Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Észtország utazási információk

Észtország egy észak-európai állam a Balti-tenger keleti partján. Az úgynevezett balti államok (Baltikum) egyike. Északon és nyugaton a Balti-tenger, keleten Oroszország, délen Lettország határolja. Az 1940-ben Szovjetunióhoz csatolt állam 1991-ben nyerte el függetlenségét. Az Európai Unió kisebb méretű és kisebb népességű tagállamai közé tartozik. Hivatalos nyelve az észt, ami az uráli nyelvcsaládba tartozó nyelv. Fővárosa és legnépesebb városa Tallinn.

Különösen sok szélsőséggel megáldott helye Európának, az Európai Unió leg észak-keletebbre fekvő országa. E terület létrejöttét ugyanaz a gigantikus jégtömeg alakította, felszínét tarolta le és csiszolta hullámosra a jégkorszak és az évmilliók során, mint amely Finnországét.

A két ország között csupán az a különbség, hogy a finn csillogó tótükrök helyén itt a sekély víz elláposodott, egészen különleges flórát és faunát kialakítva. A vízzel szinte folyamatosan permetezett növényzet méregzöld és életerős, szemet gyönyörködtető. Mint ahogyan szemet gyönyörködtető a vidék nagy kontrasztja, az ősi Reval, azaz Tallin mozgalmas kereskedő városa. E kis nép nem írta úgy sohasem a nagyvilág történelmét, mint a közeli Litvánia, de éppúgy részese volt a népek, kultúrák keveredésének, időszakos dominanciájának. A német kereskedők és a Hansa hajók már a tizenharmadik századtól beillesztették a várost Európa gazdasági-politikai vérkeringésébe, és hol német lovagrendi, hol dán, hol svéd, hol pedig orosz uralom alatt, de mindvégig építgették-szépítgették a csipkés várfalakkal, tornyokkal-bástyákkal védett, tehetős polgárházakkal zsúfolt fővárosukat.

Tallin, az észak-európai kereskedővárosok egyik olyan példája, ahol a történelmi városközpont szinte sértetlenül megmaradt. A Hanza-szövetség egyik központja volt, hajdani gazdagságáról számos kereskedőház, fényűző középület és templom tanúskodik. A korábban Revalnak nevezett település 1920-ban lett Észtország fővárosa és ekkor kapta a Tallinn nevet. Az Óváros magja a Dómhegyen található, amelyet tornyokkal megerősített falakkal védelmeztek. Legfontosabb épülete a Szűz Mária-templom (a Dóm), amelyet 1230-ban kezdtek el építeni. A Városháza téren álló gótikus stílusú városháza a 14. századból származik. Figyelemre méltó még a fafaragványokkal gazdagon díszített Szentlélek-templom, a 13. vagy a 14. században alapított Szent Miklós-templom, valamint a Szent Olaf-templom. Az alsóváros a mai napig őrzi a középkorra jellemző szabálytalan úthálózatát, számos városi palotát és kereskedelmi célokra használt magánépületeket.

Egy olyan világban, ahol mindenkinek mindig kapcsolódnia kell, legyen szó telefonról, laptopról vagy táblagépről, Észtország gondoskodik arról, hogy minden látogatója tweetelhessen és cseveghessen arról, milyen fantasztikus Észtország azáltal, hogy mindenhol ingyenes wifi hotspotok vannak. Ez a digitális nomádok és az utazási bloggerek mennyországa! Észtország olyan nagy cégek szülőhelye is, mint a Skype és a Hotmail. Nem meglepő, hogy ez a kis balti ország a világ legfejlettebb digitális társadalma címet viseli.

Valószínűleg azt gondolná az ember, hogy egy ennyire modernizált és digitálisan fejlett ország nem lenne túl zöld vagy természetben gazdag, de akár hiszi, akár nem, Észtország valójában a világ egyik legzöldebb országa. Mivel az ország körülbelül felét erdő borítja, a természet szerelmesei Észtország érintetlen természeti szépségeit fedezhetik fel és élvezhetik Észtország egész területén. Ezek közé beékelődnek tucatszám a takaros kis farmok, ahol a skandináv stílusú rönkházakban igazán hangulatos falusi szálláshelyeken tölthetünk el csendes, természethez közeli, sétálós-túrázós, biciklizős, lovaglós aktív napokat. A Balti-tenger közelsége hűvös szeleket, a Golf áramlat hatása pedig az adott szélességi körön várható hőmérsékletnél enyhébbet, és sok csapadékot hoz.

Három kötelező nemzeti park, amit észtországi utazás során látni kell, a Lahemaa Nemzeti Park, a Matsalu Nemzeti Park és a Sooma Nemzeti Park.

Több mint 2000 szigete van, amelyek többsége lakatlan. A szigetek elszigeteltségük miatt megőrizték Észtország hagyományos életmódját, így a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogyan éltek az észtek a modern kor előtt. Néhány népszerű sziget a turisták és a helyiek körében: Hiiumaa, Kihnu és Saaremaa.

Napjainkban ismét az európai és balti kötődés az erősebb, Finnország felől hatalmas hajókkal, Európa törzs területei felől pedig repülő járatokkal érkeznek ide a turisták tömegei élvezni mindazt, amit Tallin kínál: egy operett díszlet jellegű de minden ízében valódi, középkori óvárost, szívélyes vendéglátást, jó söröket, kiváló ételeket, színeket, fényeket, tisztaságot, rendet, nyugalmat.

Tovább olvasom

Észtország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2024.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
2024.05.20
összesen 4 időpontban
480 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!