Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Uganda utazási tudnivalók

Kevés ország tud annyi mindent felmutatni, mint a közép-kelet afrikai Uganda: Afrika legmagasabb hegyvonulata, a Rwenzori, a világ legnagyobb folyója, a Nílus forrása és Afrika legnagyobb tava, a Viktória-tó mind itt található.

Uganda az egyik legbiztonságosabb afrikai ország, amit Winston Churchill „Afrika gyöngyszemeként" emlegetett. Vulkanikus hegyek, esőerdők, tavak, folyók váltják egymást és trópusi klímának köszönhetően egész évben egyenletes hőmérséklet és gyönyörű természet várja a látogatót. Afrika legmagasabb hegyvonulatának legmagasabb csúcsa, a Margherita csúcs az 5000 métert is meghaladja.

A főváros, Kampala látnivalói közé tartoznak a királysírok, az Ugandai Nemzeti Mecset vagy a Rubaga-székesegyház, de élénk éjszakai életéről is ismert. Népszerűek Entebbe hétvégi partiklubjai a Viktória-tónál. Egyre kedveltebbek az extrém vízisportok, például a vadvízi evezés.

Uganda 364 emlős- és 1062 madárfaj otthona. Az ország legnagyobb részét a természet védelmét szolgáló tíz nemzeti park tölti ki, ahol orrszarvút, elefántokat, bivalyokat, antilopokat, vízilovakat, Murchison zsiráfot, vadon élő csimpánzokat, leopárdot, oroszlánokat lehet látni. A mocsaras területek lakója a szürkenyakú koronásdaru, a szavannák egyik jellemző állata pedig az ugandai kob, ők egyben az ország címerállatai is.

De ami a legtöbb turistát Uganda felé tereli, azok a nemzeti parkokban természetes élőhelyükön fellelhető hegyi gorillák. A kritikusan veszélyeztetett állatfajból alig 900 maradt a világon és ennek fele Ugandában él. Az életre szóló élményért, hogy a gorillákat szemtől szembe láthassuk a vadon világában gyalogolva kell megküzdeni. A gorillacsaládok látogatását szigorúan szabályozzák és azon kevesek között lehetünk körutazásunk során, akik engedélyt kapnak rá, hogy személyesen találkozzanak egy "ezüsthátúval". A túra hossza függ az állatok tartózkodási helyétől, 2 - 6 óra is lehet az őserdőben, nehezebb terepen, sűrű növényzetben. Általában előremegy a terepet tökéletesen ismerő két nyomkereső, akik tudják, hol tartózkodott előző nap a gorillacsapat, és a letaposott, lerágott ágak, éjszakára készített fészkek, ürülékek alapján elindul, hogy megkeresse a naponta odébb vándorló családot. Mi meg közben csak megyünk felfelé. Ha megtalálták őket, rádión szólnak a túravezetőnek, hogy merre kell menni. Útközben számtalan más, itt élő fajjal, fehér és fekete kolobusz majmokkal is találkozhatunk. Amikor megleljük, hogy merre jár a gorilla csapat, kb. 1 órát a közelükben töltünk.

A brit gyarmati múlttal rendelkező országban a hivatalos nyelv az angol és a szuahéli, de ahogy ez Afrika más országában is igaz számtalan etnikai csoport megtalálható, akik saját nyelvüket beszélik. A keresztény többségű ország igazi kozmopolita fővárosa, Kampala az egész kontinens egyik legélhetőbb városa, ez az afrikai Svájc.

Az alacsonyabban fekvő területeken és az Egyenlítő mentén az éghajlat trópusi. A hőmérséklet alig változik, az átlagos hőingadozás 5 fok az egész évben. Az átlaghőmérséklet igen magas, körülbelül 26 °C. A csapadék eloszlása azonban nem egyenletes, mivel északon harmadannyi eső esik, mint délen, emiatt északon az állattenyésztés, míg délen a növénytermesztés a jellemző megélhetési forma.

A magasabb területeken (ez az ország döntő többsége) az éghajlat speciális trópusi, de a szavannákéhoz hasonlít leginkább. Ez azt jelenti, hogy csak a csapadékmennyisége hasonlít a trópusi éghajlathoz, ezen kívül minden más tényező különbözik attól. Az átlaghőmérséklet körülbelül 21 °C körül van, a hőingadozás nagyobb, 8-10 °C körüli.

Uganda számos népcsoport otthona, emiatt nem nagyon lehet olyan ételt megnevezni, amit nemzeti ételként tartanának számon. Az országszerte elterjedt ételek közé tartozik a matooke, főzőbanánból készült főzött pép, melyet gyakran földimogyorószósszal fogyasztanak, valamint a luwombo, egyfajta húsos ragu (csirke-, marha- vagy kecskehúsból). Ugyancsak tipikusnak mondható a posho, ugali vagy nsima, egyfajta kemény kukoricakása, amit babbal és hússzósszal fogyasztanak, jobbára a városokban, ahol olcsóbb étel, mint a főzőbanán.

A dobpergéssel kísért afrikai hangulat, egy csésze világhírű ugandai kávé csak fokozzák az élményeket Fekete- Afrikában.

Tovább olvasom

Uganda


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Uganda

Uganda varázsa - Csimpánzok és hegyi gorillák világa

12 nap / 10 éj
2025.02.06
összesen 1 időpontban
2 250 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!