Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
autóbusszal
Elhelyezés:
panzióban, kétágyas szobákban: Rókabérc Vadászház
Ellátás:
félpanzió

Miért ez az út?

1. Magyarország legvadregényesebb szeglete. A Kárpát-koszorú „belső pereme”, a Tisza és a Bodrog gyönyörű ártereivel, termékeny földjeivel. Kárpátalja és a Felvidék találkozásánál, hangulatában és múltjában is osztozva a két szomszédos (néhai) országrésszel.

2. Anonymus honfoglalóinak otthona, itt lakott Tarcal vezér, itt építette bevehetetlen földvárát Szabolcs, s innen indult Bizáncba, majd nyugati háborúiba Bulcsú. Itt született Szent László I. törvénykönyve, majd innen vittek végbe országos cselekedeteket a Dobók, Perényiek, Báthoryak vagy a Rákócziak. Erdői és hegyei a legérintetlenebbek, helyreállított fellegvárai (Boldogkőváralja, Regéc, Füzér) a legszebbek, ásatási területei (Karos, Tarcal, Rakamaz, Szabolcs) a legősibbek, kastélyai és városai (Tiszadob, Füzérradvány, Kőkapu, Sárospatak, Sátoraljaújhely) a legmesésebbek. Itt őrzi titkait Gönc, Mád vagy az aranyat adó Telkibánya.

3. Tokaj és az UNESCO világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék egyetemes kincs. Sehol a Földön nem terem szebb bor, és sehol a Nagyvilágban nem készülnek ízletesebb vadételek. 

Gasztronómiai élmények

Gasztronómiai élmények

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Utolsó lehetőség

SZÉP kártyával fizethető

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Budapest - Baskó - Utazás Anonymus földjén

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről. Utazás Tiszalökre. A tiszadobi Andrássy kastélyt felújítják, így sajnos októberig zárva tart. Az elmaradó Tiszadob, Andrássy-kastély program helyett a csoport a Tiszalöki Erőművet, Tiszalöki Arborétumot és a Torkolat kilátóteraszt fogja meglátogatni. A vízerőművet csak kívülről tudjuk megtekinteni a jelenlegi járványügyi szabályozásoknak megfelelően. Ezt követően sétát teszünk a 31 hektár területű Arborétumban. Továbbutazás a Szabolcsi földvárhoz. Anonymus krónikájának „fellapozása” mit is írt Szabolcs vezérről, illetve az erősség megépítéséről. Néhány szó az Avar Kaganátus (568 – 822) koráról, illetve a hun-magyar azonosság leírásairól a magyar krónikákban (Gesta Hungarorum; Kézai Simon Magyar Krónikája; Képes Krónika; Tarih-i Üngürüsz). Séta az igen tekintélyes falak körül, néhány szóval Árpád nagyfejedelem (845-907) koráról és tetteiről. Rövid utazás Balsára, a Tisza partra. A kenézlői rév fotózása, rövid séta a parton, kutakodással – vajon tényleg itt voltak Bulcsú vezér legelői? Délutáni utazás Tarcalra, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tokaj-hegyaljai borvidék talán legszebb fekvésű településére.  Fényképezés a névadó Tarcal vezér szobránál, néhány szó a tarcali szőlőket birtokoló királyokról és bárói családokról, majd séta a Kopasz-hegy oldalában az óriási Áldó Krisztus szoborhoz és kilátóponthoz. A rendelkezésre álló időtől függően séta a Bányató „tengerszem” körül, a festői panorámák élvezetével. Koraesti indulás a Zempléni-hegység mélyén megbúvó szállásunkra, Baskó zsákutcás falujába. Útközben ismertető a Nagy-Milictől Tokajig húzódó hegység természetföldrajzáról, természeti értékeiről és Baskót benépesítő ruszin kisebbségről. Közös zempléni vadétel vacsora. Éj Erdőbényén, a Zemplén mélyén.

