Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Örményország valószínűleg nem szerepel a listája élén, pedig érdemes lenne rá. Nem számít, milyen utazó, ebben a tengerparttal nem rendelkező kelet-európai országban biztosan talál kedvére valót: ízletes ételek, csodálatos UNESCO világörökségi helyszínek, világhírű brandy, érintetlen természet, és ami még jobb, hogy egyelőre még nincs tömegturizmus, így mindent kényelmesen, nyugodtan megtekinthet. Összeszedtünk néhány okot, amiért érdemes egy örményországi utazáson részt vennie.

Örményország egy izgalmas és történelmi gazdagságokkal teli ország a Kaukázus hegység déli lejtőinél. A főváros, Jereván, egy modern és vibráló város, ahol érdemes eltölteni néhány napot. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán, nyugatról pedig Törökország határolja. A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Azerbajdzsán és Törökország lezárta az örmény határait, így azóta Örményországot csak Grúzia és Irán felől lehet megközelíteni.

Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama. Az ország 90%-a 1000 méternél magasabban van, átlagmagassága 1800 méter. Legmagasabb pontja a 4090 méteres Aragac vulkán. Az Ararát, az Örmény-felföld legmagasabb hegye, az örmények nemzeti szimbóluma a mai Örményországon kívül, Törökország területén emelkedik.

Örményországi utazásuk alatt számos történelmi és kulturális helyszínt fedezhetnek fel, mint például a Garni Pogány Templom, a Tigranakert Régészeti Park, a Szent Echmiadzin Katedrális, a Haghpat és Sanahin kolostorok, valamint az örmény Genocídium Múzeum.

Az országban a helyi ételek ízletesek, különösen az örmény kebab, a dolma és a lavash nevű hagyományos kenyér. Az ország borai is nagyon népszerűek, érdemes megkóstolni a helyi vörös és fehér borokat.

Az utazás kényelmes lehet autóbusszal vagy autóval, hogy felfedezhessük a vidéki területeket, vagy repülővel, hogy könnyen eljussunk a fővárosba. Az országban az árak általában alacsonyabbak, mint a Nyugat-Európában, ami vonzó lehet az utazók számára.


Négyesi Miklós írása: 

Örményország, a Kaukázus hegyei között elterülő kis ország, gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Az UNESCO világörökségi listájára három helyszín került fel.

 

Haghpat és Szanahin kolostora

Elsőként 1996-ban került a listára Haghpat kolostora, majd 2000-ben felkerült a közeli Sanahin kolostora is. Ez a két középkori kolostor rendkívül fontos szerepet játszott az örmény vallási és kulturális életben. A Haghpat kolostor a 10. században épült, és impozáns épületeivel és vallási műalkotásaival a középkori örmény építészet remeke. Sanahin kolostor, amely a 10. és 13. század között épült, szintén gyönyörű építészeti részletekkel és gazdag történelmi jelentőséggel rendelkezik.

Geghard kolostor

Egy másik lenyűgöző helyszín Örményországban a Geghard kolostor. Ez a 4. században alapított kolostor egy sziklaszirt mellé épült, és az örmény középkori építészet egyik csúcspontját jelenti. A kolostor fő temploma lenyűgöző faragott kőelemekkel és freskókkal díszített, amelyek az örmény vallási művészet remekei. A Geghard kolostor azonban nem csak az építészeti szépségéről híres, hanem a spirituális jelentőségéről is. Itt őrizték a Szent Lándzsát, amellyel a keresztre feszített Jézust megsebezték. Ezt a lándzsát a legenda szerint Tádé apostol vitte Örményországba, most a közeli Ecsmiadzin katedrálisban őrzik.

Vagarsapat katedrálisa és templomai, valamint Zvartnoc régészeti lelőhelye

A 4. század elejétől Vagarsapat volt az örmény egyház központja, és vezetőjének a katolikosznak a székhelye. Itt épült fel 301 és 303 között az ország legrégebbi keresztény imahelye a Szent Ecsmiadzin-katedrális. A székesegyház az 5. században emelt Szent Hripszime- és a 7. századból származó szent Gajane-templommal együtt az örményországi kereszténység kezdeti spirituális és művészi újításainak kiemelkedő példái. A világörökségi helyszínhez tartozik még a közeli Zvartnoc palotája és a hozzá tartozó háromemeletes Szent Gergely-templom is, amelyeket III. Narszész bizáncban tanult katolikosz megbízásából építettek a 7. században. A templomok szemléltetik az örmény középkupolás, keresztcsarnokos templomtípus kialakulását és fejlődését. A Zvartnoci épületegyüttes csak romokban maradt fenn, a másik három templomot a 17. században felújították. A fennmaradt három templom a régió legszebb görög kereszt alaprajzú épületei ebből a korból, amelyek komoly hatást gyakoroltak a térség építészeti és művészeti fejlődésére.

Tovább olvasom

Örményország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Örményország

Noé földje, Örményország

7 nap / 5 éj
2024.09.21
összesen 1 időpontban
632 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Grúzia

A Kaukázus gyöngyszemei: Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország

13 nap / 12 éj
2024.07.27
összesen 4 időpontban
965 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Grúzia

Grúzia és Örményország körutazás

11 nap / 9 éj
2024.08.13
összesen 2 időpontban
745 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Örményország

Örményország - Egyéni körutazás autóbérléssel

6 nap / 5 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!