Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
repülővel, közvetlen menetrend szerinti járattal
Elhelyezés:
4*-os szállodák kétágyas szobáiban
Ellátás:
reggeli

Miért ez az út?

1. Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlen tájaira, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe, illetve Dél-Albánia líraian szép mediterrán vidékeire vezet utazásunk. „Zeusz lakhelye”, a felhőkbe takaródzó Olümposz lábaihoz,- az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan szikláihoz és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység máig szinte érintetlen falvaiba.

2. Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével, Görögország legeldugottabb völgyeiben.

3. Tavaszi sétákkal „mindkét oldal” tengerpartjain (Égei-tenger és Jón-tenger) – s persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Thesszaloniki, Vergina, Butrint, Gjirokastra) is. Az időzítés sem véletlen: Az áprilisi nap már igazi mediterrán túra-hőmérséklettel és a virágillattal kecsegtet…, de még hófödte hegyekkel a körbeölelő tájban.

Magyar idegenvezetéssel

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Garantált társítás

Garantált társítás

Több országot érintő program

Az aktuális beutazási feltételekről (Görögország)  ITT tájékozódhat, Albánia esetén pedig ITT.

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Budapest – Thesszaloniki

Találkozó a hajnali órákban a Liszt Ferenc repülőtéren, majd elrepülés menetrend szerint Thesszalonikibe, a modern Görögország és a néhai Bizánci-Birodalom “második fővárosába”, Symprotévousa-ba, ahogy a bizánci időkben becézték.
Délelőtti transzfer a repülőtérről a Fehér-toronyhoz, a város tengerparti sétányának legismertebb műemlékéhez, menet közben felkészüléssel az UNESCO világörökségi védelem alatt álló bizánci- és korai keresztény építészeti remekekről. Rövid séta a tengerparton, majd feljutás az Ano Poli (Felsőváros) fellegvárába, a Heptapyrgion-ba. Az alattunk elterülő metropolisz látványának élvezete a rómaibizánci falakról, néhány szóval Szent László király unokája, I. (Nagy) Mánuel császár (1143-1180) koráról – sőt, a még ennél is régebbi időkről - s a már ezer éve is 150.000 lakosú “második főváros” néhai életéről. Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938) szülőházának megtekintése, történetekkel a XX. század elejének fontosabb változásairól, eseményeiről. Látogatás gyalogosan a Hagios Demetrios bazilikánál (megtekintés belülről is), az ókori római Fórum romjainál, majd Galerius császár Rotundájánál, illetve Diadalívénél. Szabadidő az Arisztotelész-téren, az Alsóváros főterén, majd séta a tengerparton Nagy Sándor (Kr. e. 336-323) emlékművéhez. Rövidke méltató megemlékezés a város névadójáról, Nagy Sándor húgáról, Thesszaloniké királynéről. Éj Thesszalonikiben.

Tervezett szálloda: City Hotel

2. nap: Pella – Vergina - Meteorák

Reggeli után utazás a néhai Makedón Királyság fővárosa, Pella romjaihoz, s a romváros nagyszerű régészeti múzeumába. Útközben történetek Nagy Sándor apja, II. Philipposz (Kr.e. 382-336) uralkodásáról, az ókori makedón hadviselésről, a Korinthoszi Szövetség létrehozásáról, Démoszthenész filippikáinak értelméről / értelmetlenségéről.
Továbbutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Verginába (ókori nevén Aigai), II. Philipposz nekropoliszába. A páratlan szépségű földalatti sírok, s az onnan kikerült pazar aranyszarkofág, arany ékszerek és uralkodói aranyfegyverzet (!) megtekintése, a méltán világhírű sírkamra-múzeumban.
Utunk folytatása nyugatra, a Jón-tengeri partvidék irányába. Útközben a legendás Olümposz (2.919 m) hófödte vonulatának fényképezése (jó látási viszonyok esetén), illetve az Olümposz Nemzeti Park természetföldrajzának vázlatos áttekintése.
Délutáni utazás az UNESCO világörökségi Meteorák / Meteora drámai szépségű vidékére. A Thesszália-síkság és a Píndosz-hegység találkozásánál kialakult platóvidék a világon egyedülálló táj. Gigantikus homokkőtornyai, valószínűtlenül meredek, az égbe nyújtózkodó konglomerátum tömbjei 24 ősi kolostornak adnak otthont. A kolostorok közül több XI. századi (!), az épületek és az azokon belüli freskók sokasága a bizánci művészet remekei. Esti érkezés a Meteorákhoz. Éj a Meteoráknál.

