Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kenya utazási tudnivalók

Afrika országai már a régmúltban is csalogatták az utazókat, mint egy mágnes, vonzotta magához a természet szeretőit. Ezek közül kiemelkedik Kelet-Afrikában az Egyenlítő mentén található 580 367 négyzetkilométeren elterülő Kenya. A földrész történetében a népek fontos országútjaként szerepelt és évszázadok óta a maszáj harcosok hazája.

A világnak kevés tája kínál több természeti csodát, az egész ország egy egyetlen hatalmas állatkert. Az érintetlen természet, Kelet-Afrika jellegzetes vadállatai eredeti környezetükben, a több ezer méter magas hegyek, a végtelen síkságok, geológiai látványosságok, hatalmas és aprócska tavak szinte az év bármely szakaszában alkalmasak a látogatásra. Kenya keleti partját az Indiai-óceán határolja, vakítóan fehér strandjai mellett mangrove mocsarakat találhatunk.

A világhírű Hasadék-völgy az ország nyugati és középső részén található és az UNESCO természeti világörökség részét képezi. Ezen a listán szerepel a Nakura-tó is, amely flamingók hatalmas tömegét vonzza. Masai Mara egy valódi gyémánt az afrikai nemzeti parkok koronájában. Az elterülő száraz szavannán antilopok, gepárdok, oroszlánok százai legelésznek ott, ahol a zsiráfok kedvenc csemegéi, az akáciák nőnek. Folyamok medreiben vízilovak, krokodilok mártóznak és a kék égbolton keselyűk és marabuk repkednek. A természet szépsége mellett sok más érdekesség is van Kenyában, például az emberek. Legalább 40 népcsoport él itt olyan ősi törzsek, mint kikujuk, luók, maszájok, szamburuk, turkánok, el mólók, meruk és rajtuk kívül arabok, indiaiak, fehér kenyaiak.

Délben a saját árnyékunkban járunk, mikor a nap sugarai pontosan felülről sütnek ránk, éjjel a különlegesek a csillagok. Forróság van, de a legmagasabb hegyet mégis hó borítja. Csodáljuk meg Kenyát, hiszen ez az ország egyszerűen olyan gyönyörű, mint egy igazi képeslap.

További érdekességeket olvasna? Akkor ajánljuk idegenvezetőnk "Teleki Samu gróf felfedező útja Kenyában" című cikkét.

 

Tovább olvasom

2023 május 9-től Kenya eltörölte a belépési feltételekhez kapcsolódó követelményeket, úgymint az oltottság igazolását és a PCR tesztet. A továbbiakban ezeket nem ellenőrzik belépéskor. Influenzaszerű tüneteket mutató utazóknak azonban ki kell tölteniük egy online regisztrációs formanyomtatványt, valamint saját költségre el kell végezniük egy rapid antigén tesztet. Amennyiben a rapid teszt pozitív lesz, saját költségre egy PCR tesztet is el kell végezni. 

Általános információ: Az ország szabadon utazható. A Szafari jeepes programokon is kiemelten ügyel a személyzet az utasok biztonságára, az autókban csak egy család utazhat. Emellett a szállodák is nagy hangsúlyt fektetnek az előírásoknak és felkészülten várják az oda utazókat.

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az utazáshoz vízum szükséges. A vízumügyintézéssel kapcsolatosan keressék Irodánkat bizalommal.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

A Kenyai Köztársaság az Egyenlítő mentén fekszik, népessége kb. 50 millió fő, területe kb. hatszor nagyobb, mint Magyarország. Északról Etiópia, északnyugatról Dél-Szudán keletről Szomália, délről Tanzánia, nyugatról Uganda és délkeletről az Indiai-óceán határolja. A hivatalos nyelv a szuahéli és az angol, de emellett még számos egyéb dialektust beszélnek.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor +1 óra. Ne lepődjünk meg, ha néhányan a „szuahéli idő" szerint élnek. A szuahéli nyelvet használó országok nagyjából az egyenlítő magasságában fekszenek és emiatt szinte évszaktól függetlenül reggel hat körül kel a nap és este hat körül fekszik. Ezért a szuahéli idő szerint nem éjfélkor kezdődik a nap, hanem reggel hatkor. Ezért aztán a delet és az éjfélt is hat órának mondják. Ennek megfelelően az európaiaknak reggel hét órát jelentő időpont szuahéliül reggel egy órát jelent (saa moja asubuhi), míg 20.00 órakor este két óráról beszélnek (saa mbili usiku).

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Kenyai Shilling (KES), 1 KES = kb. 3 Ft.

A nagyobb városokban könnyen találni bankautomatát és a bankkártyákat is széles körben elfogadják. Mivel előfordulnak kártyacsalások, érdemes bejelenteni magyarországi a bankunknál az utazást, hogy nehogy biztonsági okokból letiltsák a kártyát az első használat után. Amerikai dollárt hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, csak 2006 utáni kiadású USD-t hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben. A kisebb bankjegyeket is elfogadják, de rosszabb árfolyamon váltják.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, de ne legyünk túl rámenősek, mert az visszatetszést kelthet. Nem általános borravalót adni, de szívesen fogadják a helyi szolgáltatók, Éttermekben figyeljünk, mert a 10% szervíz díj mellett, sokszor még 16% áfát és 2% vendéglátási adót is felszámolnak.

