Dél-Afrikai Köztársaság

Fejléc menü

Dél-Afrikai Köztársaság

Fontos információk az úticélról

A Dél-afrikai Köztársaságot Szivárvány-országnak vagy Szivárvány nemzetnek nevezik, ami tökéletesen jellemzi sokféleségét, sokszínűségét. Ezt mi sem mutatja jobban, mint, hogy az ország 9 tartományában 11 hivatalos nyelv van használatban.

Évszázadokon át indultak felfedező útra Európa nagy tengerész nemzetei, és kívántak egyre délebbre és délebbre jutni Afrika partvonalán, de az Antarktisz felől érkező Benguela-áramlat hatására kisodródtak az óceánra, s olykor akár Brazíliáig is eljutottak, így nem sikerült megkerülniük Afrikát. Mivel az Ottomán-birodalom lezárta a szárazföldi utat, kelet felé, új útvonalra volt szükség, hogy Európa kereskedhessen a keleti birodalmakkal. Először Bartolomeo Diaz (1488), majd Vasco de Gama (1492) járt sikerrel és kerülte meg a Jóreménység-fokát. Hamarosan a mesés szépségű, gazdag növényvilággal rendelkező Tábla-hegység lábánál – a mai Fokváros helyén – a Holland Kelet-Indiai Társaság létrehozta az első utántöltő állomást (Company's Garden 1652), ahol a hajók édesvizet és friss zöldséget, gyümölcsöt vételezhettek.

Ahogy megérkeztek az első telepesek, velük együtt megindult a mezőgazdaság, ők ültették az első szőlőtőkéket, ezzel elkezdődött a mára világhíressé vált borkészítés (Groot Constantia, Simon van de Steel). Távol Európától a telepesek kénytelenek voltak megművelni a földet, s megtermelni az ellátásukhoz szükséges élelmiszereket. Bort már a megérkezésük után hét évvel, 1659-ben készítettek, de csak az üldözött francia hugenották megérkezése óta igazán finom ez a nedű, ők hozták ugyanis a tudást, ami az előállításához kellett. A borkóstolókon a helyi jellegzetes fajtákkal ismerkedünk, mint a fehér chenin blanc vagy a vörös pinotage, amik világhírűek, de természetesen mindig olyan bort érdemes fogyasztanunk, ami ízlik nekünk, abból pedig bizonyára találunk jó párat az út alatt!

Az ország páratlan természeti szépséggel, színes kultúrával, gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet. Az igazi afrikai életérzés mellett a telepesek óhazájuk kultúráját is megpróbálták meghonosítani.

Óriási területei, a Kruger, Pilanesberg és egyéb nemzeti parkjai gazdag állatvilágával és a nagyvadakkal, a szafari élet központjává avatják az országot.

Karoo végtelen sivatagja, változatos outdoor és extrém sportolási lehetőségei, festői vidékei változatosságukkal vonzzák Dél-Afrikába az utazni vágyókat és teszik számunkra is bakancslistánk élére az országot.

Tovább olvasom

Az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 30 napig érvényesnek kell lennie. A turista célú 30 napnál rövidebb utazáshoz vízum nem szükséges.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található, népessége kb. 55 millió fő, területe kb. tizenháromszor nagyobb, mint Magyarország. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia, északkeleten Mozambik és Szváziföld határolják, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Egy önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho. Afrika egyik legfejlettebb állama.

A hivatalos nyelv az afrikaans és a zulu, de emellett még az angol is elterjedt. Több száz egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek.

Időzóna, nyitvatartás

Magyarországhoz képest a nyári időszámítás során nincs időeltolódás. Téli időszámításkor 1 óra az eltérés, mert Dél-Afrikában nincs óraátállítás.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Dél-afrikai Rand (ZAR), 1 ZAR = kb. 18 Ft.

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják. Javasoljuk, hogy jelentsék be a bankjuknál, hogy Dél-Afrikába utaznak, nehogy biztonsági megfontolásból letiltsák a bankkártyájukat az első külföldi használat után. Készpénz gyanánt amerikai dollárt vagy eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadású dollárt hozzanak.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, főleg a piacokon. A felszolgálók, a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak 5-10 ZAR borravalóra.

Időjárás

Mivel a déli féltekén fekszik, így az évszakok fordítva vannak az itthonihoz képest. A nyári szezon november és március közé esik, míg a tél június és augusztus között van. Ekkor sincs ám túl hideg, hiszen a téli átlaghőmérséklet kb. 15-17 C. Június és augusztus között van esély nagy fehércápát látni.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. Szúnyogriasztót, kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Ugyan az általános feszültség 230 V / 50 Hz, de átalakítóra van szükség, mert általában 3 villásak az elektromos aljazok. Rendszeresek az áramkimaradások, így érdemes power bankot, fejlámpát vagy elemlámpát, illetve plusz elemeket is hozni magunkkal.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, bár általában lassabb mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A nemzeti parkokban általában nincs internet lefedettség.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A Dél-afrikai emberek nagyon közvetlenek, nem követelnek meg komolyabb öltözködési szabályokat. Nyugodtan hordhatunk kényelmes, terepre is alkalmas nyárias öltözéket. Javasoljuk a zárt, kényelmes túracipő használatát, illetve, hogy hozzanak magukkal naptejet, fejfedőt, ajakírt, egy kis, a napi kiránduláshoz alkalmas hátizsákot. Az esti órákban lehűlhet a levegő, így pulcsit, hosszúnadrágot, kabátot is érdemes bepakolni.

Az emberek nagy része katolikus vallású, így javasoljuk, hogy kerüljék a vallási témájú (pl. nagy kereszt) vagy trágár feliratú ruhadarabokat.

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban. Érdemes induláskor a csomagokat lefóliáztatni vagy lezárni, hogy a repülőtéren ne tudjanak belenyúlni.

Elterjedtek a lopások és a rablás, így sötétedés után ne menjenek az utcára, illetve kerüljék az értékek mutogatását, ne hordjanak drága órát, több helyen tartsák a pénzüket stb.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083

+27-12-430-3030
+27-12-430-3020

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

E-mail: consulate.prt@mfa.gov.hu
Honlap: pretoria.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Dél-Afrikai Köztársaság


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Dél-Afrikai Köztársaság

Dél-Afrikai körutazás, Fokföldi borral megkoronázva

11 nap / 8 éj
2024.04.11
összesen 1 időpontban
1 360 000 Ft/fő
Dél-Afrikai Köztársaság

Dél-Afrikai kalandok fehér cápás merüléssel

11 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Dél-Afrikai Köztársaság

Luxusvonattal Afrikai tájakon

15 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


A bolygó hollandi legendája

A Jóreménység fokának vizein néha felbukkanó és „zöldesen foszforeszkáló” szellemhajó, a bolygó hollandi

Elolvasom ››

Borúton Dél-Afrikában

Az 1000 Út Utazási Iroda minden évben kirukkol valami különlegességgel.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!