Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Nepál utazási információk

Nepál területe 147.181 km2, délről India, északról Kína határolja. Fővárosa Katmandu, a legnagyobb vallás a hindu, ami államvallásnak számított 2006-ig, de megtalálható a buddhizmus, a kirant (helyi vallás, egy fajta sámánizmus), az iszlám és a kereszténység is. A különböző vallások követői békésen élnek egymás mellett, nem jellemző feszültség vagy konfliktus a különböző vallási csoportok között. Az ország népessége dinamikusan növekedett az elmúlt 50 évben, 1970-ben 17 millió lakosa volt az országnak, ami napjainkban megközelíti a 30 milliót.

Nepál időszámítása egyedül álló, az ország egyben egy külön álló időzóna, a közép-európai időhöz képest nyáron 3 óra 45 perccel, télen 4 óra 45 perccel tér el. A nepáli új év a hold járásához igazodik, első napja általában április 11 és 15 közé esik.

A népesség összetétele nagyon vegyes, az etnikai összetétel az indoeurópaitól a mongoloid típusig terjed, sok esetben saját nyelvvel, nyelvjárással és szokásokkal. Az ország hivatalos nyelve a nepáli, de a 2011-es népszámlálás szerint összesen 123 nyelvet beszélnek az országban. Jelentős a tibeti menekültek száma, akik állampolgárság nélkül élnek az országban. Az országban megtalálható az indiaihoz hasonló kasztrendszer, de korántsem olyan erős, nyitottabbak, elfogadóbbal a más kaszthoz tartozókkal. A lakosság nagy része vidéken lakik és földművelésből él, de nagyon sokan dolgoznak külföldön és haza küldik a keresetüket a családnak, így segítve a megélhetést, ami az elzárt falvakban, magasabb területeken szinte elképzelhetetlen más forrásból.

A két legjellemzőbb vallás a hindu (80%) és a buddhizmus (11%), de az európai ember számára nehezen megfogható módon sok esetben összefonódik a két vallás és nehezen lehet elkülöníteni a vallási praktikákat, hiedelmeket. Rendszeresen találhatunk olyan templomokat, monostorokat, amelyek mindkét vallás hívői számára nyitottak, buddhisták és hinduk is imádkoznak az eltérő nevet viselő, de ugyanazt szimbolizáló istenséghez.

A trópusi monszun éghajlat a meghatározó az alacsonyabban fekvő területeken, viszonylag enyhe téllel, forró nyárral és az ezután következő monszun évszakkal, de mivel magasabban fekszik, mint India, a nyár nem annyira forró. A hegyvidéki területeken nem jellemző a monszun, jellemzően hűvösebb, szárazabb az időjárás ezeken a területeken.

Tovább olvasom

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak be az országba.
Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Vízum

A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást.

Covid információk

2023. 09. 13.
A nepáli kormány döntése értelmében a beutazáskor már nem szükséges Covid-19 oltási igazolás, vagy negatív PCR teszt bemutatása.

Tovább olvasom

Pénznem

nepáli rúpia (indiai rúpiával is lehet fizetni)

Időjárás

Öt éghajlati zóna nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi.

Viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet

Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb terülteken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni. Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú.

Tovább olvasom

Nepál


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Nepál

Nepál a Himalája országa

12 nap / 10 éj
2024.10.07
összesen 3 időpontban
990 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!