Kenya időjárása

A kenyai utazás időzítése szempontjából meg kell különböztetni a Mombasa közeli, óceánparti nyaralóhelyeket és a nemzeti parkokat. A parti térségben a legcsapadékosabb időszak az április és a május. Az október és a november kevésbé csapadékos. Az óceánpart északi része szárazabb, mint a déli. Egész évben meleg van, de szerencsére az óceán felől mindig jönnek kellemes szellők, amik enyhítik a hőségérzetet. Kibírhatatlan hőség nincs.
A szafarik során az időjárási tényezők erősen befolyásolják, hogy mennyire láthatók a vadak. A Massai Mara nemzeti parkban július és október között vannak a legnagyobb állatvándorlások, és értelemszerűen ilyenkor a leglátványosabb a szafari túra. Novemberben és decemberben, illetve kisebb mértékben március és május között az esős időszakokban a zebrák és a gnúk bőven találnak egy helyben táplálékot. Ilyenkor a dúsabb növényzet is jobb rejtőzködést biztosít a ragadozó macskaféléknek, ezért ritkábban lehet őket látni.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás Kenyában

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Az italunkat kérjük jég nélkül, mert azt is általában csapvízből készítik. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű, túraboltokban beszerezhető vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát venni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Korábbi angol gyarmat lévén ugyanolyan 3 ágú elktromos aljzatokat használnak mint Angliában, így átalakítóra szükségünk van.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

A nemzeti parkokban általában nincsen vagy lassú az internet.

Fényképezés

A helyiek fényképezése érzékeny téma Kenyában – mindig egy kéréssel tiszteljük meg őket. Néhány népcsoport – pl. a maszájok – pénzt kérhetnek a fényképért cserébe. A katonai objektumok fényképezését mindenképpen kerüljük. Az állatok fényképezése során mindig figyeljünk a túravezetőnk kéréseire, nehogy megijesszük őket illetve ne kockáztassuk a testi épségünket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A kenyaiaknál nagyon fontos a köszönés, ezért minden mondanivalónkat evvel kezdjük, még akkor is, ha csak egy útbaigazítást kérünk.

Étkezéskor udvariasságnak számít egy kis ételt a tányéron hagyni, mert ezzel hozzuk a házigazda tudtára, hogy elégedettek vagyunk és jól laktunk. A bal kéz tisztátalannak számít, hiszen ezt használják a mosdószünetekkor, így étkezéskor illetlenség bal kézzel hozzáérni a tányérhoz, vagy megkínálni a másikat. Ha az asztaltársaságból valaki kézzel eszik, akkor mi is kövessük ezt a példát, még akkor is, ha ki van rakva étkészlet.

Az utcán kéregető gyerekeknek ne adjunk cukorkát, csokoládét vagy pénzt, mert ez csak a további koldulást ösztönzi.

Kenyából – a természet védelme érdekében - mindenfajta műanyag zacskót kitiltottak, tehát csomagolás közben figyeljünk, hogy semmit ne tegyünk se egyszerhasználatos, se újrazárható (ún. zip lock) zacskóba.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és ne hagyjanak értéket a szobákban. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni és a bőröndőket utazás előtt lefóliázni vagy lezárni.

Ne mutogassuk az utcán az értékeinket: órát, ékszert, pénztárcát, drágább mobiltelefont. Éjszaka ne menjünk ki egyedül az utcára kísérő nélkül.

Az utcán kéregető gyerekeknek ne adjunk cukorkát, csokoládét vagy pénzt, mert ez csak a további koldulást ösztönzi.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet, mert éjszaka le tud hűlni a levegő. A bogarak miatt javasoljuk a könnyű, de hosszú, karokat és lábakat takaró ruházatot, illetve a bokát is takaró zokni viselését. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, bakancs viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni. Érdemes semleges színű (homokszínű, bézs, barna, sötétzöld) ruhát beszerezni, ami nem vonzza a bogarakat, kerüljük a feketét és a kéket.

A városokban a nőknek javasoljuk a vállat és térdet takaró ruházatot. A strandokon, medencékben a fürdőruha megengedett, de ha kényelmesebben érezzük magunkat, akkor vegyünk rá sortot és pólót.

Oltások

Kötelező oltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: sárgaláz, hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Az országban igen magas a HIV fertőzöttek aránya, a higiéniára kiemelten figyeljenek. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Nagykövetség Nairobiban:

Cím: Kabarsiran Avenue (off James Gichuru Road) Lavington, Nairobi, Kenya P.O.Box: 661146-00200
Telefon: 00-254 738 905 187
E-mail: mission.nai@mfa.gov.hu
Honlap: nairobi.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Kenya


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kenya

Kenyai körutazás - Az állatvándorlás idején

11 nap / 8 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kenya

Szilveszteri szafari Kenyában, tengerparti pihenéssel

11 nap / 9 éj
2023.12.25
összesen 1 időpontban
1 865 000 Ft/fő

Kapcsolódó magazin


Teleki Samu gróf felfedező útja Kenyában

Két évig tartó, nélkülözésekkel teli, kalandos utazás volt.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!