Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kenya utazási tudnivalók

Afrika országai már a régmúltban is csalogatták az utazókat, és mint egy mágnes, vonzották magukhoz a természet szeretőit. Ezek közül kiemelkedik Kelet-Afrikában, az Egyenlítő mentén található Kenya. A földrész a régmúltban a népek fontos országútja volt és évszázadok óta a maszáj harcosok hazája.

A világnak kevés tája kínál több természeti csodát, mint Kenya, hiszen az egész ország egy hatalmas állatkert. Az érintetlen természet, Kelet-Afrika jellegzetes vadállatai eredeti környezetükben, a több ezer méter magas hegyek, a végtelen síkságok, a geológiai látványosságok, a hatalmas és aprócska tavak szinte az év bármely szakaszában alkalmasak egy utazás Kenya programra.

Kenya tele van meglepetésekkel. Amikor már azt hittük, hogy az ország csak a szafarikról és a vadon élő állatokról szól, kiderül, hogy Kelet-Afrika legnagyszerűbb strandjai is itt találhatók. Képzelje el a ragyogó kék vizet, amely a finom, fehér homokot simogatja. Egy kenyai nyaralás ideális helyszíne! Ha kedve támad, fedezze fel a part menti vizeket egy hagyományos dhow hajóval. Kenya strandjait korallzátonyok szegélyezik, amelyek ideális lehetőséget biztosítanak úszáshoz, vitorlázáshoz, vízi sportokhoz és búvárkodáshoz.

A világhírű Hasadék-völgy az ország nyugati és középső részén található, és az UNESCO természeti világörökség részét képezi. Ezen a listán szerepel a Nakura-tó is, amely flamingók hatalmas tömegét vonzza. Masai Mara pedig egy valódi gyémánt az afrikai nemzeti parkok koronájában. A végtelen száraz szavannán antilopok legelésznek, amelyekre gepárdok és oroszlánok vadásznak, és ahol a zsiráfok kedvenc csemegéi, az akáciák nőnek. A folyamok medrében vízilovak és krokodilok mártóznak, a kék égbolton pedig keselyűk és marabuk köröznek. A természet szépsége mellett Kenyában az emberek változatossága is figyelemre méltó. Legalább 40 népcsoport él itt, olyan ősi törzsek, mint például kikujuk, luók, maszájok, szamburuk, turkánok, meruk, rajtuk kívül arabok, indiaiak és fehér kenyaiak.

Csodáljuk meg Kenyát, hiszen az ország olyan gyönyörű, mint egy élő képeslap. Kenyában széles körben beszélnek angolul, de a "hakuna matata", azaz "ne aggódj" kifejezést folyamatosan hallani fogjuk. Vegyen részt egy kenyai utazáson, és élje át ezt az hangulatot!

További érdekességeket olvasna Kenyáról? Akkor ajánljuk idegenvezetőnk "Teleki Samu gróf felfedező útja Kenyában" című cikkét.

A nagy gnúvándorlás Mekkája Kenyában

Legyen részese a kenyai nagy gnúvándorlásról készült valósághű természetfilmnek! Miközben július és október között a Masai Mara Nemzeti Park hatalmas tájain halad át, az idegenvezető izgatottan mutat egy, a horizonton gomolygó porfelhőre. Tekintete arrafelé mered, a várakozásunk egyre fokozódik. Milyen csodálatos látvány vár ránk? Ahogy szafari járművünk a porfelhő forrásának közelébe ér, enyhe remegést érzünk a talpunk alatt. Hirtelen gnúk hatalmas tömegei tűnnek fel a porból. Paták és szürkésfekete szőrzet kaotikus keveréke dübörög a síkságon. Ahogy elhaladunk a csorda mellett, fekete-fehér villanások jelzik, hogy zebrák is követik a csapatot. Ha követjük az irányt, amerre a csordák tartanak, végtelennek tűnő számban láthatjuk ugyanezeket a teremtményeket, amint a smaragdzöld fűben legelésznek. Egy kenyai körutazás ilyen látványt kínál!

