Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Argentína utazási tudnivalók

Az amerikai kontinens déli peremét szinte teljesen kitölti ez a hatalmas, majdnem harminc Magyarország méretű állam, mely sok szempontból meghatározó. A fülsiketítően robajló Iguazu vízesést övező forró, párás, másodlagos trópusi esőerdőktől egészen a jeges sarkkör közeléig terpeszkedik, sőt még azon is túl, hiszen magán az Antarktiszon is jogot formál egy jelentős területre az Argentín állam.

Legjellemzőbb része mégis a pampa-vidék, ahol a világ talán legjobb steak húsait adó marhák hatalmas csordái legelnek és ahol az Andok hegyóriásainak előterében a több tízezer hektáron telepített malbec szőlő is adja Mendoza tartomány híres és karakteres vörös borait. De ide koncentrálódik a népesség zöme is. Furcsán európai ország ez, talán a legeurópaibb itt, az óceánon túl. A mi világunkban 1492-ig ismeretlen kukorica növényének termelésére az e vidéken épülő birodalmak (inkák), a déli, édesburgonyát termelő guaraní indiánok és a pampa nomád népei a mi tizenhatodik századunkban találkoznak először európai emberrel, a csillogó vértekben, ismeretlen állatokon (lovak) érkező, mennydörgő fegyverekkel harcoló spanyolokkal. Aztán hosszú spanyol évszázadok következnek a nagy függetlenségi hullám kibontakozásáig, mikortól önálló állami létét megkezdte

Argentína, az "ezüst földje". Alig kétszáz esztendő telt el azóta, de ezalatt Argentína megjárta a mennyet és a poklot is. A világ 10 leggazdagabb országa közé repítették adottságai és szorgalmas népe az első évszázad végére (ekkor özönlöttek ide az olaszok, németek, a két háború után pedig a magyarok, zsidók és kínaiak), de a második független évszázad közepétől a sorozatos, megújuló politikai-gazdasági válságok és külső erők erősen megtépázták. A híres argentín tangó, Evita, Buenos Aires európai arculata, a markáns német, olasz, magyar közösségek világa ez....az arisztokratikusan elegáns lovas pólóé, meg persze Diego Maradonáé, a foci hallhatatlan csillagáé.

A mára konszolidálódó hatalmas ország egyetlen utazás alkalmával nyilvánvalóan bejárhatatlan és megismerhetetlen, de remek, életörömmel színültig telt pillanatok élhetőek meg itt, bolygónk ezen, tőlünk szinte mérhetetlenül távol eső szegletében.

Tovább olvasom

Az Argentínába érkezést megelőző 48 órán belül egészségügyi jogi nyilatkozatot (declaración jurada) kell kitölteni, amely az utas oltottságáról, illetve COVID-19 tüneteiről nyújt információt, valamint a beutazáskor COVID-19 megbetegedésre kiterjedő utasbiztosítást kell felmutatni. Az oltatlan, illetve a teljes oltottsággal nem rendelkező utasok számára javasolt a beutazást követő 24 órában a diagnosztikai teszt elvégzése. A tesztek költsége minden esetben az utazó személyeket terheli.

Vízum nem szükséges.

Argentínába történő belépéshez nem kell kötelező oltást beadatni, de javasolt a Hepatitis A-B, illetve a Tetanusz ismétlő oltás. Bővebb információt itt kaphattok:

Nemzetközi Oltóközpont: 1097 Budapest Gyáli út 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől. Rendelés: H-CS 09:00-14:00 óra. Telefon: 476-1364

Nemzetközi Oltóállomás: BP, XIII. ker. Váci út 174; rendelési idő: H-P 10:00-20:00, SZO: 10:00-16:00. Tel.: 78-78-770

Tovább olvasom

Öltözködés:

Mivel a hűvösebb déli térségektől a kellemes klímájú fővárosig sok helyen megfordulhatnak, javasolt a strapabíró réteges öltözködés, póló, polár pulcsi, laza "lélegző" esődzseki az esetleges hó vagy eső ellen, bokát védő nem túl nagy és nehéz túracipő, a melegbe pedig kényelmes szandál vagy papucs, rövid nadrág, kényelmes oldalzsebes nadrág, póló,napellenzős sapka/kalap, napszemüveg a magas sugárzás miatt, és magas faktorszámú napkrém. Patagóniában, Tűzföldön néhol nagyon erős széllökések lehetnek, olykor havazik, de a hőmérséklet nem megy extrém mélységekbe. Iguassunál fülledt trópusi melegre lehet számítani meleg vizű záporokkal.

Időjárás:

Argentína a világ egyik leghosszabb országa, hatalmas észak-déli kiterjedése és magasságkülönbségei miatt nagyon változatos az éghajlata. A csapadékot hozó nyugati szeleket az Andok fogja meg, ezért Argentína nagy részén kevés a csapadék. A hegységek elzárt medencéiben félsivatagosak a körülmények. Az északi terület szubtrópusi éghajlatú, csapadékos. A hőmérséklet magas, a levegő párás, a tél enyhe. Az ország középső régiója, így a pampák is, a mérsékelt égövhöz tartozik. A forró nyarakat csak zivatarok törik meg. A telek hidegek. A decembertől februárig tartó időszakban nem ritka a 40 Celsius fokos hőmérséklet és a 100%-os páratartalom sem. Az ország déli része csapadékos és hűvös vagy hideg, télen erős a havazás.

Tél (június-augusztus): szél és hó Patagoniában és a Pampákon, északon meleg áramlatok.

Tavasz (szeptember-novbember): rövid, de ilyenkor virágzik a legtöbb virág, gyakoriak a heves viharok, közepes hőmérséklet, este hűvös

Nyár (december-március): a hőmérséklet szórása nagy, délen átlagosan 9 °C (48.2 °F) északon átlagosan 27 °C (80.6 °F). Gyakori hidegfrontok.

Ősz (április-május): általában enyhe szeles és a déli részeken tovább tart, április közepén a nálunk megszokott őszi kép fogad sok helyen, hamarabb sötétedik.

Emberek, biztonság:

Argentínában sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha otthon lennénk, az emberek nagy része a szappanoperákból ismert hozzánk hasonló fehér, vagy kreol bőrű. Barátságosak és elég kulturáltak. Fanatikus futballrajongók, igazi latinok. Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében.

Ital:

A legtöbb helyen a csapból folyó víz fogyasztható.

Tovább olvasom

Kiemelt Argentína ajánlataink


Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Argentína

Dél-Amerika nagykörút

24 nap / 22 éj
2023.10.04
összesen 1 időpontban
2 760 000 Ft/fő
Argentína

Antarktiszi kalandok

11 nap / 10 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Chile

Chile és Húsvét-sziget, csipetnyi Patagóniával

11 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


Cementerio de la Recoleta

Argentína hallatán a legtöbben a labdarúgás régi és jelenlegi sztárjaira gondolhatnak, pedig az egyik legismertebb argentín Eva Peron, a legendás Evita.

Elolvasom ››

Látogasson el az Antarktiszra!

Egyesek számára egy életen át tartó bakancslistás álom eljutni az Antarktiszra.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!