Részletes program
Ezen az estén több, majd 2500 kilométert utazunk zene és ételek segítségével. Úti célunk Hatay, Antakya, Törökország egyik, a konyhakultúrájáért az UNESCO által is jegyzett városa. Évezredek kulináris hagyományai tükröződnek a jellegzetes helyi fogásokban.
Pikáns ízek, váratlan fűszerpárosítások, a helyi olívaolaj és a gránátalma teszik különlegessé az ételeket. Nem véletlen, hogy országszerte híresek és kedveltek az éttermek, amiket antakyai szakácsok nyitnak. Hatay nem csak az ételei miatt különleges, hanem a gazdag történelmi emlékek, kultúrák, vallások együttélése is egyedivé teszi ezt a kis régiót.
Élmény a léleknek is
A vacsora előtt a Canlar zenekar koncertje a zene szárnyain repít bennünket Törökországba. Az együttes a török népzene és klasszikus zene hazai legavatottabb előadója, így a koncert igazi zenei csemegét jelent.
Az estén olyan ételeket kóstolhatunk majd, amiknek a receptje a helyi szakácsoktól és legendásan jól főző háziasszonyoktól származik. Az ételekbe, a kultúrába pedig Lakatos Krisztina vezet be, aki 25 éve járja az országot, gyűjti a recepteket és kutatja az alapanyagok mellett a helyi hagyományokat is. Kapunk majd bepillantást a helyi kultúra gazdagságába, az étkezési szokásokba, megismerkedünk a keyif és kismet kifejezésekkel.
Gasztronómiai élmények - röviden a menüsorról
Az est ételsorát gazdag meze válogatással nyitjuk: padlizsánkém, amit a gránátalma pikáns íze tesz különlegessé, diós paprikakrém, finomra őrölt bulgurból sok zölddel készült saláta, a fűszeres lóbab mártogatós, joghurtos répa mártogatós, amit még azok is imádnak, akik nem szeretik a répát, mentás és gránátalmás saláta, amit szumák, római kömény tesz még izgalmasabbá.
A következő fogás egy igazán különleges étel: bulgurból készült, hússal és dióval töltött gombóc, ami egészen biztos szerepelne Antakya kulináris címerében.
A zöld búzából pirított tésztával és csicseriborsóval készült piláf már önmagában izgalmas ízkombinációt jelent. Ezt fogják kiegészíteni a borjúhússal töltött padlizsánbatyuk, és a mentás petrezselymes marha-bárány kebab.
Az ételsor lezárásaként három különleges helyi édesség kerül majd felszolgálásra. Természetesen nem hiányzik majd a rózsavíz, és azt is meg tudjuk majd, hogyan kerül a sajt a süteménybe.
Előétel
- Abugannuj - padlizsánkrém
- Muhammara - diós paprikakrém
- Sarmaiçi - saláta finomra őrölt bulgurral és zöldségekkel
- Bakla ezmesi - fűszeres lóbab mártogatós
- Havuç yoğurtlama - joghurtos répa mártogatós
- Ekşili salata - mentás és gránátalmás saláta
Meleg előétel
- Şam oruğu - hússal és dió izgalmas kombinációja bulgur héjba töltve
Főétel
- Kağıtta et - mentás petrezselymes marha-bárány kebap
- Bohça et - borjúhússal töltött padlizsánbatyu
- Fırık pilavı - zöld búzából, pirított tésztával és csicseriborsóval készült piláf
Desszert
- Az ételsor lezárásaként három különleges helyi édesség kerül majd felszolgálásra. Természetesen nem hiányzik majd a rózsavíz, és azt is meg tudjuk majd, hogyan kerül a sajt a süteménybe.
Helyszín: Up Hotel - 1066 Budapest, Csengery u. 31.