2. nap: UNESCO világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék, Kossuth Lajos Amerikában

Reggeli után utazás „Zemplén fővárosába”, Sátoraljaújhelyre. Útközben történetek a várost és környezetét valaha birtokló Aba nemzetségről, V. István (1270-1272) király 1262-ben kelt városi jogairól és a Pálos rend letelepedéséről a Barátszer városrészben. Néhány szó és adat a Trianon előtti Zemplén- illetve Abaúj-Torna vármegyékről, majd a Rákócziak szerepéről a megyeszékhely életében. Séta a belvárosban, rövid pihenővel az 1768-ban átadott néhai Megyeházánál. Rövid történetek az 1808-ban ide költözött Kossuth család életéből, Kossuth Lajos ügyvédi oklevelének itt történt kihirdetéséről, itt elmondott első szónoklatáról, s a korról, amikor Kossuth a város ügyésze volt. A Mit csinált Kossuth Amerikában? kérdés körbejárása. (1849 és 1894 között Kossuth 45 évet élt külföldön, jó egészségben. Hogyan töltötte ezt a fél évszázadot?) Látogatás a Zsolyomka pincevárosrészben, majd séta a Szár-hegy Magyar stációi mentén a Turul szoborhoz. (Trianon „a várost szó szerint is elvágta” – hiszen vasútállomását és sínpályáit is Csehszlovákiának adták – a „Magyar Kálvária” ennek is emléket állít.) Utazás Karosra, a Honfoglalás Kori Látogatóközpontba – a leggazdagabb kárpát-medencei harcos temető(k) kiállítására. Séta a Régészeti Parkban, az itt feltárt 73 sír nagyszerű tárgyi emlékeinek megismerésével. Délutáni érkezés Tokajba, útközben legendákkal a legendás borokról. A Kopasz-hegy lábánál, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál települt kereskedővárost 1067 óta méltatják az oklevelek. A Királyok bora – a Borok királya, az aszú egyetemes érték, UNESCO világörökségi kincs. Séta a történelmi belvárosban, majd 6 boros kóstoló és látogatás a Rákóczi Pince és Udvarházban – ahol Szapolyai Jánost királynak választották 1526-ban. Koraesti utazás szálláshelyünkre, borozgatással a buszon, János király és Ferdinánd király – illetve Széchenyi és Kossuth vitáinak újrahangolásával… Közös zempléni vadétel vacsora. Éj Erdőbényén, a Zemplén mélyén.

3. nap: Zemplén vadonja és históriás helyei

Reggeli után utazás Gönc kicsiny, de annál nagyobb hírnevű városkájába. Gönc német telepeseit 1219-ben említették először, az Árpád-kor utolsó évtizedeiben vált Aba Amadé országbíró és nádor hatalmi központjává. Károly Róbert kobozta el az Abáktól, majd sokáig uralták a husziták. 1570 – 1647 között Gönc volt Abaúj vármegye székvárosa. Károli Gáspár itt fordította magyarra a Bibliát, s itt készültek a leghíresebb „távolsági hordók”, a 136,6 l-es gönci hordók. Közös látogatás a Károlyi Gáspár Biblia Múzeumban, majd a Huszita háznál. Továbbutazás Telkibányára, a néhai aranybányavárosba. Teluky falu aranybányáit 1270-ben kiadott oklevelek említették először, bányavárosi rangját Nagy Lajos király adományozta 1341-ben. Bástyákkal megerősített falait 1395-ben fejezték be, aranykészletei a XVI. században merültek ki. Itt indult a magyarországi porcelángyártás, Bretzenheim Ferdinánd herceg üzemében. Séta a bűbájos falucskában az Érc és Ásványbányászati Múzeum (Helytörténeti kiállítás) megtekintésével. Utazás Magyarország legészakabbi településére, s legfestőibb helyreállított fellegvárához – Füzérre. A vár a korai Árpádok idején erdőispánsági székhely, majd rövid ideig Bánk bán fellegvára volt. A Mohácsi csata után itt őrizte Perényi Péter a Szent Koronát, a festői vidék a Perényiektől a Báthoriak, Nádasdyak, majd végül a Károlyiak birtokába került. Látogatás a nagyszerűen helyreállított és berendezett várban, a csodálatos panorámák élvezetével. Közös séta a füzérradványi kastély csodaszép angolparkjában. Esti megérkezés szállásunkra. Közös zempléni vadétel vacsora.

