Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kuba utazási tudnivalók

Kuba, a Karib-térség legnagyobb szigete, csupa történelem, kultúra és misztikum. Havanna világörökségi listáján szereplő óvárosának macskaköves tereit élőzene járja át, a veterán autók még mindig száguldanak az utcákon, Kuba gyarmati városainak gyönyörű régi épületei pedig egy időben megdermedt ország érzését idézik.

Kuba is bővelkedik természeti szépségekben. Ennek a hatalmas szigetnek több mint 5000 kilométernyi tengerpartja van, és nagy részét káprázatos strandok szegélyezik.

Mindezzel a történelemmel és szépséggel Kuba olyan sokszínűséget kínál, amellyel kevés karibi sziget vetekedhet. Ha kubai utazását tervezi, itt van egy rövid útikalauz, amely segít az utazás megszervezésében.

A Karib-tenger északi szigete, keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Mexikói-öböl, délről pedig a Karib-tenger mossa határait. Bár sziget, közel van az Amerikai Egyesült Államok déli részéhez, Floridához. Északkeleten a Bahama-szigetek, délkeleten Haiti, délen a Kajmán-szigetek és Jamaica a szomszédja, míg pár száz kilométerre nyugatra Mexikó terül el.

Kubai utazásunk első állomása Havanna, a főváros. Itt található a történelmi óváros, amely az UNESCO Világörökség része. Az óváros tele van színes, csillogó épületekkel, amelyek között megtalálhatók a múzeumok, templomok és piacok. A macskaköves utcákon sétálva, és a nagy barokk és neoklasszikus épületekre nézve könnyen elképzelhető, milyen volt az élet Kubában 200 évvel ezelőtt. A fő látnivalók közé tartozik a Plaza de la Catedral, amely a kubai barokk San Cristobal katedrálisnak ad otthont; a legendás étterem és Hemingway társalgó, Bodeguita del Medio; és a Castillo de la Real Fuerza katonai erődítmény. Az óváros felfedezésének legjobb módja, ha egyszerűen eltéved a macskaköves utcákon. A kifakult pasztellre festett épületektől, a szellőben csapkodó ruhákig a mosóvonalakon és az édes-rózsaszín klasszikus autókig, ez mind Havanna. Szánjon időt arra, hogy megnézze a gyerekek focizását egy téren, vagy hallgasson egy rögtönzött zenei előadást. Hagyjon legalább egy napot az óváros felfedezésére, és még többet, ha az idő engedi. Érdemes ellátogatni az Erős Mária Erődre, a Plaza de la Revolución-ra és a Malecónra is, hogy megcsodáljuk a tengerparti kilátást.

Az UNESCO Világörökség részét képező kubai Trinidad városának felfedezése olyan, mintha visszalépnénk az időben. A gyönyörűen felújított épületek és a városközpont macskaköves utcái furcsa gyarmati hangulatot árasztanak. Az építészet nagy része a 17. és a 19. századból származik, amikor Trinidad a cukor- és a rabszolgakereskedelemből virágzott. Ma Trinidad Kuba egyik legjobb városa, amelyet Havannán kívül érdemes meglátogatni a kubai utazás alatt. Élvezheti nyüzsgő hangulatát a macskaköves Plaza Mayor téren, a város központi terén. A tér felett áll a neoklasszikus Szentháromság-templom (Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad).

Varadero Kuba egyik leghíresebb tengerparti célpontja és a Karib-térség egyik legjobb strandjának ad otthont. A Hicacos-félsziget mentén húzódik, amely az északi partoktól a tengerbe nyúlik; felvonóhíd köti össze a szárazfölddel. Több mint 50 tengerparti üdülőhely szegélyezi ezt a népszerű, pálmafákkal övezett sávot és csodálatos fehér homokos strandjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Varadero kiemelkedő látnivalói közé tartozik a Parque Ecológico Varahicacos (Varadero Ökológiai Park), valamint két barlangja, a Cueva de Ambrosio és a Cueva de Musulmanes.

A Cayo Coco Kuba másik idilli tengerparti úti célja, és az egyik legelszigeteltebb. A sziget szerepelt Hemingway néhány regényében is. A sziget érintetlen szépsége és a kristálytiszta víz miatt nagyon népszerű az úszás, a búvárkodás és a napozás szerelmesei között.

