Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Az Európa szívében elhelyezkedő Szlovénia egy rejtett gyöngyszem, amely csak arra vár, hogy felfedezzék.

Szlovénia egyedülálló, a fenntarthatóság iránt elkötelezett úti cél, amely egész évben egyéneknek, pároknak, baráti társaságoknak vagy családoknak szóló élményeket kínál. Ez egy olyan ország, ahol mindenki találhat magának valót: aktív élményeket az érintetlen természet ölelésében, városlátogatásokat kultúrával kiegészítve, pihentető nyaralást a fürdőközpontokban vagy gasztronómiai kényeztetést az első osztályú éttermekben. Összeszedtünk néhány okot arra, hogy miért érdemes ellátogatni ebbe az országba.

A változatos tájak, az Alpok, a Pannon-síkság, a Földközi-tenger és a Karszt találkozásánál számtalan aktív szabadtéri élményben lehet részünk. Több mint 10 000 kilométer karbantartott ösvényével Szlovénia a túrázók paradicsoma, miközben számos, különböző nehézségi szintű kerékpárútja kihívás elé állítja a kerékpárosokat. A festői folyók, tavak és a tenger vonzzák a vízi sportok és a horgászat szerelmeseit, miközben az adrenalinfüggők is kapnak egy adagot abból, amire szükségük van. Képzelje csak el, milyen lehet leereszkedni Európa leghosszabb zipvonalán, barlangokat felfedezni vagy siklóernyőzni esetleg kajakozni az elhagyatott bányaalagutakban..

A szabadtéri szerelmeseket számtalan tevékenység – a téli hónapokban a síeléstől a nyári napokon a hegymászásig –, valamint a vadvilágtól hemzsegő buja erdőkön át kanyarogó túraútvonalak várják.

Azok számára, akik szeretik a városi felfedezést, Szlovénia városai a kultúra nyüzsgő központjai, amelyek évszázados múltra tekintenek vissza, míg változatos tengerpartja félreeső strandokat kínál, amelyek tökéletesek a kikapcsolódásra vagy a szórakoztató vízi sportokra.

Nem számít, milyen utazó – adrenalinfüggő vagy nyugodt városnéző –, biztosan felfedez valami különlegest ebben az európai kalandmenedékben.

Szlovénia festői és sokszínű ország, amely a természeti szépségek és a kulturális látnivalók tökéletes kombinációját kínálja az utazóknak. Európa leglenyűgözőbb tájaival büszkélkedhet, a zord hegyektől az idilli tóparti falvakig. A Júliai-Alpok látványos hátteret biztosítanak a túrázóknak és a kalandoroknak egyaránt, lélegzetelállító kilátással minden fordulóban. Látogassa meg a Bledi-tavat – Szlovénia egyik legikonikusabb úti célját: három oldalról magasba nyúló csúcsok veszik körül, miközben zafír vize alulról tükrözi vissza fenségét, vagy csónakkal utazzon át a tavon a Bledi vár felé, ahol a látogatók felfedezhetik annak területét, mielőtt a magasból megcsodálhatják az egész völgyre nyíló kilátást! A további kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a The Soce River Gorge, amely képeslapszerű tájat kínál, beleértve a feltűnő mészkő sziklafalak között hömpölygő vízeséseket! Ne feledkezzünk meg Piranról – egy régi halászvárosról, amely a szlovén tengerpart mentén fekszik, és hagyományos terrakottatetős házakkal büszkélkedhet, amelyek macskaköves utcákon sorakoznak.

De ami igazán megkülönbözteti Szlovénia turizmusát, az a természeti szépség és a modern kényelem páratlan keveréke: a vidéki festői falvak, amelyek összeköttetésben vannak a nagyvárosokkal; archaikus kastélyok állnak őrt a dombtetők tetején, amelyek tömegközlekedéssel is megközelíthetők; környezetbarát kempingek a folyópartok mentén, amelyek bőséges kényelmet kínálnak a kemping szerelmeseinek anélkül, hogy feláldoznák a természettel való kapcsolatukat.

