1000út Utazási Iroda - Körutazások a világ minden táján

Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Mi jut először eszünkbe Skóciáról?

A meseszerű kastélyok? A szél tépázta, csipkés oromzatú partvidék? Netalán a híres skót whisky, amelynek az eredeti jelentése: az élet vize? Vagy esetleg a híres skót szoknya, amit nem nők, hanem férfiak hordanak, a kilt? Viszont egy kiltet viselő, és hatalmas dudát fújó zenész képe biztosan mindenkinek bevillan!

Két legnagyobb városa, Edinburgh és Glasgow is megannyi látnivalót rejteget, ám ami a Földnek ezen szegletét igazán kívánatossá teszi, azok a kastélyok, várak és a természeti látnivalók. Nehéz rangsorolni, hogy a várak és kastélyok közül melyek a leglátványosabbak, hiszen mindegyik a maga nemében kiváló.

Eilean Donant tartják Skócia legszebb várának, mivel gyönyörű környezetben, egy apró szigeten fekszik. 1214-ben kezdték el építeni védvárként, majd 1719-ben a jakobiták felkelése idején szinte teljesen lerombolták. 200 év „csipkerózsika álom” után, 1911-ben John MacRae-Gilstrap alezredes vette meg a szigetet és 20 évnyi munkával gyakorlatilag újjáépítették a várat. A vár nem csak a turisták, hanem a filmesek képzeletét is megragadta, több film forgatási helyszíne volt, többek között a Hegylakóban és az egyik James Bond epizódban is láthatjuk.

A következő legérdekesebb vár nem is azért jelentős látnivaló, mert maga a vár olyan csodaszép lenne. Ugyanis Urquhart romos állapotban maradt fenn, viszont egy nagyon is ismert tó, Loch Ness partján fekszik. A világ minden pontjáról érkeznek ide utazók, kíváncsiskodók és tudósok, hogy megfejtsék a skót tó titkát. A Loch Ness-i szörny utáni kutatás talán pont olyan közismert és reménytelen, mint a Frigyláda keresése, ugyanis becenevén a Nessi valószínűleg ugyanúgy nem létezik, mint a Frigyláda vagy mint a Szent Grál. Ám maga a tó „megér egy misét”, mivel csodálatos tájon, egy dimbes-dombos hegyvidék ölelésében fekszik.

Listánk következő legszebb kastélya II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája, a Balmoral kastély. A kastély a királyi család saját birtoka, gyakran itt is laknak, de egyes részeit a nagyközönség is megtekintheti. A birtokot még Viktória királynő és férje, Albert vásárolta meg és a most látható épületeket részben maga Albert herceg tervezte, az építkezés pedig 1856-ra fejeződött be.

Dunrobin kastély akár egy Disney mesefilm díszlete is lehetne: csúcsos tornyaiban királylány álmodozik a hercegéről. Mindezen felül a kastély kertje szintén mozifilm vásznára való, a mesterséges tavakkal és szökőkutakkal gazdagított franciakertet versailles-i mintára alakították ki.

Vajon minden skót kastélynak van saját szelleme? Vélhetően igen, de Glamis kastélya leginkább erről ismert. A vár titkos járatai elbújtatott foglyokat, szörnyű rítusokat és késő éjszakánként árnyékos alakokat rejtegetett. Hosszú és zavaros története során a skót történelem fontos helyszíne volt. II. Malcolm királyt itt gyilkolták meg, állítólag a testéből kicsordult vér foltot hagyott a padlón, mely a mai napig látható a tett színhelyén. Ezen kívül rettenetes legendák sora következik: mérgezés, boszorkányság, máglyahalál, egy súlyos deformitásokkal született örökös pedig befalazva élt egy rejtett kamrában. Ennyi rémség után talán már nem is érdekes, hogy I. Erzsébet királynő itt töltötte a gyermekkorát.

Cawdor kastély azon kevés helyek egyike, amelyet családok hosszú sora birtokolt. Ez a vár a 16. század óta a Campbell-klán otthona, még ma is Cawdor grófnő hivatalos rezidenciája, aki a nyári hónapokban elköltözik, hogy átengedje a látogatókat Skócia egyik legromantikusabb kastélyának makulátlanul berendezett szobáin.

A legszebb várak mezőnyének utolsó „versenyzője” Skócia fővárosának, Edinburgh-nek a vára. A sziklacsúcson magasodó vár egy ősi erődítmény, melynek sziluettje Edinburgh legtöbb pontjáról látható. A legújabb kutatások eredményei szerint a vár szikláján már Krisztus előtt 850-ben is éltek emberek, sőt, feljegyzések szerint már 2000 évvel ezelőtt is állt itt egyfajta erődítmény. Glamis kastélyához hasonlóan, az Edinburgh-i vár a skót történelem fontos helyszíne volt, komor falai a skót koronaékszereket rejti. Azon már ne is csodálkozzunk, hogy véres és tragikus történetek fűződnek hozzá - nyilván számos kísértettel.

Tovább olvasom

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

A beutazáshoz magyar állampolgároknak érvényes útlevél szükséges. 

Tovább olvasom

Területe: 244-820 km2
Népessége: 65 millió fő
Fővárosa: London
Hivatalos nyelv: angol
Pénznem: font
Államforma: alkotmányos monarchia

Tovább olvasom

Kiemelt Nagy Britannia ajánlataink


Utazás szűrő:

Rendezés:

Garantált indulás!
Nagy Britannia

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

8 nap / 7 éj
2023.04.05
összesen 4 időpontban
629 000 Ft/fő
Nagy Britannia

Hosszú hétvége Skóciában whisky kóstolóval

5 nap / 4 éj
2023.10.21
összesen 1 időpontban
555 000 Ft/fő
Nagy Britannia

Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén

11 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!