja az Ancon Hill, egy 199 méter magas domb, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a városra.

Panama gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, melyben a spanyol gyarmatosítás és az őslakos kultúrák hatásai is tetten érhetők. A hagyományos zene és tánc, mint például a cumbia és a reggaeton, tükrözi az ország sokszínűségét és életörömét.

A vidék gazdag történelme mellett Panamában 7 különböző virágzó őslakos közösség él, amelyek közül kettőt – a Gunát és az Emberát – könnyen felkereshetik a jól megőrzött hagyományaikról és egyedi kozmogén kilátásairól többet megtudni vágyó turisták. A látogatók felfedezhetik Panama kongói kultúráját olyan helyeken, mint Portobelo, valamint Los Santos és Herrera központi tartományaiban megismerhetik a hagyományos folklórt és a panamai szokásokat, beleértve a pollerát, a cutarrát és a diablicot.

Az ország népessége is változatos, ötvözi a meszticek, a feketék, az őslakos indiánok és más etnikai csoportok sokszínűségét. A hivatalos nyelv a spanyol, de az angol is elterjedt, különösen a turisztikai területeken.

Panamai utazásunkkor megismerkedünk az egyedülálló panamai konyhával is, amely afrikai, spanyol és bennszülött hatásaiból származó ízeket, ételeket és összetevőket tartalmaz. Az UNESCO Világörökség részét képező Casco Viejoba vannak a város legjobb éttermei. Ne hagyjuk ki panamai utazásunk alatt a Tierras Altas és Boquete körzeteit sem, ahol a hegyekben és farmokon a világ egyik legjobb kávéját termesztik és pörkölik. Ismerje meg azokat a folyamatokat és embereket, akik a legmagasabb színvonalat érték el a kávéiparban és merüljön el minden érzékszervével a hihetetlen panamai kávékultúrában.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával, valamint az ország elhagyásától számított legalább három hónapig érvényes útlevél birtokában utazhatnak Panamába.

Covid információk:

Panamában nincsenekek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az országba az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb Covid-19-cel összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Tovább olvasom

Panama utazási tudnivalók:

  • Területe: 78 200 km²
  • Főváros: Panamaváros
  • Államforma: elnöki köztársaság
  • Lakosság: 3 864 170 fő (2013)
  • Időzóna: EST (UTC-5)
  • Pénznem: panamai balboa (PAB)
  • Nyelv: spanyol
  • Népcsoport: mindössze hét fő csoport maradt fenn: kuna, a guaymi, a bribri, teribe, az emberá, a wounaan és a bokotá. Minden egyes törzs megtartotta kultúráját és hagyományait. A guaymik vannak a legtöbben (125 000 fő) és a kunák rendelkeznek a legnagyobb politikai befolyással. Ezen kívül számos az ázsiai, és jelentős a Közel-Keletről és Európából származó diaszpóra.
  • Vallás: a lakosság 95%-a keresztény. Ezen belül 80% katolikus és 15% protestáns.

Egészségügy:

Az országban megfelelőek a higiénés viszonyok. A csapvíz, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt. Az országban nincs kötelező védőoltás, de ha valaki az utazás előtt sárgalázzal fertőzött országban járt, annak be kell mutatnia a határon az ún. sárga könyvet.

Pénz:

Hitelkártyák, utazási csekkek használata a szállodákban működik. Készpénzfizetés csak helyi valutával lehetséges, a pénzváltók és a bankok elsősorban amerikai dollárt váltanak. Fontos, hogy a régi kiadású USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült a bankjegy! A szuvenír árusoknál lehet dollárral, euróval, kártyával fizetni, az éttermekben, vízárusoknál a helyi pénzt preferálják.

Telefonálás, internet elérés

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról kérem, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Éghajlat:

Éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi, mely rendkívül kedvező az idegenforgalom szempontjából. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak.

Elektromosság

110-120 V /60 Hz, amerikai típusú csatlakozó

Tovább olvasom

Panama


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Panama

Közép-Amerika nagykörút

19 nap / 17 éj
2024.11.25
összesen 1 időpontban
2 590 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Panama

Közép-Amerika - Egyéni nagykörutazás

18 nap / 16 éj
Komplett egyéni körutazás, igényre szabott dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Közép-Amerika kincsei

Közép-Amerika apró országainak világa a szétválasztó határok ellenére számos hasonló vonással bír, szépek, egzotikusak, különlegesek, megmutatják évezredes emlékeiket. Pillantsunk bele.  

Elolvasom ››

Közép-Amerika csodája: a quetzal madár

A quetzalt nem hivatalosan a világ "különleges ékszermadarának" is nevezik.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!