Részletes program
A vacsoraest eseményei
Köszöntő az Azerbajdzsáni Nagykövetség részéről.
Tradicionális énekes-élőzenés előadás: Egy különleges zenei előadás során bepillantást nyerhet Azerbajdzsán gazdag zenei hagyományaiba. A tradicionális dallamokat élőben hallhatja, az énekest, Sevgin Hüseynova-t pedig gitárral és Baris İzdzsan népi pengetős hangszerrel, sazzal kíséri, melynek hangja évszázadokon átívelő történeteket idéz meg.
Tradicionális azeri ételek: A legtöbb ember nem ismeri a Kaukázus déli lejtőinek ősi kultúráját. A titok a nagy múltú és munkaigényes elkészítési módban rejlik. A cél a lehető legtökéletesebb eredmény. Az azeri ember nem szívesen ül le olyan asztal mellé, amelyről hiányzik a lavas. A zsenge bárány hús a második legfontosabb. A következő két helyen a padlizsánt és a szárított kajszibarackot találjuk, méghozzá gesztenyével. Különféle zöldségek és gyümölcsök szokatlan kombinációjával egészen váratlan ízhatásokat érhetünk el. Az azeri kultúra több mint 300 féle zöldséget és több mint 50 féle fűszernövényt különböztet meg és használ. Az azerbajdzsáni gasztronómia évszázadok kulturális találkozásainak lenyomata. Minden fogás egy különleges kulináris utazás – a friss alapanyagok, az aprólékosan kidolgozott receptek és az egyedi fűszerhasználat révén az azeri konyha valódi élményt nyújt. Merüljön el az azeri konyhaművészet ízvilágában!
Előadás: Prof. Dr. Vasa László, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója és főtanácsadója, a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszora izgalmas történeti utazásra invitál bennünket, amely során Azerbajdzsán múltját, hagyományait és kultúráját ismerhetjük meg az elmúlt száz év fényében, bepillantva napjaink eseményeibe és a Magyarországgal való együttműködés fontosabb állomásaiba.
Menüsor
ELŐÉTEL
Dolma - darálthússal töltött szőlőlevél, káposztával, paprikával, padlizsánnal
Kükü - dióból, tojásból, friss fűszernövényekből, gránátalmából készült rakott étel
Csudu - darálthússal, dióval, szumahhal töltött leveles tészta
Kahu - citromos, cukros, ecetes, borbolyás jégsaláta
Payız mezesi - sütőtökből, céklából készült, gránátalma sziruppal és citrommal ízesített saláta
Lavas - lapos kenyér
FŐÉTEL
Sirin plov - sült szárított gyümölcsök borbolyával, gesztenyével, sáfrányos csicseriborsós rizzsel
Levenqi balık - dióval, sült hagymával töltött lazactekercsek, sáfrányos borbolyás rízzsel
Borama plov - bárányhús, padlizsánnal és paradicsomos csicseriborsós rizzsel
DESSZERT
Qarabahi keta - édes sütemény
Pisztáciás, diós, mandulás pahlava
ITALOK
Azerbajdzsáni gránátalma bor
Citrom serbet (limonádé)
Gránátalmalé
Birsalmalé
Fekete tea kakukkfűvel
A képek illusztrációk!
Képek forrás: "Marquis De Salade" és "Flavors Of Baku"
Parkolás
Amennyiben autóval érkeznek, az UP Hotel/Hunyadi tér környékén a parkolási rendnek és vonatkozó díjszabásnak megfelelően hagyhatják autóikat. Előfordul, hogy csak távolabb, a környező utcákban találnak helyet. A közeli Continental Hotel rendelkezik mélygarázzsal (1074 Budapest, Nyár utca 3.), ahol a parkolás díja 21 EUR/nap. Itt elektromos autót is lehet tölteni, ennek egységára 225 Ft/kWh + 100 Ft kényelmi díj. A fentiek költségét helyben, nekik szükséges fizetni.
Töltse az éjszakát kedvezményesen az UP Hotelban!
Törzsutasaink a rendezvény időpontjában 20 százalék kedvezményt kapnak a szálloda aktuális, saját weboldalán publikált szállásáraiból.
Szobafoglalási igényét jelezze kapcsolattartójának, és hivatkozzon speciális kedvezményére!