Tervezett szálloda: Hotel Meteora

3. nap: Meteorák - Píndosz-hegység - Joánnina

Reggeli után látogatás két kiválasztott kolostorban, majd rövid séták a legszebb kilátópontokon, a lélegzetelállító panorámák fényképezésével.
Délutáni “beutazás” a Píndosz-hegység tájaira, Görögország legnagyobb tömegű és legvadregényesebb magashegységi vidékére. A 160 km hosszúságú, s számos vonulatból felépülő hegységrendszer “Görögország gerince”, a néhai történelmi tartományok (Thesszália; Makedónia; Epirusz) természetes határa, illetve a mai görög-albán államhatár nyáron is sokszor hófödte, szinte áthatolhatatlan fala. A XXI. századig csak nagyon nehezen elérhető (vagy elérhetetlen) alpesi vidék még a mai napig sem “került be” a turisztikai köztudatba. Magashegységi falvai, erdői, kanyonvidékei és 2.200 m feletti vonulatainak sokasága – jobbára ismeretlenek. A “balkáni Kaukázus” nagyrészt Epirusz régió területéhez tartozik, a görög mellett aromán és albán közösségekkel. Utazás közben szemelvények Epirusz múltjából - Pürrhosz epiruszi király (Kr.e. 318 – 272.) és a Tarentumi háború korától – az oszmán idők és a II. Világháború gerilla hadviseléséig.
Délutáni látogatás Epirusz tartományi fővárosa, Joánnina belvárosában. A Pamvotis-tó partján fekvő, 120.000 lakosú egyetemi város az emberi emlékezet kezdetei óta lakott. Falait és városi jogait Nagy Jusztiánusz (527 – 565) bizánci császár erősítette meg, ezért is viseli az ő nevét. 1430 – 1913 között oszmán vilajet és pasasági központ volt, tóparti várhegyének leghíresebb, ma is álló épületeit Ali Pasha („Janina Oroszlánja”) építtette, az 1800-as évek elején. Közös séta az óvárosban, a középkori falakon belül, Ali Pasha sírjához és a Nagymecsethez. Éj Joánnina körzetében.

Tervezett szálloda: Hotel Frontzu Politia 

4. nap: Kipoi - Víkosz-kanyon

Reggeli indulás a Voidomatis folyó partján épült Kipoi ősi falujába. Útközben néhány szó a körülöttünk tornyosuló Pindus-, Tzoumerka- és Víkosz – Aoös Nemzeti Parkok vadonjáról, növény- és állatvilágáról. Séta a Voidomatis mentén az oszmán időkben (XVIII – XIX. sz.) épített csodálatos szamárhátú hidaknál (és hidakon át, ahol lehetséges). A legismertebb műemlékhidak: Kokoris-híd, Plakidas-híd, Lazaridi-híd.
Utazás a lélegzetelállítón szép, 12 km hosszú, 1.000 m mélységű Víkosz-kanyon déli, felső pereméhez. Séta Kapesovo hegyi falujában, az aktuális útviszonyok ellenőrzése, majd felkapaszkodás Vredeto falujába busszal – vagy gyalog. Feljutás a Beloi-kilátóponthoz, a csodálatos panoráma élvezetével.
Délutáni utazás busszal Monodendri festői hegyi városkájába. Az Oxya parkoló megközelítése busszal, majd az Oxya-kilátó egyedi tájképeinek élvezete, fotózása.
Késő délutáni utazás a kanyon északi, „alsó” kijáratához, Víkosz falujába. A páratlan táj és csend nyugalmának élvezete. Esti visszaérkezés szállásunkra. Éj Joánnina körzetében.

