1000út Utazási Iroda - Körutazások a világ minden táján

Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Covid információk:

Magyar védettségi igazolvány, illetve EU-s COVID igazolvány csak a chilei oltási igazolás igénylésénél használható fel. A magyar és az EU-s oltási okmányok megléte önmagában nem teszi lehetővé a Chilei Köztársaság területén történő szabad mozgást. A chilei oltási igazolás megszerzésének feltétele a koronavírus elleni védőoltások egydózisú vakcinák esetében egy, kétdózisú vakcinák esetében mindkét dózisának felvétele. A harmadik (megerősítő) dózis megléte egyelőre még nem elvárás a beutazó külföldi állampolgárok esetében, azonban az erre vonatkozó szabályok változhatnak. Az országba történő belépéshez jelenleg nem kötelező, de a chilei hatóságok javasolják a Chilébe közvetlenül érkező légijárat indulását megelőző 72 órán belül elvégzett, egy laboratóriumi SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredményét igazoló spanyol vagy angol nyelvű okirat bemutatását.

Leírás:

területe: 756 950 km²
főváros: Santiago de Chile
államforma: elnöki köztársaság
lakosság: 17 619 708 fő (2013)
időzóna: UTC-4, UTC-3
pénzneme: chilei peso (CLP)
éghajlat: Az ország nagy észak-déli kiterjedéséből következően az időjárás változatos, nehéz általánosságban beszélni róla. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek. A Húsvét-sziget éghajlata nedves szubtrópusi. Chile déli részén óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott vidékeken mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg: a nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig.
nyelv: spanyol

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok számára vízum nem szükséges, de az útlevél a belépéstől számított legalább 6 hónapig legyen érvényes.

Tovább olvasom

Időjárás:

Chile a világ leghosszabb országa, hatalmas észak-déli kiterjedése és magasságkülönbségei miatt nagyon változatos az éghajlata. Az ország nagy észak-déli kiterjedéséből következően az időjárás változatos, nehéz általánosságban beszélni róla. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek. A Húsvét-sziget éghajlata nedves szubtrópusi. Chile déli részén óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott vidékeken mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg: a nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig.

Biztonság:

Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében.

Étel, ital:

Chile konyhájának legfontosabb alapanyagai a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a Cazuela: krumplival tökkel és borsóval turbózott húsleves, valamint a Pastel de Choclo: édes kukorica paszta bazsalikommal és egyéb fűszerekkel kevés tejben főzve, darált hússal paprikával és hagymával keverve, kisütve. A tengerparton jellemző a Paila Marina: a paprikás, petrezselymes vegyes hal leves. Ismert még a lomo a lo pobre, amely egy óriási marhaszelet két tojással, sültkrumplival. Argnetinához hasonlóan (főleg Patagónia területén) kedveltek a lassú parázson grillezett belsőségekből és véres hurkából és marhaszeletből áll. A chilei borok méltán híresek a Pisco Sour koktél amely alapanyaga a pisco a tojásfehérje és a lime lé szintén nagyon finom. A piscoért -ami nálunk leginkább a törkölypálinkához hasonlít- folyamatos harcban állnak Peruval, aki szintén a nemzeti italának tartja. A legtöbb helyen a csapból folyó víz fogyasztható.

Tovább olvasom

Kiemelt Chile ajánlataink


Utazás szűrő:

Rendezés:

Argentína

Dél-Amerika nagykörút

24 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
 
Chile

Chile és Húsvét-sziget, csipetnyi Patagóniával

11 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!