Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Covid információk:

Türkmenisztán nemzetközi határai a koronavírus-járványtól való védekezés céljából zárva vannak a személyforgalom előtt.

Leírás:

Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven. Az ország területének kb. 70%-át a Kara-kum sivatag foglalja el. Az országot leginkább türkmének lakják, akik a törökkel nagyon közeli rokonságban álló népcsoport, egymás nyelvét szinte tökéletesen értik. Türkmenisztán a világ egyik legzárkózottabb országa, ahova nem egyszerű bejutni, és ahol nem lehet csak úgy szabadon járni-kelni az országban.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok részére vízum szükséges. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet.

Tovább olvasom

Fizetési eszközök

Türkmenisztán valutája az Türkmén Manat. Valutaváltó helyek vannak a fővárosban. Az üzletekben és piacokon való vásárlás kockázatmentes.

Időeltolódás

+3 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Az ország szubtropikus sivatagi éghajlattal rendelkezik, rendkívül kevés csapadékkal. Enyhe és száraz tél jellemző, a csapadék legnagyobb része január és május hónapok között hullik az országban, a legnagyobb éves csapadékmennyiség pedig a Kopet Dag hegyhátain mérhető. Nyáron megszokott dolog a 40 °C feletti hőmérséklet. Téli időszakban az ország északi részén gyakoriak a nagy hidegek, előfordul a – 15 °C illetve alatti hőmérsékletek, jelentős csapadékkal együtt. A déli országrészekben a tél enyhe átlagosan 5 °C és – 5 °C közötti hőmérséklettel és kevés csapadékkal.

Egészségügy

A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos" oldatban fertőtleníteni. Palackozott víz fogyasztása javasolt. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Magyar Külképviselet

Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul: Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk.

Cím: 100057 Tashkent, Bogiravon str. 63-65
Előhívó: 00 998 71
Telefon: 230-7182
Fax: 226-6502
Ügyelet: +998 90 956 00 54
Mail: mission.tas@mfa.gov.hu
Honlap: taskent.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás: hétfőn, szerdán és pénteken 9:00-12:00 között

Gasztronómia

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra. Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat, a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör kb. 2 USD, egy üdítő kb. 1,5 USD, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák. A bor sem drága, de nem minőségi. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!).

Tovább olvasom

Kiemelt Türkmenisztán ajánlataink


Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Türkmenisztán

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás

12 nap / 10 éj
2023.09.01
összesen 1 időpontban
1 300 000 Ft/fő

Kapcsolódó magazin


Kara-kum, a fekete homok sivataga

Aki a sivatag nevének magyar fordításából „fekete homok” dűnékre számít, csalódás éri, mert az elnevezés nem a homok színére utal.

Elolvasom ››

Türkmenisztáni élmények

Vajon meddig marad ilyen ellentétekkel teli, fehér, de mégis nagyon színes ország, tele barátságos emberekkel?

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!