5. nap: Utazás Dél-Albániába – Gjirokaster - Sarandë

Reggeli után utazás az albán határra. Albánia múltjának, földrajzi környezetének bemutatása – a teljesség igénye nélkül. Néhány szó Észak-Epirusz (Dél-Albánia) és az Albán-Riviéra turisztikai különlegességeiről.
Látogatás Gjirokaster UNESCO világörökségi védelem alatt álló, máig középkori, törökös hangulatot árasztó, hegyi városában: Argiokasztron (a város X. századi neve) bizánci erődje a X-XI. sz-ban bővült kereskedelmi központtá. 1417-ben került török fennhatóság alá, Ergiri néven. Ma ez (Berat városával közösen) Albánia legszebb műemlékvárosa – s a legépebben megőrzött balkáni oszmán óváros. Több mint 200 védett XVII-XVIII. századi háza, mecsetjei és bazárja igazi keleti világot őriznek. (Ceremóniamentes hálaadás Enver Hoxha kommunista diktátornak, amiért itt született, s ezért védett skanzenvárossá nyilvánította a település óvárosát, anno.) Séta a zegzugos középkori utcákon, felkapaszkodással a fellegvárba. Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd kiadós szabadidő és vásárlási lehetőség a Bazárban.
Továbbutazás a Syri i Kaltërnél zubogó, híres Kék szem-forráshoz. A több mint 50 m mély forrásból 18.400 l/s ivóvíz tör a felszínre, ez a Bistricë folyó eredete, természetvédelmi terület. Rövid séta a forrástó körüli ligetes erdőben.
Koraesti érkezés a Jón-tenger partvidékére, Sarandë kikötő- és üdülővárosába. Az ókori görög időkben Onkhészmoszként ismert település a bizánci időkben az Agioi Saranda kolostorról kapta nevét. A Korfui-szoros vizeit halászó, főleg görög ajkú tengeri népek kisvárosaként élte meg a XX. század viharait, s az utóbbi 20 évben indult meg rendkívül dinamikus kiépülése. (Április elejétől – november végéig ritkaság a 20ºC alatti hőmérséklet, az évi napsütéses napok száma meghaladja a 300 napot.) Éj Sarandë-ben.

Tervezett szálloda: Hotel Oasis

6. nap: Butrint Nemzeti Park – Buthrotum - Ksamil Beach

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba. Az ókori görög nevén Bouthroton, latin (római) nevén Buthrotum városát Vergilius szerint, Trójából érkező menekültek alapították. A mai vélemények alapján a legrégebbi falak 3.200 évvel ezelőtt épültek (!), az Akropolis és az Agora romjai min. 2.500 évesek, számos régészeti lelettel az ókori Attikából és Korinthoszból. A város az ókori Görögország és Magna Graecia (Szicília) hajóforgalmának fővonalán feküdt, kiemelkedő stratégia jelentőséggel. Római légionáriusait Julius Caesar és Augustus telepítette be, a római időkben igazi nagyvárossá duzzadt. A VI. századtól püspökségi székvárosként tündökölt – így az ókori görög és római városrészek bizánci negyedekkel is gazdagodtak. A romváros – nemzeti park közös bejárása. Látogatás a velencei Háromszög erődnél, majd behajózási lehetőség Ali Pasha tengeri várába.
A délutáni hazaúton rövid szabadidő és séta a Ksamil Beach strandon, a Ksamil-szigetek fotózásával. Koraesti visszaérkezés a szállodába. Éj Sarandë-ben.

7. nap: Jón-tengeri pihenőnap - Korfu

A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:
Egész napos pihenő a tengerparton vagy egész napos fakultatív hajókirándulás Korfu szigetének fővárosába, az UNESCO világörökségi Korfu-ba. Éj Sarandë-ben.

8. nap: Porto Palermó erőd - Gjipe-kanyon - Tirana

Reggeli után utazás a Ceraunian-hegység tengerparti szerpentinjeihez. A közvetlenül a tengerből „kinövő” csúcsok némelyike meghaladja 2.000 m magasságot, szokatlanul sok csapadékkal, szubtrópusi jellegű klímával. Látogatás a Palermo-félszigeten épített Porto Palermó Erődben. A festői erőd két különböző eredet-történetének (XVII. századi velencei – vagy XVIII. századi oszmán) megismerése, megvitatása a terepen.
Továbbhaladás az Albán-Riviéra vadregényes partjain, Ilias falujáig. Kb. 1 órás séta a Gjipekanyon (albánul Kanioni i Gjipesë) peremén, a kiépítetlen Gjipe strandig. Séta a Jón-tenger türkizkék vizének partján, a bátrabbaknak mártózási lehetőséggel. Közös séta a kanyon mélyén, a helyenként 15 méterre össszeszűkülő falóriások között.
Késő délutáni utazás Tiranába, érkezéskor informatív buszos városnézés az albán főváros legfontosabb látnivalóinál. Esti érkezés belvárosi hotelünkbe. (Forgalomtól függően vacsora utáni gyalogos városnézés. A helyi albán házigazda tanácsa alapján, a magyar kísérő részvételével.) Éj Tiranában.