Kuba konyhája:

Kuba konyhája híres a spanyol, az afrikai és az indián hatások keveredésével. Próbálja ki az ízletes rizses ételeket, a babot, a grillezett húsokat és a helyi halakat. Az italok közül a híres kubai rumot és a friss cukornádlé-t ajánljuk. Irodánk kubai körutazása során egy rum múzeumba látogatunk, ahol megismerkedünk a híres kubai rum készítésével, melyet egy kóstolóval zárunk.

További érdekességeket pedig magazin cikkeinkben olvashat.

Tovább olvasom

Kubába történő beutazáshoz vízum vagy kubai turista kártya szükséges!

Turista kártya

A  turista kártya a beutazástól számítva legfeljebb 30 napos tartózkodásra jogosít Kubában, egyszeri belépéssel.

A kint tartózkodást még 30 napig egyszer meghosszabbítható a kubai migrációs hatóságnál.

Irodánkban a kubai turistakártya igénylése kb. 15 percet vesz igénybe.

Az utazás teljes időtartamára érvényes betegség-, baleset- és poggyász biztosítást kötelező kötni!

Covid információk:

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet és oltási igazolványt bemutatni az országba történő belépéskor. Az országba történő belépéshez ki kell tölteni elektronikusan egy  regisztrációs űrlapot, és a kapott QR kódot a reptéren be kell mutatni (kérhetik az indulási, illetve az érkezési ország repülőterein is).

Miért Kuba?

Kuba a Karib-tenger legnagyobb szigete. Neve hallatán a legtöbbeknek a tengerparti utazás, szivar, színes utcák, rum, Che Guevara portréja és Hemingway jut eszébe.

Éghajlata trópusi, meleg és esős. Egész évben 23-28 °C közötti az átlaghőmérséklete.  A turisták számára a pihenés garantált, de sok, izgalmas, korlátlan szórakozási lehetőség is várja az ide látogatókat.

Sajátos hangulata a világ minden tájáról vonza az utazni vágyó embereket. Kuba az ország, amelyik sosem alszik. Az itt eltöltött üdülése után, bizonyára szép emlékekkel tér majd haza.

A főváros Havanna tele van bárokkal, múzeumokkal, salsa-klubokkal. A látnivalók mellett  a város hangulata, a nyüzsgő éjszakai élet és a helyiek vendégszeretete mindenkit magával ragad. Varadero csodás, fehérhomokos tengerpartja várja az ide utazókat. A Karib térség legnagyobb üdülőközpontja. A hosszan elnyúló tengerpart, egymást érő szállodák, a pihenni és sportolni vágyóknak ideális lehetőséget biztosítanak. A parton elhelyezkedő hotelek teljeskörű kiszolgálással várják a turistákat, all inclusive ellátással.

Kuba viszonylag kis területe ellenére kilenc UNESCO Világörökségi helyszínnel is büszkélkedik. A kulturális örökségek között említhetjük Havanna óvárosát, Santiago de Cuba történelmi nevezetességeit, Trinidad városát és a de los Ingenios völgy cukorgyárait, a Viñales-völgyet, az első kávéültetvények régészeti területét Kuba délkeleti részén, melyekből az itt eltöltött üdülésünk alatt néhányat érdemes meglátogatni.

A kubai konyhában, az afrikai és spanyol ízek keverednek. Alapanyagként főként rizs, bab, kukorica, burgonya, sertéshús, csirkehús, marhahús, halak, rák szolgálnak. Legjellemzőbb italuk a rum, a koktélok alapanyaga,  így lépten-nyomon fogyaszthatjuk a cuba libre-t, mojito-t, daiquiri-t.

Kuba életteli, lüktető turistaparadicsom, a temperamentumos latin ritmus hazája, a kontrasztok és a színek földje. Mindenképpen érdemes megismerni Hemingway kedvencének is nevezett ország szépségiet.  Minél hamarabb utazik el Kubába, annál többet ismerhet meg autentikus világából.


Miért érdemes az 1000 Út Utazási Irodánál foglalni?