A Mara folyó a vándorlási útvonalat keresztezi. A folyó mentén a feszültség a levegőben tapintható. Több tucat gnú áll a folyó feletti párkányon, várakozóan toporzékolnak és röfögnek. Hirtelen, minden figyelmeztetés nélkül, az első gnu lebotorkál a párkányról, a teste megcsavarodik. Majd egy kétségbeesett ugrással a Mara folyó iszapos vizében landol. Több ezer gnú követi az első bátor állatot. Öröm tölti el a szívünket, amikor látjuk, hogy egy anya segít kimerült borjának felmászni a folyó túlpartján lévő csúszós lejtőn. A gnúcsorda ugyanolyan gyorsan, mint ahogy az átkelés elkezdődött, eltűnik a távolban, véget nem érő útjukon Kenya leggazdagabb legelői felé. Akik részt vesznek egy kenyai utazáson, azok ilyen, és hasonló élményeket élhetnek át.

A lágy reggeli fényben fürdő, hatalmas tájakon átutazva kenyai szafari álmai a szeme előtt bontakoznak ki. Látogasson el az Amboseli Nemzeti Park füves síkságaira és mocsárvidékeire, ahol egy ikonikus jelenetet láthat: a hatalmas Kilimandzsáró-hegy sziluettje előtt átsétáló elefántokat. Csordájukat kecses zsiráfok, antilopok, bivalyok és zebrák kísérik. A Maszai Mara Nemzeti Rezervátumban nagy a ragadozók koncentrációja! A „Nagy Ötös” példányai, elefántok, bivalyok, orrszarvúk, oroszlánok és leopárdok egész évben láthatók.

Kenya vizes élőhelyei és tavai a Föld legszebb és legváltozatosabb madárvilágának néhány faját tartják fenn. Egy kenyai utazás gyakran érinti ezeket az élőhelyeket is. Álljon a híres, lúgos kémhatású Nakuru-tó partjainál, ahol flamingók milliói gyűlnek össze, hogy több mint 250 000 kilogrammnyi algát faljanak fel, amelytől ragyogó rózsaszín tollazatuk lesz. A Bogoria-tó, a Nagy Hasadék-völgy egy másik tava, a Nakuru-tóhoz hasonlóan, milliószámra vonzza a flamingókat. Az édesvízi tavaknál, például a Baringónál, a ragadozó madarak „lopják el” a show-t. A magasban szárnyaló vadászok halak és más ehető finomságok után kutatnak a vízben.

Kenya lenyűgöző kultúrái – A maszájok

Kenyában számos különböző etnikai és kulturális csoport él. Ezek közül a leghíresebbek a legendás félnomád maszájok, akik túlélési képességeikről és vadászati tapasztalataikról ismertek. Főleg Kenyában és Tanzániában élnek. Míg a legtöbb kenyai törzs átvette a modern nyugati életmódot, a maszájok egészen hasonló életet élnek, mint évezredek óta az őseik. Egy kenyai utazás kihagyhatatlan része egy maszáj falu meglátogatása.

A maszájok talán leghíresebb szokása a büszke harcos hagyományuk, amely körül a társadalmi életük nagy része forog. Amikor egy maszáj fiú eléri a megfelelő kort (általában 12 és 25 éves kor között), az apja úgy dönthet, hogy készen áll a férfivá válásra. A fiatal harcosok több hónapot töltenek távol otthonuktól, hogy kiképzésen vegyenek részt és szertartásokat végezhessenek, amíg idősebb harcosokként vissza nem térnek.

A rangidős harcosok fontos személyiségek a törzsükön belül, akiknek feladata a falu védelme. Több feleséget is tarthatnak, feltéve, ha van elég vagyonuk, hogy eltartsák őket. A maszájok szerint a gazdagságot a szarvasmarhák mennyiségében mérik. Bár a modern maszájok manapság már más jövedelemtermelő munkát is végezhetnek. Mivel a maszájok a mezőgazdasággal szemben inkább a csordaállatokra támaszkodnak, nomád életmódjuk fenntartásához általában nagy földterületre van szükségük. A kenyai és tanzániai természetvédelmi területek ezt a vándorló életmódot támogatják. A turisták mindkét országban meglátogathatnak maszáj falvakat. Bár azok a falvak, ahová látogatókat fogadnak, a nyugati kultúrának való kitettségük miatt általában kevésbé autentikusak, de ez még mindig lenyűgöző kulturális élményt jelent, és bármely kenyai szafari népszerű része.

 

Tovább olvasom

Kenya


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kenya

Szilveszteri szafari Kenyában, tengerparti pihenéssel

11 nap / 9 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kenya

Kenyai körutazás - Az állatvándorlás idején

11 nap / 8 éj
2024.08.18
összesen 1 időpontban
1 930 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!