Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Argentína utazási tudnivalók

Dél-Amerika elkeskenyedő déli részének keleti oldalán, az Andok hegylánca és az Atlanti-óceán között helyezkedik el. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról Chile, északról Bolívia és Paraguay, északkeleten pedig Brazília és Uruguay határolja.

Az amerikai kontinens déli peremét szinte teljesen kitölti ez a hatalmas, majdnem harminc Magyarország méretű állam, mely sok szempontból meghatározó. A fülsiketítően robajló Iguazu vízesést övező forró, párás, másodlagos trópusi esőerdőktől egészen a jeges sarkkör közeléig terpeszkedik, sőt még azon is túl, hiszen magán az Antarktiszon is jogot formál egy jelentős területre az Argentín állam.

Legjellemzőbb része mégis a pampa-vidék, ahol a világ talán legjobb steak húsait adó marhák hatalmas csordái legelnek és ahol az Andok hegyóriásainak előterében a több tízezer hektáron telepített malbec szőlő is adja Mendoza tartomány híres és karakteres vörös borait. De ide koncentrálódik a népesség zöme is. Furcsán európai ország ez, talán a legeurópaibb itt, az óceánon túl. A mi világunkban 1492-ig ismeretlen kukorica növényének termelésére az e vidéken épülő birodalmak (inkák), a déli, édesburgonyát termelő guaraní indiánok és a pampa nomád népei a mi tizenhatodik századunkban találkoznak először európai emberrel, a csillogó vértekben, ismeretlen állatokon (lovak) érkező, mennydörgő fegyverekkel harcoló spanyolokkal. Aztán hosszú spanyol évszázadok következnek a nagy függetlenségi hullám kibontakozásáig, mikortól önálló állami létét megkezdte.

Az argentin konyhaművészet kialakulására döntően az őshonos élelmiszerek voltak hatással, de emellett más nemzetek ételei és konyhai szokásai is formálták. Fontos megemlíteni például a mai Argentína területére rabszolgaként behurcolt afrikaiak ételeit, ugyanis tőlük ered a belsőségek (például a pacal) fogyasztása, vagy a 19. század végén és a 20. század elején nagy számban érkező spanyol és olasz bevándorlók ételeit, vagy a kreol konyhát, ami elsősorban azokra a térségekre jellemző, melyek korábban európai gyarmatok voltak, és az európaiak magukkal hozták főzési szokásaikat, de később alkalmazkodtak a helyi élelmiszerekhez.

Argentína, az "ezüst földje". Alig kétszáz esztendő telt el azóta, de ezalatt Argentína megjárta a mennyet és a poklot is. A világ 10 leggazdagabb országa közé repítették adottságai és szorgalmas népe az első évszázad végére (ekkor özönlöttek ide az olaszok, németek, a két háború után pedig a magyarok, zsidók és kínaiak), de a második független évszázad közepétől a sorozatos, megújuló politikai-gazdasági válságok és külső erők erősen megtépázták. A híres argentín tangó, Evita, Buenos Aires európai arculata, a markáns német, olasz, magyar közösségek világa ez....az arisztokratikusan elegáns lovas pólóé, meg persze Diego Maradonáé, a foci hallhatatlan csillagáé.

A mára konszolidálódó hatalmas ország egyetlen utazás alkalmával nyilvánvalóan bejárhatatlan és megismerhetetlen, de remek, életörömmel színültig telt pillanatok élhetőek meg itt, bolygónk ezen, tőlünk szinte mérhetetlenül távol eső szegletében.

Látnivalók

Buenos Aires: Rengeteg szórakozóhellyel van tele a város. Vásárlónegyed a Avenida Santa Fe. A Metropolitana katedrálisban José de San Martin sírja található. A Teatro Colón a város operaháza. A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine.

Mar del Plata: A fővárostól 400 km-re található tengerpart.

Córdoba: Az ország második legjelentősebb városa. Nevezetesek a piacok, a jezsuita Iglesia de la Compania és a Museo Historicao Provincial Marques de Sobremonte.

Iguazú Nemzeti Park: Puerto Iguazu közelében folyik össze az Iguazú és a Paraná folyó. Ettől keletre található maga a vízesés, melyen másodpercenként 70 méter magasságból 5000 köbméter víz zúdul alá. Sportközpontnak számít.

Los Glaciares Nemzeti Park: egyik legjelentősebb nemzeti parkja Santa Cruz tartományban, Patagóniában. 1981 óta a Világörökség része.

Ushuaia: Általában ezt tekintik a világ legdélebbi városának. Tűzföld fő szigetének a déli partján, egy öbölben fekszik. Északról a Martial-hegység öleli körül, délről pedig a Beagle-csatorna vize határolja.

Tovább olvasom

Argentína


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Argentína

Dél-Amerika nagykörút

24 nap / 22 éj
2024.10.06
összesen 1 időpontban
3 190 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Argentína

Argentína, Uruguay, Brazília körutazás

10 nap / 7 éj
2024.11.04
összesen 1 időpontban
1 625 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Brazília

Szilveszter Rio de Janeiróban, Iguazu-vízeséssel fűszerezve

10 nap / 8 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Argentína

Antarktiszi kalandok

11 nap / 10 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Chile

Chile és Húsvét-sziget, csipetnyi Patagóniával

11 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Argentína

Argentina-Uruguay-Brazília - Egyéni körutazás

12 nap / 9 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!