Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Chile utazási tudnivalók

Chile független köztársaság Dél-Amerikában, az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán között, észak–déli irányban hosszan elnyúlva. Nyugatról az óceán, északról Peru, északkeletről Bolívia, keletről Argentína, délről pedig a Drake-átjáró határolja.

Chile egy hosszú, keskeny ország Dél-Amerikában, amelynek partvidéke az óceánra néz, míg a belseje az Andok hegység mentén húzódik. Chile sokféle természeti és kulturális látványosságot kínál az utazóknak, és az országban bőven találhatók lehetőségek a kalandra, a pihenésre, az élményekre és a felfedezésre.

Chilei utazásunk első állomása a bájos fővárosa, Santiago, mely egy burjánzó, nyüzsgő metropolisz, és tökéletes kiindulópont a kalandokhoz. Az Andok-hegység hófoltos csúcsai övezték, és élénksárga virágokkal teli, fehér tüskés vachelia-barlanggal tarkítva – itt tökéletesen összefonódnak a természeti és a városi elemek. Gazdag történelme és kulturális öröksége van. A város központja kiváló helyszín a sétákra, ahol számos múzeum, templom és piac található. Meglátogatjuk az Elnöki Palotát és Pablo Neruda házát. Siklóval felmegyünk a San Cristobal hegyre, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

A tengerparti városok közül az egyik legnépszerűbb Valparaíso, amely a világörökség részét képezi, és híres a színes, domboldalon épült házairól, ahol sok művész és író talált otthonra. Chilei utazásunk alatt ellátogatunk ebbe a kikötővárosba. A kesze-kusza lépcsők, sikátorok és meredek gyalogösvények között csak a helyi lakosok ismerik ki magukat. A közeli Viña del Mar üdülőhely híres homokos strandjairól, kertjeiről és kulturális programjairól.

A déli részén található Patagónia lenyűgöző természeti látnivalókkal várja az utazókat, beleértve a Torres del Paine Nemzeti Parkot, amely a világ egyik legcsodálatosabb hegyvidéki táját kínálja. A park 181 000 hektáron terül el, az UNESCO által is védett terület. A Paine szó jelentése: kék, ami nem véletlen, hiszen a gleccserek, a türkiz tavak és a 2600 m fölé emelkedő csúcsok napközben kékes árnyalatban látszanak. A terület a hegymászók és túrázók paradicsoma, de mi autóbusszal járjuk be a legfőbb látnivalókat: a Paine csúcsokat, a sztyeppéket, a Grey-gleccsert, a tavakat, a Laguna Margaritat, a Laguna Amargat, és a Salto Grande vízesést.

A chilei Atacama-sivatagban tett látogatás nem egészen egy Mars-utazás – de nincs is messze tőle. Rubinvörös homok és porral borított sziklás terep húzódik előttünk végtelen hullámokban, gőzölgő termálmedencékkel, mély völgyekkel és ősi sós tavakkal tarkítva. A toronymagas kardon kaktuszok és yareta párnanövények – világoszöld, buborékszerű formák –tájaiból áll, valóban olyan, mintha egy másik bolygó felszínén landolnánk és mégis rengeteg egzotikus állat számára ez az otthon.

A chilei élet egyik legérdekesebb vonása a helyi konyha. A chilei ételekben a hagyományos dél-amerikai ízek keverednek az európai hatásokkal. A chilei borok is nagy hírnévnek örvendenek, és több borvidék is található az országban, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi specialitásokat.

Chile nagyon nagy ország, és utazás közben nagy távolságokat kell megtenni, de az utazásokhoz jó infrastruktúra áll rendelkezésre. Az ország repülőterei jó kapcsolatot biztosítanak a főbb városok között, továbbá lehetőség van buszok és vonatok használatára is.

Húsvét-sziget

A Húsvét-sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén, a Baktérítőtől délre található sziget. Néprajzilag Polinézia része, nemzetközi jogilag Chile tartománya 1888 óta. Nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel.

A Húsvét-sziget főleg a mintegy 900 fennmaradt monumentális kőszobor révén híres. A sziget területének 40%-a a Rapa Nui Nemzeti Parkhoz tartozik, ami a világörökség része.

A sziget ősi kultúrájának legfontosabb emlékei a moai szobrok. Ezek a szobrok a mai tudományos konszenzus szerint egyfajta ős-kultusz termékei, az egyes csoportok a saját őseiknek állítottak ebben a formában emléket, és egyúttal vetélkedtek más csoportokkal ebben a kultikus tevékenységben. A szobrok alakjában a kutatók és a helyi hagyományok egyaránt fallikus szimbólumot (is) látnak.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok számára vízum nem szükséges, de az útlevél a belépéstől számított legalább 6 hónapig legyen érvényes.

Covid információk:

2023. május 9-től kezdődően, Chile felfüggesztette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések többségét.

A beutazás Chilébe ismét korlátozások nélkül lehetséges, megszüntették az oltottsági igazolás, oltatlanok esetében a kötelező PCR teszt bemutatásának kötelezettségét, valamint belépéskor a szúrópróba szerű tesztelést.

Tovább olvasom

Chile hasznos tudnivalók

  • területe: 756 950 km²
  • főváros: Santiago de Chile
  • államforma: elnöki köztársaság
  • lakosság: 17 619 708 fő (2013)
  • időzóna: UTC-4, UTC-3
  • pénzneme: chilei peso (CLP)

 

Időjárás:

Chile a világ leghosszabb országa, hatalmas észak-déli kiterjedése és magasságkülönbségei miatt nagyon változatos az éghajlata. Az ország nagy észak-déli kiterjedéséből következően az időjárás változatos, nehéz általánosságban beszélni róla. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek. A Húsvét-sziget éghajlata nedves szubtrópusi. Chile déli részén óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott vidékeken mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg: a nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig.

Biztonság:

Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében.

Étel, ital:

Chile konyhájának legfontosabb alapanyagai a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a Cazuela: krumplival tökkel és borsóval turbózott húsleves, valamint a Pastel de Choclo: édes kukorica paszta bazsalikommal és egyéb fűszerekkel kevés tejben főzve, darált hússal paprikával és hagymával keverve, kisütve. A tengerparton jellemző a Paila Marina: a paprikás, petrezselymes vegyes hal leves. Ismert még a lomo a lo pobre, amely egy óriási marhaszelet két tojással, sültkrumplival. Argnetinához hasonlóan (főleg Patagónia területén) kedveltek a lassú parázson grillezett belsőségekből és véres hurkából és marhaszeletből áll. A chilei borok méltán híresek a Pisco Sour koktél amely alapanyaga a pisco a tojásfehérje és a lime lé szintén nagyon finom. A piscoért -ami nálunk leginkább a törkölypálinkához hasonlít- folyamatos harcban állnak Peruval, aki szintén a nemzeti italának tartja. A legtöbb helyen a csapból folyó víz fogyasztható.

Tovább olvasom

Chile


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Argentína

Dél-Amerika nagykörút

24 nap / 22 éj
2024.10.06
összesen 1 időpontban
3 190 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Chile

Chile és Húsvét-sziget, csipetnyi Patagóniával

11 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!