Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Mi jut először eszünkbe Skóciáról?

A meseszerű kastélyok? A szél tépázta, csipkés oromzatú partvidék? Netalán a híres skót whisky, amelynek az eredeti jelentése: az élet vize? Vagy esetleg a híres skót szoknya, amit nem nők, hanem férfiak hordanak, a kilt? Viszont egy kiltet viselő, és hatalmas dudát fújó zenész képe biztosan mindenkinek bevillan!

Két legnagyobb városa, Edinburgh és Glasgow is megannyi látnivalót rejteget, ám ami a Földnek ezen szegletét igazán kívánatossá teszi, azok a kastélyok, várak és a természeti látnivalók. Nehéz rangsorolni, hogy a várak és kastélyok közül melyek a leglátványosabbak, hiszen mindegyik a maga nemében kiváló.

Eilean Donant tartják Skócia legszebb várának, mivel gyönyörű környezetben, egy apró szigeten fekszik. 1214-ben kezdték el építeni védvárként, majd 1719-ben a jakobiták felkelése idején szinte teljesen lerombolták. 200 év „csipkerózsika álom” után, 1911-ben John MacRae-Gilstrap alezredes vette meg a szigetet és 20 évnyi munkával gyakorlatilag újjáépítették a várat. A vár nem csak a turisták, hanem a filmesek képzeletét is megragadta, több film forgatási helyszíne volt, többek között a Hegylakóban és az egyik James Bond epizódban is láthatjuk.

A következő legérdekesebb vár nem is azért jelentős látnivaló, mert maga a vár olyan csodaszép lenne. Ugyanis Urquhart romos állapotban maradt fenn, viszont egy nagyon is ismert tó, Loch Ness partján fekszik. A világ minden pontjáról érkeznek ide utazók, kíváncsiskodók és tudósok, hogy megfejtsék a skót tó titkát. A Loch Ness-i szörny utáni kutatás talán pont olyan közismert és reménytelen, mint a Frigyláda keresése, ugyanis becenevén a Nessi valószínűleg ugyanúgy nem létezik, mint a Frigyláda vagy mint a Szent Grál. Ám maga a tó „megér egy misét”, mivel csodálatos tájon, egy dimbes-dombos hegyvidék ölelésében fekszik.

Listánk következő legszebb kastélya II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája, a Balmoral kastély. A kastély a királyi család saját birtoka, gyakran itt is laknak, de egyes részeit a nagyközönség is megtekintheti. A birtokot még Viktória királynő és férje, Albert vásárolta meg és a most látható épületeket részben maga Albert herceg tervezte, az építkezés pedig 1856-ra fejeződött be.

Dunrobin kastély akár egy Disney mesefilm díszlete is lehetne: csúcsos tornyaiban királylány álmodozik a hercegéről. Mindezen felül a kastély kertje szintén mozifilm vásznára való, a mesterséges tavakkal és szökőkutakkal gazdagított franciakertet versailles-i mintára alakították ki.

Vajon minden skót kastélynak van saját szelleme? Vélhetően igen, de Glamis kastélya leginkább erről ismert. A vár titkos járatai elbújtatott foglyokat, szörnyű rítusokat és késő éjszakánként árnyékos alakokat rejtegetett. Hosszú és zavaros története során a skót történelem fontos helyszíne volt. II. Malcolm királyt itt gyilkolták meg, állítólag a testéből kicsordult vér foltot hagyott a padlón, mely a mai napig látható a tett színhelyén. Ezen kívül rettenetes legendák sora következik: mérgezés, boszorkányság, máglyahalál, egy súlyos deformitásokkal született örökös pedig befalazva élt egy rejtett kamrában. Ennyi rémség után talán már nem is érdekes, hogy I. Erzsébet királynő itt töltötte a gyermekkorát.

Cawdor kastély azon kevés helyek egyike, amelyet családok hosszú sora birtokolt. Ez a vár a 16. század óta a Campbell-klán otthona, még ma is Cawdor grófnő hivatalos rezidenciája, aki a nyári hónapokban elköltözik, hogy átengedje a látogatókat Skócia egyik legromantikusabb kastélyának makulátlanul berendezett szobáin.