Tervezett szálloda: Tirana International Hotel

9. nap: Tirana - Budapest

Reggeli után kijelentkezés hotelünkből, majd utazás a repülőtérre. Elrepülés közvetlen járattal Budapestre 11:00-kor, megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre déli 12:30-kor.

 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!


UNESCO világörökségi helyszínek
 • Vergina
 • Meteorák
 • Gjirokaster
 • Butrint Nemzeti Park
 • Korfu városa

Fakultatív programok:

Korfu: 46.000 Ft/fő

Egész napos fakultatív hajókirándulás Korfu szigetének fővárosába, az UNESCO világörökségi Korfu-ba.
(A csoport elindítása min. 15 fő résztvevő esetén lehetséges.)

Fontos információk:Társítási garancia

A társítási garancia logóval feltüntetett utak esetében nem kell egyágyas felárat fizetnie az utasnak, ha nem sikerül mellé utas társat találnunk.

Feltételek:
- Legkésőbb 2 hónappal az indulást megelőző időpontig szükséges jelentkezni. (Az ettől eltérő esetek egyenként, külön elbírálás alá kerülnek.)
- A körutazáson TÖBB hely is legyen még szabadon. (Vagyis: az utolsó helyre társítási garanciával nem lehet jelentkezni.)
- Társítási garanciával való jelentkezés esetén a szobatárs személyével kapcsolatban az utasok nem határozhatnak meg feltételeket, ez esetben a társítási garanciánk érvényét veszíti.
- Továbbá az utastársra vonatkozó reklamációt sajnos nem tudunk elfogadni. A megértésüket megköszönjük!

Az oldal tetején, a „Miért ez az út?” felületen keresse a társítási garancia feliratot.
Kizárólag az adott felirattal feltüntetett utaknál vállalunk társítási garanciát.

 

Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.


Ismerje meg Észak-Görögországot és Albániát!

 

Kedves Érdeklődő!  Tájékoztatjuk Önt arról, hogy ez az utazás jelenleg nem szerepel a kínálatunkban. Kérjük, kattintson az „értesítés kérés” gombra, és amint a program újra elérhető lesz, jelezzük azt Önnek.
Legutóbbi indulás: 2023-04-22

Értesítés kérés
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel (melynek értéke:
  kb. 120.000 Ft)
 • a szállást 4*-os szállodák kétágyas szobáiban
 • a reggelis ellátást
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést
 • a magyar idegenvezetést indulástól az érkezésig

Az ár nem tartalmazza

 • a belépőket
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 70 EUR / fő
 • az útlemondási biztosítást
  2,5%

 

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  136 000 Ft
 • Félpanziós felár
  78.000 Ft
 • 20 kg-os feladható poggyász
  kb. 28.500 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

 
 
 
 
 
 
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)

Kapcsolódó magazin


Zagorochoria, a „görög Kaukázus”

Görögország északnyugati csücske a Balkán-félsziget egyik legeldugottabb kistája. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hasonló utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Görögország

Kréta: Körutazás a Minotaurusz földjén

8 nap / 7 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
 
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Nagykörút Angliában

8 nap / 7 éj
2024.07.09
összesen 2 időpontban
745 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Olaszország

Gasztroélmények Szicíliában

5 nap / 4 éj
2024.10.02
összesen 1 időpontban
607 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Ausztria

1000 ART - A Szecesszió Gustav Klimt szemével

1 nap / 0 éj
2024.09.07
összesen 1 időpontban
33 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Oroszország

Az orosz cárok fővárosai (Szentpétervár - Moszkva)

9 nap / 8 éj
2024.07.03
összesen 1 időpontban
635 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!