Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
Menetrend szerinti járattal, átszállással. A helyszíneken különbusszal
Elhelyezés:
4-5*-os szállodák kétágyas szobákban
Ellátás:
Félpanzió (3 alkalommal ebéd)

Miért ez az út?

Anatóliában „megszokott” élmény sok ezer éves városok utcáin járni. Bronzkori, ókori ásatások kincseit látni, amikhez képest az antik perzsa- vagy görög emlékek szinte kortárs daraboknak számítanak… Ankara, a modern Törökország fővárosa és „tervező műhelye” is ilyen, az írott történelem kora előtt alapított város. A ma 5,7 milliós metropolisz már a Kr. e. IV. évezredben is létezett, s szinte minden ókori nép, birodalom „lakta”, a perzsáktól – a rómaiakig, bizánciakig. Az Ankarához legközelebbi Fekete-tengeri partvidék se más: Legszebb kikötővárosát Amasrát (Sesamus vagy Cromna az ókorban) már Homérosz is megénekelte az Iliászban. Rövidke, 5 napos tartózkodásunk alatt 9.000 év (!) emlékeit, kincseit tekinthetjük meg – persze rácsodálkozva a XXI. századi ultramodern metropolisz üvegtornyaira, luxus-negyedeire is. Programunk gyakorlati időutazás is egyben: 2 éjszakára „kiköltözünk” az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Safranbolu oszmán óvárosába. Az 1200-as évektől (s az 1800-as évekig) épített környezetben, Kis-Ázsia legépebben megmaradt karavánút központjában élvezhetjük a Pax Ottomanica itt maradt hangulatát, szokásait.    

 

 

Magyar idegenvezetéssel

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Kulturális látnivalók

Kulturális látnivalók

Nyaralással hosszabbítható

Strandolási lehetőséggel

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Anatólia 10.000 éve

Találkozás kora reggel a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés isztambuli átszállással Ankarába 09:05-kor. Megérkezés Törökország fővárosába 15:10-kor. A belvárosba utazás közben néhány szó Anatólia (és Észak-Mezopotámia) ősrégi UNESCO világörökségi ásatásairól (Hattuszasz; Çatal Höyük; Göbekli Tepe; Arslantepe), ahol Földünk legrégebbi városait tárták,- tárják fel. A belvárosba érve séta a Citadellára (törökül Ankara Kalesi).A Kr. e. VIII. sz-ban a frígek által épített fellegvárat többször is átépítették. A falak mai vonalai II. Michaél (820-829) császár idején alakultak ki, a tetőteraszokról ma is “ellenőrizhető” a majd 6 milliós metropolis, majd minden kerülete. A Citadellából séta az ókori római romokhoz, majd a kicsiny területen megmaradt Óvárosba. Látogatás a Haci Bayram Nagymecsetben. Néhány szó a Sévres-i békeszerződés hajmeresztő feltételeiről, javasolt határairól;- a Török függetlenségi háború (1919-1923) eseményeiről;- a Lausanne-i békeszerződésről;- és hogy hogyan vált Ankara a modern Török Köztársaság fővárosává, éppen 100 éve, 1923-ban.

Éj Ankarában

 

2. nap: Az Anatóliai Civilizációk Múzeuma kincsei; az Anitkabir

Reggeli után látogatás az Anatólia Civilizációk Múzeumában, a világ egyik legjobb régészeti gyűjteményében. Közös séta a legfontosabb ókori asszír, hettita, fríg, urartui, görög, római kincsek között, majd a későbbi (szeldzsuk, oszmán) idők kiállítási tárlóinál. Látogatás az Anitbakirban – Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938) mauzóleumában. Néhány szó Törökország „újrateremtője”, a „Törökök Atyja” életéről.

Átutazás a gigászi méretű Kocatepe Dzsámihoz, Ankara új ultramodern felhőkarcolóinak fotózásával. Eklektikus adatok áttekintése a rendkívül gyorsan gyarapodó ország gazdasági növekedéséről, nemzetközi befolyásának alakulásáról. Feljutás a 125 m magas Atakule Tower torony tetejére. A körpanorámák élvezete, majd rövid vásárlási lehetőség a torony aljában lévő bevásárlóközpontban. A szállodába menet rövid áttekintés a Türk Tanács (Organization of Turkic States), a Türk Akadémia (Turkic Academy), illetve a Turksoy (International Organization of Turkic Culture) tagállamairól, a szervezetek működéséről.