Hagyja, hogy a festői szlovén városok, amelyekben a régi városközpontok történelmi szelleme találkozik a kortárs dizájnnal, elvarázsolják Önt. Fedezzen fel érdekes tényeket és legendákat, látogasson el múzeumokba és galériákba, csodálja meg az építészeti gyöngyszemeket, és élvezze a nyüzsgő utcai légkört. Szlovénia a kastélyok országa, amelyek olyan érzést keltenek, mintha egy tündérmesébe csöppentünk volna. Csak egy kőhajításnyira a városközpontoktól zöld oázisok találhatók, például parkok, botanikus kertek és arborétumok.

Szlovénia olyan ország, ahol fontos szerepet játszik a fenntartható és helyben termesztett termékek közötti kapcsolat, valamint a neves szakácsok rendkívüli kreativitása. A szlovén éttermek lenyűgözték a kulináris ínyenceket, Michelin-csillagokkal és Gault&Millau kitüntetéssel jutalmazták őket. A szlovén borok is a világ legjobbjai közé tartoznak. Milyen a fenntartható szlovén konyha? Válassza ki a saját módját Szlovénia ízeinek felfedezéséhez, és induljon el egy izgalmas kulináris utazásra.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: magánútlevél, személyi igazolvány

 
Covid információk:

A Magyarországról Szlovéniába történő belépéshez nincs szükség sem oltottságot, sem a fertőzésen átesettséget, sem negatív teszt meglétét igazolni. 
A maszkviselés nem kötelező a beltéri helyeken sem. Ez alól kivétel: az egészségügyi és szociális gondozási intézmények, az idősotthonok és a gyógyszertárak, ahol kötelező a maszkviselés. Javasolt továbbá a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a zárt nyilvános helyeken (boltok, bevásárlóközpontok, könyvtárak, mozik).

 

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Szlovénia Magyarország dél-nyugati szomszédja, népessége kb. 2 millió fő, területe kb. negyede hazánknak. Ausztria, Olaszország, Horvátország és Magyarország határolja. A hivatalos nyelv a szlovén, de emellett még az angol is elterjedt.

Időzóna, nyitvatartás

Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Euró (EUR)

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják.

Időjárás

Szlovénia időjárása az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz, azonban a hegyekben olyan szélsőséges viszonyok is tapasztalhatók, amelyekre a közlekedőknek, túrázóknak fel kell készülniük. Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidő sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák).

A főszezon június és augusztus között van, ilyenkor az előzetes szállásfoglalás elengedhetetlen. Nyáron számos gasztro- és művészeti fesztivált rendeznek szerte az országban. A tavasz és az ősz alkalmas a túrázásra, raftingolásra, míg a november és március közötti időszak a téli sportok kedvelői körében népszerű.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz mindenhol iható, az egészségügyi ellátás kiváló. Túrázás közben ne feledkezzünk meg a kullancs elleni védekezésről.

Ennek ellenére javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Az elektromos feszültség és a dugalj megegyezik az itthonival, nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, olyan mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A nemzeti parkokban általában nincs internet lefedettség.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Az emberek nagyon közvetlenek, nem követelnek meg komolyabb öltözködési szabályokat. Nyugodtan hordhatunk kényelmes, terepre is alkalmas öltözéket. Javasoljuk a zárt, kényelmes túracipő használatát, illetve, hogy hozzanak magukkal naptejet, fejfedőt, ajakírt, egy kis, a napi kiránduláshoz alkalmas hátizsákot. Az esti órákban lehűlhet a levegő, így pulcsit, hosszúnadrágot, kabátot is érdemes bepakolni.

Közbiztonság

A közbiztonság jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Konzulátus:

Ulica Konrada Babnika 5, 1210 Ljubljana-Šentvid
00 386 1 583 04 00

Tovább olvasom

Szlovénia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Szlovénia

Kóstoljuk meg Szlovéniát

4 nap / 3 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!