Részletes program
A vacsoraest eseményei
Köszöntő az Azerbajdzsáni Nagykövetség részéről.
Tradicionális énekes-élőzenés előadás: Egy különleges zenei előadás során bepillantást nyerhet Azerbajdzsán gazdag zenei hagyományaiba. A tradicionális dallamokat élőben hallhatja, Sevgin Hüseynova énekest Baris İzdzsan népi pengetős hangszerrel, sazzal kíséri, melynek hangja évszázadokon átívelő történeteket idéz meg.
Tradicionális azeri ételek: A Kaukázus déli lejtőin született gasztronómia igazi felfedezésre váró világ. Az azeri ételek titka a generációkon át öröklődő, aprólékos és időigényes elkészítési módban rejlik, ahol minden mozdulat a tökéletességet szolgálja. Egyetlen azeri asztalról sem hiányozhat a lavaş, ez a vékony, omlós kenyér, amely az étkezés alapja. A zsenge bárányhús a konyha másik pillére, mellette pedig a padlizsán, a szárított kajszibarack és a gesztenye alkotják a legkedveltebb alapanyagok sorát. A zöldségek és gyümölcsök meglepő, mégis harmonikus párosítása különleges, sokrétegű ízvilágot teremt. Az azerbajdzsáni gasztronómia évszázadok kulturális találkozásainak lenyomata. Minden fogás egy különleges kulináris utazás – a friss alapanyagok, az aprólékosan kidolgozott receptek és az egyedi fűszerhasználat révén az azeri konyha valódi élményt nyújt. Merüljön el az azeri konyhaművészet ízvilágában!
Előadás: Prof. Dr. Vasa László, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója és főtanácsadója, a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszora izgalmas történeti utazásra invitál bennünket, amely során Azerbajdzsán múltját, hagyományait és kultúráját ismerhetjük meg az elmúlt száz év fényében, bepillantva napjaink eseményeibe és a Magyarországgal való együttműködés fontosabb állomásaiba.
Menüsor
ELŐÉTEL
Dolma - darálthússal, birsalmával és gesztenyével töltött káposzta, valamint darálthússal és rizzsel töltött padlizsán és szőlőlevél
Kükü - dióból, tojásból, friss fűszernövényekből és gránátalmából készült rakott étel
Csudu - darálthússal, dióval, szumahhal töltött leveles tészta
Kahu - citromos, cukros, ecetes, borbolyás jégsaláta
Payız mezesi - sütőtökből és céklából készült, gránátalmasziruppal és citrommal ízesített saláta
Lavas - lapos kenyér
FŐÉTEL
Sirin plov - sáfrányos, borbolyás rizs sült szárított gyümölcsökkel és gesztenyével
Levenqi balık - dióval és sült hagymával töltött lazactekercsek, sáfrányos borbolyás rizzsel
Borama plov - bárányhús, sült tök, csicseriborsós rizzsel
DESSZERT
Qarabahi keta - édes sütemény
Pisztáciás, diós, mandulás pahlava
ITALOK
Azerbajdzsáni gránátalma bor
Azerbajdzsáni araq – házi birsalma, körte pálinka
Citrom serbet (limonádé)
Gránátalmalé
Birsalmalé
Fekete tea kakukkfűvel
A képek illusztrációk!
Parkolás
Amennyiben autóval érkeznek, az UP Hotel/Hunyadi tér környékén a parkolási rendnek és vonatkozó díjszabásnak megfelelően hagyhatják autóikat. Előfordul, hogy csak távolabb, a környező utcákban találnak helyet. A közeli Continental Hotel rendelkezik mélygarázzsal (1074 Budapest, Nyár utca 3.), ahol a parkolás díja 21 EUR/nap. Itt elektromos autót is lehet tölteni, ennek egységára 225 Ft/kWh + 100 Ft kényelmi díj. A fentiek költségét helyben, nekik szükséges fizetni.
Töltse az éjszakát kedvezményesen az UP Hotelban!
Törzsutasaink a rendezvény időpontjában 20 százalék kedvezményt kapnak a szálloda aktuális, saját weboldalán publikált szállásáraiból.
Szobafoglalási igényét jelezze kapcsolattartójának, és hivatkozzon speciális kedvezményére!