4. A Bodrog-parti Athén és Észak-Magyarországi fellegvárai - Sárospatak - Budapest

Reggeli, majd kijelentkezés a hotelből. Utazás Sárospatakra, „a Bodrog-parti Athén-ba”. Útközben históriák I. András (1046-1060) korából (ő építtette Sárospatak várát), Imre király (1174-1204) életéről és a városnak adott kiváltságleveléről, s az itt született Árpád-házi Szent Erzsébetről. A város a Lengyelországba tartó távolsági kereskedelem „kötelező állomásaként” nőtt kulturális központtá is, 1531-ben alapították a máig működő Sárospataki Református Kollégiumot. Közös séta a belvárosban, a Kollégium és az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Kara épületeinél, majd látogatás a Rákóczi Várban. (A Vöröstorony és a Rákócziak dicső kora kiállítások megtekintése.) Rövid szabadidő után utazás Regéc várához. Az Aba nemzetség által épített várban töltötte gyermekkorát II. Rákóczi Ferenc. Látogatásunk során felidézzük a Rákóczi-szabadságharc (1703 – 1711) legfontosabb eseményeit, Rákóczi saját szavaival – Emlékirataim c. művéből olvasgatva. A meseszép nyári táj élvezete a várfalakról.

Hazaúton előkerülnek tokaji boraink… Fakultatív becsiccsantási lehetőség hazáig…

Késő esti megérkezés Budapestre.

Fontos információk:

Belépők tételes felsorolása:

 • Tiszadob, Andrássy-kastély
 • Karos, Honfoglaláskori Látogatóközpont
 • Gönc, Károli Gáspár Biblia Múzeum
 • Telkibánya, Érc és Ásványtani Múzeum
 • Füzéri vár
 • Sárospatak, Rákóczy vár
 • Regéci vár

A belépőárak egyéni, felnőtt belépő értékek, amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

A séták és rövid túrák során zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

Ismerje meg Tokaj-hegyalját és Zemplént!

 

 

Kedves Érdeklődő!  Tájékoztatjuk Önt arról, hogy ez az utazás jelenleg nem szerepel a kínálatunkban. Kérjük, kattintson az „értesítés kérés” gombra, és amint a program újra elérhető lesz, jelezzük azt Önnek.

Értesítés kérés
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • az utazást autóbusszal
 • a megadott szállást
 • a félpanziós ellátást
  (reggeli és 3 vadétel vacsora)
 • a borkóstolót a Rákóczi Pince és Udvarházban
 • a megadott programokat
 • a magyar nyelvű
  csoportkísérőt

Az ár nem tartalmazza

 • a belépőjegyeket
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 8 600 Ft/fő
 • az útlemondási biztosítást
  2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  27 000 Ft
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)

Vélemények az utazásról

Ügyfeleink az utazásról

Összes vélemény

Vélemények az utazásról


Hasonló utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Nordkapp: Észak-Norvégia az éjféli nap fényében

8 nap / 7 éj
2024.07.30
összesen 2 időpontban
995 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Wales, a Kelta-tenger meseországa

8 nap / 7 éj
2024.09.23
összesen 1 időpontban
765 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Törökország

Isztambul, a kelet fűszere

5 nap / 4 éj
2024.10.03
összesen 1 időpontban
485 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Törökország

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

11 nap / 10 éj
2024.10.17
összesen 1 időpontban
725 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Izland

Csillagtúra Izlandon Helsinkivel fűszerezve

7 nap / 6 éj
2024.07.12
összesen 3 időpontban
685 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!