Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

India utazási információk

A hasonlat már régi, de mégis helytálló: kontinensnyi ország, tengernyi látnivalóval. Ezért szoktuk mondani, ha valaki eljut Indiába és ráérez az ízére, megkedveli az országot, biztosan visszatér. Aki nem tér vissza, annak is életre szóló élmény marad. Az indiai kultúra olyan hatással volt a világra az élet számtalan területén, hogy egy - egy utazás alkalmával csak épp betekintést tudunk tenni.

India nagy mérete, változatos felszíne, földtörténeti múltja miatt változatos és egyedi élővilággal rendelkezik. Különösen a hüllő- és kétéltű fajok között sok az endemikus.

Az ország tengerpartjai mentén kókuszpálmaligetek vannak. Trópusi esőerdei, amelyek az elmúlt századokban a Malabár-part mentén voltak, mára igen megfogyatkoztak. A Dekkán-fennsík csapadékosabb részein, ahol a száraz évszak csak néhány hónap, zárt lombhullató trópusi erdők, monszunerdők alakultak ki. Erdőalkotó fái a tíkfa, az ébenfa és az emeletfafajok (pl. az indiai mandula). A csapadékban szegényebb középső területeken az afrikaihoz hasonló füves puszták találhatók. A gyepeket csak néhol szakítják meg akáciafajokból álló csoportok, tövises cserjék. A Hindusztáni-alföldön az erdők csak a folyók mentén maradtak meg. A Himalája déli lejtőin 2000 m magasságig száraz trópusi erdők felettük örökzöld hegyi erdők, rododendron-, fenyő- és köderdők élnek. Az erdőhatár 4000 m magasságon van, a növényzet 4500 m magasságig hatol fel. Az erdőségeket – főként keleten – teaültetvények szakítják meg.

A nagy népsűrűség, a földterületek fokozott igénybevétele az állatok élőhelyeit nagyon visszaszorította. Csak a nemzeti parkok és természetvédelmi területek nyújtanak nagyobb védelmet az élővilágnak. Érdekes, hogy az állatvilág elsősorban az afrikaival mutat rokon vonásokat.

Az egykor gyakori ázsiai oroszlán ma már csak a gudzsaráti Gir-erdőségben található, indiai orrszarvú pedig csak Észak-India nemzeti parkjaiban fordul elő. Az egykor a maharadzsák által vadászott bengáli tigris nagyon megritkult, Indiában kb. 2000 példányt tartanak számon. A párduc még viszonylag nagyobb létszámban előfordul a nedves monszunerdőkben; közeli rokona a Himalájában élő, ritkán látható hópárduc. Ismertebb ragadozók még a gepárd, a csíkos hiéna, a cibetmacska, a szürke farkas, a sakál, a vadkutya és a róka. A különböző medvefélék elsősorban a Himalája erdőségeiben élnek. Az ázsiai vadszamár a száraz, félsivatagos területeken lelhető fel. A hüllők közül a gaviál nevű krokodilfaj a Gangesz lakója, míg az emberre is veszélyes krokodilok a mangrovés vidékeken, pl. a Szundarbansz területén gyakoriak. A mérgeskígyófajok közül legnagyobb az indiai királykobra (3–4 m), legismertebb pedig a kígyóbűvölők kedvence, a pápaszemes kobra. A gazdag madárvilág közé tartoznak a nagyobb csoportokban élő keselyűk; többnyire ők tüntetik el az elhullott állatokat.

Különleges és egyedi az építészete, vallása. Ezen belül más stílusúak a hindu építészeti emlékek, a mogul és a gyarmati idők emlékei. Az indiai zene egyedülálló és különleges hangzású, hasonlóképpen a gasztronómia. Ezen felül még számtalan érdekes és különleges dolog (népviseletek, szokások, mesterségek, népek), amellyel mind- mind találkozhatunk az indiai utazásunk során.

Az indiai utazás alatt mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak nézni, illetve kóstolni a helyi ízekből. Igyekszünk minél többet kapcsolatba lépni a helyiekkel, akik örömmel látják a vendégeket az országukban. Szívesen megörökítik a friss barátaikat a családi fotókon, legyen az a Taj Mahal tövében vagy egy utcán.

Mit is láthatunk, mit érdemes megnézni?

Indiába az Arany háromszög (Delhi, Agra, Jaipur) az úgynevezett" belépő út". Ezen program az, amely észak - India, ikonikus helyszíneit járja végig és a legismertebb legszebb látnivalókat mutatja meg. Természetesen a Taj Mahal mindenki bakancslistás álma is szerepel a programban. Mindemellett még számos más, amitől kerek és tartalmas lesz az utazás. Nálunk természetes, hogy megállunk, ha valami érdekes történik egy faluban, bemegyünk a szikh templom ingyen konyhájára és segítünk egy kicsit. Olyan különlegességet is megnézünk, mint Abhaneri lépcsős kútja vagy egy madárrezervátum.

A fentiek egy program főbb elemei, de India ennél több, sokkal több. Érdemes felkeresni északot, a Himalájai régiót, Darjeelinget vagy épp dél számtalan csodáját, Kerala bámulatos vízi világát. Akinek mindez nem kielégítő, még szafari programokon is megismerkedhet India egyedi állatvilágával, a gasztronómia különböző ágaival, ízekkel vagy épp a jógával és az ajurvéda ősi módszereivel.

Ezért mondják azt, hogy India hihetetlen, mert tényleg az.

Tovább olvasom

India


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
India

Indus-völgyi kolostoroktól, Kőrösi Csoma Sándor szobájáig

14 nap / 12 éj
2024.07.08
összesen 1 időpontban
1 195 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
India

Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

15 nap / 13 éj
2024.09.03
összesen 1 időpontban
1 690 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
India

Tigris és nagyvad szafari

15 nap / 13 éj
2024.11.17
összesen 1 időpontban
1 495 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
India

A hihetetlen India

16 nap / 14 éj
2024.11.23
összesen 1 időpontban
1 540 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
India

Indiai nagykörút - Egyéni körutazás

16 nap / 14 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!