A legszebb várak mezőnyének utolsó „versenyzője” Skócia fővárosának, Edinburgh-nek a vára. A sziklacsúcson magasodó vár egy ősi erődítmény, melynek sziluettje Edinburgh legtöbb pontjáról látható. A legújabb kutatások eredményei szerint a vár szikláján már Krisztus előtt 850-ben is éltek emberek, sőt, feljegyzések szerint már 2000 évvel ezelőtt is állt itt egyfajta erődítmény. Glamis kastélyához hasonlóan, az Edinburgh-i vár a skót történelem fontos helyszíne volt, komor falai a skót koronaékszereket rejti. Azon már ne is csodálkozzunk, hogy véres és tragikus történetek fűződnek hozzá - nyilván számos kísértettel.

Tovább olvasom

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

A beutazáshoz magyar állampolgároknak érvényes útlevél szükséges. 

Tovább olvasom

Skócia egy gyönyörű ország, amely számos látványossággal és lenyűgöző tájjal büszkélkedhet. Ha tervezel egy utazást Skóciába, itt van néhány hasznos információ és tudnivaló, amelyek segíthetnek:

1. Időjárás: Skóciában változékony időjárásra számíthatsz, még nyáron is. Az eső gyakran előfordul, így mindig érdemes magaddal vinni egy esőkabátot vagy ernyőt.

2. Az utazás módja: Skócia kiválóan felfedezhető autóval, de szintén rendelkezik jó tömegközlekedési rendszerrel. Ha autót bérelnél, fontos megjegyezni, hogy Skóciában balra közlekednek.

3. Főbb városok: A főváros Edinburgh, amely híres a hatalmas váráról és a nemzetközi Fringe Fesztiválról. Glasgow is egy fontos város, amely izgalmas kulturális élettel és múzeumokkal rendelkezik. Skócia más részein is találsz érdekes városokat, mint például Stirling, Inverness vagy Aberdeen.

4. Látványosságok: Skócia számos lenyűgöző látnivalóval büszkélkedhet. Ezek közé tartozik a Loch Ness, ahol azt mondják, él egy tószörny, valamint a Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park, a Skye-sziget vagy a Glencoe völgy. Ne felejtsd el meglátogatni a skót felföld és a hegyvidék lenyűgöző tájait is.

5. Skót kultúra: A skót kultúra gazdag és érdekes. Érdemes kipróbálni a hagyományos skót ételeket, mint például a haggist vagy a skót sült tésztát (Scotch pie). Ne hagyd ki a skót whisky kóstolását sem, amely világhírű. Emellett érdemes megismerkedni a skót zene és tánc hagyományaival is.

6. Várak: Skócia híres a gyönyörű kastélyairól. Az Edinburgh-i vár a legismertebb közülük, de rengeteg másik is megtalálható az országban. Ilyenek például a Stirling-i vár, a Dunnottar vár vagy az Eilean Donan vár.

7. Természetvédelem: Skócia rendkívül gazdag természeti területekben és nemzeti parkokban. Kérlek, ügyelj a természetvédelemre és tartsd tiszteletben a környezetet, amik

or a szabadban tartózkodsz.

8. Nyelv: A hivatalos nyelv Skóciában az angol, de a skót gael nyelv is beszélők közössége található. Bár a skót gael nyelv nem annyira elterjedt, néhány helyen még mindig használják.

9. Pénznem: Skócia az Egyesült Királyság része, és a hivatalos pénzneme a brit font (GBP). A legtöbb helyen elfogadják a bankkártyákat is, de mindig érdemes készpénzt is magaddal vinni.

10. Biztonság: Skócia általában biztonságos úti cél, de mint minden más helyen, itt is érdemes megfontolni az általános utazási biztonsági óvintézkedéseket. Vigyázz a személyes tárgyaidra és ügyelj a környezetedre.

Tovább olvasom

Kiemelt Nagy Britannia ajánlataink


Utazás szűrő:

Rendezés:

Akció
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

8 nap / 7 éj
2023.06.28
összesen 4 időpontban
735 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Nagy Britannia

Wales, a Kelta-tenger meseországa

8 nap / 7 éj
2023.09.08
összesen 1 időpontban
638 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Hosszú hétvége Skóciában whisky kóstolóval

5 nap / 4 éj
2023.10.21
összesen 1 időpontban
555 000 Ft/fő
Nagy Britannia

London egyénileg Wizzair-rel

4 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Nagy Britannia

Londoni séták

4 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Nagy Britannia

Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén

11 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!