  • A legtöbb szállodát személyesen ismerjük
  • Rugalmas lemondási feltételeket biztosítunk
  • Ajánlatainkat személyre szabjuk
  • Legkedvezőbb árgarancia
  • Kedvező menetrend és repülőjegyárak 

Egy nagy értékű álomutazás megszervezését ne bízza a véletlenre, az interneten látható ajánlatok csalókák lehetnek, és nem mindig tükrözik a valóságot. Sajnos a paradicsomi környezetben lévő szállodák között is vannak régebben épült hotelek, melyek a saját weboldalukon még eredeti képüket mutatják.

Bízza nyaralását szakemberre, térjen be hozzánk egy csésze kávéra és közben igényeinek megfelelően, legyen szó családi nyaralásról, romantikus nászútról, esküvői ceremóniáról vagy baráti kikapcsolódásról, mi kötelezettségmentesen elkészítjük a legmegfelelőbb ajánlatot Önöknek. 

Tovább olvasom

Kuba utazási tudnivalók

110 861 km²
Főváros: Havanna
Államforma: köztársaság
Lakosság: 11 265 629 fő (2013)
Időzóna: CST (UTC-5), CDT (UTC-4)
Pénznem: A kubai konvertibilis peso (CUC) 
Nyelv: spanyol


Népcsoport:

A lakosság az európai (spanyol), gyarmatosítók utódaiból, a fehérek által Afrikából behurcolt fekete rabszolgák leszármazottaiból, illetve a két csoport keveredéséből származó mulattokból áll. Leszámítva a nagyon csekély számú kínait. Több mint a fele, ötvenegy százaléka a népességnek mulatt. A mulattok alapvetően negrid, bőrszínük valamivel világosabb mint a feketéké. Harminchat százaléka fehér vagyis európai spanyol származású. Tizenegy százaléka fekete afrikai, a maradék egy százalék kínai, illetve kínai fekete keverék.

Vallás:

a római katolikus a legjelentősebb vallás, amelyet a lakosság több mint 53%-a követ. Csekély számban jelen vannak a bahái vallásúak, a muszlimok és a zsidók is. Utóbbiak 90%-a Fidel Castro uralma alatt külföldre menekült. A jelenleg aktív izraelita közösségek a szefárd, illetve az ortodox askenázi és a konzervatív askenázi; utóbbi a legnagyobb csoport. Közvetlenül a szocialista hatalomátvétel után az államvezetés számos vallásellenes rendeletet hozott, így például munkanap lett a húsvét és a karácsony; az ország hivatalosan ateista állam lett.

Pénz:

Kuba egyik hivatalos pénzneme, a másik a kubai peso (CUP). A CUC-t 1994-ben vezették be, szabadon váltható pénznem. Árfolyama az USA dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD. Szintén rögzített az árfolyama a "normál" kubai pesóhoz (CUP): 1 CUC = 24 CUP. Az árfolyam kötött, mindenhol ezek az érvényesek. A gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb üzlet CUC-ban számol, s a legfontosabb termékek is kizárólag CUC-ért kaphatók. Korlátozottan tudnak bankkártyával fizetni vagy arról készpénzt felvenni. A kubai bankautomaták csak a VISA kártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem! 

Kuba éghajlata: 

trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten. Egész évben 22-28 °C közötti az átlaghőmérséklet.  Klímáját két évszak határozza meg: egyik a száraz, novembertől áprilisig, a másik az esős, amely májustól októberig tart. A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

Ivóvíz:

Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban

Közlekedés: 

A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni, elég magas áron. 

Tovább olvasom

Kuba


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kuba

Kubai körutazás

13 nap / 11 éj
2024.11.01
összesen 1 időpontban
1 465 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Kuba, az Antillák királynője és a helyi idegenvezető, Vili története

Vili volt a csoportunk helyi idegenvezetője, akiről bevallom, azt gondoltam magyar származású.

Elolvasom ››

A kubai rum „teremtéstörténete”

Nincs Kuba rum nélkül!

Elolvasom ››

Menni kell! Kuba - Jégkrém

A jégkrémpalota bővelkedik érdekességekben, vagy ha úgy tetszik, furcsaságokban.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!