Éj Ankarában

 

3. nap: Az UNESCO világörökségi Safranbolu; a Selyemút és a karavánok históriája

Reggeli után utazásunk megkezdése északra, Karabük tartomány irányába. Menet közben igaz mesék a Szeldzsuk- illetve Oszmán birodalom idején működő nemzetközi kereskedelmi utakról, a Selyemút anatóliai hálózatáról, a máig álló híres karavánszerájokról. (A 230 km-es buszozás során pihenőt tartunk egy mai, modern „karavánszerájban” is.) Néhány „felkészítő sztori” Safranbolu-ról, Törökország legépebben megmaradt, UNESCO világörökségi védelem alatt álló, oszmán stílusú karavánközpontjáról. A 47.000 lakosú város 1.008 db (!) védett épülettel rendelkezik, belső karavánszerájokkal (han), vásártérrel, 5 törökfürdővel, 8 közkúttal, 25 mecsettel. Nagymecsete 1322-ben épült, a Bağlar, vagyis pincehegy-negyede állítólag az ókori római idők óta működik. Az óvárosba érkezés előtt látogatás a Tokatli kanyon kilátóteraszán, fotószünettel. A „Sáfránypolisz”-ba érve közös séta a Fémművesek Bazárjában, majd a Történeti Múzeumban. Bejelentkezés oszmán stílusú hotelünkbe. Egy tipikus 2-300 éves ottomán ház közös megtekintése, majd sáfrány- vagy bármiféle más portéka vásárlási lehetősége, illetve kiadós szabadidő az óváros ódon utcáin. Este érdeklődés esetén nargile (shisa, vagyis vízipipa) kóstoló egy autentikus török teázóban.

Éj Safranboluban, oszmán stílusú hotelben

 

4. nap: Amasra – „Amastris metropolisz” és a Fekete-tenger

(Figyelem! Fürdőruha és naptej hozatala javasolt.)

Reggeli után utazás a Fekete-tenger talán legszebb partvidékére, s annak talán legszebb kikötővárosába, Amasrába. A ma csak 6.600 lakosú város az utolsó ókori perzsa nagykirály III. Dáriusz unokahúgáról, Amastris-ról kapta nevét. A várost Homérosz is „megénekelte” az Iliászban, majd Lucius Licinius Lucullus csatolta Rómához. Trajanus (98-117) császár idején már „metropolisz”-ként tartották nyilván, 830-ban kincseinek megszerzéséért indították a Rusz I. expedícióját Bizánc ellen. Amasra állt szeldzsuk,- genovai,- majd később oszmán fennhatóság alatt is. A városba érve séta a 2 megerősített szigetre, a híres Boztepe hídon át. Látogatás az Amasra Múzeumban, majd séta a bizánci és genovai falak között. Néhány szó a néhai Genovai Köztársaság (1005 -1797) tengeri birodalmáról, kereskedelmi támaszpontjairól, illetve a város Hódító Mehmed szultán (1444-1481) által vezetett ostromáról. Szabadidő a város méltán híres strandján (úszási lehetőséggel). Látogatás a Bozköy Beach kiépítetlen, homokos strandján, úszási lehetőséggel. Koraesti visszautazás Safranboluba.

Éj Safranboluban, oszmán stílusú hotelben

 

5. nap: Visszautazás Magyarország

Délelőtti utazás az ankarai nemzetközi reptérre, megétkezéssel 14:00 órára. Elrepülés isztambuli átszállással 15:55-kor, hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:30-kor

Fontos információk:

Várható menetrend (változhat)

Légitársaság: Turkish Ailines

Odaút: Budapest - Istambul 09:05 - 12:15, Istambul - Ankara 14:00-15:10
Hazaút: Ankara - Istambul 15:55 - 17:10, Istambul - Budapest 18:25 - 19:30

A légitársaság fenntartja a jogot a menetrend változtatásra.

 

 

Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

Ismerje meg Anatóliát és Safranbolut!

Árak és időpontok

Indulás - visszaérkezés
Garantált indulás/társítás
Időtartam
Ár
2023.08.22 - 2023.08.26
5 nap / 4 éj
402 000 Ft

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

Jelentkezem az útra
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel 
  (melynek értéke:
  kb. 185 000 Ft)
 • a szállást 4 és 5*-os szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőket
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • a borravalókat
  kb.: 6 €/ fő/ nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  73 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 640 Ft/fő/nap
  Top: 860 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

Ismerje meg Anatóliát és Safranbolut!

Hasonló utazások


Törökország

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

11 nap / 10 éj
2023.10.10
összesen 1 időpontban
665 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Törökország

Gasztro kalandok Isztambulban

4 nap / 3 éj
2023.09.01
összesen 2 időpontban
404 000 Ft/fő
Spanyolország

A legzöldebb Kanári-szigetek

12 nap / 10 éj
2023.10.13
összesen 1 időpontban
736 000 Ft/fő
Akció
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

8 nap / 7 éj
2023.06.28
összesen 4 időpontban
735 000 Ft/fő
Seychelle-szigetek

Story Seychelles Hotel 5*

10 nap / 7 éj
2023.06.12
összesen 3 időpontban
1 100 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!